14 napos kihívás: A nagy nyári rendrakás 2. hét!

Hogy haladtál az első hét napi feladataival? A felén már túl vagy és valószínűleg már most sokkal rendezettebb az otthonod, mint azelőtt! Ha készen állsz, haladj tovább a második hét rendszerezési teendőivel is, hogy sikeresen teljesítsd a kihívást! 

8. nap: Fürdőszoba/Konyha: Tegyél rendet a mosdó alatt!

A mosdók alatti szekrényben nagyon gyakran eluralkodik a káosz, hiszen sokan csak zsúfoltan bedobálják a különböző tisztítószereket és takarítási eszközöket.

Ahhoz, hogy ezeket is átláthatóan tudd tárolni, jó, ha beszerzel egy vegyszer- és tusfürdő piramist, ami 3 szintes, így a hátulra pakolt termékek is jól észrevehetőek és megúszod a kutatás okozta felfordulást a mosdó alatt is.

Persze ne felejtsd el a rendszerezést itt is a szelektálással kezdeni.

Hiszen a nagyon ritkán használt tisztítószerek lehet, hogy lejárt szavatosággal foglalnak helyet a polcodon, vagy lehetséges, hogy találsz egy-két szinte teljesen üres tisztítószeres flakont is. Ezeket ideje kidobnod, vagy beszerezned belőle egy újat!

Amennyiben a konyhai csap alatt nem a kukákat tartod, akkor ott is csináld meg a rendrakás lépéseit, akárcsak a fürdőszobában! Miket tárolsz itt? Itt is tisztítószereket? Vagy szemeteszsákot, esetleg főzéshez szükséges eszközöket? Bármi is legyen az, kezdd ugyanúgy a szelektálással. Ha kisebb a helyed, akkor piramis rendszerező helyett használhatsz alacsony peremmel ellátott forgótálcát is. Mivel forgatható, bármelyik rajta lévő terméket könnyedén le tudod emelni róla, és semmi nem fog megbújni a szekrény legvégében. 

9. nap: Konyhaszekrény: Könnyedén hozzáférsz a mindennap használt tálakhoz? – Tedd őket könnyen elérhető helyre.

A konyhaszekrény rendszerezése mindig a legnehezebb, hiszen rengeteg mindent tárolunk benne. Most a rendszeresen használt konyhai eszközökre fókuszálj, hogy ezeknek legyen végre egy fix, kényelmes és praktikus helye! 

Hol tárolod a tányérokat? Ha egy mély fiókban vagy a polcon, akkor valószínűleg egyszerűen csak egymásba pakolod őket. Ha nem az összes tányérod egyforma, akkor nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, valamint az állandó egymásba pakolás során, egy idő után lepattoghat a tányérok széle. Ennek kiküszöbölése érdekében használj tányértartó polcot! Ennek segítségével könnyedén hozzáférhetsz az összes tányérhoz és sérülésmentesen tudod tárolni őket amellett, hogy esztétikus látványt is nyújt. Ha csak kevesebb tányért tartasz otthon, akkor a tányértartó szekrénybe lesz a legjobb megoldás.

10. nap: Konyha – Fűszerek: Nézd át, hány zacskó egyforma fűszered van!

Öntögesd ki őket, vagy ha zacskózol figyelj, hogy mindig csak egy zacskó legyen megbontva!

Folytasd tovább a konyhával, de most a fűszerek kerüljenek előtérbe! Nyitott vagy a fiolás tárolásra? Szerintem ez az egyik legjobb módja a fűszertárolásnak, mert jól láthatod, hogy miből mennyi van éppen otthon. Na meg persze sokkal esztétikusabb is, mint a zacskóban való tárolás. Ha szívesen öntögeted át a fűszereid kis üvegekbe akkor ezek tárolására nagyon praktikus a bővíthető fűszertartó polc piramis.

Könnyen megtalálhatod főzés közben a fűszereket és elsőre a megfelelőt tudod leemelni róla.

Acélból készült fűszertartó piramist is választhatsz, ha ez jobban illene a konyhabútorodhoz, vagy méretben jobban megfelelne.

Amennyiben inkább maradnál a zacskós fűszertárolásnál, akkor is van lehetőséged a rendezett tárolásra. Kategorizáld a fűszereidet és annak megfelelően helyezd el őket elválasztókkal ellátott tárolóba.

11.nap: Konyha – Konyhapult: Hány felesleges dolog van a konyhapultodon?

Következzen a konyha középpontja: a konyhapult. Nagyon nehéz rendben tartani, ha sokat főzünk és nincs mindennek egy fix helye. Nézz körül a pulton és gondold át, hogy minek, hol lenne a megfelelő helye, ahová használat után könnyen el tudod pakolni. 

Egy letisztult konyhapult nagyobb munkafelületet eredményez főzés során, szóval már csak a kényelem miatt is megéri elpakolni róla!

Hogy a konyhaszekrényed polcainak tárolási felületét maximálisan ki tudd használni, helyezz el benne egy belső polcot a tányérok vagy lábasok számára. A magas polcoknál ez egy nagyon jó helytakarékos tárolási megoldás.

