14 napos kihívás: A nagy nyári rendrakás!

hirdetés

Megcsúsztál a tavaszi nagytakarítással? Vagy csak eluralkodott az otthonodon a káosz? Gyere és vegyél részt velünk a nagy nyári rendrakásban!

A 14 napon át tartó rendszerezési kihívásban minden nap megosztok veled egy kisebb feladatot, amit, ha elvégzel rendezettebb otthont kapsz eredményül. A feladatokat a Kívül Belül Boldogság Instagram oldalán láthatod, de segítségül lássuk most az első hét feladatait részletesen

1. nap: Előszoba: Tegyél rendet az előszobai komódon!

Aki belép az otthonodba egyből az előszobát pillantja meg. Nézz körül! Minden a helyén van? Ha nincs, akkor végezd el az első nap feladatát! Ha van egy kis komódod, nagy eséllyel csak rá vannak dobálva az indulás előtt szükséges dolgok, mint a kulcs, napszemüveg, csekkek stb. Ezzel nincs semmi gond, a reggeli rohanásban ez mindenkivel előfordul, de most itt az ideje, hogy rendszerezed ezeket!

Először is nézd át, hogy mik azok, amiknek valóban az előszobában van a helye. A nyár közeledtével nyugodtan tartsd elől a napszemüvegedet, hogy ne felejtsd magaddal vinni. Az ehhez hasonló dolgok tárolására válassz egy szemüvegtartó állványt, hogy ne csak a komód tetején legyenek ledobva, hanem szépen, esztétikusan egy helyen rendszerezve tudd tartani.

A cipőket gyakran találhatod szétdobálva az előszobában, illetve a változékony időjárásnak köszönhetően valószínűleg még néhány téli darabot is elől találsz.

Válogasd szét a cipőket, a nagy bundás modelleket már pakold el, és csak az aktuális darabokat hagyd elől.

A cipőtálca egy nedvszívó és egy rácsos felülettel ellátott szőnyeg, ami nagyon praktikus az aktuálisan hordott cipők tárolására. Hazaérkezés után helyezd erre a cipődet, hogy rendben tarthasd az előszobát is!

2. nap: Hálószoba – Fiók: Csak a valóban szükséges dolgokat hagyd az éjjeli szekrényedben!

Miket tartasz az éjjeli szekrényeden? Az emberek hajlamosak ide gyűjteni a kacatokat, amivel az éjjeli szekrény teljesen elveszti funkcióját. A hálószoba a pihenés helye, a sok tárggyal zsúfolt éjjeli szekrény pedig megzavarhatja ezt.

Gondolkozz el, hogy mi az, aminek valóban az éjjeli szekrényen van a helye, mik azok, amiket betehetsz a fiókba! Szelektálj, kategorizálj és rendszerezz! Próbáld a legszükségesebb dolgokat elhelyezni a fiókban, hogy az éjjeli szekrény tetején ne maradjon túl sok dolog.

A smink fiók rendszerező helytakarékosan segít rendben tartani a fiókba pakolt kategóriákat. Fiókod méretéhez igazítva akár egymásra is pakolhatod ezeket, és nevével ellentétben természetesen nem csak sminkek tárolására alkalmas. A hálószobában kéznél tartott eszközök, mint pl. olvasó szemüveg, távirányító, kézkrém stb. rendszerezésére ugyanúgy szuper választás.

3 nap: Papírírószer tárolás: Mennyi extra papírírószered van? Nézd át, ami fog, csak azt tartsd meg amit el fogsz használni!

Az iratok, orvosi papírok, blokkok, használati útmutatók, jótállások és jegyzetek képesek felhalmozódni az évek alatt. Egyszer-egyszer érdemes leülni és átnézni ezeket, hogy mik azok, amiket valóban érdemes tovább őrizgetni. 

Szelektálás után kategorizáld a hivatalos papírokat, orvosi leleteket, a gyerekek rajzait és helyezd őket külön műanyag tárolódobozba, vagy mappába, attól függően miből mennyi gyűlt össze.

Ezután minden újabb papírt próbáld a megfelelő kategóriába elpakolni, hogy fenn tudd tartani a rendet!

Ezután az írószerek, kreatív hobbi eszközök szelektálásához kezdj hozzá. Nagyobb mennyiség tárolására alkalmas a belső rendszerezőkkel ellátott, tetővel rendelkező csatos műanyag tárolódoboz.

4. nap: Gardrób: Pakold el az őszi-téli cipőket, ruhákat!

Ha még nem tetted meg, akkor itt az ideje elővenni a szezonális ruhákat, cipőket és a téli darabokat elpakolni! Érdemes itt is egy szelektálással kezdeni. Azokat a ruhákat, amiket egyetlen egyszer sem vettél fel az őszi-téli idő során, akkor lehetséges, hogy nincs már rá szükséged. Ezeket eladhatod, eladományozhatod, vagy rokoni körben is szétosztogathatod, attól függően milyen minőségű ruhákról van szó. A hordhatatlan daraboktól itt az ideje végleg megválni!

A téli darabokat elcsomagolhatod vákuumzsákba, hiszen ez egy nagyon jó helytakarékos megoldás a ruhák tárolására. Az elől hagyott aktuális ruháidnak pedig használj műanyag tároló kosarat, vagy különböző polcelválasztókat, hogy hosszútávon is megmaradjon a rend!

Az apróbb holmik, vagy gyerekruhák számára használhatsz kisebb méretű újrahasznosított műanyag tároló kosarat is.

5. nap: Tároló/Garázs: Mit használsz leggyakrabban az itt tárolt dolgok közül? Könnyedén hozzáférsz ezekhez?

Hidd el, nem vagy egyedül, ha nem szeretsz belépni a garázsba, vagy tárolóba, a zsúfolt kupinak köszönhetően. Nehezen veszik rá magukat az emberek az otthonuk ezen részének rendbe rakására. Pedig fontos, hogy egyszer átess egy nagy szelektáláson és rendszerezésen, hogy ne fogjon el a rossz kedv, amikor beteszed ide a lábad.

Nézd át, miket tárolsz a garázsban. A soha nem használt, felesleges, esetleg rossz/javíthatatlan dolgoktól válj meg, a többi tárgyat pedig válogasd kategóriákra, ahogy korábban az iratokkal is tetted. A csatos fedővel ellátott, 61 literes, újrahasznosított műanyag tároló doboz egy praktikus tárolási módja az itt található dolgaidnak.

Mivel nem látszik át, nem gond, ha ne pakolsz bele mindent tökéletesen, viszont érdemes címkével ellátni, hogyha keresel valamit, ne kelljen az összes dobozt egyesével kinyitogatni! Ha túl nagynak találod, választhatsz a tároló dobozból 32 literes változatot is, hiszen ebben is rengeteg minden elfér.

6. nap: Ékszerek/Kiegészítők: Csak azt hagyd szem előtt, amit rendszeresen használsz!

Minden más mehet egy ékszeres dobozba/fiókba!

Ha szereted az ékszereket, akkor biztosan felhalmoztál jó párdarabot az évek alatt. Nézd át, mik azok, amiket rendszeresen szeretsz viselni.

Az alkalmanként hordott ékszerek számára legjobb, ha kinevezel egy ékszeres dobozt, amibe szépen rendezetten el tudod pakolni a kiegészítőid.

De hol érdemes tartani a kedvenc darabokat? Egy asztali nyaklánctartó állvány például tökéletes lehet erre a célra. Tarthatod rajta a gyakran viselt nyakláncok mellett a karkötőidet, óráidat vagy a fülbevalóidat.

A gyűrűk számára pedig van egy nagyon cuki tárolási ötletem: a gyűrűtartó láma! Ez a bohókás kis tartó nagyon praktikus lehet az ékszereid számára, hiszen méretével ellentétben legalább 8 gyűrű tárolására alkalmas.

7. nap: Fürdőszoba: Pakold el a felesleges dolgokat a csap széléről!

Az első hét utolsó napján a fürdőszoba rendbe tételén lesz a hangsúly. Nézd meg miket tartasz a csap szélén. A szappan és fogmosáshoz használatos eszközök azok, aminek ott lehet a helye, minden mást próbálj onnan elpakolni!

Ha eddig ott tartottad az arcápolási rutinodhoz szükséges kencéket, akkor ezeknek igyekezz kialakítani egy saját helyet a fürdőben. Tárolhatod ezeket például valamelyik fiókban egy döntött, bővíthető smink fiókrendszerező segítségével.

Amennyiben a WC is a fürdőszobádban van, akkor használj egy WC papír tartó állványt, ami egy kis telefontartó polccal van ellátva. Amellett, hogy praktikusan egyszerre több WC papír gurigát is ráhelyezhetsz, külön kis részen tarthatod a nedves törlőkendőt, a mobilod, vagy bármilyen apróságot!

Ezek lennének az első hét feladatai, jövő héten hozom a következő 7 nap kihívásait. Mit gondolsz, belevágsz? Kezd a nyarat egy motiváló rendrakással! 

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés