Skip to content

5 dolog ami kihat az életedre az otthonszervezés után

  Rendezett otthon, szép, nyugalmas élet.

  Ismered azt az érzést, amikor leülsz az asztalhoz, valami gondolkodást igénylő dolgot szeretnél végezni, és egyszerűen nem megy? Tanulni, blogbejegyzést írni, vagy akár csak hazahoztál valami olyan munkát, amihez csendre és nyugalomra van szükséged?

  Sokunkkal előfordul ilyenkor, hogy amint leülnénk a székre és elkezdenénk összpontosítani az előttünk álló feladatra, elkezdünk helyette takarítani, rendet tenni, eltüntetni a dolgokat körülöttünk, mert úgy érezzük, addig nem tudunk fókuszálni, amíg el nem pakoltunk.

   

  Otthonszervezés közben 5 olyan dolgot tapasztalsz majd, ami az életed más részeire is ki fog hatni:

  1. Eldönteni, hogy mit tartasz meg, nem azt, hogy mitől válsz meg

  Azok a magyarban sűrűn használt szavak, mint a “nagytakarítás” vagy a “lomtalanítás” mind arra fókuszálnak, hogy mi az, amitől megválsz, mi az ami már nem kell neked. Így egy negatív, extra jelentést is hordozva magukkal.

  Azonban amikor eldöntöd, hogy te is kívül belül meg szeretnél tisztulni, rendszerezett, értékekkel teli életet szeretnél élni, akkor a negativitásnak nincsen helye. Ahelyett, hogy azokat a tárgyakat választanád ki a sorból amikre nincsen már szükséged, mert számodra beteljesítették már a végzetüket, gondolkodj pozitívan, és azokat a tárgyakat válaszd ki, amik boldogsággal töltenek el, hasznos részei az életednek és tudatosan kiválasztva, tartsd meg kizárólag azokat.

  Amik pedig már nem okoznak neked boldogságot, engedd el őket. Ezzel a kis hozzáállásbeli változtatással a fejedben és a szívedben csupa pozitív gondolattal, sokkal felemelőbb érzés lesz rendszerezni. Mert ha kizárólag azzal foglalkozunk, hogy mi az, ami már nem kell, az csak boldogtalanságot hozhat az életünkbe.

  További alkalmak amikor ezt a gondolatmenetet tudod használni:

  “Milyen feladatokat delegálhatok?” helyett “Mik azok a feladatok amik igazán fontosak számomra?”

  “Hogyan tudok időt spórolni?” helyett “Mi az amire az extra órámat szeretném szánni?”

  “Nem tudom megcsinálni-” helyett “Ez az, amit megtudok csinálni!”

  “Nincs időm erre.” helyett “Erre van időm!”

  “Mit fogok megtartani és mire szánok időt” hozzáállás megváltoztathatja a gondolkodásmódodat az időbeosztásodról és a stresszhez való hozzáállásodat a mindennapokban.

  Válaszd Otthonszervezés szolgáltatásomat, és élvezd a rendezett otthon okozta nyugodt életet!

  2. Az életbe való belenyugvás véget ér

  Akkor is megtartunk dolgokat és szokásokat, hogyha már nincs szükségünk rájuk. Státuszszimbólumként gondolunk rájuk.

  Ha sok könyvem van, okos vagyok.

  A nappalimban kötelező egy Tv, egy kanapé és egy dohányzó asztal.

  A kényelmetlen, ámde dizájnos szék megmutatja, hogy követem a divatot.

  Az utóbbi példánál maradva: szép az étkező szék, de kényelmetlen, műanyag mivolta hideggé teszi, és télen-nyáron kellemetlen ráülni. De nem baj, ez egy dizájner szék, drága volt, jó minőség. Mégsem ad örömöt. Mégsem teszi kellemessé az étkezést. Megtöri a feszengés azt a meghitt kis időt, amikor mindenki az asztal köré gyűlik, és elmeséli, hogy aznap mi történt vele.

  Ugyanez vonatkozik a feladatainkra és a programjainkra. Szeretünk elfoglaltnak látszódni, szeretünk képeket megosztani másokkal, hogy megmutassuk igenis jó életünk van, elfoglaltak vagyunk, és az életünk legboldogabb éveit éljük éppen.

  Azonban elfoglaltnak lenni nem ugyanaz, mint produktívnak és fókuszáltnak lenni. Sok könyvtől a könyvespolcon nem leszünk okosabbak, azokat el is kell olvasni és magunkévá tenni. A nappalinkban funkcionalitását vesztheti a TV, ha be sem kapcsoljuk.

  Az otthonszervezés megtanít, hogy hogyan alkossunk véleményt dolgokról.

  Nem csak megtűrjük tárgyainkat, hanem tudatosan kialakítjuk környezetünket. Már nem a mások által elvárt tárgyak lesznek az otthonomban, hanem azok, amik számomra és családom számára a legnagyobb örömöt okozzák, funkcionálisak és ezáltan már nem kell kerülgetni azokat a holmikat, amikre nincsen szükségünk.

