15 perces tárolási ötletek: cél a rendezett otthon

Ezek a tárolási ötletek segítenek majd, hogy egy rendszerezettebb otthont teremts.
hirdetés

Van az otthonodnak olyan része, amivel nem vagy elégedett rendszerezettség szempontjából? Ne aggódj, ez mindenkivel előfordul! Ha ezt túl soknak érzed egyszerre, akkor azt ajánlom kezdd kicsiben a rendrakást!

Tűzz ki apró célokat és minden nap csinálj meg egyet!

A következő tárolási ötletek tehát segítenek kis lépésekben haladni a rendszerezés során! Hiszen az apró feladatok teljesítésével is elérheted a kitűzött célt!

Konyhai tárolási ötletek

A konyhában történő rendrakás mindig a legösszetettebb feladat. Rengeteg tányér, evőeszköz, főzőedény és élelmiszer foglal itt helyet, amik a főzések alkalmával hajlamosak rendetlenné válni. A következő tárolási ötletek a rendezett konyha alapjait szolgálják.

1.Kezdd a bögrékkel! Jó pár olyan háztartással találkoztam, ahol rengeteg bögrét felhalmoztak. Ezt nem nehéz, hiszen a különböző cégek előszeretettel osztogatják a logóval ellátott darabokat, de sokan hajlamosak elcsábulni az üzletekben is egy különlegesebb bögre láttán.

Itt az ideje, hogy kipakold a bögréket és szelektálj! Biztosan van egy kedvenced, amiből mindig iszol, viszont amit soha senki nem használ, vagy esetleg repedt, lepattogott a széle, akkor ezektől igyekezz megválni!

Töröld át a polcot, amiről lepakoltál, majd a megtartani kívánt bögréket tedd vissza a helyére! Ha magasak a polcaid, akkor esetleg egy belső polc szekrénybe helyezésével praktikusabbá teheted a pakolási felületedet! A következő napokon ugyanezt a folyamatot csináld meg a poharakkal és tányérokkal is!

Tárolási ötletek okosan! 

2. Hány össze-vissza ételtárolásra használt műanyag dobozod van, ami eredetileg más volt?

Az évek alatt könnyedén felhalmozódhatnak a különböző fagyis -és ételtároló dobozok. Ha veled is előfordult már, hogy valaminek nehezen találod meg a tetejét, mert csak bedobálva tárolod őket, akkor ideje, hogy neki láss ezek átszelektálásának is! Kétféleképpen tudod ezeket átláthatóan tárolni, attól függően, hogy mekkora hely áll rendelkezésre. Pakolhatod őket egymásba nagyság szerint.

Ez akkor a legkönnyebben kivitelezhető, ha azonos termékcsaládhoz tartoznak a dobozaid, vagy hasonló a kialakításuk. A hozzájuk tartozó tetőket külön tárold az edénytorony mellett. Ha viszont az a típus vagy, aki könnyen elveszíti a tetőket, akkor tárolhatod az edényeket tetővel, a dobozokat egymásra felépítve. Ehhez viszont vertikálisan nagyobb helyre van szükséged.

3. Folytasd a serpenyőkkel, lábasokkal és egyéb főzőedényekkel! Ha egy igazi konyhatündér vagy, akkor valószínűleg több különböző fajtájú és méretű edényt tartasz otthon. Ilyenkor haladj polconként! Vagyis, ha például 3 polcon, vagy 3 fiókban tárolod ezeket az edényeket, akkor egy nap csak az egyik fiókot vagy polcot válogasd át, hogy biztosan beleférj a napi 15 percbe! Miután áttörölgetted és kiszelektáltad ezeket, próbáld esztétikusan visszapakolni.

Ha több serpenyőd vagy fedőd van, akkor ezeket egy álló serpenyőtartóba vagy fedőtartó helyezésével tudod igazán kényelmesen tárolni! A cél, hogy ne csináljunk nagyobb kupit a kitűzött időkeret végére, mint amilyen volt. A szelektálás nagy rendetlenséggel jár, de igyekezz úgy alakítani, hogy a végére nagyjából el is tudd hordani a konyha közepéről a számodra felesleges dolgokat. 

 

Élelmiszer tárolási ötletek és kamra rendszerezés lépésenként

 

Ahhoz, hogy az élelmiszerek tárolása beleférjen a napi 15 percbe, nagyon aprólékosan kell haladnod. De ha egy kategóriával végzel, utána a többi is egyre gyorsabban fog menni!

