A hulladékmentes mosogatás a fenntarthatóság egyik kezdőlépése.

Rend. Ideális otthon kialakítása. Tiszta felületek. Hulladékmentes otthon. Ezek a fogalmak megvalósítása sokunk számára elérhetetlennek tűnhet. Egy ideális életben, persze, miért is ne? De akkor körbenézünk az otthonunkban: mindenhol cuccok, nejlon zacsik egy kupacban összegyűrve, és sóhajtunk egy nagyot. Hiszen ez számunkra elérhetetlen. Rengeteg munka lenne, vagy végtelen mennyiségű pénzt jelentene számunkra, és inkább költjük el képzeletben a pénzt a Starbucks kávéra. Vajon mennyi erőforrásba telik a hulladékmentes mosogatás megvalósítása? Nézzük csak meg, és remélem a végére kicsit közelebb érezzük majd magunkhoz hulladékok csökkentését.

Hulladékmentes mosogatás megvalósításának lépései

1. Hulladékmentes az hulladékmentest jelent?

Hulladékmentes.huHulladékmentes életet nem csupán azok képesek élni, akik minden porcikájukban tiltakoznak a műanyagok ellen, hiszen szemetet még a hulladékmentes életmód leghűbb követői sem tudják sajnos 100%-ban minimalizálni a szemét termelést. Így a hulladékmentes életmódnak inkább az a lényege, hogy minimálisra csökkentsük a mindennapok során keletkező hulladékot. Mint ahogy a minimalista elveket vallók sem szokták kijelenteni magukról, hogy minimalisták, hanem úgy szoktak fogalmazni, hogy a minimalizmus útjára léptek, és törekednek egyszerűsíteni az életük minden területét.

Így ez alapján szerintem igazából bármi, amit azért teszel, hogy csökkentsd a hulladékot, egy hulladékmentes életre való törekvés. Valaki ezt is tudatosabban csinálja, mások pedig csak bizonyos területeken figyelnek a hulladékuk csökkentésére. A mentes szó láttán pedig nem szabad elkedvtelenedni. Rendkívül sokan megijednek az otthonukban levő rendetlenségtől is, és így inkább nem is kezdik el, hiszen rengeteg erő és időráfordítás nem? A rend sem egy pillanat alatt lesz kész. Valahol, valamelyik felületen el kell kezdeni. Ugyanez a helyzet a hulladékmentes életmód elkezdésével.

2. Kiválasztani egy területet

Minden változás az első lépéssel kezdődik. Ha az egész otthonunkat akarnánk azonnal megreformálni, nagyobb esély lenne arra, hogy belebukunk. Mivel a konyhában termelődik a legtöbb hulladék, így kezdhetünk is ott. Már az évek során eléggé belénk verték, hogy ne fogadjunk el nejlon zacskót, a gyümölcsöt lehetőleg csomagolásmentesen vegyük, és gyűjtsük szelektíven a hulladékot. Valaki már itt is akadozhat, azonban a csomagolásra való odafigyelés szerintem az első lépés a konyhában, és ha már ez megyeget, akkor fókuszálhatunk a konyhában más területre is. Ez pedig lehet a mosogatás.

Már többször hallhattad tőlem, hogy a csap körüli területet próbáljuk minél üresebben hagyni. Elpakolni a mosogatószert és azt a színes, kicsit zsíros, kicsit foltos szivacskát, ami vizuális zajként szolgál a konyhánkban. Ha elpakolunk mindent a csap mellől, egyszerűbb a tisztán tartás, és kevésbé zavarnak minket a felesleges dolgok. Amennyiben pedig kis konyha áll a rendelkezésedre, akkor hely szempontjából sem utolsó dolog az egyszerűsítés.

3. Ár-érték arány és energiaráfordítás

Legtöbbször a kezdeti lelkesedés után kitalálunk valami kifogást, hogy túl sok pénzbe kerül, túl sok energiabefektetést igényel, és különben is, nincsen kedvünk. Egy ember nem számít nem?

Hulladékmentes.huA Scientific Reports tavalyi kutatása szerint kéthetente kellene cserélnünk a mosogatószivacsunkat. Természetesen függ a használat gyakoriságától is, azonban ezek a szivacsok az otthonunk egyik legszennyezettebb eszközei, így a kétheti csere eléggé logikusnak tűnik. Vagyis egy évben 26 szivacsra van szükségünk. Mind hulladéktermelés szempontjából, mind pedig ha normálisabb szivacsot vásárolunk a pénztárcánkat is jobban megterheli, mint a hulladékmentes változata. Így akár már két középszerű ötös szivacs csomag ára is kiváltja egy mosogatókefe árát.

Energiaráfordítás tekintetében nem jelent nagyobb különbséget, maximum annyit, hogy nem az ételrendelésedhez csapod hozzá, hanem külön webáruházból szerzed be a mosogatókefét. Azonban cserébe akár 10-12 hónapig is egy darab kefét használhatsz, és nem kell azon aggódni, hogy van-e még a zacsiban extra szivacs, nem szükséges extra szivacsokat tárolgatni a csap alatt, hanem van egy darab mosogatókeféd, és kész. Különösebben nem is foglal nagy helyet, havonta egyszer szükséges ecetben fertőtleníteni, és ezen felül pedig az elején egy kicsivel több időt vesz igénybe, hogy megtanulod a technikát.

4. A mosogatókefe megismerése

Még ha nem nézzük azt, hogy ez a hulladékmentes megoldás, és 100%-ban komposztálható, Hulladékmentes.humelyiket választanád: egy kék szivacsot zöld dörzsivel a tetején, vagy pedig egy világosbarna, természetes kinézetű kis kefét? A mosogatókefe bükkfából készült, két méretben található (4 cm és 5 cm), növényi rostokból áll a sörtéje. Puhaság szempontjából pedig három különböző fajta van: legpuhább, a kényesebb (nagyi porcelánja) dolgok elmosására lószőrből, a középpuha mosogatókefe, ami az általános, és van a keményebb sörtéjű, amivel a dörzsit helyettesíthetjük. Bár nyél nélkül is tökéletesen használható, lehet hozzá kapni fa nyelet is, amit fel is lehet akasztani szárítás közben. 

5. Hulladékmentes mosogatószer

A legapróbb változtatás a hulladékmentes mosogatószer irányába, hogyha minél kevesebbszer cseréljük le a flakont, így ha nagy kiszerelést veszünk, akkor kevesebb szemetet termelünk (vannak már olyanok, amik 10 literes kiszerelésben vannak). Még akkor is sajnos termelünk minimális szemetet, ha saját magunk állítjuk elő a mosogatószert, így ha még nem tartunk ott, hogy saját magunk keverjük ki a mosogatószert, akkor keressünk olyan terméket, ami 100 %-ban biológiailag tökéletesen lebomlik és mentes minden allergiát okozó anyagtól. Plusz pont, ha olyan boltot találunk, ahova vissza lehet vinni a flakont, és újrahasznosítják.

Hulladékmentes.hu

Nem tűnik annyira hatalmas változásnak nem? Mégis egy kezdő lépés ahhoz, hogy egy kicsit élhetőbb környezetet varázsoljuk magunk körül. Ez lesz az első lépés ahhoz, hogy egy csökkentett hulladékokkal teli otthonban tudjak élni, kevesebb vizuális zajjal a csap körül. Mivel ez a lépés viszonylag könnyen megléphető, remélhetően egy extra motivációt kapsz ahhoz, hogy folytasd a hulladékmentes élet felé vezető utat, a hulladékmentes mosogatás megvalósítása után is.

Én mit fogok kipróbálni? Az biztos, hogy a csomagot is mindenképpen megnézem, de a tuti biztos befutó az 5 cm-es mosogatókefe lesz. Írok majd beszámolót is 😉

És íme az első használat:

 

(A cikk affiliate linkeket tartalmaz, hogyha nem szeretnéd, hogy mérjük, hogy honnan érkeztél, felmehetsz célzottan a hulladékmentes.hu oldalra, és rákereshetsz a termékekre.)