Az utóbbi időben egyre többször kerül szóba egy-egy rendszerezési tippnél, hogy ez bizony Marie Kondo műve, és valamilyen szinten azt javasoljátok, hogy bármi, ami a renddel kapcsolatos, az Marie Kondotól eredhet csak. Így eljött az idő, hogy bemutassam nektek a világszerte több ezer rendszerezéssel foglalkozó szakember közül a legnagyobbakat. Félreértés ne essék, ezzel nem Marie Kondo munkáját szeretném aláásni. Világszerte milliókat motivál arra, hogy váljanak meg a felesleges tárgyaktól, és ezért hálás lehet neki mindenki. Inkább azt szeretném megmutatni, hogy ugyan Magyarországon az ő munkája terjedt el a legjobban, mégis rengeteg más szakember van még, akik ugyanolyan okosságokat tudnak nektek mondani, mint a KonMari módszer.

A rend az egy univerzális dolog. Minden kultúrában előfordul, de minden háztartásban mást jelent. Eltérőek a rendrakási szokásaink, hogy milyen mennyiségű tárgyat vagyunk hajlandóak elviselni az otthonunkban, vagy, hogy éppen milyen lelki állapotban vagyunk, és mennyire vagyunk képesek fenntartani a mindennapi rendet. Az életünket nem egy valaki befolyásolja, sok apróság: gondolatok és beszélgetések határozzák meg kikre hallgatunk, kikkel tudunk azonosulni, és éppen az életünk melyik szakaszában vagyunk. Így még akkor is, ha számodra kizárólag Marie Kondo létezik, el kell szomorítsalak, Amerikában a rendszerezési iparág egy több milliárdos szakma, vagyis rengeteg ember él meg abból, hogy rendszerezi mások otthonát, már évtizedek óta. Mindenki egy kicsit másképp közelíti meg a rendet, a lényeg ugyanaz: legyél boldog az otthonodban, és találj meg mindent, amire éppen szükséged van.

Könyvek a rendszerezésről

Na de lássuk a nagyokat:

Peter Walsh

Peter Walsh öreg kutyának mondható a szakmában, mert szerintem Marie Kondo még az iskolában pakolgatta a könyveket, amikor neki már ez volt a szakmája. Tv-s műsorokban is szerepelt, külön sorozata volt, amiben elment az otthonokba, és egy MARATONI RENDRAKÁST követően a dolgok kb. 80%-tól meg is szabadultak. Egyik legnépszerűbb könyve a ‘Let it go’, vagyis, hogy Engedd el címet kapta. A könyvben inkább arról van szó, hogy hogyan lehet haláleset után szétosztani az örökséget testvérek között, valóban átgondolni, hogy az elhunyt után mi az, ami ÖRÖMÖT okoz számukra hogyan lehet priorizálni a számunkra fontos értékek között, hogyan lehet számot adni arról, mit is hozunk be az otthonunkba, és hogyan lehet kezelni azt a helyzetet, amikor kisebb lakásra kell cserélnünk az otthonunkat egy bizonyos korban.

Peter Walsh egyik szabálya, hogyha bejön egy tárgy az otthonodba, akkor egy ugyanolyan funkcionalitású tárgy kerüljön ki, ha pedig arra a tárgyra éppen szükséged volt, akkor más nem annyira fontos tárgytól válj meg. Vagyis ez az egy be, egy ki elv. (Mégsem mondjuk erre az elvre bármikor, hogy ez Peter Walsh mondta ki, mivel erre azért elég sokan rájövünk saját magunktól is.)

Peter Walsh 2010-ben írt könyve: Lighten Up: Love What You Have, Have What You Need, Be Happier with Less, ami magyarul kb. így hangzik: Frissítsd fel magad: szeresd amid van, az a tárgyad legyen az otthonodban, amire szükséged van, legyél boldogabb kevesebbel. Ez a könyv tele van élménybeszámolókkal, hogy valakinek hogyan jelentett ÖRÖMÖT az, hogy csak olyan dolgokkal vette körül magát, ami számára boldogságot okozott, hogy milyen felszabadító érzés, hogy nem ragaszkodunk a tárgyakhoz, és nem áldozunk annyi pénzt, időt és energiát a számunkra felesleges tárgyak megvásárlására. Itt arról is ír, hogy hogyan tudunk egy vonalat szabni aközött, hogy a mi saját cuccainkat válogatjuk át, és a családtagjaink tárgyait pedig addig BÉKÉN KELL HAGYNI, amíg ők nem állnak készen.

Nos, ha engem kérdeztek, Marie Kondo könyvében szerepelt pár olyan dolog, amit Peter Walsh előbb is megírt… Akkor honnan is származnak a gondolatai?  Lehet, hogy ő saját maga is rájött ezekre a dolgokra. Átélte ugyanezeket a dolgokat, mivel a rendszerezési folyamat sokszor hasonlít. Akkor van szükségünk rá, amikor káosz van a fejünkben, káosz van az otthonunkban, valami az életünkben megváltozik, és így általában ugyanazokon a folyamatokon megyünk keresztül. De azt végképp nem gondolnám, hogy az örömelv kizárólag Marie Kondo fejéből bukkant ki a világon. Valóban róla híresült el, ez nem kétség, de szerintem a könyv elolvasása előtt az életedben döntöttél már úgy valamiről, hogy megválsz tőle, mert nem okozott neked örömöt nemde? Mondjuk egy szakítás után?

2016-ban a Rachel Show-ban még együtt is szerepeltek, és bemutatták a kisit más, de sokszor hasonló gondolataikat. Például mindketten összetekerik a nyakkendőt. Talán lehet azért, mert ez a leghatékonyabb tárolása a nyakkendőnek?

Na de ne akadjunk el rögtön az első híres amerikai rendszerező gurunál. Folytassuk is a következővel:

Geralin Thomas

Geralin Thomas a következő fontos személy, akinek bemutatlak titeket. Az ő könyve angolul: Decluttering Your Home: Tips, Techniques and Trade Secrets, ami magyarra így lett lefordítva: REND A LELKE MINDENNEK. Igen, jól olvasod. Nagyon kreatívak a fordítók, hiszen ez a kifejezés máshonnan is ismerős lehet… Ez a könyv 2015 áprilisában jelent meg, Marie Kondoé pedig 2014 októberében. Elég közeli a két dátum, így nem gondolom, hogy Geralin gyorsan elolvasva Marie Kondo könyvét az eddigi munkáját félredobta volna, és teljes váltást csinált volna a karriejében, csak emiatt. Plusz a magyar nyelvben nincs is igazi megfelelő a “clutter” szóra. Rengetegen minden másnak fordítják, de nincs egy univerzális fordítás erre a szóra valahogy. A magyar nyelv itt sokszor be is csap minket ezért.

Miről is szól maga a könyv? A sok színes kép mellett, elkalauzol minket egy egészségesebb, boldogabb és hasznosabb élet felé. Itt is megjelenik a boldogság, mint faktor. Geralin is úgy tartja, hogy ELŐSZÖR A FELESLEGES TÁRGYAKTÓL KELL MEGVÁLNUNK. Vagyis az első lépés az elengedés. Geralin amúgy nagyon sokat foglalkozik a kóros gyűjtögetőkkel, nem feltétlen ebben a könyvben, viszont rengeteg olyan ügyfele van, akik már nem az egészséges szinten űzik a gyűjtögetést.

Bár Geralin hasonló kritikát kapott, mint Marie Kondo, mivel az ő könyve pedig “túl amerikai”. Legyünk őszinték. Marie Kondo egy japán hölgy, aki a japán kultúrában nőtt fel. Tehát természetes, hogy az a kultúra fog megjelenni a könyvében is. Ugyanez a helyzet Geralin könyvében is, ami tele van színes képekkel. A kamrás képek tipikusan olyanok, mintha egy amerikai filmből vették volna ki őket, hiszen elsősorban az amerikai közönségnek íródott a könyv.

Egy idézettel folytatnám: “Vizualizáld a jól szervezett otthont: Képzeld el, hogy mindent könnyen megtalálsz a gardróbban, vagy hogy meg tudsz teríteni anélkül, hogy előbb rendet kellene raknod a konyhaasztalon.” Vagyis képzeld el azt az IDEÁLIS OTTHONI környezetet, amit ki szeretnél alakítani.

És végül még egy idézet: “Hasonlót a Hasonlóhoz. Ez az első rendteremtési elv. Példál a fürdőszobában egy helyre tedd az összes hajbavalót: csatokat, hajgumikat,és hajkeféket. Vagy ha a poharaidat rendezgeted, tedd mindet együtt ugyanoda a konyhaszekrényben. Ezenbelül csoportosíthatod őket: együtt a borospoharak, a söröskorsk, a koktélpoharak, és így tovább.” Vagyis a HASONLÓ TÁRGYAKAT egy helyre szükséges csoportosítanunk. Ezt is olvastam már valahol.

Még egy személyes kedvenc:

Andrew Mellen

Andrew Mellent a legrendszerezettebb amerikai férfinak kiáltották ki a 2010-es évek elején. Könyve a “Unstuff Your Life! Kick the Clutter Habit and Completely Organize Your Life for Good” címet kapta, ami magyarul Szabadulj meg a feleslegestől az életeben! Szüntesd meg a felhalmozási tendeciádat és rendszerezd az életedet mindörökre címet is kaphatná.

Andrew mottoja: “Get rid of the clutter and everything opens up.” Vagyis Válj meg a feleslegestől, és kinyílik előtted a világ. Ez is nagyon hajazhat Mari Kondo Life Changic Magic kifejezésére, hiszen ő is egy hatalmas változást ígér olvasóinak.

Ami azonban még érdekesebb, hogy ő le is védette a találmányát, vagyis a Rendszerezési háromszöget:

  1. Otthon mindennek
  2. Hasonlót a hasonlóval
  3. Valami be, valami ki.

Vagyis ez a három lépéses rendszerezési elv le van védetve, ha egymás után következnek. A KonMari módszerben maga a módszer van levédve, vagyis amennyire utána tudtam nézni, az egymás után következő kategóriák vannak levédve együttesen: Ruhák, Könyvek, Papírok, Komono, és Szentimentális tárgyak, kategóriánként. Így a védjegynek akkor van fontossága, ha teljesen ugyanazt, ugyanolyan formában, és egymás után következő lépésekkel mondaná bárki is. Ezt kizárólagosan csak a KonMari Consultantok tehetik meg, akiket Marie Kondo kiképez. Ami nem vagyok, és nem is leszek.

A mai alkalommal utolsó:

Rachel Hoffman

Rachel Hoffman könyve a tavalyi évben jelent meg, ő nem igazán rendszerez, inkább az elvekről ír, és motivál többtízezreket, hogy emelkedjenek meg a kanapéról, és kezdjenek rendet rakni az életükben. Ő annyira a modern embernek írta a könyvét, hogy nem  is a kifejezett családoknak szól. Maga a könyv: UnF*ck Your Habitat címet kapta, amit magyarul csak nagyon körvonalazódva tudok lefordítani: Sz*rd le az eddigi szokásaidat. Alcím: jobb vagy, mint a rendetlenséged.

Rachel például pont Marie Kondo maraton rendszerezése ellen megy, hiszen ő a 20/10es szabályt preferálja, 20 perc rendrakás, pakolás, 10 perc pihenés és teljesen mással való foglalkozás. A legeslegelső videómban már beszéltem róla, így csak röviden: emeled fel a popódat a kanapéról, tedd el a telefont, és kezdd el. Akár a legközelebbi felülettel. Még akkor is, ha tartósan beteg vagy, ha koliban laksz, ha napi 10 órát dolgozol. Ennyi ideje mindenkinek van. Attól függően, hogy ki vagy, milyen az élethelyzeted, állapítsd meg magadban, hogy mennyi erőt van, és csak csináld. Nem kell hozzá semmi extra, csak csináld, és meg lesz az eredménye.

Végszó

Végül a zárógondolatom: Nincsen egy olyan módszer, egy olyan könyv, egy olyan szakember, aki mindenkinek, minden élethelyzetben tud segíteni. Így ahogyan Marie Kondo is, csak egy bizonyos rétegnek tud örömöt és igazi megoldást jelenteni, de ennek ellenére nem kizárólagosan ő van a világon, aki rendszerezéssel foglalkozik. Sokan, köztük én is szeretem Marie Kondo könyveit, és gondolatait a renddel kapcsolatban, azonban megköszönöm, ha utána néztek más remekműveknek is, és még ezeken kívül is rengeteg van, akiknek sokszor hasonló, de még többször kicsit más a gondolata a renddel kapcsolatban.

Az első pár oldalból már tudjuk, hogy Marie Kondo egy hihetetlenül idealisztikus személyiség, és vagy imádjuk, vagy pedig egyáltalán nem értjük, hogy mit is akarhat ez a nő igazából. Ő is mondott új dolgokat a könyvében, például a kategóriánkénti haladást, amit ugye le is védetett az 5 kategóriát együtt, egymás után haladva. Azonban nincsen univerzális igazsága a többi rendszerezéssel foglalkozó szakember felett, és nem minden, amit leírt a könyvében olyan dolog, hogy még soha az életben nem gondolt rá senki az ég világon. 

Köszönöm, hogy végig olvastad, meg lehet a véleményed, szerethetsz, utálhatsz, nem érthetsz velem egyet, azonban én is, mint sok más ezer rendszerezeséssel foglalkozó szakember segíteni szeretnék, és motiválni téged, hogy egy olyan otthonban lakhass, amit szeretsz. Örülök teljes szívemmel, ha Marie Kondo gondolatai megérintettek téged, és rendszerezted miatta az otthonodat. Azonban itt a rendről van szó, ami minden kultúrában, minden háztartásban évszázadok óta jelen van. A lényeg ugyanaz: legyél boldog az otthonodban, és találj meg mindent, amire éppen szükséged van. A blogon pedig van pár bejegyzés a KonMari módszerrel kapcsolatban is, ha érdekelnek, olvasd el azokat.

Motiváló? Igen? Szerethető? Mindenképpen? Egyedülálló? A maga nemében igen. Csak ő létezik? Nem. Semmiképpen sem.