Egy dolog, amit mindig visszateszünk a helyére

Rendetlenségtől és káosztól függetlenül van egy darab tárgy az otthonunkban, amit minden egyes alkalommal visszarakunk a helyére. Ez a tárgy képes minket bármikor megmozgatni, és mindig sietünk, nehogy véletlenül elfeledkezzünk róla.


Ez pedig nem más, mint a…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

…fagylalt!

 

Néha előfordulhat, hogy elfelejtük visszatenni a mélyhűtőbe, a pulton hagyjuk, elolvad, és soha sem talál vissza a helyére, azonban ez a nagyon ritka alkalmak egyike. Olyan is előfordulhatott már, hogy véletlenül a mélyhűtő helyett a hűtőbe tetted be a fagylaltot. (Ha igen, akkor mindenképpen írd meg nekünk!)

Káosz otthon

Ha azonban az elmúlt nyarak emlékeit felidézzük, szinte biztos, hogy 99%-ban a félig üres fagyisdoboz visszakerült a helyére, vagyis a mélyhűtőbe, vagy legalábbis terveztük, hogy visszarakjuk. Bármekkora is a káosz az otthonunkban, még a legnagyobb rendetlenség közepette is visszakerül a mélyhűtőbe a fagylalt. Én is azok közé tartozom, akik egyszerűen nem tudnak ellenállni a fagylaltnak. Hiszen ha valami oknál fogva nem tenném vissza, akkor csak megolvadna, és vagy nem azt az élményt nyújtaná, mint szeretném, vagy pedig megkockáztathatnám, hogy újra fagyasztom, de akkor meg csak kristályos lenne az egész. Az meg már megint nem az, amire vágyunk.

Tehát abban egyetérthetünk, hogy a félig üres fagylaltos doboz pulton felejtése hatalmas áldozatokkal járhat számunkra!

Hogyha azok közé az emberek közé tartozol, akik miután kivették a megfelelő mennyiségű fagylaltot a dobozból, azonnal ráteszi a tetejét, és már indul is, hogy visszategye a mélyhűtőbe:

Megkérdezted már magadtól, hogy MIÉRT?

Miért vagyunk ennyire felelősségteljesek, mikor a fagylaltot kell visszatenni a helyére? Miért lehetséges az, hogy ezt is nem “csak” félútig visszük el, és otthagyjuk, hogy majd később elvisszük teljesen egészen a helyéig? Miért lehet az, hogy ennyire rendszeretőek vagyunk, ha a fagylalt rendszerezésről van szó, más tárgyaknál pedig félúton megunjuk, és letesszük a legközelebbi felületre, ahelyett, hogy a helyére tennénk őket?

 

A válasz lehet, hogy

 • mert nem akarom, hogy megromoljon
 • mert nem szeretném, hogy megolvadjon
 • mert szeretnék belőle később is enni”…

 

Bármi is a válasz, miért nem tudjuk ezt a gondolatmenetet az otthonunk többi tárgyára is kiterjeszteni?

Mik azok a dolgok az otthonodban, amiket rendszeresen nem teszünk vissza a helyére? A cipőink? A kabátunk? A kulcsunk? (Van egyáltalán meghatározott helye ezeknek a tárgyaknak az otthonunkban?)

Otthonszervezés előnye

Mi az előnye, hogy mindennek meglegyen a helye az otthonunkban?

 • Egy olyan spájz, ahova be tudunk sétálni.
 • Egy olyan gardrób, ahol nincsenek a földön ruhák.
 • Egy olyan előszoba, ahol úgy is végig tudunk sétálni, hogy nem esünk el egy fél pár cipőben.
 • Egy olyan étkezőasztal, ahová csak úgy le tudunk ülni, anélkül, hogy félre kelljen söpörni a felesleges, kallódó tárgyakat, amiknek nincsen helye az otthonunkban.

 

Számtalan előnye van annak, hogyha egy otthonban rend van, és minden tárgynak megvan az otthona. Ez azonban mindenkinek más. Valaki, aki soha nem talál meg semmit az otthonában az, hogy drasztikusan csökkenjen a kereséssel töltött idő. Az, aki folyamatosan duplikációkat vesz, majd aztán ki kell, hogy dobja az élelmiszert, annak kevesebb felesleges pénzköltés. Aki pedig nem érzi már magát jól a saját otthonában, egy nyugodt pillanat, amikor igazán kiélvezheti az otthonát.

Érdekelhet: 5 dolog, ami kihat az életedre a rendrakás után

Mi a hátránya, ha nem rakjuk helyükre a dolgokat? (Vagy éppen, ha nincsen megfelelő helye ezeknek a tárgyaknak?)

 • Folyamatosan átesünk a dolgokon.
 • Nem találjuk azt a valamit, amit éppen keresünk.
 • Rengeteg élelmiszert dobunk ki, mert nem látjuk át a spájzunk tartalmát.
 • Folyamatosan bűntudatot érzünk, mert valamit “kellene” csinálni…

 

Találd meg ezt a legjobban fájó pontot, ami legjobban fusztrál, és használd motivációként a rendrakáshoz. Ahhoz, hogy ezentúl mindent visszategyél a helyére. (Igen, minden egyes tárgynak az otthonodban szüksége van, hogy legyen saját otthona. Az asztal felülete nem egy otthon!)

Van valami a fagylalttal kapcsolatban, ami képes rá, hogy elérje nálunk, hogy azonnal, gondolkodás nélkül visszategyünk a helyére: a mélyhűtőbe.

 

Lehet, hogy a fagylalt pont egy nagyon érzékeny téma. Azonnal látható eredménye van, ha nem cselekszünk. Más tárgy az otthonunkban, ha nem kerül azonnal a helyére nem romlik meg, nem veszti ez azonnal a funkcióját. Nem történik semmi azonnali veszteség számunkra. Vagy mégis?

 

Mi a motivációd?

Mi az, ami a legjobban zavar az otthonodban, ami miatt képes lennél igazi változtatásokra?

 

Hogyha ismersz olyat, akinek szerinted sok felesleges tárgya van az otthonában, mégis mindig visszateszi a fagylaltot a mélyhűtőbe, oszd meg vele a posztot 😉

 

Rendszerezd az otthonodat! -› Ingyenes Online kurzus

Jelentkezz az Ingyenes Napi Rendszerezős Egypercesek online kurzusra!

ÉRDEKEL

 

Egy INGYENES, 30 napos rendszerezős kurzus NEKED!

Értéklések a hallgatóktól:
✓ “Nagyszerű videósorozat! Megmutatja, hogy apró lépésekkel, változtatásokkal is mekkora eredményeket lehet elérni. 🙂 Köszönöm!” Mariann
✓ “Naponta max 10 perc rendrakas. Ez segit a kaosz felszamolasaban? IGEN! Epekedve vartam, hogy lashassam. Nem mindig jutok hozza a videokhoz, de lendit a hozzaallason minden alkalommal. Koszi.” Ági
✓”A rend titka: mindennek legyen helye. Szandra otthonunk minden zegét-zugát bejárja, hogymegkeresse nekünk a titkot. Minden “Egyperces” egy új ötlet vagy visszajelzés, hogy valamt jól csinálunk. Köszönöm Szandra. Minden korosztálynak ajánlom!” Gabi
✓ “Nagyon hasznosak, és ami a lényeg: rövidek 😉 nem kell beütemezni, mint egy élő videót (vagy annak visszanézését), bármikor lemegy az egy perc 🙂” Judit

Készen állsz kezedbe venni az irányítást, és kialakítani a rendet az otthonodban? 🙂

ÉRDEKEL

 

2018-05-25T00:08:48+00:000 hozzászólás