Hogyan mentesítsük magunkat az ünnepi elvárásoktól

Ünnepi készülődés

Nemsokára itt vannak az ünnepek. Pár hét, és elővehetjük a dekorációkat, elkezdhetünk készülődni a nagy evés-ivásra, járhatjuk a várost ajándékok után, és elmehetünk különböző Mikulás és karácsonyi vacsorákra.

Az év utolsó heteiben elfoglaltabbak és kimerültebbek vagyunk, mint az egész évben összességében. Hirtelen prioritás lesz az otthonunk, a rend és a tisztaság, hiszen nemsokára jön a vendégsereg. Gyorsan kapkodunk, hogy vendégfogadásra alkalmas legyen az otthonunk, azonban közben elhanyagoljuk saját magunkat.

Nem foglalkozunk azzal, hogy mi az ami “belefér” az időnkbe, mennyi pénzt költünk, mennyi, és milyen minőségű étel jut be a szervezetünkbe. Hiszen karácsony van. Elengedjük magunkat, aztán meg hetekig pihenjük ki azt a pár napot az újév után.

A nagy készülődés közepette elfelejtünk vigyázni magunkra. Vigyázni a szervezetünkre, az egészségünkre, az időnkre, a pénztárcánkra, a hangulatunkra és talán egy kicsit kevésbé vagyunk tudatosabbak is a cselekedeteinkkel. Gondolkodás nélkül elfogadunk minden meghívást, eleget teszünk minden kérésnek ami felénk érkezik, és csodálkozunk, amikor az ünnepek után teljes kimerültségben összeroskadunk.

Változtassunk ezen!

Mindenkinek a hatalmában áll változtatni az ünnepi forgatagon, a különböző elvárásokon, amiknek eleget teszünk. Ha te is inkább egy puha takaró alatt, teát szürcsölve nézegetnéd a díszeket és világítást, vagy egy jó filmet néznél meghitten a félhomályban ahelyett hogy még december 23-án is játékok után kutatva járnád a tömött bevásárlóközpontokat, akkor merj változtatni! Mindenki számára más jelenti az örömöt az ünnepek alatt. Próbálj ki új szokásokat, amiket mindig is ki szerettél volna próbálni, de eddig nem volt időd, vagy lehetőséged rá. Kocsikázd végig a kivilágított utcákat, menj el sétálni egyet a hangulatos közeli parkban, maradj otthon és merj pihenni. Rajtad múlik mi az, amit szeretnél megvalósítani idén karácsonykor.

Nemet mondás

Nagyon egyszerűnek tűnik, azonban mivel sokszor a családtagoknak, kollégáknak, és közeli barátoknak kellene nemet mondanunk, egyszerűen képtelen vagyunk nem igent mondani nekik. Pedig egy egyszerű nem sokszor lehetővé teszi, hogy kipihenjük magunkat, hogy azzal foglalkozzunk, amit igazán szeretnénk, hogy az otthonunk rendbe tétele az ünnepek előtt ne egy maratonnak tűnjön, hanem pár hatékonyan megtervezett órácskának. A mennyiség a minőség rovására mehet. Ha minden egyes meghívásra elmész, lehet, hogy kevésbé tudod kiélvezni őket, mintha csak azokra mondanál igent, amikre valóban szeretnél elmenni. A meghívások nem elfogadásával olyan eseményeken vehetsz részt, ahol felszabadultan ünnepelhetsz. Próbáld ki, jól fog esni, megígérem!

Határok

A kérések, különböző elvárások felénk ebben az időszakban sokszor hirtelen jönnek. Nem tudunk rájuk felkészülni, így nem feltétlenül leszünk képesek azonnal megfelelően reagálni. Az év utolsó heteiben sokszor szélsőséges viszonyok fordulnak elő: éhesek vagyunk – túlettük épp magunkat, szomjasak vagyunk – már túl sokat ittunk, kimerültek és fáradtak vagyunk – annyira túl aludtuk magunkat, hogy nem fogjuk fel mi történik körülöttünk a világban. Éppen ezért szükségünk van határokra. Döntsd el, egyedül, vagy a veled együtt élőkkel, hogy mi az, ami idén belefér az ünnepi időszakba.

  • Egy Mikulás ünnepség
  • Egy ajándék/gyerek
  • Egy program/hétvége
  • Egy munkavacsora

Amint ezen elgondolkodsz, tudod majd magadat tartani valamihez. Így ha a következő hetekben jön majd egy meghívás, akkor tudni fogod, hogy az belefér-e vagy nem. Segítesz magadnak, hogy később visszamondj egy programot, segítesz azoknak, akik szerveznek különböző eseményeket, és megkönnyíted a tervezési folyamatot az egész család számára.

Elengedés

Az ünnepi hagyományokhoz való ragaszkodás sokszor felőrli az embert. Nem mondhatjuk le a meghívást, hiszen minden évben elmentünk oda. Mondjuk már tavaly is fél óra után már menni akartunk, az étel sem volt annyira finom, és a gyerekek is összevesztek egymással, de el kell mennünk idén is. Ez a hozzáállás nem könnyíti meg az ünnepi időszakot számodra. Ha a meghívásra igent mondás egyenlő számodra azzal, mintha a fogorvoshoz mennél, akkor lehet, hogy nem feltétlenül kell igent mondani. Azzal, ha nemet mondasz valamire, nem csinálsz semmi rosszat. Csupán védelmezed magadat, a józanságodat, a szervezetedet a teljes kimerültségtől, a családodat a folyamatos veszekedéstől, és próbálod megőrizni a családi békét.

Igent mondás

Amikor viszont igent mondasz, az teljes szívből fog jönni. Olyan dolgokra, meghívásra és kérésre fogsz tudni igent mondani idén, amit nagyon szeretnél, és boldog leszel tőle, hogy elmehetsz, részt vehetsz azon a programon.

Az ünnepi forgatag előtt, bármire amire igent mondasz gondolkodj el, hogy miért mondasz rá igent:

  • mert teljes szívből szeretnéd?
  • mert valaki megkért rá?
  • mert ez a szokás, ezt illik?
  • mert félsz, hogy kimaradsz valamiből?

Idén mondj igent kizárólag azokra a meghívásokra és kötelezettségekre, amik boldogsággal töltenek el. Amiket szívesen teljesítesz, és ahol teljes szíveddel ott tudsz lenni!

 

Szeretnél idén kevésbé kimerülni az ünnepek alatt?

Jelentkezz a Stresszmentes Ünnepek és Boldog Évkezdés Online kurzusra!

ÉRDEKEL

 

Miért képes valaki mosolyogni, szívből ünnepelni és örülni az ünnepeknek, míg mások már előre duzzognak és nyugtalanok az ünnepek eljövetelével?

Miért képes valaki már december első hetében “túllenni” a bevásárláson, időben elküldeni a képeslapokat és becsomagolni az ajándékokat, míg mások még 24-én délelőtt ajándékokra vadásznak a tömegben valamelyik bevásárlóközpontban?

Hogyan lehetséges, hogy valaki rendezett otthonban, kellemes hangulatban, gyertyafény mellett olvas a gyermekének a karácsonyfa alatt, másoknál pedig káosz uralkodik, folyamatosan megy a veszekedés és szlalomozni kell a nappaliban, nehogy rálépjünk egy játékra?

A kurzus célja, hogy stressz nélkül egy nyugodt hangulatot teremtve átéld az ünnepeket, és sikeresen kezdhesd el az újévet. Minél több felesleges kötelezettséget leszel képes elengedni idén karácsonykor, annál jobban fogod tudni élvezni az ünnepeket.

ÉRDEKEL

 

Facebook ÉLŐ Bejelentkezés az ünnepi elvárások mentesítéséről

 

2018-05-25T00:08:50+00:000 hozzászólás