10 tipp a kamra tartós rendszerezéséhez

Kamra rendszerezés felsőfokon.

Jogosan érezheted úgy, hogy a kamra az a hely, ahol addig van rend, amíg be nem fejezed a rendszerezést. Aztán jön néhány maszatos gyerekmancs, összekeverednek a nyitott kekszes zacskók, szárított petrezselyem hull mindenhova és már a negyedik zacskó, frissen vásárolt pirospaprikának kell helyet találnod.

Ha ezt a 10 tippet megfogadod, és ezek mentén hozol létre egy új rendszert, akkor a lakásodban a kamra rendszerezett lesz és az is marad! Minden tanács pont annyira általános, hogy személyre tudd szabni és a te egy fős/nagycsaládos/két fő és négy kutya típusú háztartásodban is tökéletesen működjön! Vágjunk is bele!

1. Egységes megjelenés a kamrában – a rendszerezettség látványáért

Ez valamiféle kiindulási alap: azt látjuk rendszerezettnek, ami egységes. A spájzban ezerféle fajtájú és méretű élelmiszert és egyéb dolgot kell tárolni, tehát az egységesség terén csak a tárolódobozokban és rendszerezőkben bízhatunk.
Akár kamraszekrény, akár nyitott kamrapolc áll a rendelkezésedre, szükséged lesz tárolókra. Mérd fel, hogy hány egységre van szükséged és szerezd be olyan helyről, ahonnan lesz utánpótlás is. Utóbbi azért fontos, hogy ha fél év múlva rákattantok a müzlikre és kéne még néhány tárolóedény, akkor az egységes megjelenés megőrzése mellett újíthatsz be még két tárolót.

2. Megfelelő méretű tárolóedények

Ha az árusítási egység nem fér bele a tárolódobozba, akkor a bolti csomagolásban őrizgetheted a 4 kanál zsemlemorzsát, 15 deka lisztet és garantált, hogy előbb-utóbb eluralkodik a káosz.

A kamra berendezése során ez a következő alapvető lépés: mindennek akkora tárolója legyen, amibe belefér.
Írd össze, hogy jellemzően miket vásároltok és mekkora kiszerelésben!

Azt is érdemes végiggondolni, hogy mennyire szoktad mozgatni ezeket a tárolókat: ha naponta kihurcolsz a főzéshez mindent, akkor jobb, ha könnyű, műanyagból készült dobozokat tervezel a spájzba. Az átlátszó tárolási megoldások szintén előnyösek, hiszen folyton szem előtt vannak a készletek.

3. Zárt tárolók, a tetőn megfelelő nyílással

A kamrai tárolás során központi kérdés, hogy az összegyűjtött élelmiszerek megőrizzék a minőségüket. A szennyeződések, kártevők, molylepkék ellen a legjobb védekezés, ha zárható tetejű tárolódobozokba öntjük át a hozzávalókat. Ha lepte már el a moly a konyhádat, kamrádat, akkor tudod, hogy mekkora rettentő kiadás újra bevásárolni minden tartalékot és mekkora pazarlás kidobni annyi élelmiszert.
Tehát fontos, hogy a kiválasztott kamrai tárolóedény megfelelően, akár vákuumosan zárjon és emellett könnyen nyitható is legyen, hogy ne akadályozzon a főzéskor.

A nyitható tető mérete az adagoláskor is sarkalatos kérdés. Akár csészével, akár adagolókanállal méred ki a hozzávalókat, praktikus, ha bele tudsz nyúlni a tárolóba. Kevesebb öntögetés, szórás, potyogtatás, kevesebb takarítás!

Számomra az OXO tárolók az optimálisak: egy kézzel nyitható, széles szájú dobozok, vákuumzáras tetővel, hosszú távra tervezve.

OXO Étel tároló doboz 2.6 liter

OXO Étel tároló doboz 1.1 liter

4. Dobozok, kosarak és nagyobb egységek

Ha már minden biztonságban, a megfelelő méretű dobozban lakik, akkor ez az a kamra ötletek közül, ami igazán turbóhatást fejt majd ki! Szerezz be rekeszeket, drótkosarakat, nagyobb egységeket, amelyekbe belesorakoztathatod a kisebb konzervdobozokat, tárolódobozokat, fűszeres zacskókat. Legyen külön kosara a zöldségeknek, gyümölcsöknek is! Akár a kamra ajtajára is felszerelhető néhány kosár, ha jobban ki szeretnéd használni a helyet.

Az egységes megjelenésű, nagyobb tárolóegységekkel elérheted, hogy a spájzod folyton rendezett benyomást kelt majd és mindig megtalálod, amit keresel, akkor is, ha nincs minden egyesével külön tárolókba áttöltve. Non plus ultra, hogy a polc letakarításához elég pár mozdulattal a kosarakat leemelni!