Ha a konyhaszekrényedben megteremtetted a rendet, akkor valószínűleg minden konyhapultra nem illő dolgot is el tudtál pakolni. De mi is való a konyhapultra? Lényegében minél kevesebb dolog, amikre esetleg a főzés során szükséged lehet, mint pl. a fakanál, de, ha van elég fiókod, akkor ezeket is könnyen el tudod pakolni.

A kenyeret, pékárut esetleg elől tarthatod, illetve néhány állandó zöldséget, vagy gyümölcsöt is tarthatsz a pultodon. Ezek tárolására a legjobb egy hagyma- vagy burgonyatároló kosár, ami egy esztétikus és mellette praktikus megoldás is, hiszen egymásra illeszthető.

12. nap: Hűtő/Kamra: Nézd át, hogy van-e lejárt élelmiszered! Ha igen, dobd ki.

Pakold le a kamrád és hűtőd polcait és nézz át minden élelmiszert egyesével. Aminek lejárt a szavatossága azt dobd ki, minden mást pedig rendezz kategóriákba. Ha ezzel megvagy mérd le a pakolófelületeid nagyságát és ennek megfelelően válassz olyan tárolókat, ami amellett, hogy méretben egyezik a polcokkal, még a te rendszerezési stílusodhoz is illik.

Tárolhatsz légmentesen, ha ezt tartod kényelmes megoldásnak, vagy tárolhatod az élelmiszereket eredeti csomagolásukban is. Ebben az esetben praktikus lehet számodra az elől nyitott kamratároló. Több szempontból is jó választás. Egyrészt jól láthatod, miket helyezel el benne, hiszen átlátszó, másrészt helytakarékos megoldás is, mivel egymásra helyezhetőek. Kisebb helyre választhatsz keskeny kamra tárolót is. Ez a kamrapolcon kívül megfelelő választás a hűtőszekrényben található élelmiszerek számára is.

13. nap: Konyha – Hűtő: A hűtőben egy polcon csak egy, maximum két élelmiszer kategória legyen

A feladat az előző napi teendők folytatása. Ha azt megcsináltad valószínűleg szelektáltad és kategorizáltad a hűtőd tartalmát. Sőt remélhetőleg le is mérted a hűtőszekrényed méreteit. Most, hogy átlátod hány élelmiszerkategóriád lett és tudod mekkora tárolók férnének el a hűtődbe kényelmesen, akkor vissza pakolhatod a termékeid az átláthatóság jegyében. Próbálj úgy vissza rendezni mindent, hogy egy polcon csak egy-két kategória foglaljon helyet.

Használj hűtőrendszerezőket, különösen az apróbb élelmiszerek számára, mint a joghurtok, felvágottak, sajtok.

A legjobb választás egy külön erre a célra megalkotott hűtőrendszerező zöldségeknek. Az aljára egy tálca van elhelyezve, ami segít a zöldségek vagy gyümölcsök nedvességének elvezetésére, így hosszan frissen tartva azokat.

14. nap: Kamra: Mindenről tudod ránézésre, hogy mi van benne? Címkézz!

Elérkeztél az utolsó nap feladatához! A végére direkt egy könnyű kis teendőt szánok neked. Ha két napja végrehajtottad a kamra rendszerezésről szóló feladatokat, akkor most ezt folytasd egy aprócska lépéssel.

Nézd át a rendszerezőidet, hogy miket helyeztél el bennük. Most még friss az emlék, de néhány héten belül a ritkábban használt élelmiszereket lehet, hogy nehezebben fogod megtalálni. Hogy ezt kiküszöböld, használj címkéket a rendszerezőidre. Írd rá a kamratárolóidra, hogy milyen kategóriákat helyeztél el bennük, és ha használsz OXO légmentes tároló fajtákat, akkor ezeket is mindenképp címkézd fel, mert például a különböző liszteket nagyon könnyen össze tudja keverni az ember.

+1: Nappali: Címkézd fel a kábeleidet!

Ha már a címkézésnél járunk gondoltam adok ezzel kapcsolatban még egy aprócska feladatot, csak most nem az élelmiszerekkel kapcsolatosan. Leginkább a nappaliban találhatunk sok kábelt, hiszen legtöbbször itt helyezzük el a TV-t, a számítógépet, konzol játékokat, álló lámpát stb. Ezekhez pedig hosszabbítót alkalmazunk, hiszen sokszor nincs elég konnektor a falon.

A hosszabbító nem nyújt túl szép látványt a szoba közepén és a kisgyerekek számára veszélyes is tud lenni. Ha a te otthonod látványát is rontja néhány hosszabbító, vagy kusza kábel zsinór, akkor ajánlom, hogy szerezz be egy kábel rendszerezőt. Amellett, hogy sokkal esztétikusabbá és biztonságosabbá varázsolja otthonod, még pormentesen is tartja a vezetékeket és konnektorokat, aminek tisztán tartása elég macerás tud lenni. Ha sok kábel található az otthonodban, akkor ajánlom, hogy az egyes kábel elvezető dobozokat címkézd fel, miket dugtál az adott hosszabbítóba.

Ez volt az utolsó feladat! Ha mindent teljesítettél, akkor szeretnék neked gratulálni! Sikeresen végig vitted a 14 napos kihívást, így rendezett otthonnal kezdhetsz neki a nyárnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük