Édes otthon – ahol megélem a pillanatot

Édes otthon, ahol a jelen pillanatának kiélvezése elkezdődik.

Rengetegszer láthattátok már nálam ezt a mondatot: Kizárólag olyan tárgyakkal vedd körül magad, melyek boldogságot okoznak. Ez lett a mantrám az utóbbi évben. Ahhoz, hogy eljuss addig a pontig, hogy ki tudd jelenteni; valóban csak azok a tárgyak vannak az otthonodban, melyek segítenek előre menni az életben, melyekkel elérheted az életben kitűzött céljaidat, bizony sok időre van szükség. Nem hazudok, az otthonszervezés rengeteg munkát igényel. Hónapokon át nézegeted az évtizedek alatt felhalmozódott tárgyaidat, hogy teljesüljön a nagy cél: legyen rend az otthonodban.

Édes otthon elképzelése

Mit jelent számodra az édes otthon?

Megmondom őszintén gondolkoznom kellett ezen a kifejezésen. Rögtön az jutott eszembe, hogy boldog a család. Meghittség és nyugalom van körülöttem. Ezt persze egy három éves kisfiúval szinte lehetetlen megoldani. Így aztán erősen kellett visszaemlékeznem, hogy mikor volt olyan alkalom, amikor ébren volt a kisfiam, mégis egy nyugodt környezet volt. Nem használtunk telefonokat, nem voltak zavaró tényezők, pusztán élveztük egymás társaságát.

Rögtön a karácsony jutott eszembe. Próbáltam más meghitt, otthoni pillanatot is felidézni, de sajnos nem igazán sikerült. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek boldog pillanataink, mindössze azt, hogy ebben az életszakaszban elég aktívak vagyunk, és inkább táncolunk, rohanunk, átrendezzük a nappalit a következő játékhoz. Természetesen most rengeteg időt töltünk kinn a szabadban is. Tehát maradt a karácsony, aminél megmaradt számomra a meghittség érzése.

G R E E N W A Y Szójagyertya (@greenwaydsgn) által megosztott bejegyzés,

Mivel nem kizárólag karácsony idején szeretném az édes otthon érzését megélni, így tovább mentem, és elkezdtem azon gondolkozni, hogy vajon a karácsonyfán kívül mi az, amit megadja nekünk azt a meghittség érzését. Persze vicces lenne júliusban karácsonyfát állítani a nappali közepére kb. 3 napig, aztán megfonnyadna szerencsétlen a nagy melegben. Már talán arra is emlékeztek, hogy mi már most visszaszámolunk a karácsonyhoz, hiszen a férjem imádja a karácsonyi zenéket. Pár hét és elkezdi majd játszani őket. Így a zene is hozzátesz a meghittséghez.

A zenén kívül még az illatok is nagy szerepet játszanak a hangulat megélésében. Visszatekintve mi is csak október és február között szoktunk gyertyákat használni. Egyrészt a sötét miatt is, másrészt pedig azért, mert akkor inkább érezzük a hygge-t. Azonban mióta rátaláltam a Greenway Design nyári illatú szójagyetyáira alig várom, hogy kipróbálhassam őket. Kipróbálhassam, hogy mennyire is számít a családi nyugodtság érzésében, hogy meggyújtunk egy gyertyát. Nyáron.

Én-idő az édes otthon falai közt

Miután rendezettebb lett az otthonom, a gondolataim letisztultak, és tudom, hogy mi a fontos számomra időgazdálkodás, rend, tárgyak, és külső környezet terén, már jobban ki tudom élvezni az énidőmet is. Amikor még kisgyermekes anyuka voltam, az énidő nem létezett számomra. Vagyis létezett, csak a töredéke volt annak, ami most. Már nem azon gondolkozom, hogy mikor tudok egyedül fürdeni, vagy mikor lesz időm hajat mosni. Most lehetőségem van azon gondolkozni, hogy vegyek egy hosszú fürdőt egy üveg pezsgővel.

Igen. Üveget írtam.

Már nem kell mindenre annyira vigyázni az otthonunkban, így a kisfiam felfogja, hogy a gyertyához nem nyúlunk, hogy messziről nézzük, és a gyertya azért van, hogy megteremtse a hangulatot, hogy finom illata legyen. Egy kis kedvesség a mindennapi szürkeségbe csempészve lehetőséget nyújt, hogy megálljunk, és kiélvezzük a pillanatot.

Édes otthon? Majd ha …

Már hallom is a fülemben a kifogásokat. Majd csak akkor tudom igazán kiélvezni az otthon töltött időt, ha befejeztem a rendszerezést. Majd ha minden a helyére került. Most inkább neki se kezdek, hiszen a nagy kupi halom közepén nem igazán tudnám élvezni azt a kellemes zenét, vagy azt az egyetlen kis szójagyertyát. Különben is, nincs is hova letenni, hiszen az asztal tele van mindenféle felesleges dologgal.

Nem mondom, hogy nem könnyebb úgy kiélvezni az otthonunkat, hogy már rend van körülöttünk. Sőt kifejezetten úgy hiszem, hogy amint eltűnnek körülöttünk a felesleges holmik, és letisztul a környezetünk egyszerűbb kiélvezni a mindennapi pillanatokat és átadni magunkat a stresszmentes otthonunknak. Mégis azt kell mondanom, hogy az elmúlt egy évben azt is észrevettem, hogy sokszor a robotias hajtással öljük meg a lelkesedésünket.

G R E E N W A Y Szójagyertya (@greenwaydsgn) által megosztott bejegyzés,

Valószínű, hogy amikor beköltöztél az otthonodba, imádtad. Valami oknál fogva ide költöztél. Lehet azért, mert a nagyi rád hagyta. Azért, mert ezt engedhetted meg, mert szép ablakai voltak, mert a jövendőbelid itt lakott már. Bármi is volt az indokod, inkább volt pozitív érzés, mint bármi más. Aztán eljött egyszercsak az a pillanat, mikor már nem feltétlenül élvezted. Túl kicsi lett, túl öregecske, vagy csak megváltozott a szerepe a szemedben, és már nem töltötte be a funkcióját, ahogy szeretted volna.

A változtatásra pedig most jött el az idő. Adj meg magadnak minden esélyt, hogy újra ki tudd élvezni az otthon töltött időd minden percét. Kezdd el megtisztítani azt az egy darab felületet, ahova a szójagyertyádat raknád. Az étkező asztalodat, ahol meginnál egy pohár bort a vacsorádhoz. Vagy éppen annak a kis asztalkának a felületét, amire a hangszórót raknád, hogy ne csak karácsonyról legyen meghidt élményed az otthonodban.

2018-07-09T06:32:08+00:000 hozzászólás

Hagyj üzenetet