Skip to content

5+1 jó indok, hogy miért legyen a szeptember az új január

5+1 jó

Ahogy véget ér a nyár, új időszámítás kezdődik. Változik az időjárás, egyre korábban lesz sötét, az iskolások ismét megjelennek reggelente az utcán. Nem csak a gyerekeknek, hanem nekünk is “becsöngetnek”, ilyenkor mindenki magasabb fordulatszámra kapcsol. Itt az ideje hát újratervezni mindazt, amit újra kell tervezni, és megtenni az új célkitűzéseket is – mert szerintünk a szeptember az új január.

A klasszikus januári fogadalomtételek helyett érdemes már szeptemberben rátekinteni az év eleji célkitűzésekre, és megnézni, hogy hol tartunk. Gondold végig Te is, hogy állsz! Lehet, hogy érdemes egy kicsit összeszedned magadat ahhoz, hogy az erre az évre elképzelt terveket teljesíteni tudd, vagy az is lehet, hogy annyi minden változott január óta, hogy új célkitűzésekre van szükség. Egy biztos: szeptemberben még pont időben vagy, idén 4 hónapnyi időd van még ahhoz, hogy változtass.

Van néhány jó érvünk, hogy miért ideális szeptemberben belevágni a régi tervek felülvizsgálatába, és új terveket kovácsolni.

Lássuk miért is szeptember az új január

1. Itt az ideje visszabillenni

Nyáron jellemzően lazítunk az egészséges szokásainkon. A szabadságok alatt a bioritmusunk is felborul, mert később fekszünk, később kelünk. Nyáron minden szabadabb, de az a tapasztalat, hogy ősszel mindenki tempósabb ritmusra vált vissza: indul az iskola, a munkahelyen több lesz a munka. A feszítettebb tempót könnyebben veszed, ha ismét visszaállsz a jó szokások betartására: egészséges táplálkozás, mozgás, megfelelő mennyiségű alvás, és minden, ami szükséges ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyél.

Egy jól kialakított rendszer pedig segíthet visszazökkeni az őszi mindennapokba. A gyerekek visszatérnek az iskolapadba, jó teljesítményüket pedig megalapozza a tanulósarokban kialakított rendszer. A fürdőszabi tároló dobozok az íróasztalon is segítségedre válhatnak a nyáron elhanyagolt káosz felszámolására!

2. A suliban már megszoktuk a rutint

Kiskorunktól kezdve megszoktuk, hogy szeptember 1-jével új időszámítás kezdődik, mert kezdődik az iskola. Ilyenkor mindig megfogadtuk, hogy melyik tárgyból leszünk jobbak, mint tavaly, mire figyelünk oda jobban, mennyivel több időt szánunk a házi feladatra. A régi megszokások segíthetnek abban, hogy most is úgy tekintsünk az elsejére, mint egy új kezdetre, egy tiszta lapra.

3. Nincs nyomás

Januárban mindenki az új év tervezéséről és a fogadalmakról beszél. A nagy céljainkkal telepakoljuk a naptárunkat. Ha esetleg nyomasztani szokott a sok leplezetlenül kimondott elvárás azt illetően, hogy márpedig az új évben új célkitűzéseket kell tenni, akkor a szeptemberi tervezés felszabadító élmény lesz: a világ nagy része nem beszél sem célkitűzésről, sem fogadalmakról. Tehermentesen tervezheted a megújult életedet.

Otthonszervezési céljaidon sem kell sokat agyalni, a szezonváltáskor végrehajtott gardrób cserén és a megszokott hétköznapi teendőkön kívül nincs más dolgod, így fókuszálni tudsz az egyéb tennivalóidra.

4. Januárra már el is értél valamit!

Ha most hozzálátsz, januárban már egy csomó eredményed lehet. Amikor mindenki nekilát az új szokások megteremtésének, te már 4 hónapja sikeresen fogod tartani őket.

5. Az év végi tervezést megéri időben elkezdeni

Sokszor decemberben szembesülünk azzal, hogy valamiről megfeledkeztünk, amit idén szerettünk volna megvalósítani. Januárban a tél miatt már a kedvünk sem az igazi ahhoz, hogy pénzügyi tervezéssel, adminisztrációval, és hasonló nyomasztó kötelezettségekkel foglalkozzunk. Érdemes a fontos tennivalókat és a jövő évi tervezést már most elkezdeni, mert most még bőven van időd arra, hogy a következő évet felkészültebben kezdd.

Sok sikert kívánunk a megújuláshoz!

Videó: Mi motivál téged?

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz