Kisfiú szoba rendszerezés (élménybeszámoló az Otthonszervező találkozóról)

Miért a gyerekszoba rendszerezésére esett a választásom…

Szeretek játszani, így kapva – kaptam az alkalmon, amikor megláttam Szandra Facebook oldalán a nyereményjátékot. Bár a lakásunk több pontjára ráférne „kívül belül egy kis boldogság”, mégis a kisfiam szobájára esett a választásom, így az Otthonszervező találkozó témája a gyerkeszoba rendszerezés lett.

Legalább annyira szeretek rendet tenni a lakásban, mint szétpakolni. Ha takarítás, akkor annak mindig megadom a módját egy kis KonMarival vagy Jóbarátokkal, esetleg egy jó kis zenével a háttérben. A check listám végén mindig a legnagyobb falat, a gyerekszoba maradt.

Beni szobája lassan nyerte el mostani formáját. A tér adott volt, s bárhogy forgatgattam a bútorokat, nem volt az EZ AZ érzés. Végül egy merész mozdulattal az ablak alá került az ágya, így este, lámpaoltás után még lesheti az utca fényeit.

A rengeteg játék, amivel nem játszik senki sem

A játékaival azt hiszem mindig is gondban voltam. Ahogy nőtt, úgy nőttek vele együtt a darabszámok.

Egyiktől sem volt szívem megválni, mondván, egy gyerek fantáziája semminek sem szab határt, mindenből lehet valami, születhet valami új.

Suszternál a cipők gyűlnek, nálunk a fejlesztőjátékok. Fel sem tűnt, hogy Beni szobájába beköltözött a nagybetűs pedagógia, amit nagyívben került.

Hiába a sok játék, csak néhánnyal játszott közülük…

Nem keltették fel a figyelmét.

Próbáltam rendszert vinni a különféle játékok közé, csoportosítani, de aztán egy nehezebb nap után, néha a könnyebbik utat választottam, s diszkréten besöpörtem a mindentelnyelő színes kis Ikeás dobozokba. Volt nincs, látszólag rend van alapon a szőnyeg alá söpörtem a problémát.

 

Legalábbis addig a napig, amíg nem jött Szandra

az Otthonszervező Találkozóra.

Az Otthonszervező találkozó folyamata

Beni szobájának közepére halmoztuk a játékokat, innen már nem volt visszaút. A gyerekszoba rendszerezés első fázisa a válogatás. Furcsa volt megtapasztalni azt, hogy mennyivel könnyebben válok meg a saját dolgaimtól, legyen az egy könyv vagy ruha, a kisfiam dolgaitól azonban sokkal nehezebben. Megnéztük, mivel játszik mostanában a legszívesebben, így született meg a szerepjátékos doboz, amiben összegyűjtöttük hozzá a kellékeket: jelmez, fakard, pajzs, bábok. A kisautók tárolására egy nagy cipősdobozt választottunk, aminek a tetejére egy autót rajzoltam, így segítve elő, hogy Beni majd önállóan is vissza tudja tenni a megfelelő helyre. A doboz mobilis is, így hozhatja viheti a lakásban. Sokat kártyázunk, így ezek egy dobozban kaptak helyet, stílusosan egy már nem használt UNO kártyalapot ragasztottunk a tetejére. Az Ikeás dobozok címkézése remek ötlet volt, sokkal könynebben megy azóta az elpakolás.

 

Az esti mese elmaradhatatlan rituálé a nap lezárásaként, amelyeket az ágy végében hagytunk. Talán tudat alatt én is ludas vagyok a dologban.A mese utáni, anya maradj itt egy kicsiből lett alvásomból ébresztettek fel olykor, amikor derült égből villámcsapáskén koppantak a padlón. A mesekönyvek most lekerültek a felnőtt magasságban lévő polcokról, Beni számára elérhető helyre, így könnyedén választhat belőlük.

 

Az ágya alatti kuckó, ami inkább raktárként funkcionált, a rendrakás során teljesen új arcát mutatta meg. Ide még én is szívesen beülnék egy meleg kávéval. Helyet kapott egy szék, s a magnója az ágy alatt, így kedvére pihenhet, elvonulhat, ha úgy van kedve, s a játéktere is nagyobb lett ezáltal.

S hogy hová kerültek “anya fejlesztőjátékai”?

Kiválogattuk azokat közülük, amelyekkel csak akkor játszott, ha mi vettük elő, de magától nem igazán játszott velük. Ezeknek találtam a lakásban egy sokkal praktikusabb helyet, így akkor kerülnek elő, amikor valóban szükség van rájuk vagy akár újdonságként is megjelenhet a nap során, amikor játszva tanulunk.

A szobájából kikerültek azok a játékok, könyvek, amiket már kinőtt vagy éppen sosem játszott velük, ezek egy részét adományként elajándékoztuk, illetve eladtuk. Így zsebpénze is lett, amiből olyan játékot tud majd venni, amire most éppen nagyon vágyik.

Szinte felfrissült Beni szobája a rendrakást követően, sokkal átláthatóbb, élhetőbb és gyerekbarátabb lett a szobája, amit kedvére belakhat. Sokat segítettek a vizuális kártyák abban mindannyiunknak, hogy az esti rendrakás gördülékenyebben menjen, támogatva ez az önállóságát.

Szívem szerint még nálunk tartottam volna Szandrát egy pár órára a lakás többi pontjának újragondolására, de ez már egy újabb történet lenne…

Nézd meg a YouTube videót is, ami Vikiéknél készült!

Szeretnél még olvasni Otthonszervező találkozós élménybeszámolókat? Olvasd el Fehérvári-Varga Judit Ruháim szelektálása, vagy pedig Ihm Anna Raktárból babaszoba vendégcikkeit.

Még nem követsz a Facebookon? Figyeld a Kívül Belül Boldogság Facebook oldalát, hogy legközelebb te se maradj le valami hasonló remek lehetőségről 😉

2018-05-25T00:08:06+00:000 hozzászólás