Modern konyhaMi a fontos egy konyhában? Lehet a konyhánk is trendi? Mi alapján érdemes megtervezni egy konyhát elsősorban: a jelenlegi trendeknek megfelelően formáljuk vagy pedig funkció, praktikusság és tárolási szempontokat vegyünk figyelembe egy modern konyha kialakításakor? Mehet egyszerre a kettő? A konyhai trendekben mostanában egy éles váltás figyelhető meg. Erre hívja fel a figyelmet Smarta is a blogján: 7 konyhai trend, amely meghatározó a konyhában

A jelenlegi konyhai trendekről röviden

Az eddigi évek “konyhatrendjeiben” inkább a minimalizmus volt megfigyelhető: fehér szekrények, letisztult összkép. A mostani év azonban a kontrasztok éve lesz. Élénk színek, sötét és világosabb színek keveredése és érdekes textúrák. Megjelenik egy “rusztikus-urbánus” vonulat is, amiben a fémek és a fa kap szerepet. A rézzel és az arannyal is játszhatunk a konyhában, dekoráció szempontjából izgalmas lehetőségeket találhatunk bennünk. Az idei trendekben a pikkely alakú vagy egyéb izgalmas megoldásokat használó burkolólapok és a fehér falakhoz és bútorokhoz tartozó sötét padló tartoznak azon elemek közé, amivel könnyen azonosulni tudunk.

A konyhában rengeteg időt töltünk, ezért fontos, hogy olyan környezetet alakítsunk ki magunknak, amely hosszútávon is örömmel tölt el és egyben praktikus megoldásokat nyújt. Ha tetszik is valamilyen trend és éppen egy új, modern konyha kialakítása előtt állsz, akkor is kérdezd meg magadtól: 

  • Ez az a konyhastílus, amivel együtt tudsz élni 3-5 év múlva is? 
  • Melyek azok a dolgok, amelyek számodra fontosak egy konyhában?
  • Mi az a színvilág, stílus, ami évekig örömet fog neked nyújtani?
  • Valóban szeretnél hóbortos mintájú burkolóanyagokat 10 év múlva is a konyhádban?
  • Hány évre tervezel előre a konyhád kialakítása során, mikor fogsz újra felújítani?

Tárolás a konyhában – ami örök

A 2018-as évi Houzz Kitchen Trends Reportban, az éves konyhai trendeteket kielemző felmérésben azt tapasztalták, hogy a válaszadók 75%-a a szó szoros értelemben megszállottja a rendszerezésnek és a tárolásnak, ha a konyhapultról van szó. Míg 65%-uk a smart vagyis okos rendszerezési megoldásokért rajongott, addig 49% pedig a könnyű újrahasznosítást preferálta. A válaszadók 63%-a vallotta, hogy a számára legfontosabb szempont a konyában a megfelelő tárolás, 38%-uknak az elegendő hely a konyhapulton a főzéshez és az előkészületekhez, 32%-nak a szórakozás, valamint 32%-nak a könnyű takaríthatóság volt fontos.

Ebből kiindulva azok, akik éppen konyhafelújítás előtt vannak, általában a praktikus rendszerezést teszik előtérbe. Azok, akik most akarnak egy új konyhát kialakítani, nem akarnak hetekkel, hónapokkal később azon gondolkozni, hogy szükség van-e kis tárolódobozokra. Nem. Már a felújítás szakaszában beépített rendszerekben gondolkodnak. Például fiókelválasztókat tesznek a fiókjaikba és beépített tálcaelválasztókat.

A konyai tárolók tekintetében fontos, hogy inkább minőségibb tárolókat vegyél, hiszen ha ezekbe egyszer beleinvesztálsz, akkor azok hosszútávon kiszolgálnak. Például az OXO légmentesen zárodó ételtároló dobozok a piacon fellelhető tárolók egyik legminőségibb fajtája. Nem hiába még a sztárok otthonába is ezek a tárolók találhatóak.

Konyhai tárolás tekintetében a képen látható átlátszó tárolóegységek minkdenképpen nyerők, hiszen pontosan lehet tudni, hoyg milyen élelmiszer van benne, kevésbé romlik meg miattuk az étel. A Kívül Belül Boldogság webáruházban számos, minőségi tárolót és rendszerezőt találsz ha az élelmiszertárolásról van szó.

Idén többen gondolkoznak beépített, újrahasznosítás szempontjából elválasztott szemeteseken, étkészlet-rendszerezőn és borszekrényen, mint az előző években. A kihúzható újrahasznosító szemeteskukák nagyon népszerűek lettek és a beépített tálcaelválasztók és kihúzható sarokpolcok is divatba jöttek. Szerencsére a hulladékmentesség gondolata és a kevesebb hulladéktermelés már egyre gyakoribb gondolat az otthonok kialakítása során. Már az egyszer ahsználatos uzsonás zacskóra is van megoldás: a Stasher hűtőtasak, ami nem csak esztétikus és praktikus, de sok évig kiszolgál téged, ha elvinnéd otthonról az ételt. 

Válasz az idei konyhai trendekre

Konyhasziget

Konyhasziget a 2018-as konyhai trendek közt

Kép:alightreflection.com

A konyhaszigetekről már nem úgy gondolkodunk, hogyha esetleg marad hely, akkor berakunk egyet arra a kis területre. A konyhaszigetek most már az otthonunk közösségi helyei: több funkciót látnak el, ott eszünk, mosogatunk és főzünk is. Valamint érdekesség, hogy megnőttek! 🙂 Mióta egyre kevesebb konyhabútor kerül a falakhoz, azóta már tároló funkciót is ellátnak ezek a modern konyhaszigetek, így fontos szemponttá vált, hogy nagyobb tárolóhelyeknek is otthont adjanak. A kinézet mellett azonban a praktikusság is nélkülözhetetlen, hiszen mérnöki pontossággal kell megtervezni a fiókokat, a szekrényeket, hogy az optimális tárolásra alkalmas helyet hozzuk létre. A konyhasziget komoly hatással van ránk és az ékköve az egész térnek.

Egy modern konyhasziget nagyon praktikus megoldást nyújt azoknak, akik szeretnék multifunkciósan kihasználni a konyhában lévő teret, akiknek a konyha egy központi hely az otthonában és akik több felületet szeretnének az ételek elkészítése során használni.

A konyhasziget extra felülete egyben több takarítással és pakolási lehetőséggel is jár, tehát csak óvatosan a méretezéssel! Sokszor észrevesszük, hogy addig pakolunk, ameddig tudunk. Így ha extra felületet biztosít a lakás, azt is telepakoljuk, s végül a konyha a letisztult üres felületek helyett csak a pakolászással fog járni… Praktikus a konyhasziget, de a beépítése előtt gondold át, hogy mit váltana ki belőled, hogyan tudnád a legjobban kihasználni a hétköznapokban.

Nyitott Polcok

Nyitott polcok a konyhai trendekben

Kép:thecutkitchen.com

Egy-két trend lehet, hogy hosszú távon itt marad, például a konyhasziget eddig is népszerű és praktikus volt. De mi a helyzet a kevésbé gyakorlatias, modern, konyhai trendekkel? Itt kiemelném a “nyitott polcok” koncepciót. Nektek hogy néz ki a lábosotok, vagy inkább a serpenyőtök? Ha vendégek jönnek, szívesen mutogatnátok nekik a kicsit zsírosodó aljú eszközeiteket?

Az elmúlt napokban feltettem a kérdést a zárt Facebook csoportunkban, hogy kinek hány bögréje van. A posztra 4 darabtól egészen 50 bögréig bezárólag érkeztek válaszok. Voltak olyanok, akiknek az otthonuk különböző részeiben vannak a bögréik, de az egymáson/bezsúfolva a szekrénybe és az össze-vissza voltak az általános válaszok. Persze ezt a posztot inkább a humoros reakciók tették igazán élvezhetővé: jó volt látni, hogy mindenki tisztában van vele, hogy talán kicsit mégis sok az a bögremennyiség, ami otthon van. 😉

A nyitott polcok egy olyan otthonban válhatnak be, ahol minden bögre ugyanúgy néz ki, ahol nincsenek promóciós poharak és letisztult összhang van az egész konyhában. Tehát, ha most lecseréled az összes eszközödet ugyanolyan stílusúra és van egy takarítónőd, aki mindig mindent visszatesz a helyére, akkor valóban szép látvány lesz az eltervezett modern konyha.

Amennyiben viszont a Mekis bögrétől elkezdve a Coca Cola-s poháron át a gyerek műanyag tányérkájáig mindenfélét rejt a szekrényed, akkor nagy valószínűséggel ez a trend nem neked szól. Egy átlagos háztartásban csak a vizuális zajt fogod látni és az pedig negatívan fogja befolyásolni az érzelmeidet minden, a konyhában töltött perc során. Ha viszont tetszik a koncepció, először próbáld meg, hogy kampókra akasztod a bögréidet – ez egy könnyen megvalósítható pont, ami alapján el tudod dönteni, hogy például takarítás szempontjából mennyire praktikus számodra a nyitott polc koncepciója.

Különleges színek és formák – egy modern konyha kialakítása

A fehér az örök. Bármi más bejöhet, de a fehér az örök. A szürke, mint elegáns második szín jön most divatba és a sötétebb színek is apránként bekúsznak a konyhánkba. Lehet, hogy előbb-utóbb a sötétebb “luxusérzést” keltő színek is népszerűek lesznek, de még jó sokáig nem veszik át a fehér színtől a vezető szerepet. A sötét színeknél ugyanis nehezebb tisztítani a felületeket, ami egy modern konyha kialakítása során egy elhanyagolhatatlan szempont.

Élénk színek a konyhánkban 2018-ban

Kép: alightreflection.com

Amikor hazajövünk, szeretnénk egy nyugodt légkört megteremteni magunknak, ami legtöbbször az egyszerűsítéssel jár kéz a kézben. A színek, az anyagok meghatározásánál fontos, hogy örömet okozzanak nekünk és megnyugtatóak legyen számunkra. Mérlegelni kell azt is, hogy mennyire praktikus és időtálló a választásunk, hiszen évekkel később is ugyanazt a rózsaszín szekrényajtót kell majd néznünk a konyhában. Érdemes lehet ezért egy kicsit visszafogottabb megoldást választani és ha szeretnénk feldobni az összhatást egy időre, akkor egy kis dekoráció mindig a segítségünkre lehet. Az idei tipp a réz és az arany! 😉

Kívül Belül Boldogság Webáruház

Fűszertartó piramis a modern konyha kötelező eleme

Fűszertartó piramis

Érdekel
Modern konyha és a teafiletr tároló

Teafilter tároló doboz

Érdekel
Kamra rendszerezés felsőfokon.

OXO ételtárolók

Érdekel
A modern konyha tepsi tárolója

Tepsi és deszka tároló

Érdekel

Modern konyha: a trendek összefoglalása

A trendek jönnek és mennek. A tárolás viszont örök! Sokszor inspirálóak az adott évi irányzatok, bohókásak és jó álmodozni róluk. Milyen jó lenne, ha nekem is nyitott polcaim lennének vagy milyen szuper lenne behozni egy kis rusztikus-urbánus vonulatot is a lakásba…. Egy hétköznap végén viszont az a fontos, hogy a konyhapult amennyire csak lehet, üres legyen és kizárólag a legszükségesebb, naponta használt eszközök legyenek szem előtt. A kialakításnál pedig az a mérvadó, hogy egyszerűen megoldható legyen, hogy mindig mindent visszategyünk a helyére, hogy mindent megtaláljunk a konyhánkban.

Tehát az inspiráló képeken túl érdemes elgondolkozni azon is, hogy melyik konyha fog évekig örömmel eltölteni és mely konyha fogja kiszolgálni a háztartásod szükségleteit a legjobban a hétköznapok során az elkövetkező egy évtizedben. Mindkét szempont fontos, ezért meg kell találni azt a pontot, ahol mindkét feltétel teljesül. Ezek megfontolásával egy hasznos és megnyugtató teret tudsz kialakítani az otthonodban, ami valóban téged szolgál majd.

Képek forrása: Hub Kitchen, Wellborn, alightreflection.com