Az egyszobás lakás berendezése feladja a leckét, hiszen abban a – sokszor nem túl nagy – szobában kell a lakás összes funkcióját megtalálni. Ugyanott pihenünk éjszaka, ahol nappal az időnket töltjük, itt tanulunk vagy dolgozunk és vendégeket is ugyanitt fogadunk. Pince, padlás vagy egyéb tárolóhelyiség híján pedig az összes tárgyunknak is itt kell helyet találnunk.

Lakberendezési trükkökkel sokat nyerhetünk a hatáson, a benyomáson. Maradjunk a világos falaknál, a minél kevesebb függönynél, a tükröknél, az apró lámpáknál: tegyük fényessé a lakást, amennyire csak a lehetőségeink engedik.

A szoba funkciók szerint több részre osztható, ez segítséget nyújt az egyszobás lakás berendezése kapcsán. Szőnyegekkel, drapériákkal, paravánokkal könnyebben szétválaszthatjuk a teret, hogy kialakítsuk a megfelelő kuckót a pihenéshez, tanuláshoz vagy a vendégfogadáshoz. De a jól elválasztott tér és a tágas, fényes hatás még nem minden. Ha a tárgyainknak nincs megfelelő helye, nem állnak kézre, nem praktikus az elrendezésük, akkor nem fogjuk kényelmesen érezni magunkat a lakásunkban.

Összegyűjtöttem 7 egyszerű és hasznos otthonszervezési tippet, amivel könnyebbé válthat az egyszobás lakás berendezése. Ha te is egyszobás lakásban élsz, írd meg a cikk végén, hogy mit tudtál belőle hasznosítani vagy mivel egészítenéd ki a listát! 🙂

Jöjjenek az ügyes tárolási lehetőségek!

1. Cipősszekrény, ülőpad

Az előszoba, előtér tipikusan a nehezen kihasználható helyek közé tartozik. Ha plafonig bebútorozzuk, akkor zsúfolt lesz és olyan hatást kelt, mintha egy barlangba és nem az otthonunkba lépnénk be. Mégis, itt sok kihasználható tárolási hely adódik. Az én tippem egy cipősszekrényként funkcionáló, jól pakolható ülőpad. A belső elosztáshoz nyugodtan használhatunk cipővédőket, térelosztókat, kisebb dobozokat, így akár a téli kiegészítőket, sportfelszereléseket is elnyelheti az előszoba padja.

2. Polc az ajtók fölé

Itt is csínján kell bánni a pakolással, de ha színes, a szobához igazodó dobozokat helyezünk az ajtó fölé szerelt polcra, akkor szépen illeszkedhet az összképhez: mégis rengeteg pakolási helyet nyerhet nekünk egy egyszobás lakás berendezése során. Ide azokat a tárgyakat érdemes elhelyezni, amelyeket ritkán használunk, vagy szezononként cseréljük őket: jöhet a téli korcsolya, a nyári strandfelszerelés vagy épp állandó helyet találhatnak a még megőrzendő jegyzetek.

3. A mellékhelyiség kimaxolása

A wc feletti tér ugyanilyen jól hasznosítható. A tisztítószerek, nagyobb kiszerelésű egészségügyi papírok, törlőkendők, papírzsebkendők kiválóan tárolhatóak itt, hiszen könnyen hozzáférhetőek, de mégsincsenek közvetlenül szem előtt. Ha kis egységekbe, tárolókba rendezzük a fürdőszobában tárolt tárgyakat, akkor akár egy fenti polcról is könnyen, egyben levehetőek.

4. Mosdó alatti szekrény

A fürdőszoba egyik aduásza a mosdókagyló alatti tér. Kis lakásokban ezt vétek parlagon hagyni! A tiszta törölközők, tartalék szappanok, samponok, krémek legjobb helye itt lesz, így elég azokat elől hagyni a fürdőszoba szekrényben, amelyeket nap mint nap használunk. A tisztítószerek, takarítóeszközök tárolására is remek lehet, hiszen úgyis itt töltünk vizet a vödörbe, innen kezdjük meg a lakás suvickolását.

5. Mosogató alatti szekrény

Ugyanez a jolly joker a konyhában is működik. A nedvességet jobban viselő eszközök és tárgyak szépen elrendezhetőek a mosogató alatti szekrényben. Kisebb tárolóeszközökkel kikerülhetjük a kacskaringózó csöveket és megfelelő, könnyen elérhető helyet találhatunk a takarítószereknek, a ritkán használt edényeknek, vagy a csomagolóanyagoknak, konyhai törlőkendőknek.

6. Függőleges tárolás, kihúzható szekrényrészek

Az egyszobás lakás berendezése során sok múlik a találékonyságon: ez a kihúzható szekrény volt az, amire nem is gondoltam volna magamtól, amíg ki nem próbálhattam.

Amikor a konyhaszekrény elemei közt csak egy 20 centis sáv marad, akkor terveztess oda egy kihúzható, függőlegesen pakolható szekrényt. A hosszúkás alakú, konyhai robotgépek, tálcák, vagy akár a fűszertárolók is praktikusan elhelyezhetőek itt, és a kis kihúzható szekrény bármikor kézre áll, mikor a konyhában dolgozol.

7. Ajtón lógó, zsebes tároló

Nem kell felfúrni, odaragasztani: egyszerűen az ajtó élére akaszthatóak azok a zsebes tárolók. Tökéletes akkor is, ha csak átmeneti megoldásra van szükséged, hiszen nem hagy semmilyen maradandó nyomot az ajtón. Mégis, kéznél lesz a hajszárító, az összes hajformázó eszköz, a borotva, vagy a kozmetikai felszerelés. A zsebekbe akár komplett neszesszereket is illeszthetsz: így, ha gyakran utazol, elég lesz egy egyszerű mozdulattal felkapni a zsebes tárolóból az összekészített utazós pakkodat.

Otthonszervezési kisokos: egyszobás lakás berendezése

Kép forrása: decorapartment.com

Vannak olyan általános, otthonszervezési tanácsok, amelyek a fenti tippek alkalmazásának megágyaznak, előkészítik azokat. Ezek persze már nem két perc alatt megvalósítható tippek és nem is szerezhetőek be a lakberendezési boltban hazafelé, de hosszú távon segítenek a lakásodat egy kényelmes, letisztult, jól használható hellyé változtatni.

A kevesebb néha több

Válogasd át a tárgyaidat és csak azokat tartsd meg, amelyek tényleg hasznosak, vagy érzelmi értékkel bírnak számodra. Ha 30-40 négyzetméteren kell gazdálkodnod a térrel, akkor nem lehet végtelen mennyiségű tárgyat, ruhát felhalmozni.

Gyűjtsd össze az egyszobás lakásod funkcióit!

Ne magazinoknak próbálj megfelelni, hanem keresd meg, hogy te mire használod a lakásodat. Gyakran szoktál vendégeket fogadni? Előfordul, hogy otthonról dolgozol? Más ritmusban éltek a pároddal és ő még játszik, kikapcsolódik, amikor te már aludnál?

Ha összegyűjtöd ezeket a betöltendő funkciókat, akkor egyértelműen elválik, hogy milyen terekre, hangulatokra és tárgyakra lesz szükség a lakásba és mi mellőzhető.

Határozd meg a munkaterületeket!

A legjobb példa erre a konyhapult. Ez minden méretű lakásban munkaterület: itt nem érdemes díszeket tárolni, eszközöket tartani, a lényeg, hogy szabad legyen és könynedén tisztán tartható.

Folyton hadban állsz a konyháddal? Készítettem egy e-bookot, ami lépésről lépésre segít kialakítani a személyre szabott, saját rendszeredet a konyhában.

Belenézek az e-book tartalmába!

Ha otthon dolgozol, akkor az íróasztalod is ilyen munkaterület lehet. Ezeket a munkaterületeket igyekezz tisztán tartani, hogy megkönnyítsd magadnak a hétköznapi feladatok elvégzését.

Találd meg a megfelelő mennyiséget, ha az érzelmi értékkel bíró tárgyakról van szó!

Egy apró lakásban fontos átgondolni, hogy valóban mennyi helye lehet az általunk nem gyakran, vagy inkább már sosem használt tárgyaknak, amik valami okból mégis jelentenek számunkra valamit. Ha úgy ítéled meg, hogy ezeknek helye van az életedben, akkor helyük kell, hogy legyen a kis lakásodban is. Viszont ha olyan hasznos, funkcionális tárgyaktól veszik el a helyet, amit amúgy a mindennapokban használnál, akkor érdemes átgondolni, mennyire is fontos számodra annak az emléknek a megőrzése egy tárgyon keresztül.

Az egyszobás lakás berendezése során a tárgyak átválogatása, a jól rendszerezett tárolómegoldások kialakítása után jöhet annak az ideje, hogy ezeknek a kiemelt tárgyaknak, emlékeknek megfelelő helyet találj. Hiszen ha már megtartottad, akkor találj neki egy olyan helyet, ahol értelme van, hogy megtartottad. Vagyis ne valami magasan levő papírdoboz aljába dugd el, rakd olyan helyre ezeket a tárgyakat, ahol gyakran látod ezeket. A szívednek kedves képek kerüljenek a falra vagy albumba, vagy költözzön a konyhaszekrénybe a kiskanalad, amin megtanultál enni és használja bárki, akinek örömet okoz.

 

Mit gondolsz, a fenti elvek alapján átgondolva a szükséges tárgyaidat, és a tippek kihasználásával mennyi helyet nyerhetsz a lakásodban? Próbáld ki és írd meg az eredményt! 🙂