Ifjúsági gyerekbútor: rendszerezzünk játékokat és ruhákat!

A gyerekbútor rendszerezése segít minket a rendtartásban.

A gyermekünknek már megszületése előtt rengeteg holmija van. Várja őt a szépen kifestett szobájában a bababútora, játékai és a végtelen sok rugdalózó és body. Aztán ahogy telik az idő és az ifjúsági gyerekbútor jön a bababútor helyére, valahogy marad a sok játék és a még több ruha a szobában, ami egy idő után kezelhetetlen lesz és ellep mindent. Így érdemes még a babatútor fázisban eldönteni, hogy milyen nagy és mennyi játékot szeretnénk tárolni a szobában, hogy milyen elemekre is lesz szükségünk. Hiszen jobb esetben ez az ifjúsági gyerekbútor átkíséri gyermekünk játékos éveit, amikor a legnagyobb szükség van a praktikus tárolásra. (A cikk végén 10%-os kedvezményes kupon van a Kandy Gyerekbútor Birodalom összes termékére.)

Tárolási rendszer kialakítása a gyerekszobában

A gyerekszobában a tárolásnál az egyszerűségre kell törekednünk. Próbáljunk meg egy olyan átlátható rendszert kialakítani már fejben, hogy azt gyermekünk is megértse, elfogadja, és tudjon alkalmazkodni hozzá. Tehát így sikerélménye lehet, amikor megpróbál elpakolni egyedül. Mert ha minden egyes dologhoz, amit el kell rakni, a mi segítségünkre van szüksége, akkor egy kis idő után fel fogja adni a próbálkozást. Ezek után ha azt mondod nekik, hogy rakják el a játékokat a helyükre, akkor tudni fogják mit kell csinálni, mert lesz helyük a játékoknak, lesz egy kiépített, jól működő rendszer a szobájukban.

Gyerekruhák tárolása fiókban

A gyermekeink ruháinak tárolására ideális megoldás a fiókba hajtogatás. A fiókon belül elválasztókkal, vagy kisebb tárolóeszközökket segíthetjük, hogy ne dőljenek jobbra balra a ruhák, de egy idő után gyermekünk is képes lesz kiválasztani a saját ruháját, kihúzni a tárolókból, anélkül, hogy felborítaná a ruhahalmot. Erre ideális a KonMari hajtogatási technika, ami a ruhák egymáson tárolása helyett az egymás melletti, állva hajtogatást részesíti előnyben. Így ha kihúzod  a fiókot, a ruhák egymás mellett állnak. Ha a gyermeked már abban a korban van, hogy szeretne választani, melyik felsőt veszi fel, akkor érdemes lehet kifele összehajtani, hogy látszódjon a mintája. Ha magasabb a ruha hajtogatás után, mint a fiók magassága, akár oldalra is fordíthatod, és akkor biztosan befér a fiókba. Egy ilyen fiókos komód tökéletes megoldás lehet, mert elnyeli az összes gyerekruhát.

Gyerekruhák tárolása akasztós szekrényben

Már a gyerekruháknál is előfordul, hogy egy ruha jobban érzi magát, ha felakasztjuk. Itt ha színes vállfáink vannak, akkor csoportosíthatjuk őket színek szerint is, vagy akár a különböző csoportok közé tehetünk elválasztókat is, így mindig tudni fogja gyermekük, hogy melyik szekcióba kerülnek a hosszú ujjú ingek. Érdemes balra akasztani a vastagabb, hosszabb ruhákat, és ahogy haladunk jobbra, úgy következhetnek a világosabb, vékonyabb és rövidebb darabok.

Ágy alatti tárolás kihasználása

A Legot tárolhatjuk az ágy alatti fiókban is.

Ha kisgyermekünk van, akkor meg van egy bizonyos magasság, ami felett már nem éri el a dolgokat. Így az ágy alatt ne olyan dolgokat tároljunk, amire ritkán van szükség, legyen ez az ő kis mindennapos raktárhelyisége, ahova akár a Legokat is bele tudja rejteni, szín vagy kollekció szerint csoportosítani. Itt se csak úgy beömlesszük a játékokat ide, és vegyesen tároljuk, hanem kis tárolókat, fiókelválasztókat rakjunk bele, és közösen a gyermekünkkel alakítsunk ki szekciókat. Olyan szempontok alapján válogassuk külön a játékokat, ami gyermekünk számára egyértelmű.

Nyitott polcok vagy zárt szekrény?

Nyitott polcok előnye a gyerekbútorban

Nyitott polcok előnye a gyerekbútor választásban.

Ahogy nőnek a gyermekeink úgy lesznek egyre kisebbek a játékaik. Azonban amíg viszonylag kicsik, szeretik elől látni a játékaikat, mert különben könnyen meg is feledkeznek róluk. Kisfiús anyuka révén most kezdünk belépni a “ne szedd szét” korszakba, és mivel nem szeretném a (még csak) Duplo remekműveket a földön tárolni, ezért a megoldás erre a nyitott polc lehet. Feltéve ha van elég hely azokon a polcokon.

Egy gyerekszoba rendszerezésénél az a cél, hogy gyermekünknek olyan könnyű legyen elpakolnia, mint elől hagynia a játékait. 

Címkézd fel a tárolóidat!

Ezek a változatos elemek lehetővé teszik, hogy elrejtsük kisebb tárolókba azt, amit nem szeretnénk látni, viszont alkalmas arra is, hogy megmutassuk mink van. Igaz, sokszor ezek a nyitott polcok csak porfogók, de mégis a gyerekek számára fontos, hogy ki legyenek téve a játékok, látható helyen legyen a kis kincsük, különben elfeledkeznek róla.

Ha a nyitott polcoknál mégis tárolódobozba szeretnénk rakni a különböző apróságokat, akkor mindenképpen címkézd fel a dobozokat, lehetőleg képekkel, hogy gyermeked könynebben be tudja azonosítani, minek hol a helye. Az átlátszó tárolódobozok sokszor segítenek ebben.

Zárt komód előnye a gyerekbútorban

Ápol és eltakar. A zárt elem mögé bármit elrejthetünk, nincsen azonnal a szemünk előtt, és kevésbé jelent számunkra vizuális zajt, ha egy szép, egységes bútorlap-szerkezet van a holmik előtt. Így ad egy kis biztonságérzetet is, hiszen be tudjuk zárni azokat a dolgokat, amiket nem akarunk mindig szem előtt látni.

Itt is érdemes azonban tárolókba rakni az apróságokat, és ha valamire szükségünk van, akkor tárolódobozzal együtt kivehetjük, mozgathatjuk az otthonunk különböző részein.

Tehát érdemes vegyes nyitott és zárt polcokat is berakni a gyerekszobába, valamint ha nyitott is a polc, egy megoldás lehet, hogy kis kihúzható tárolókat teszünk bele, és azokat felcímkézzük nagy képekkel, hogy a gyermekünk tudja, mit is rejt a kis tároló.

Magasság – milyen magasra pakolhatunk?

Egyértelműnek tűnhet, azonban sok családnál valahogy mégsem gondolnak bele, hogy a gyermekünk egy bizonyos magasságig lát el, ér el dolgokat. Tehát ha túl magasra tesszük a könyveket, akkor ne csodálkozzunk, hogyha gyermekünk kevesebbszer akar olvasni. Az ő méreteihez képest szem magasságba tegyük a leggyakrabban használt játékokat, és reálisan azokat tegyük esetleg kicsit magasabbra, amihez amúgy nem nyúlna hozzá egyedül. Néha inspirációként 1-1 dolgot, amivel szeretnénk, ha játszana lejjebb tehetünk, de ha továbbra is kapásból kihagyja, és nem játszik vele, akkor azokat rendezzük a számára könnyen elérhető helyre, amikkel valóban szeret játszani. A már nem, vagy még nem aktuális játékokat pedig pakoljuk el, nincsen arra szüksége, hogy minden nap lássa a Monopolyt, amit majd csak évekkel később tud majd játszani.

Napi rutin a rendezett szobához

Az utolsó tippem egy rendszerezett gyerekszobához a napi rutinjuk kialakítása. Minden este, mielőtt lefeküdnétek, vagy tvzés/tabletozás előtt, pakoljatok el mindent a földről, vissza a helyére. Először nehezebben fog menni, de szépen lassan rászokik, és utána már képes lesz egyedül is rendet rakni a szobájában. Apránként, apró feladatokat adj neki. A lényeg, hogy ne adjuk fel, nekünk is hetekbe, hónapokba telik egy szokás megteremtése, ez nincsen másképp a gyerekeknél sem. Ha megvan mindennek a helye, könnyebben tudja majd ő is elpakolni a játékait.

 

Használd a “kivulbelulboldogsag” kuponkódot a www.kandy.hu webáruházban, és  bármely termék vásárlása esetén a végösszegből lejön 10% kedvezmény! (Bármilyen bútorcsaládra, nem kizárólag a Kocka bútorra 🙂 )


A cikket a Kandy Gyerekbútor Birodalom támogatta.


A cikkben szereplő termékek: ágy, dupla szekrény, íróasztal, nyitott könyvespolc, nyitott polc, fiókos komód, zárt komód.

Nézd meg a videót is:

2018-05-25T00:07:59+00:00 0 hozzászólás