5. Elérhetőség a spájzban – wifi helyett magasság

A kamra tárolópolcain megálmodott ideális rend sokszor addig tart, amíg valamelyik családtag be nem rongyol egy hagymáért, meg egy zöldfűszerért, amiért feltúrja a fél polcot… A kamra praktikus berendezése során légy tekintettel az egész háztartásra! A gyerekek által elérhető helyekre kerülhetnek a gyümölcsök, hogy a poronty magától is tudjon venni egy almát, és épp ugyanezért a magasabb, nehezen elérhető polcokra kerüljenek az ecetek és az alkoholok.

Találjatok ki közösen egy mindenki által átlátható tárolási rendszert!

6. Beszéljünk a polcok mélységéről – csak sorban!

A kamra tároló kapacitását elég sokáig lehet fokozni, mégis, a mély polcok könnyen tévútra vihetnek. Alapigazság: a kamrapolc olyan, mint a női táska, addig pakoljuk, amíg fér. Egy túlzsúfolt polcon viszont a legtutibb tárolórendszerrel sem fogsz eligazodni! Ha mindig le kell pakolnod, hogy elérd a hátsó részeket, akkor egyrészt a saját életedet bonyolítod. Másrészt pedig simán önálló életre kelnek a nyomon követhetetlen készletek, és a triplán megvásárolt majorannák körtáncot járnak a lejáró szószok körül.

Tervezd meg úgy a pakolást, hogy lehetőleg egy sorban rámolj a kamrapolcra, így átlátható marad.

7. Ha szinkronizálni nem tudod, feliratozd!

Megint csak alaptézis: azt gondolod, hogy meg tudod különböztetni a zsemlemorzsát a búzadarától, a kenyérlisztet a finomliszttől és az extra erős chilit a hagyományostól, holott ez nem így van. Bár a tartós élelmiszereknél kevésbé van jelentősége, de egyes alapanyagoknál nem árt a szavatossági időt is feltüntetni a tárolón.

Vehetsz bolti matricákat, kalligrafálhatod kézzel a feliratokat vagy használhatsz címkézőgépet, amelyik számodra szimpatikus, de lásd el jelölésekkel a tárolóidat!

8. Szellőzés és világítás a spájzban

Az ideális kamra szellőző, alacsony páratartalmú, száraz helyiség, hiszen ilyen körülmények között tudjuk a leghosszabb ideig tárolni az élelmiszereinket. A világításról se feledkezz el! A homályban kotorászással a saját idődet pazarlod és gyártod a takarítanivalót.

Gondoskodj megfelelő, akár a polcok alá szerelt világításról a spájzban is!

9. Mi mindent fogsz még a kamrádban tárolni?

A bevásárlólista alapján már nagyjából tudod, hogy mely élelmiszerek lesznek a spájzod állandó vendégei. De gondold végig az extrákat is, hogy ne kerülj helyszűkébe és mindennek legyen helye a rendszerben.
Mennyi tartalékot szoktál képezni, hány kiló liszt van még otthon a tárolóban lévőn felül? A háziállatoknak való tápok hova kerülnek majd? Az átmenetileg üres tárolóedényeket hol tárolod majd? Mennyi hely kell idényszerűen? Hol kapnak helyet a télre eltett gyümölcsök, a befőttek, lekvárok? Nyárra szükséged lehet egy extra fagyasztószekrényre?

Lássuk be, ha még az üres tárolódobozoknak is van egy extra drótkosarad… akkor sok meglepetés már nem érhet az életben! 😉

10. Bevásárlólista és takarítás

Kérdezheted, hogy a kettő hogyan kapcsolódik össze, de mindjárt levezetem: totál logikus. Ha a fentiek alapján rendszerezett kamrádban állsz, akkor az egy sorban elrendezett kosarak és az átlátszó tárolódobozok tartalmából pillanatok alatt felmérheted, hogy minek kell a bevásárlólistára kerülnie. (És hogy mit kell sürgősen elfogyasztani! 🙂 )
Ha tudatosan, átgondoltan vásárolsz, akkor kevesebb felesleges étel jön veled haza: kevesebb lesz a szemét és a kiadás is.

Amikor pedig a helyére teszed a beszerzett dolgokat, néhány extra percet rászánva könnyen letörölheted a polcokat, áttörölhetsz egy-egy kosarat. Nem kell minden héten teljesen kivikszolni a teljes spájzot, de a heti karbantartással nem fog felgyűlni a takarítanivaló.

Így lesz a konyhádban egy átgondolt tárolási rendszer, amely a te családod, háztartásod személyes igényeihez igazodik és könnyedén tisztán tartható. Úgyis csak az a struktúra működik, amelyet a hétköznapokban is fenn tudsz tartani, így egy életszerű, a szükségletekhez igazodó szisztémára lesz szükséged. Remélem, hogy ezekkel a tippekkel sikerülni fog! Várom a visszajelzésedet kommentben vagy üzenetben: meséld el, neked mi vált be? 🙂

Kép forrás: OXO

Fűszertartó

Fedőtartó

Serpenyőtartó

Modern konyha és a teafiletr tároló

Teatartó doboz

2019-01-22T20:01:06+00:000 hozzászólás

Hagyj üzenetet