4. Lássuk a fűszereket! Első lépésként, mint mindent, ezeket is nézd át! Aminek lejárt a szavatossága azt nem érdemes tovább őrizgetni! Lehet az a véleményed, hogy a fűszerek nem járnak le, vagy, ha nincsenek kinyitva, akkor még simán felhasználhatóak. A szelektálás során el kell engedni azokat a harcokat, amik egy párszáz forintos fűszerzacskót érintenek. Ugyanis, ha ilyen szinten leakadsz, akkor nem fogsz egyről a kettőre jutni.

Ha ezzel megvagy, alkoss kategóriákat!

A következő tárolási ötletek tehát segítenek kis lépésekben haladni a rendszerezés során!

Szedd csoportokra, hogy mi az, amit sütéshez, mi az, amit napi szinten a főzések alkalmával használsz, és melyek azok az egzotikus fűszerek, amik csak ritkán kerülnek felhasználásra. Ha ezzel gyorsan végeztél, akkor eldöntheted, hogy át szeretnéd-e öntögetni ezeket egyesével kis üvegekbe, vagy meghagynád eredeti zacskójukban.

Ha az átöntögetés mellett döntesz, ne felejtsd el felcímkézni miben, mit találsz és ráírni a szavatosságot is. Ezt a feladatod már a következő nap csináld! Azonban, ha másnapra elfelejted mibe mit tettél, lehet, hogy érdemes több időt áldozni erre a feladatra. 

Ételtárolás légmentesen vagy eredeti csomagolásban?

5. Jöhetnek a lisztek, tészták, gabonák! Amennyiben csak egy fajta lisztet és 2-3 fajta tésztát szoktál vásárolni, akkor könnyebb dolgod lesz és mindegyik átválogatásával végezni fogsz néhány perc alatt. A következő tárolási ötletek tehát segítenek kis lépésekben haladni a rendszerezés során!Azonban, ha többféle liszt található meg állandó termékként a konyhádban, akkor először csak ezzel a kategóriával foglalkozz és hagyd a tésztákat, rizst és minden más élelmiszert egy másik napra. Ugyanaz a teendő, mint a fűszerek esetében.

Nézd át a szavatosságukat és válassz egy tárolási módszert! Ha úgy érzed lenne kedved minden vásárlás után átöntögetni az élelmiszereket, akkor szerezz be légmentes tárolókat. Az OXO tároló használatáról és a megfelelő darabok kiválasztásáról ebben a blogbejegyzésben bővebben olvashatsz! Viszont, ha egyszerűbbnek érzed saját zacskóban tárolni, akkor kategorizálva elhelyezheted azokat egy elől nyitott kamratárolóba is.

6. Gyakran használsz olajokat, szószokat? Ha igen, akkor ezekre is ráfér egy szelektálás. Nézd át őket és töröld át egyesével, mert ezek hajlamosak ragacsossá válni. Ha egy egységes rendszert vinnél az olajok tárolásába, de elkerülnéd a nehézkes kiöntés miatti ragacsos üvegeket, akkor egy újratölthető olajtartó jó kiegészítő lehet a konyhádban.

Azt tanácsolom, hogy ezeket a termékeket helyezd olyan helyre, ahol főzés közben könnyedén eléred, ha eddig nem ott tároltad. Hiszen a fűszerek mellett, ez a főzéshez leggyakrabban használt alapanyag jó, ha kéznél van. 

Tippek a hatékony gardrób rendszerezéshez

A gardrób rendszerezés nem kis feladat, de ha a következő tárolási ötletek közül minden nap megcsinálsz egyet, akkor néhány nap alatt egy sokkal átláthatóbb gardróbot kapsz eredményül! Továbbá a rend, ezekkel a praktikákkal fenntarthatóvá is válik!

7. Ne kezdj bele egyből az egész fehérneműs fiókod rendszerezésébe, ha úgy érzed nem végeznél vele, ugyanis ez csak elveszi a kedved és a motivációd. A következő tárolási ötletek tehát segítenek kis lépésekben haladni a rendszerezés során!Kezdd a legapróbb lépéssel, tehát például csak a zoknik szelektálásával! Aminek nincs párja, vagy lyukas, azoktól célszerű megválni. A fiókba bedobálás vagy az összegöngyölve való elhelyezése helyett próbálkozz meg a KonMari ruha hajtogatással. Fiókelosztó használatával könnyen átláthatóvá varázsolhatod a fiókod tartalmát.

A következő napon, amikor felszabadul ismét 15 perced, ugyanezeket a lépéseket csináld meg a bugyikkal, harisnyákkal és melltartókkal is!

Lépésről lépésre: kategóriánként haladj

8. Egy egész ruhásszekrény rendberakása egy napba is beletelhet, szóval azt tanácsolom számodra, hogy minden nap csak egy alkategóriát rendszerezz! Ha a polcaidon, fiókjaidban nem csak egy kategória található meg, tehát tárolsz rajta pólót, pulcsit, esetleg nadrágot is vegyesen, akkor is ragaszkodj az eredeti kategóriánkénti hajtogatáshoz. Naponta haladj tovább azzal az egy polccal, minden kategóriát képes leszel 15 perc alatt befejezni.

9. Hogyan pakold el?A következő tárolási ötletek tehát segítenek kis lépésekben haladni a rendszerezés során! Alkosd meg a kategóriákat! Egy polcon egy-két kategóriát helyezz el maximum. A kedvenc és gyakran viselt darabjaidat helyezd előre, könnyen hozzáférhető helyre. A magasabb polcokra helyezheted a szezonon kívüli ruhákat, de ha ezeket el szoktad csomagolni máshova, akkor ide pakold az alkalmi, ritkán hordott darabokat.

Nem kell az egész szekrényedet átpakolnod egyszerre.

Válassz egy szimpatikus helyet a pólóid számára és helyezd el őket oda, másnap pedig folytasd például a nadrágokkal. Ha leginkább polcokra tudsz pakolni, akkor a fenntartható rendszer érdekében érdemes a ruha kategóriákat lyukakkal ellátott műanyag tároló kosárba helyezned.

Tárolási ötletek a fürdőszobában

A fürdőszoba nem a legalkalmasabb tér a különböző holmik tárolására a párás és nedves környezet miatt. Ugyanakkor ezt a helyiséget sem szabad elhanyagolni tárolási ötletek tekintetében, hiszen rengeteg test-és arcápolási terméknek ad helyet ez a térség.

10. Haladj itt is apró lépésekben! Kezdd a szelektálást például a tusfürdős flakonokkal. Ha szeretsz ezekből újabb és újabb illatot kipróbálni, akkor valószínűleg nem csak 1-2 darab található a fürdőkádad szélén. Törölgesd át őket és rendezd sorba aszerint, hogy a bontottak, vagy amiben a legkevesebb van az kerüljön előre, hogy hamarabb el tudd használni!

Használj fiókrendszerezőket!

11. A következő rendszerezésre szoruló rész legyen a mosdókagyló alatti fiókod! Amennyiben nem rendelkezel vele, akkor válaszd a fürdőszobaszekrényed egy polcát! Ha ezekben tárolod az arc -és bőrápolási termékeket, esetleg hajformázó eszközeidet, akkor nincs más dolgod, mint ezeket is szelektálni, áttörölgetni és praktikusan visszahelyezni. Amiket napi szinten használsz helyezd könnyen elérhető helyre. Ha nagyobb a fiókod és egyszerre több kategória tárolására alkalmas, akkor a smink fiók rendszerező lesz az, ami segít a termékek elszeparálásában.

A palettákhoz pedig a smink paletta rendszerező lesz a legjobb választás, hiszen csak kihúzod a fiókod és gond nélkül ki tudod emelni azokat. Akár meg is címkézheted a tetejét, hogy milyen színeket tartalmaz az adott paletta, hogy még jobban megkönnyítsd a keresést. A polcon tárolt kozmetikumok és egyéb fürdőszobai apróságok számára olyan smink rendszerezőt válassz, amiben átláthatóan tudod tárolni ezeket.

A következő tárolási ötletek tehát segítenek kis lépésekben haladni a rendszerezés során!

12. Szentelj egy kis időt a mosdókagyló rendbetételére is! Próbálj minél kevesebb dolgot itt tárolni. Tehát bármi, ami itt van, de nem éppen ide való, annak keress egy fix helyet! Ezután takarítsd le, vízkőtelenítsd a csapot és aminek csak itt tudsz helyet szorítani, mint például a fogkefe és egyéb szájhigiéniai termékek, azokat pakold vissza. Hogy később a takarítás gyorsabban menjen helyezz el ezek alá egy kisebb tálcát, így könnyebben tudod majd ezeket a tárgyakat mozgatni!

Remélem kaptál egy kis segítséget és motivációt, ahhoz, hogy minden nap egy kis időt rendszerezéssel tölts. Ha néhányat megcsinálsz, könnyen ráérezhetsz a lényegére.

Ha az otthonod valamelyik pontján szükség van a rendszer kialakítására, akkor azt tanácsolom, hogy alkalmazd a mesterhármast: szelektálás, kategorizálás, rendszerezés!

Ezt a három lépést a legapróbb dolgokon is könnyen el tudod végezni, így nem ütközöl abba a problémába, hogy órákat töltesz azzal, hogy egy teret rendszerezel. Dolgozz a saját tempódban egy alapos tervezést követően, így garantálom, hogy az eredmény egy átlátható, rendezett otthon lesz!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés