Kamra célok – Élelmiszer tárolás inspiráció

Tippek a tartós rendhez.
hirdetés

Jogosan érezheted úgy, hogy a kamra az a hely, ahol addig van rend, amíg be nem fejezed a rendszerezést. Aztán jön néhány maszatos gyerekmancs, összekeverednek a nyitott kekszes zacskók, szárított petrezselyem hull mindenhova és már a negyedik zacskó, frissen vásárolt pirospaprikának kell helyet találnod.

Ha ezt a 10 tippet megfogadod, és ezek mentén hozol létre egy új rendszert, akkor a lakásodban a kamra rendszerezett lesz és az is marad! Minden tanács pont annyira általános, hogy személyre tudd szabni és a te egy fős/nagycsaládos/két fő és négy kutya típusú háztartásodban is tökéletesen működjön! Vágjunk is bele!

1. Egységes megjelenés a kamrában – a rendszerezettség látványáért

Ez valamiféle kiindulási alap: azt látjuk rendszerezettnek, ami egységes. A spájzban ezerféle fajtájú és méretű élelmiszert és egyéb dolgot kell tárolni, tehát az egységesség terén csak a tárolódobozokban és rendszerezőkben bízhatunk.
Akár kamraszekrény, akár nyitott kamrapolc áll a rendelkezésedre, szükséged lesz kamratárolókra. Mérd fel, hogy hány egységre van szükséged és szerezd be olyan helyről, ahonnan lesz utánpótlás is. Utóbbi azért fontos, hogy ha fél év múlva rákattantok a müzlikre és kéne még néhány tárolóedény, akkor az egységes megjelenés megőrzése mellett újíthatsz be még két tárolót.

2. Megfelelő méretű tárolóedények

Ha az árusítási egység nem fér bele a tárolódobozba, akkor a bolti csomagolásban őrizgetheted a 4 kanál zsemlemorzsát, 15 deka lisztet és garantált, hogy előbb-utóbb eluralkodik a káosz.

A kamra berendezése során ez a következő alapvető lépés: mindennek akkora tárolója legyen, amibe belefér.
Írd össze, hogy jellemzően miket vásároltok és mekkora kiszerelésben!

Azt is érdemes végig gondolni, hogy mennyire szoktad mozgatni ezeket a tárolókat: ha naponta kihurcolsz a főzéshez mindent, akkor jobb, ha könnyű, műanyagból készült étel tároló dobozokat tervezel a spájzba. Az átlátszó tárolási megoldások szintén előnyösek, hiszen folyton szem előtt vannak a készletek.

3. Zárt tárolók, a tetőn megfelelő nyílással

A kamrai tárolás során központi kérdés, hogy az összegyűjtött élelmiszerek megőrizzék a minőségüket. A szennyeződések, kártevők, molylepkék ellen a legjobb védekezés, ha zárható tetejű tárolódobozokba öntjük át a hozzávalókat. Ha lepte már el a moly a konyhádat, kamrádat, akkor tudod, hogy mekkora rettentő kiadás újra bevásárolni minden tartalékot és mekkora pazarlás kidobni annyi élelmiszert.


Tehát fontos, hogy a kiválasztott kamrai tárolóedény megfelelően, akár légmentesen zárjon és emellett könnyen nyitható is legyen, hogy ne akadályozzon a főzéskor.

A nyitható tető mérete az adagoláskor is sarkalatos kérdés. Akár csészével, akár adagolókanállal méred ki a hozzávalókat, praktikus, ha bele tudsz nyúlni a tárolóba. Kevesebb öntögetés, szórás, potyogtatás, kevesebb takarítás!

Számomra az OXO tárolók az optimálisak: egy kézzel nyitható, széles szájú dobozok, vákuumzáras tetővel, hosszú távra tervezve.

4. Dobozok, kosarak és nagyobb egységek

Ha már minden biztonságban, a megfelelő méretű dobozban lakik, akkor ez az a kamra ötletek közül, ami igazán turbóhatást fejt majd ki! Szerezz be spájz rendszerezőt, tároló kosarakat, nagyobb egységeket, amelyekbe belesorakoztathatod a kisebb konzervdobozokat, tárolódobozokat, fűszeres zacskókat. Legyen külön kosara a zöldségeknek, gyümölcsöknek is! Akár a kamra ajtajára is felszerelhető néhány kosár, ha jobban ki szeretnéd használni a helyet.

Az egységes megjelenésű, nagyobb tárolóegységekkel elérheted, hogy a spájzod folyton rendezett benyomást kelt majd és mindig megtalálod amit keresel, akkor is, ha nincs minden egyesével külön tárolókba áttöltve. Non plus ultra, hogy a polc letakarításához elég pár mozdulattal a kosarakat leemelni!

5. Elérhetőség a spájzban – wifi helyett magasság

A kamra tárolópolcain megálmodott ideális rend sokszor addig tart, amíg valamelyik családtag be nem rongyol egy hagymáért, meg egy zöldfűszerért, amiért feltúrja a fél polcot… A kamra praktikus berendezése során légy tekintettel az egész háztartásra! A gyerekek által elérhető helyekre kerülhetnek a gyümölcsök, hogy a poronty magától is tudjon venni egy almát, és épp ugyanezért a magasabb, nehezen elérhető polcokra kerüljenek az ecetek és az alkoholok.

Találjatok ki közösen egy mindenki által átlátható tárolási rendszert!

6. Beszéljünk a polcok mélységéről – csak sorban!

A kamra tároló kapacitását elég sokáig lehet fokozni, mégis, a mély polcok könnyen tévútra vihetnek.

Alapigazság: a kamrapolc olyan, mint a női táska, addig pakoljuk, amíg fér.

Egy túlzsúfolt polcon viszont a legtutibb tárolórendszerrel sem fogsz eligazodni! Ha mindig le kell pakolnod, hogy elérd a hátsó részeket, akkor egyrészt a saját életedet bonyolítod. Másrészt pedig simán önálló életre kelnek a nyomon követhetetlen készletek, és a triplán megvásárolt majoránnák körtáncot járnak a lejáró szószok körül.

Tervezd meg úgy a pakolást, hogy lehetőleg egy sorban rámolj a kamrapolcra, így átlátható marad.

7. Ha szinkronizálni nem tudod, feliratozd!

Megint csak alaptézis: azt gondolod, hogy meg tudod különböztetni a zsemlemorzsát a búzadarától, a kenyérlisztet a finomliszttől és az extra erős chilit a hagyományostól, holott ez nem így van. Bár a tartós élelmiszereknél kevésbé van jelentősége, de egyes alapanyagoknál nem árt a szavatossági időt is feltüntetni a tárolón.

Vehetsz bolti matricákat, kalligrafálhatod kézzel a feliratokat vagy használhatsz címkézőgépet, amelyik számodra szimpatikus, de lásd el jelölésekkel a tárolóidat!

8. Szellőzés és világítás a spájzban

Az ideális kamra szellőző, alacsony páratartalmú, száraz helyiség, hiszen ilyen körülmények között tudjuk a leghosszabb ideig tárolni az élelmiszereinket. A világításról se feledkezz el! A homályban kotorászással a saját idődet pazarlod és gyártod a takarítanivalót.

Gondoskodj megfelelő, akár a polcok alá szerelt világításról a spájzban is!

9. Mi mindent fogsz még a kamrádban tárolni?

A bevásárlólista alapján már nagyjából tudod, hogy mely élelmiszerek lesznek a spájzod állandó vendégei. De gondold végig az extrákat is, hogy ne kerülj helyszűkébe és mindennek legyen helye a rendszerben.

Mennyi tartalékot szoktál képezni, hány kiló liszt van még otthon a tárolóban lévőn felül? A háziállatoknak való tápok hova kerülnek majd? Az átmenetileg üres tárolóedényeket hol tárolod majd? Mennyi hely kell idényszerűen? Hol kapnak helyet a télre eltett gyümölcsök, a befőttek, lekvárok? Nyárra szükséged lehet egy extra fagyasztószekrényre?

Lássuk be, ha még az üres tárolódobozoknak is van egy extra drótkosarad… akkor sok meglepetés már nem érhet az életben! 😉

10. Bevásárlólista és takarítás

Kérdezheted, hogy a kettő hogyan kapcsolódik össze, de mindjárt levezetem: totál logikus. Ha a fentiek alapján rendszerezett kamrádban állsz, akkor az egy sorban elrendezett kosarak és az átlátszó tárolódobozok tartalmából pillanatok alatt felmérheted, hogy minek kell a bevásárlólistára kerülnie. (És hogy mit kell sürgősen elfogyasztani! 🙂 )
Ha tudatosan, átgondoltan vásárolsz, akkor kevesebb felesleges étel jön veled haza: kevesebb lesz a szemét és a kiadás is.

Amikor pedig a helyére teszed a beszerzett dolgokat, néhány extra percet rászánva könnyen letörölheted a polcokat, áttörölhetsz egy-egy kosarat. Nem kell minden héten teljesen kivikszolni a teljes spájzot, de a heti karbantartással nem fog felgyűlni a takarítanivaló.

Így lesz a konyhádban egy átgondolt tárolási rendszer, amely a te családod, háztartásod személyes igényeihez igazodik és könnyedén tisztán tartható. Úgyis csak az a struktúra működik, amelyet a hétköznapokban is fenn tudsz tartani, így egy életszerű, a szükségletekhez igazodó szisztémára lesz szükséged. Remélem, hogy ezekkel a tippekkel sikerülni fog! Várom a visszajelzésedet kommentben vagy üzenetben: meséld el, neked mi vált be? 🙂

Kép forrás: OXO

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz