.Már több, mint egy hónapja költözött el Csontos Timi a ProMove költöztető cég segítségével. Bár Timiék meglehetősen jól felkészültek, a költöztetés kapcsán még rengeteg kérdést kaptam az elmúlt időszakban. Mivel a kérdések között volt pár meglepő is, így összeszedtem a 12 legfontosabb tippet, amit a költöztetés során érdemes figyelembe venned költözőként. Ez a cikk a ProMove segítségével jött létre, hiszen jó alaposan kikérdeztem a fiúkat, hogy mit tapasztalnak, mik a buktatók egy költözésnél:

Költöztetés tippek a profiktól

Parkolás

A költöztető cég egy nagy autóval fog érkezni, ami minimum két normál autónyi helyet foglal el, plusz jó, hogyha nem a mögötte levő autóra ráállva kell bepakolni a dobozokat, így ha teheted foglalj le minimum három autónyi helyett előző este, vagy kora hajnalban, attól függően, hogy hol laksz. Még profibb, ha ezt az régi és az új otthonod előtt is meg tudod tenni. A költöztető cégek többsége óradíjban számol el, így ha belegondolsz, hogy mennyi időt és pénzt spórolsz meg ezzel a lépéssel, akár kinn is alhatsz a székekkel, nehogy egy kedves szomszéd gondolkodás nélkül elmozdítsa a torlaszodat. Torlaszként szolgálhat szék, vagy akár kuka is. Mindenképpen írd rá, hogy költözöl, hátha emiatt valóban nem trollkodják el a kukákat a lefoglalt helyről.

Bútorok szállítása

A szédszedhető, nagyobb bútorokat, amik a lakásba lettek összeszerelve, könnyebb és gyorsabb szétszedve szállítani. A nagy bútoráruházakban vásárolt bútorokat (pl. IKEA, KIKA, Möbelix…), hogyha mégis összeszerelve szeretnéd szállítani, akkor gondoldd át, hogy az új otthonodba tartó út mennyire jó állagú. Egy kátyú is elég ahhoz, hogy az elemek elmozduljanak, és dob annyit a bútoron, akármennyire is rögzítve van, hogy mikrosérülés keletkezzen rajta.  A bútor stabilitásáról és külső megjelenéséről ne is beszéljünk. Ezek után már kevésbé akarod majd ezeken a polcokon tárolni a nagyi Herendi szettjét.

A bútorlapok legyenek összeragasztva, hozzájuk rögzítve a csavarok, hozzávalóik. Amennyiben szükség van segítségre a bútorok szét-, illetve összeszerelésénél, akkor azt előre jelezd a költöztető cég felé, mert különben a helyszínen szembesülnek az akár több órás extra munkával.

Zacskók, zsákok

Felejtsd el a zacskókat, kukás zsákokat a költöztetésnél. A költözés sok esetben olyan mint a Tetrisz. Jönnek a különböző méretű elemek, és azokat egy fix nagyságú helyre be kell tudni rakni viszonylag rendszerezetten. Aztán amikor elindul az autó, akkor ezeknek az elemeknek olyan szinten fix helyen kell maradniuk, hogy ne sérülhessen meg a tartalmuk. Tehát ha zsákokba raksz akár csak pár dolgot is, azt nehezebb lesz elhelyezniük a kocsiban, nagyobb az esélye a sérülésnek is

 

Dobozok és súlyelosztás

A költöztető cég szakemberei is emberek. Ezzel pusztán annyit szeretnék mondani, hogy olyan mennyiségű és nehézségű cuccot pakolj bele a dobozba, hogy azt elbírják a költöztetők. Gondolj bele, egy hagyományos költözés 20-30 doboznyi is lehet a bútorok nélkül. Nekik egész nap oda-vissza, többször is meg kell tudni emelni a dobozokat. Ha az egyik dobozba sok a nehéz, egészítsd ki a helyet szuper könnyű dolgokkal.

Készenléti állapot

Amikor megérkeznek a költöztetők, akkor lehetőleg legyél felöltözve, és minden apróság legyen bedobozolva. Azt javaslom, hogy a legvégére hagyj egy dobozt, amibe a “Jajj még ez is itt van” apróságokat fogod beleömleszteni. Mert ez mindenkivel előfordul. Annyi holmink van, hogy amikor már úgy gondoljuk mindent elpakoltunk, még akkor is előkerülhet rengeteg kis mütyür, amit el akarunk vinni magunkkal, mégis valahogy nem vettük eddig észre.

Matracok, párnák

A különböző puha, kényesebb anyagú dolgokat, például a kanapé párnáit, vagy a matracodat érdemes egy védőfóliába helyezni, vagy pedig két régi gumislepedőt ráhúzni elől-hátul, hogy védje az anyagot. Az autó belseje tiszta, de mégiscsak cipővel lépnek fel, lerakják a különböző felszínekre, így a kosztól nem tudják anynira óvni ezeket a kényes dolgokat.

Elektronika

Áramtalaítsd a különböző elektronikai kütyüket. A tv, számítógép, mosógép ne legyen bedugva. Húzd ki a konnektorból, ragaszd össze a kábelt, majd ha teheted ragaszd is hozzá az eszközhöz, hogy véletlenül se lépjenek rá. Jó megoldás, hogyha minden alkatrészt ami logikus, együtt cipelnek, hogy amikor megérkeztek, akkor kapásból össze tudjátok szerelni minden hozzávalójával együtt. Természetesen a vízzel működő egyéb háztartási kisgépből távolítsd el a vizet, mielőtt mindenre ráborul, ezzel tönkretéve még van két másik eszközt is.

A teherautó

A költöztetés során a teherautóba csak a költöztetők, illetve a cuccaid utazhatnak. Így te sajnos nem ülhetsz be a kocsiba, és az állatkáidat sem vihetik el. Viszont a saját autóddal vagy taxival simán követheted a teherautót. A költöztetésre érdemes kölcsönkérni egy autót, vagy pedig a saját autódat mentesíteni a felesleges holmijaiddal, hogy a számodra fontos és sértékes dolgoknak legyen helye melletted. 

Telefon és digitális detox

A telefonod az az eszköz, amivel a világ elér téged. Ez minden esetben megkönnyíti a mindennapjaidat, azonban ha költözöl, akkor tudasd ezt mindenkivel. Anyukád, a szomszéd, a munkatársak, és bárki, akik irogatni szoktak most jobb, ha nem zavarnak meg téged a folyamatban. Ezzel szemben azonban mégis fontos, hogy feltöltött állapotban legyen, mert a költöztetők is ezen a számon érnek el. Ha annyira profi vagy, akkor be is állíthatod, hogy csak ezt a számot engedje át aznap a telefonod, mindenki mást automatikusan utasítson el.

Tervezz előre

A költözéshez időre van szükséged. Már nagy valószínűséggel hetekkel, ha nem hónapokkal előre tudod, hogy melyik hétvégén szeretnél költözni. A nyár (szerencsére) nagyon pörög a költöztető cégeknél, így érdemes pár héttel előre lefixálni az időpontot. Sok költözés hasonló elveken működik, de mégis mindenkinek más mennyiségű cucc van az otthonában és nem ugyanolyan távolságra költözöl, mint az előző. Így a kapacitás tervezés tekintetében a költöztető cégnek is jobb, ha már vannak jó előre lefixált dátumok. Ez neked is jó: nem fogják elkapkodni az árajánlatot (sose tennének ilyet 😉 ), és biztosan megfelelő mennyiségű és minőségű szakemberrel állnak majd a rendelkezésedre, ami számodra is biztonságot nyújt. Nem utolsósorban nem fognak visszautasítani, mert csütörtökön szeretnéd őket szombatra lefoglalni. Nyár van, meleg van, vagy esküvőn töltöd a szombatjaidat, vagy a Balatonon. A hó vége pedig különösen tele van az adás-vételi szerződések is erre az időpontra fókuszálnak.

Ár-érték arány

Azt kapod amit megfizetsz. Ez ennél a szolgáltatásnál is különösen igaz. A legtöbb esetben azért költözik el valaki, mert egy új életet szeretne kezdeni. Egy új, szép, boldog, stresszmentes életet, egy gyönyörű otthonban. Bár nem godnolom, hogy a tárgyaink határoznak meg minket, viszont ha valamelyik szeretett, drága! holmim megsérül, akkor napokig nem térek magamhoz. Nem csak azért, mert szerettem és szomorú vagyok, hanem mivel minden tárgynak van valami funkciója. Ezért fel kell kerekednem és be kell szereznem azt a valamit. Így ha már az új élet reményében hagyod ott a régi otthonodat, akkor gondold végig, hogy mennyit ér neked egy olyan szolgáltatás, ahol a tárgyaid épségben eljutnak az új életedig. Ezek a tárgyak az otthonodban kulcsfontosságú szerepet játszanak. Egy költöztető cég esetében is vedd azokat figyelembe, hogy milyen áron dolgoznak, ezért valóban mit kínálnak, milyen referenciákkal rendelkeznek, valamint, hogy kik dolgoznak ott. Alacsonyabb árból kevesebb jut a költöztető szakembernek is, így a munkamorálja is ennek megfelelően csökken. Ne csupán az árat hozd fel indoknak, bízz is meg azokban, akiknek a szeretett holmijaidat odaadod, még ha csak egy fél napra is.

 

A ProMove költöztető céggel karöltve együtt azon dolgozunk, hogy neked  egy stresszmentes költözés élményed legyen. Amennyiben úgy érzed, hogy túl sok a cuccod, és inkább szakemberre bíznád a költözést, keress engem bátran a költözés előtti időszakban, hogy csak azt vidd magaddal, amire valóban szükséged legyen. Szívesen segítek az otthonszervezésben: rendszerezni, bepakolni, és rendszerezett körülmények között profin költözni. Költöztető cégnek pedig ajánlom a ProMove költöztető céget, mert egy prémium minőséget garantálnak a költözés során. Nem csupán épségben odaérkeznek a cuccaid az új otthonodba, hanem az egész nap jó hangulatban és stresszmentesen fog telni.

Költöztetés az elejétől a végéig: