8+1 rendszerezési tipp, amik segítenek rendszerezettebb állapotban elkezdeni a 2021-et

Rendszerezési tippek az otthonodban a The Home edit rendszerezőivel.
Már lassan eltelt egy teljes hónap 2021-ből és még nem sikerült rendbe rakni a konyhát, a kamrát, a garázst vagy a fiókokat? Ne csüggedj, következzenek a rendszerezési tippek: hogyan varázsolhatod szebbé ezeket a tereket, hatékony rendszerezők segítségével. Természetesen fontos megemlítenem, hogy az sem a legjobb módja a káosz megszüntetésének, hogy telezsúfoljuk tárolókkal a konyhaszekrényt. Érdemes átgondolni, hogy miként tudjuk a legtöbb teret kihasználni, majd azután dönteni, hogy a cél eléréséhez melyik tároló passzol leginkább.

Konyha rendszerezési tippek 

Néha megmagyarázhatatlan vágyat érzünk arra, hogy a lakás egy-egy szegmensét rendbe tegyük. De hol is kezdjük? A konyha és a kamra kifejezetten jó kiindulópontok lehetnek ebben az esetben, hiszen az új év kezdetével sok esetben összefügg a konyha tartalma a céljainkkal: egészségesen táplálkozni, jobban figyelni az egészségünkre, többet főzni… így ha a konyha tartalmát rendbe rakjuk és nem adjuk meg a lehetőséget, hogy a félig megolvadt mikulás csokikat elő tudjuk húzni a polc mélyéről, már fél siker!

Konyhapult megtisztítása és rendszerezéseblank

Vannak olyan konyhai eszközök, amelyek soha nem kerülhetnek le a pultról, ilyen például a kávé, a só-és borsszóró, az étolaj, a cukor, a méz a reggeli teához, és még sorolhatnánk. Azonban ezek a szükségletek értékes helyet foglalnak el a konyhapulton. Erre a problémára tökéletes megoldás lehet a forgótálca, vagyis a Lazy Susan. Gyűjtsd össze ezeket a gyakran használt termékeket, és már meg is van a hibátlan rendszer, annak érdekében, hogy elkerüld a pulton vagy az étkezőasztalon kialakuló káoszt. A forgatható tálcákat akár a konyhaszekrény belsejében is tudod tárolni, így nem kell aggódnod, hogy a szekrény sarkában heverő ecetnek mikor jár le a szavatossága. A másik előnye ennek a tálcának az, hogy ha úgy döntesz, hogy egy fűszerre van csak szükséged, nem kell kipakolnod az egész szekrény tartalmát, hanem csak kinyitod, és addig forgatod a tálcát, amíg meg nem találod a keresett hozzávalót.   

Vertikális hely kihasználása a konyhában

blankA rendszerezési tippek közül egy másik hasznos tipp lehet a konyha rendszerezésnél, a függőleges tér kihasználása, amit belső polcokkal tudsz elérni. Egy plusz szinttel gazdagodik a szekrény belseje, így akár több fűszert, konzervet, poharakat, bögréket tudsz tárolni egy helyen, anélkül, hogy bezavarna az alsó polcon. Csak helyezd az egyik polcot a másikra, és az stabilan megáll.  A belső polcok mellett sokszor még a piramis rendszert is szoktam javasolni. Ezzel átláthatóvá válik a vitamin kollekció, vagy akár az olajok, fűszerek. Nincsen ugyanolyan háztartás, valakinek ez a módszer jön be, másnak pedig a másik. És ez teljesen rendben van. A cél az, hogy számodra és a háztartásod számára legyen átlátható a rendszer, nem pedig a szomszéd Marinak.  

Egységesíts!

Ha eleged van a rengeteg csomagolóanyagból, akkor mindenképpen érdemes megszabadulni tőlük, és beleönteni a félig üres lisztes, kakaós, tésztás vagy müzlis zacskó tartalmát légmentes tárolódobozba, ami nemcsak hogy esztétikusabb, de tovább frissen tartja az élelmiszereket. Erre tökéletes megoldást nyújtanak az OXO tárolók, amelyek légmentesen zárhatók, egymásra pakolhatók, helytakarékosak, és mosogatógépben is moshatók. Az OXO-k elrendezése testreszabható, mivel moduláris rendszer szisztematikája alapján tervezték meg a tárolókat, ezért biztos lehetsz benne, hogy eléred a maximális helykihasználtságot a polcodon vagy a konyhaszekrényedben. Azonban azt fontos tudni, hogy, semmiképpen ne a tetejénél fogva emeljük le a tárolókat a polcról, mert akkor borul minden, és takaríthatjuk a lisztet a legelérhetetlenebb helyekről.   Kamra rendszerezés felsőfokon.
Az OXO-k mellett már a THE HOME EDIT légmentes tárolókat is megtalálod a webáruházban. A cél az, hogy egységes legyen a rendszered. Válaszd ki azt a moduláris légmentes tárolódoboz rendszert, ami számodra praktikus!

Lábasokat és tepsiket is katonás rendbe rakd!Fedőtartó a szekrénybe most.

A tepsiket, serpenyőket, lábas fedeleket is érdemes egy kisebb rendszerben tartani. A legnagyobb probléma, hogyha egy tornyot próbálunk építeni ezekből a konyhai kiegészítőkből, akkor azon nyomban megkarcolják egymás felületét, és oda a teflonnak. Ebből kifolyólag célszerű felosztani a polcokat kisebb részekre, amelynek köszönhetően egymás mellé tudjuk helyezni ezeket a konyhai eszközöket, anélkül, hogy egymáshoz kelljen érniük. A tepsitároló, fedőtartó és serpenyőtartó pontosan ez alapján a módszer segít rendszerezni a sütéshez-főzéshez használt eszközeidet.    

Hűtőrendszerezés átlátszó tárolókkal

Elbűvölő látvány lehet, ha egy jól szervezett, színkoordinált hűtőszekrényre tekinthetünk otthon.  De valójában egy hatékonyan rendszerezett hűtőszekrény pénzt és időt takaríthat meg Neked. Ha pontosan tudod, hogy miket tárolsz benne, az élelmiszer-vásárlással töltött idő még eredményesebbé válhat, és nem mellesleg kevesebb élelmiszer pazarlással és kellemetlen szaggal jár. Gyakori eset, hogy felhalmozódnak a hűtőnk hátuljában a lejárt szavatosságú termékek, az egy hetes ebédmaradék, sötét sárgára barnult szélű sajtszeletek vagy penészes zöldségek és gyümölcsök. A konyhai szemét felgyülemlésének elkerülése végett érdemes rászánni egy fél napot arra, hogy átgondold mik azok az élelmiszerek, amelyeknek bérelt helye van a hűtőd polcain. Ezt követően fel kell mérned, hogy akkora nagyságú hűtőbe, mint amekkora neked van, hogyan tudod szisztematikusan elhelyezni az élelmiszereket. blank Alapvetően érdemes olyan ételeket szem magasságba pakolni, amiket napi szinten fogyasztotok a családdal. Utána pedig kategorizálhatod azokat és ezeket a csoportokat átlátszó hűtőrendszerezőkbe teheted, hogy egy egységes hűtőszekrényt kapj eredményül. Átlátszó azért, hogy beleláss, átlásd azt, amit tárolsz. Élelmiszer tárolásnál mindig az átlátszóra menj. Megígérem, kevesebb élelmiszer fog megromlani 😉 Számos hűtőbe való tároló segíthet megvalósítani a tökéletes rendszert, legyen az egy frissentartó doboz, tojástartó, osztott hűtő rendszerező doboz vagy egy mélyebb hűtőrendszerező. A lehetőségek tárháza végtelen! FONTOS azonban, hogy tudd, mit tárolsz a hűtődben, milyen kategóriák mennyi helyet foglalnak el a hűtődben, és, hogy MILYEN MÉLY a hűtőszekrényed. A hűtőrendszerezők 27,5 cm mélységtől egészen 40 cm-ig terjednek, az pedig nem mindegy, melyiket választod.

Fiók rendszerezési tippek

A fiókjaidban össze-vissza hevernek az írószerek? Frusztráló érzés, amikor egy telepakolt fiókot ki sem lehet húzni, mert annyira rendszertelenül vannak benne a dolgok. A fiókrendszerező erre a megfelelő gyógyír. Legyen az műanyag, akril vagy bambusz, mindegyik megállja a helyét, ha tárolásról van szó, hiszen megannyi méretben elérhető. Csak le kell mérned a fiókjaidat, és kitalálnod, hogy milyen termékeket akarsz rendszerezni, és azonnal megkíméled magadat egy adag stressztől. 
Milyen a te fiókod?: kicsi, alacsony, keskeny, mély vagy széles? 

blank

Ruhák rendszerezése fiókban

Ha a ruháidat fiókban tárolod, akkor a fiókelosztót ajánlom. A kisebb ruhadarabokat így rendszerben tarthatod, nem kell többé a zoknik párjának megtalálásával vesződnöd. Főleg a fehérneműs fiók  az, amiben sokszor káosz uralkodik és minden kategória vegyül egymással. blank

Konyhai fiók rendszerezéseblank

A konyhai fiókok rendszerezéséhez a legpraktikusabb a bővíthető evőeszköztartó. Ebben az esetben nem kell számolgatnod nagyon, hogy mi mekkora, hiszen tetszés szerint bővítheted a rendszerező méretét. Az pedig már tőled függ, természetes bambusz, vagy strapabíró műanyag fiókrendszerezőket képzeltél el az otthonodban. Ugyan szinte már az összes háztartásban jelen vannak az evőeszköztartók, mégis akad még másik fiók is, amiben egyéb eszközök találhatóak. No ezek már általában kicsit káoszosabbak, mint az evőeszközös fiók. Ezeknek is van megfelelő tárolási rendszer.  

Íróasztalfiók rendszerezése

2021-ben már úgy gondolom megszoktuk, hogy sokkal többet, ha nem teljesen otthonról dolgozunk. A szokás megteremtése után hatékonyabbá tehetjük a munkafolyamatainkat, ha az íróasztalunk és környéke rendszerezett. A munkamorált is felvidíthatja 1-1 esztétikusabb irodai kiegészítő, de hosszútávon a rendszer kiépítése tesz majd minket hatékonyabbá. Válaszd ki a megfelelő fiókrendszerezőt és találj helyet minden terméknek a fiókodban!

+1: Tűzz ki célokat!

Nem viccelek. Számos olyan ügyfelem van, aki arról panaszkodik, hogy nem ér sehova a rendrakási folyamatban. Aztán amikor mélyebbre megyünk a kérdésekkel egyértelmű, hogy nincsen megtervezve a folyamat, nincsenek konkrét célok. Emiatt pedig minden területtel csak a felszíni kapkodásig jutnak és nincsen látványos eredménye. Látványos eredmény nélkül pedig elbizonytalanodnak, tehetetlennek érzik magukat és a motiváció is megcsappan. Ugye érted merre megyek ezzel a példával? 🙂 Tűzz ki olyan otthonszervezési célokat, amiket utána napi szintre bontasz és be is írod a naptárba. Csak így fogsz valóban eljutni oda, ahova szeretnél. Írhatunk mi 100+ rendszerezési tippek blogbejegyzést is, ha nem állsz fel a kanapéról és nem váltod át a gyakorlatba, teljesen felesleges az egész. Gyerünk! Az első lépés a legnehezebb!