Skip to content

Marie Kondo: Rend a lelke mindennek – könyvajánló

  Mariko könyvajánló

  Ez a leírás magáról a könyvről szól és azoknak foglaltam össze, akik nem olvasták, vagy akik fel szeretnék frissíteni, mi is volt a könyvben. Ez a bejegyzés egy összefoglaló képet ad a KonMari módszerről, azon belül is az első könyvről: Marie Kondo: Rend a lelke mindennek. Ez a kötet és a világhírű japán módszer forradalmasította a rendrakást, az én véleményemről egy másik bejegyzésben olvashattok a KonMari módszer kapcsán: Konmari módszer: miért ajánlom mindenkinek?

  Marie Kondo útmutatóiból mára 6 millió példány kelt el, összesen 40 nyelven. Úgy gondoltam, hogy meghozhatja az olvasáshoz a kedvet, ha egy kicsit többet tudsz a könyvről, mint hogy Marie ötéves kora óta bújja a háziasszonyoknak szóló magazinokat. 😉

  A könyv már a borítóján ígéretet tesz, hogy megváltoztatja az életedet az otthonszervezésen mint eszközön keresztül:

  “Egy varázslatos japán módszer, amellyel örökre száműzheted a rendetlenséget az otthonodból.” /Marie Kondo/

  A Könyv, amiről mindenki beszél: Rend a lelke mindennek

  Marie Kondo a könyvében két lépésre osztja a KonMari módszert: selejtezésre és a tér alapos átrendezésére, amit egy menetben javasol végrehajtani.

  Miért nem tudunk rendet rakni az otthonunkban?

  Marie Kondo szerint nem tanultunk meg formálisan rendet rakni gyermekkorunkban, így felnőttkorban nem furcsa, ha nem tudjuk, hogyan is kell fenntartani a rendet.  Sem otthon, sem pedig intézményi keretek között nem oktatnak rendrakást, azon tévhit alapján, hogy a rendrakás egy alapkészség, amint gyakorlás útján sajátítunk el.

  A KonMari könyv azt ígéri, hogyha elsajátítjuk a könyvben leírt módszert, akkor mi is kiszabadulhatunk a rendetlenség ördögi köréből.

  Egyszeri alkalom az otthonszervezés?

  Marie Kondo külön választja a takarítást a rendrakástól. A rendrakás során a tárgyainkat a helyükre tesszük, míg takarítás során a tárgyaink, felületeink, otthonunk tisztán tartása a cél. Azt írja, hogyha folyamatosan, apránként haladunk, akkor egész életünkben csak takarítani fogunk, hiszen mindig csak egy kicsit fogunk rendet rakni.

  Így a berögződött szokásokon is nehezebben fogunk tudni változtatni, hiszen csak apránként haladunk a rendrakással. Pedig ahhoz, hogy maradandó változás történjen, a gondolkodásunkon is változtatnunk kell. Amint a tárgyakhoz fűződő viszonyunk is megváltozik, egyszerűbben kialakítjuk majd a hosszú távon fenntartható rendet is. A siker titkát pedig az egyszeri rendrakásban látja: rend a lelke mindennek.

  Úgy találja Marie, hogy akinél folyamatosan visszatér a rendetlenség, ott a gondolkodásmóddal van probléma és ezt nem tudja megoldani folyamatos takarítással és pakolászással. Hiszen hiába leszel lelkes a folyamat elején, ahhoz, hogy az egész otthonodat apránként átválogasd, rengeteg időre, energiára és motivációra van szükséged.

  A lelkesedés egy idő után elillan, hiszen nem látod azonnal a eredményt. Amennyiben minél hamarabb megválsz a felesleges tárgyaktól az otthonodban, az további erőt és lelkesedést fog neked adni, hogy később is fenn tudd tartani a rendet.

  “…ha körülötted nincsen rend, akkor a fejedben sincs. Én legalábbis úgy gondolom.” A KonMari könyv szerint a külső rendetlenség csak eltereli a figyelmünket a probléma valódi okáról. Így az otthonszervezés folyamata nem csupán a rendrakásról és a tárgyaktól való megválásról szól, kénytelen az ember saját magához is őszinte lenni és foglalkozni a belső rendetlenséggel is. Ezért tartja Marie nélkülözhetetlennek a rendrakást az otthonokban. 

  Tehát az otthonszervezés csak egy eszköz a sokból ahhoz, hogy az egész életedben pozitív változások következhessenek be. Ha gyorsan rendet raksz, előbb tudsz foglalkozni a számodra igazán fontos problémákkal, kérdésekkel. “A rendrakás csupán egy eszköz, nem a cél. A végső cél az, hogy az otthonod után az életedet is rendbe tedd, és úgy éld, ahogy igazán szeretnéd.”

  Kategóriánkénti rendrakás a KonMari könyv szerint

  A Rend a lelke című könyvben szó esik a kategóriánkénti haladásról. Vagyis a KonMari módszerrel nem területenként és szobánként, hanem kategóriánként érdemes haladni. Ezt azzal támasztja alá, hogy az azonos kategóriába tartozó tárgyakat gyakran külön helyiségekben tároljuk, így ha szobánként haladunk a rendrakással, akkor azok a tárgyak csak egyik helyről a másikba fognak vándorolni és sosem lesz igazi helyük.

  Míg ha az összes azonos kategóriába tartozó tárgyat egy alkalommal rendszerezzük, akkor átlátható lesz számunkra a halom. Azt is jobban át fogjuk látni, hogy mennyi tárgyra is van valójában szükségünk az adott kategóriából.

  Ezek a kategóriák a következők:

  • Ruhák
  • Könyvek
  • Papírok
  • Komono (minden egyéb kategória)
  • Érzelmi értékkel bíró tárgyak

  “A rendrakás különleges élmény, ezért nem szabad minden nap csinálni.” A KonMari módszer gyökerét az a gondolat jelenti, hogy a rendrakás, és maga az otthonszervezés is, egy ünnep, amikor viszonylag rövid időn belül az egész otthonodban megvizsgálod a tárgyaid jogosságát az otthonodban.

  Ezt csak egyszer kell megtenned az életedben, hiszen utána annyira megváltozik a gondolkodásmód a tárgyakkal kapcsolatban, hogy nem leszel képes újra egy túlzsúfolt, rendetlen otthont létrehozni.

  Marie Kondo szerint kétfajta rendrakás létezik, a rendrakás mint ünnep és a mindennapi rendrakás. A napi rendrakás mindig része lesz az életünknek, amikor egy tárgyat elveszünk a helyéről, használjuk, majd használat után visszarakjuk az eredeti helyére.

  A rendrakást mint ünnepet viszont minél hamarabb el kell végezni Marie Kondo szerint, hogy aztán kiélvezhessük a tiszta és rendezett otthonunkat. A rendrakási folyamatot tiszteletben kell tartani, így amikor válogatunk, érdemes egyedül lenni és minden zavaró tényező nélkül, csendben, nyugalomban átnézni a tárgyakat, hogy tudjunk koncentrálni a saját gondolatainkra.

  Tetszik a rendszerezés, szeretnél változást az otthonodban, azonban úgy érzed szükséged van egy kis segítségre? Válaszd Otthonszervezés szolgáltatásomat, melynek keretein belül közösen alakítjuk ki az átlátható rendszert az otthonodban!

  Az örömelv

  A KonMari módszerben egy tárgy sorsáról az alapján döntünk, hogy boldogságot okoz nekünk vagy sem. A örömelv-módszer lényege a következő: a ruha kategóriánál kiválasztunk a ruhahalomból egy felsőt és megkérdezzük magunktól, hogy boldogsággal tölt-e el minket. Ha igen, megtartjuk. Ha nem, akkor elengedjük.

  A módszer különlegessége, hogy nem a negatívra fókuszálunk, hanem arra, hogy mit választunk ki a tárgyaink közül.

  Az emeljük ki a tömegből, amelyet meg szeretnénk tartani, amely darab örömöt hoz nekünk a mindennapokba.

  A KonMari könyv menete szerint a folyamat során minden kategória minden tárgyát kimozdítjuk a helyéről. Tehát a ruhák kategóriájánál kivesszük az összes ruhánkat a szekrényből és a nappali vagy a hálószoba közepére hordjuk.

  Szembesülünk a halom erejével, majd elkezdünk válogatni az örömelv alapján. Itt nem számít semmi más, csak az, hogy boldogságot okoz-e nekünk a tárgy. A Rend a lelke című könyvben hoz egy példát, amivel az örömelv kicsit tágítható.

  Lehet, hogy egy csavarhúzó önmagában nem okoz nekünk boldogságot, de az az eredmény, amikor valamit meg tudunk javítani azáltal, hogy megvan nekünk az a csavarhúzó, az már boldogsággal tölt el minket. Ilyen értelemben a boldogságot okozó tárgyak használata közben felmerülő boldogság is boldogság számunkra.

  Egyszerű tárolás, átlátható terek

  A KonMari módszerben a második lépés a tárgyak helyének megtalálása és a tér alapos átrendezése. A cél, hogy mindennek meglegyen a helye az otthonunkban és meglegyenek azok a rituálék, amely során a helyükre kerülnek a tárgyak a hétköznapokban. Tehát Marie Kondo, amikor hazaér, minden alkalommal kipakolja a táskája teljes tartalmát és minden tárgyat a saját helyére pakol, reggel pedig csak az aznapra szükséges tárgyait pakolja vissza a táskájába.

  “A tárolóhelyeknek az az értelme, hogy mindennek meglegyen a helye.” A tárgyaktól való megválás döntése sokkal nehezebb, mint helyet találni ezeknek a kiválasztott, boldogságot hozó tárgyaknak.

  A kategóriánkénti haladás itt is segít, hiszen a Rend a lelke mindennek könyv azt javasolja, hogy az egy kategóriába tartozó tárgyakat átválogatás után egy helyre tegyük. Tehát az elektronikai cikkek kerüljenek egy helyre és ne legyenek szétszórva az otthonunk különböző részein. Ha a tárgyak helyének kijelölését kihagyod, akkor vissza fog térni a rendetlenség az otthonodba.

  A tárolásnál a maximális egyszerűségre kell törekedni. Vagyis nem szükséges azonnal elrohanni és bevásárolni a különböző tárolóegységekből, első lépésként egy cipősdoboz is megfelel. Persze, ha egy idő után azt érzed, hogy bevált a módszer, bevált a KonMari ruha hajtogatás és szereted ezt a dobozos megoldást, akkor esztétikusabb fiókrendszerezőket vagy tároló kosarakat is vásárolhatsz, de még mindig az egyszerűsítés a cél.

  A rendetlenséget általában a túl sok holmi okozza. Azért van túl sok holmink, mert nem látjuk át, miből mennyi tárgyunk is van, mert bonyolultak a tárolóeszközeink. Így ha egyszerűsítjük a tárolást, elkerülhetjük a felesleges holmik újbóli felgyülemlését is.

  A rendrakástól megváltozik az életünk?

  “Bár úgy is megismerhetjük magunkat, ha leülünk és kielemezzük a tulajdonságainkat, vagy ha odafigyelünk mások rólunk alkotott véleményére, én mégis úgy gondolom, hogy a rendrakás a legjobb módszer.” A tárgyak meghatározzák, hogy milyen életet élünk, hogy hogyan viszonyulunk magunkhoz, a környezetünkhöz.

  Marie Kondo szerint a rendrakás egy számvetés, ami során jobban megismerjük magunkat és megismerjük, hogy mit is szeretünk igazán.

  A körülöttünk lévő tárgyak hatással vannak ránk. Boldogabb életet élhetünk, hogyha olyan tárgyak vesznek körül minket, melyek boldogságot okoznak. A KonMari könyv szerint az igazi életünk ott kezdődik, miután rendbe raktuk az otthonunkat.

  Ez a leírás egy keresztmetszete a könyvnek és a módszernek. Természetesen a KonMari módszer mélyebbre megy, mint ez a leírás, mégis azt hiszem, hogy kaphattál egy kis ízelítőt hogy miről is szól maga a módszer és Marie Kondo első könyve, a Rend a Lelke mindennek.

  Ha megtetszett, olvasd el a könyvet és használd fel belőle azokat a pontokat, amelyekre szükséged van ahhoz, hogy egy boldogabb és rendszerezettebb otthonod legyen.

  Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

  Tippek, motiváció a mindennapokhoz