Tiszta otthon? Lehetséges mindez, ha utálok takarítani?

A tiszta otthon nem csak álom.

Egy tiszta otthon gyönyörű. Lehetnek szedett-vedett bútoraid, mégis ha tisztán tudod tartani az otthonodat, az számodra is örömöt tud nyújtani. Itt töltöd az időd nagy részét, vendégeket hívsz, a kisfiad a földön játszik. Én azonban abban a tudatban nőttem fel, hogy a takarítás hozzátartozik a háztartással kapcsolatos feladatokhoz. Mindezeket a feladatokat csípőből kellene tudnom: melyik vegyszer mire való, és hogy hogyan tudom azt a hetek óta csak száradó csokifoltot eltüntetni a kanapémról. Régebben azt hittem, hogy szerencsés vagyok, mivel nem nagyon kellett besegítenem a házimunkába, így életem első 18 évében kimaradtak ezek a feladatok. Utána a különböző albérletekben sem volt jobb a helyzet, nem nagyon foglalkoztunk ilyesmikkel.

Most 28 éves vagyok. Kijelenthetem, hogy utálok takarítani. A takarítás az egyik mumusom. Elkönyveltem magamnak, hogy utálom az egészet. Sokszor bele se kezdek és az utolsó pillanatig hagyom a feladatokat. Bevallom, hogy amit a robot porszívóm nem végez el, és nem a minden napi rutin része, azt halogatom. Ilyenek például a nagyobb lélegzetvételű feladatok (sűtőtisztítás, ablakpucolás, komplett fürdőszoba kitakarítása és egyebek). Még ha neked nem is ilyen szélsőséges a takarításhoz fűződő viszonyod, mint nekem akkor is előfordul, hogy csak halogatsz. Mert ugyan jó lenne, de mégis minden mást előbbre pozícionálsz, mint ezeket az utálatos feladatokat. Mit lehet tenni, ha te is én is, és még több százan, akik utálnak sütőt takarítani mégis szeretnénk egy tiszta otthonban élni? (kuponkód a cikk végén)

A tiszta otthon nem kell, hogy álom maradjon

Ez az én személyes sztorim: Azt tisztázhatjuk, hogy nem vagyok egy rózsaszín egyszarvú, aki számára boldogságot jelent az ablakpucolás. Csodálom azokat a különleges lényeket, akik szeretnek takarítani. Megnyugtatja őket, vagy pedig úgy érzik, hogy a takarítással örömöt szereznek a családjuknak és ezzel felül kerekednek a feladaton. Bár én is szeretek egy tiszta otthonban élni, azonban a bevitt energia és a idő, számomra sokszor nem arányos az örömmel, amit kapok, ha belenézek például egy tiszta wc-be.

Így rengeteg ideig sanyargattam magam. Hiszen amikor a kisfiam pici volt, akkor nem gondoltam, hogy költhetek szakemberre, miért is tehetném? Egész nap itthon vagyok…nincsen más dolgom, nem? Amikor pedig elkezdtem a vállalkozást nem gondoltam, hogy erre kellene költeni azt a minimális összeget, amit félretehettem a tanácsadási díjamból. Igazából mindig voltak és vannak is kifogások, hogy miért ne szervezzem ki a takarítást. Pedig ami egy szakembernek pár óra, az nekem több nap. Nem azért, mert nem tudom hogyan kell felmosni, hanem azért, mert napokig halogatom. Ott van a fejemben, bosszant, kikészít, mégsem tudom rávenni magam, hogy takarítsak. Folyamatosan eszembe jut, hogy mit kellene még megcsinálni, így pedig nem tudom hatékonyan dolgozni napközben otthonról.

Idő és takarítás kapcsolata

Az elmúlt időben rengeteget gondolkoztam azon, hogy vajon mennyit ér az időm. A tanácsadói órabérem ehhez ez jó alap, tudom azt, hogy egy óra mennyit ér nekem, ha a munkáról van szó. Mi a helyzet azonban a szabadidőmmel? Az mennyit ér? Ugyanannyit, mintha dolgoznék, vagy kevesebbet? Esetleg pont, hogy többet? Mennyit ér meg nekem valójában, hogy tiszta otthonom legyen. Itt már viszont nem csupán a tiszta otthon megvalósítása volt a cél, hanem az, hogy mennyit is ér meg nekem egy olyan munka, amit valójában gyűlölök, de tudom, hogy meg kell csinálni?

Elhiheted, hogy amikor egy ilyen beszélgetést lefolytatsz magaddal, akkor egész meglepő dolgok jönnek ki. Amire jutottam: elérkezett az időpont az életemben egy újabb munkafolyamat kiszevezésére. A sok “miért” és “miért ne” kérdés után egyértelművé vált, hogy az én szabadidőm fontosabb, mint hogy egy 10-12 órás munkanap után még takarítsak is. Ennek ellenére szeretnék tiszta környezetben élni, mert megérdemlem. Megérdemlem, hogy legyen segítségem anélkül, hogy a magammal szembeni elvárásból leadjak. Azért nem leszek kevesebb senki szemében sem, mert kiszervezek egy feladatot, amit nem szeretek. Hiszen minden nap ezt csinálom. Nem akarom lemosni az autót, azt a férjem csinálja. Ő meg szereti. Vagy legalábbis elviseli. Na de a takarítást ő se vállalná be, bevállal más dolgot a háztartásban.

Az álom nem marad álom. Bár nem én fogom nagy részét elvégezni, mégis az eredmény lesz fontos.

Takarítani és rendet rakni nem ugyanaz

A rend fenntartása és a takarítás pedig nem ugyanaz. Szeretheted az egyiket és utálhatod a másikat. A kettő nem zárja ki egymást. Szeretek rendet rakni, hiszen ez a szakmám. Mindennek van helye az otthonunkban, megvannak a csodaszép tárolóim, fel vannak címkézve a dolgok. A konyhapultomon is mindig rend van, és azt le is törlöm minden nap. Könnyű, hiszen csak egy suhintás, különös extra energiát nem igényel. Itt külön veszem a mindennapi rendtartáshoz tartozó apró simításokat, és a gumikesztyűs súrólós izzasztó melót.

Az, hogy otthonról dolgozok, otthon vagyok egész nap, nem jelenti azt, hogy két email megválaszolása között házimunkával akarnék foglalkozni. Vagy, hogy amikor a kisfiammal lehetnék, inkább takarítanék. Az otthonszervezés segítségével mintegy 40%-al csökkent a házimunkával, takarítással töltött időm, de azért mégis maradt elég feladat. Az elmúlt egy évben eljutottam arra a pontra, hogy megpróbálom kiszervezni mindazokat a munkákat, amiket nem szeretek, vagy nem tartom fontosnak, hogy én csináljam. Ilyen például a bevásárlás is. Online rendelünk. És imádom!

Azokat a feladatokat amiket pedig szeretek, sokkal élvezetesebben tudom végezni. Például a rendszerezést, a munkám különböző más részfeladatait és a családdal együtt töltött perceket. Természetesen tudom, hogy a takarítónővel sem tudok 100%-ig megszabadulni minden takarítást és házimunkát jelentő feladattól, mert ahhoz egy bentlakásos alkalmazottra van szükségem, azonban megpróbálom minimalizálni ezt a számomra inkább lelkileg megterhelő feladatot. Mivel számomra ez fontos projekt, így más helyekről, például egy-egy kávézás árából lecsippentek, hogy jusson rá megfelelő pénz is.

A választás

Mivel én is otthonokba szoktam ellátogatni az Otthonszervező találkozó során, így tudom, hogy nem csak én vagyok körülményes és sokszor bizalmatlan, amikor az otthonomba kell beengednem egy vadidegent. Így amikor eljutottam a pontig, hogy most takarítónőre lesz szükségem, elkezdtem kérdezgetni az ismerőseimet a tapasztalatukról.

Természetesen jöttek a sztorik: a rugalmatlanságokról, a csodaszép egymásra találásról és persze arról is, hogyha találsz valakit, akkor ne mondd el senkinek, mert elviszik. Így ajánlás útján nem volt erős a felhozatal. Aki pedig érkezett, azzal volt mindig valami. Valami olyan, amihez nem szerettem volna alkalmazkodni. Tudod, nincsen nálunk sok cucc, nincsenek nagyon felületek se. Ami viszont fontos számomra az az idő, a rugalmasság és a kiszámíthatóság.

Így a nagy kiábrándulás közepette eszembe jutott, hogy van egy új, menő, friss startup, a Rendi, akikről a kisebb kutatásaim során pozitív visszajelzések érkeztek. A számomra pedig fontos értékekben hisznek: összesakkozhatom, hogy mit szeretnék, rám szabják az ajánlatot, és rugalmasak. Nem fogok összeveszni a szomszéddal, mert miattam rá már nem jutott idő. Nem fogok kiakadni, mert eltörött valami, és számomra nem ideális munkaerőt javasolt. A Rendi takarítónő mögött pedig van egy biztos háttér, így ha mégis valami balul sül el, akkor van biztosítékom arra, hogy kárpótolnak.

Kevesebb az aggódás, kevesebb kapcsolat sérül, és nekem pedig lesz egy tiszta otthonom.

A Rendi takarítószolgálattal a tiszta otthon már nem álom.

Az első élményem a Rendi takarítószolgálattal

A foglalás viszonylag egyszerű volt, csak át kellett gondolnom, mit is szeretnék. Mivel a nagyobb feladatokat halogattam idáig, így az extra szolgáltatásokra is sor került az általános takarításon felül. Pár nappal a nagy nap előtt még könnyen találtam időpontot. Direkt nem takarítottam előtte. Nem akartam órákat azzal foglalkozni, hogy előtakarítok. A rendes élménybeszámolót egy következő videóban láthatjátok, azonban annyit elárulhatok, az otthonom tiszta, az egész délelőtt kellemesen telt. Meg vagyok elégedve a Rendi takarítószolgálat által küldött takarítóvel. Tudtam közben dolgozni, és becsületesen elvégezte a munkát.

A cikket a Rendi takarítószolgálat szponzorálta. A “kivulbelulboldogsag01” kuponkóddal pedig augusztus 31-ig 10% kedvezményt kaphatsz az alap takarításra 🙂

2018-06-25T20:06:52+00:000 hozzászólás