Elengedni az “arra az esetre, ha netalán” tárgyakat

Sokszor anélkül, hogy észrevennénk, az otthonunkban felhalmozódnak az olyan tárgyak, amiket arra az esetre tartogatunk, ha valami olyan kiszámíthatatlan dolog történik velünk a távoli és talán nem is létező feltételes jövőben, amikor szükségünk lesz rájuk. A tárgyak felhalmozásának egyik legnagyobb kiváltó oka a tartalékolás.

Félünk attól a feltételes, talán meg sem valósuló jövőbeli lehetséges alkalomtól, ami abban az esetben történne meg, hogyha az asztalunk fiókjának egyik eldugott részében elbújt promóciós füzetet kidobnánk, amit egy konferenciáról hoztunk el (és van legalább 5 ugyanilyenünk már), egyszer szükségünk lenne rá és nem tudnánk mire írni. Még abban az esetben is, hogyha az 6 hónap – 1 év vagy 5 év múlva lesz csak. Mert jó lesz az még valamire, hiszen elfér.

A legtöbben nem gondolunk bele, hogy a túl sok holmi felhalmozása negatív gondolatokat is hoz az életünkbe. Ahova nézünk, csak felesleges tárgyakat látunk, nem találjuk azt, amire szükségünk lenne, hirtelen fusztrálva és stresszel teli érezve magunkat. Tudtad, hogy egy átlagos ember napi 15 percet tölt el keresgéléssel? Az egy hónapban majdnem 8 óra! Egy évben pedig majdnem 4 napot csak keresgéléssel töltünk!

Éppen ezért nincsen szükségünk ezekre a “netalán” tárgyakra az életünkben. Ezeket a tárgyakat alig sikerül elővenni az életünk során. Be vannak suvickolva a gardrób legmélyebb bugyrába, foglalják az értékes helyet, csak gyűlik rajtuk a por és lehúznak minket is magukkal. Legtöbbször ezek a tárgyak, nem is olyan tárgyak amire valaha szükségünk lesz, mégis úgy érezzük nehezünkre esik megválni tőlük.

A tárolgatás helyett, szabadítsuk fel otthonunkat az összes “arra az esetre ha netalán” tárgyaktól! Néha nem is gondolunk bele, mennyi tárgy van körülöttünk, amitől nemes egyszerűséggel meg kell szabadulnunk, mert feleslegesek számunkra.

Tudod legbelül, hogy miről beszélek.

Az extra 3-4 törölköző, amiket te magad sosem használsz, de ha netalán jönnek vendégek, oda tudod nekik adni (igaz már vagy egy éve nem volt olyan vendéged aki ne hozott volna magával törölközőt/ott aludt volna/akart volna fürdeni nálad). Ugyanez igaz az extra párnákra és paplanokra. Egy évben hány vendég alszik nálad egy időben? Milyen gyakran?

Azok a túl nagy/túl kicsi ruhadarabjaid, amik egyszer ha lefogyok/meghízok/Kanadába költözünk jók lesznek, de a súlyod nem változott az elmúlt 2 évben, és különben is ezek a ruhák már régen kimentek a divatból.

Azok a CD-k/kazetták, amiket régen agyon hallgattál, de a laptopodon már nincs is lehetőség a CD olvasásra. Kinek tartalékolod a 101 Kiskutyát kazettán?

14 kiskanál, hogy ne kelljen minden egyes nap elmosogatni az a 2-3 db-ot amit mindig használsz.

A feles poharak a bulis korszakodból, de már rá sem tudnának venni, hogy felesezzél.

Az az ajándék, amit a barátnődtől kaptál, sosem használtad, de lehet, hogy egyszer rákérdez. Lehet ez karkötő/mécses/váza/asztali dísz.

Az a kulcs, ami soha sehova nem tartozott, nem tudod mit nyit ki, de egyszer lehet rátalálsz arra a zárra.

Az extra 20-30 db vállfa a szekrényedben, amire már nem tudsz mit aggatni, de miattuk úgy kell betuszkolnod az összes többi ruhádat (mi a gyerekvállfákkal jártunk így).

Az elmúlt időszakban a családunk megszabadult majdnem az összes ilyen tárgytól az otthonunkban, és egész polcok szabadultak fel. PErsze azért még mindig akadnak netalán tárgyak, például tűz esetére, de elmondhatom, hogy a 90%-tól megszabadultunk. Az utolsó több napos családi kiruccanásunkkor pedig megállapodtunk, hogy semmi ilyet nem viszünk (kisgyerekkel azért nehéz, tehát alapvető gyógyszercsomagot vittünk magunkkal).

Azóta teszteljük a 15-1500-as szabályt. Minden olyan amitől megváltunk, és kiderül, hogy mégis szükségünk lett volna rá, az aktuális helyünkhöz képest 15 percen belül 1500 ft alatt meg tudjuk szerezni. Mindezidáig ez az elképzelés működött két okból kifolyólag: vagy rájöttünk, hogy arra a dologra nincsen azonnal szükség és megvagyunk nélküle, vagy pedig elmentünk a legközelebbi boltba és megvettük kevesebb, mint 1500 ft-ból, idáig egyszer. Ez az elmélet 99%-ban működik, a tárgyak 99%-nál és 99%-nak az emberiségnek, téged is beleértve.

Mik azok a tárgyak amit “arra az esetre ha netalán” bekövetkezik az elképzelhetetlen tartogatsz otthon?

Teendő: Kezdj el körülnézni az otthonodban. A konyha, fürdőszobai szekrény és persze a gardrób szekrény teteje a legmegfelelőbb kezdési pont. Mik azok a tárgyak amit találsz, egyszer megvetted, kaptad, de sosem használtad/nem tetszik/nincsen funkciója az életedben? Netalán el is felejtetted, hogy létezik? Amint az “Ó, majd lehet, hogy használom ősszel” gondolkodásmód beüt, dobd ki, vagy add oda olyan valakinek, akinek tényleg szüksége van rá.

Próbáld ki, és nemcsak az otthonod lesz tágasabb, de a gondolataid is felszabadultabbak lesznek.

 

 

2017-11-01T18:39:34+00:00 2 hozzászólás

2 hozzászólás

 1. Bacsa Barbara 2017-11-21 at 08:34 - Reply

  Szia Szandra!
  Nagyon jó cikk! Többször el fogom olvasni.
  Mi volt az az egy dolog, amit meg kellett venned?
  Képzeld milyen lett volna, ha az ausztráliából hazahozott tükröt kellett volna pótolnod :).
  Legyen szép napod!
  Barbi

 2. Cserta Alexandra 2017-11-25 at 23:08 - Reply

  Szia Barbi!
  Köszönöm szépen!
  Gyertya. Szülinapi tortára való gyertya 🙂
  Na a tükröt nem kellett pótolnom, az tuti 😉

Hagyj üzenetet