  Kevesebb, de jobban rendszerezett terek alakulnak ki, amiket könnyebben átláthatunk, használhatunk, rendben tarthatunk és takaríthatunk.

  3. Én idő befoglalása

  Sokszor úgy érezzük egész nap takarítunk, de soha sehova sem jutunk. Az időnket pedig elviszik a különböző megbeszélések, találkozók, randi estek, foglalkozások és elvégezendő dolgok listája.

  Mindenkinek jár egy kis én idő: amikor egyedül vagy, azzal foglalkozol amivel szeretnél, kiereszted a gőzt, meditálsz, vagy csak úgy vagy, nagy stressztől szabadulhatsz meg.

  Ezekben a percekben megáll a hajtás, leülsz, magadra fókuszálsz, és nincsenek elvárások. Nem “kell”semmit megcsinálni, senkinek sem kell mosolyogni, senkinek sem kell megfelelni. Ilyenkor lehetsz te is igazán nyugodt, az aznapi felgyülemlett stressz, folyamatos pörgés pedig megszűnik.

  Fontos, hogy az én idődet egy nyugodt, rendetlenség mentes, kellemes környezetben tudd eltölteni. Ehhez viszont szükséged van egy tudatos otthon megszervezéséhez, tudnod kell, hogy mi okoz neked igazán örömöt, és ezeket a tárgyakat, illatokat, színeket és érzéseket arra a helyre megszervezni, ahol az én idődet fogod tölteni.

  Amint megalkotod magad számára azt az inspiráló környezetet, ahol jól érzed magad, az én idődet is sokkal hatékonyabban fogod eltölteni, nem pedig azon agyalni, hogy rendet kellene már tenni.

  4. Megtanulni nemet mondani.

  Évről évre egyre több konferencia, céges esemény, fesztivál van amiknek folyamatosan fejlődik a marketingje és állandóan szembesülünk vele, hogy már megint valami új, érdekes esemény van a közeljövőben. Az egyes ünnepnapokon pedig beömlik az ajándék rengeteg az ajtódon. Céges ajándék, nagyszülők, barátok és még saját magad is megajándékozod a családod kisebb nagyobb tárgyakkal.

  Amikor pedig eljön a nap, szembesülünk, hogy három rendezvény ütközik egymással, vagy pedig a szekrényeink már nem bírják el a mégtöbb holmit, választás elé kerülünk. Az ezzel járó stressz sokszor felőrli az embereket. Mit lehet tenni?

  Az otthonrendszerezés közben annyiszor mondunk nemet a tárgyakra, amik körül vesznek minket, hogy mester fokon kezdjük el űzni azt.

  Nemet mondunk a 3 éve nem használt fagyi gépre, a csörgőkre, amit a 2 éves kisfiúnk nem is ért, hogy mire való, és miért van a szobájában, és a rengeteg ajándékra, amit az évek során a rokonoktól kaptunk és már funkcionalitásukat vesztették.

  A nemet mondás elkezd kiterjedni másra is az életünkben, és elkezdünk kevesebb, de minőségi dologra fókuszálni az életünkben. Nem veszünk részt valamin csak úgy kötelességből, nem veszünk meg mindent, amit kötelezőnek gondolunk. Felismerjük, és elkezdünk merni nemet mondani az életünkben a feleslegesre.

  5. Tisztábban látni a jelent

  Azok az emberek, akik megkezdték otthonuk és életük rendszerezését, sokkal könnyedebbnek érzik magukat. Sokszor kevesebb holmi van jelen az otthonukban, tágasabbnak vélik felfedezni a környezetüket, és minden egyes tárgyat sokkal jobban értékelnek. Pontosabban olyan tárgyakkal veszik körül magukat, amiket szeretnek, és fontosak számukra, nem pedig a “nem zavar kategória” tárgyaival.

  Ugyanez a helyzet az időbeosztásunkkal. Amikor elkezdünk az igazán fontos eseményekkel törődni, megszüntetjük a sallangot körülöttünk és igazán jelen tudunk lenni az általunk kiválasztott helyeken.

  Amikor nem rohanunk egyik megbeszélésről a másikba, teret hagyunk magunknak, hogy igazán kiélvezhessük azokat a megbeszéléseket amiken részt veszünk. Amikor nem vállaljuk magunkat túl, kevesebbet, de minőségibb dolgokkal töltjük az időnket, érezhetően több időnk van magunkkal minőségi időt tölteni, gondolkodni, hogy mit is akarunk igazán, és mi az, ami előre visz az életünkben. Amikor nem érezzük a késztetést, hogy minden egyes percünk be legyen táblázva, elkezdjük tisztán látni a jelent.

  Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

  Tippek, motiváció a mindennapokhoz