Skip to content

A hatékony célkitűzés 5 lépése és a rend hosszútávú megteremtése

célkitűzés

Többször megfogadtad már, hogy végre pontot teszel a rendetlenség végére, és egy élhető otthont varázsolsz a környezetedből? A rendszerezés és szelektálás bizony sok időt és energiát igénylő feladat, megtartásához pedig új szokások bevezetése szükséges. A helyes célkitűzés segíthet abban, hogy bátran és motiváltan vágj bele a feladataidba! Mert hidd el, te is képes vagy kialakítani az átlátható rendszert az otthonodban!

A célkitűzés fontossága az otthonszervezésben

Teljesen normális, ha úgy érzed téged nem tesz boldoggá a takarítás és nem szívesen kezdesz bele a rendrakásba. Minden ember más, és vannak olyanok, akiket a rendszerezés kifejezetten feltölt. Azonban a rendrakás alól nem lehet kibújni, és előbb-utóbb a félbehagyott feladatokat is el kell végezni.

Viszont nagyban megkönnyíti a dolgod a célkitűzés, és egy jól átgondolt stratégia!

Annak érdekében, hogy az otthonodban ne alakuljon ki a káosz újra és újra, a kezedbe kell venni az irányítást. A rendrakásnak egy folyamatnak kell lennie, amit apró feladatokkal látsz el nap, mint nap. Viszont ahhoz, hogy az elvégzendő feladatokat priorizálni tudd, és ne szakadj bele a munkába, elengedhetetlen a célkitűzés! Ennek menetét mutatom most be neked.

Motiváció megteremtése 

A motiváció megteremtése akár a célkitűzés első lépése is lehetne. Ugyanis ahhoz, hogy ne halogasd a teendőket és bátran bele merj vágni egy átfogó rendrakásba, szükséges egy minimális motiváció.De hogyan lehetnél motivált? Ehhez az kell, hogy megfogalmazd a miérteket! Vagyis azt, hogy pontosan miért szeretnél rendet rakni? Milyen pozitív következményekkel jár az, ha rend uralkodik az otthonodban?

Fontos, hogy ezeket a miérteket alaposan átgondold, mert ezek fogják meghatározni a céljaidat is! Fogalmazd meg, hogy jelenleg milyen érzések fognak el, amikor munka után hazaérsz. Gondold át mi lenne az a változás, ami elősegítené, hogy stresszmentesebb, boldogabb legyen az otthoni lét. Melyek a kedvenc helyiségeid az otthonodon belül, és miért? Vannak olyan helyek, pontok, amiket nem szeretsz az otthonodban? Ha igen, azt miért nem szereted?

Ha az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket alaposan átgondoltad, akkor kapni fogsz egy választ arra, hogy miért elengedhetetlen feladat számodra az otthonszervezés. Ha egy pozitív jövőkép lebeg a szemünk előtt, amit elérünk, ha teljesítjük a célkitűzés feladatait, akkor sokkal motiváltabbak leszünk! Ez a motiváció pedig folyton előre visz, hogy elérjük a célokat!

Irigykedve nézed a Pinteresten a rendezettebbnél rendezettebb háztartásokat? Te is vágysz rá, hogy különböző fiók rendszerezők és írószer rendszerezők segítsenek a hatékonyságnövelésben a dolgozó szobádban?

Ebben az esetben a rendrakáshoz a különböző tárolástechnikai eszközök is megadhatják a kellő motivációt!

Hiszen, ha beszerzel néhány rendszerezőt, ami segít a rend fenntartásában, akkor nem úszhatod meg a rendrakást és mélytisztítást felhasználásuk előtt!

De ugyanígy, hogyha az a célod, hogy ne lébecold el a hétvégi takarítást, és minimális örömödet is leld benne, akkor például ezt a fajta motivációt fenntarthatod egy strucc tollseprű használatával! Hiszen a különleges vagy prémium minőségű takarítási eszközöket szívesebben tartja a kezében az ember egy átlagos törlőrongynál.

Célkitűzés a SMART módszer szerint

A célkitűzés során érdemes odafigyelni néhány dologra. Ugyanis a nem megfelelő célért felesleges erőfeszítéseket tenni, míg a nem jól megfogalmazott célt sokkal nehezebb elérni. De mikor jó a cél? A SMART módszer szerint egy célnak 5 kritériumnak kell megfelelnie, amik a következők: specifikusság, mérhetőség, akció orientáltság, reálisság, és időbeli kötöttség.

Tehát, amikor megfogalmazódik benned egy vágy, egy jövőkép, akkor azt alakítsd céllá! A következő kérdések segíthetnek ebben!

1. Mi a célom egészen konkrétan?

Fogalmazd meg, és mindenféleképpen írd le, ugyanis a leírt célok sokkal nagyobb százalékban teljesülnek a kimondott, vagy átgondolt szavaknál! Figyelj arra, hogy minél konkrétabban fogalmazz! Tehát nem elég annyi, hogy „a célom a rendrakás”. Ez kevés, nem elég specifikus és könnyű kibújni alóla és ráfogni, hogy megcsináltad.

Fogalmazd meg, hogy melyik helyiségben célod a rendrakás, illetve a rendrakás alatt mit értesz: új rendszer kialakítása, takarítás, szelektálás. Ha az egész otthonodra vonatkozik, akkor írd le, hogy az otthonod mely pontján kezdesz mindehhez és hogyan fogsz haladni!

2. Honnan fogod tudni, hogy elérted a célod?

Fontos, hogy a kitűzött célok ellenőrizhetőek, követhetőek legyenek, amihez meg kell fogalmaznod, hogy mikor nevezhető a cél teljesítettnek! A sikeres spájz rendszerezés például az, ha már több hónapja tartod a kialakított rendszert, hatékony vagy a konyhában és nem romlott meg egy élelmiszered sem amiatt, mert elfeledkeztél volna róla.

De tegyük fel, hogy a célod a rendrakással a dolgozó szobád otthonosabbá, rendezettebbé tétele. Akkor például onnan tudhatod, hogy elvégezted, hogy már az utolsó simításnál tartasz, amikor a  fa fiók rendszerezőt helyezed el a fiókba!

3. Milyen lépéseket kell megtenned annak érdekében, hogy elérd a célod?

Itt konkrétan meg kell fogalmaznod minden apró feladatod, amit el kell végezned ahhoz, hogy közelebb kerülj a célodhoz. A legtöbb otthonszervezési célkitűzés esetében az első feladat a szelektálás, selejtezés lesz. De a családi szokások felmérése, tárgyaknak való fix hely megtalálása és a megfelelő rendszerező kiválasztása is egy gyakori lépésnek fog számítani a legtöbb rendrakási célnál.

Ezek csak iránymutatást adnak, de fontos, hogy te konkrétan fogalmazd meg ezeket a lépéseket is. Ha szükséges azt is leírhatod, hogy a 3. fiókodba mikor kerül be a fiók rendszerező és mikkel fogod feltölteni, mi az, ami helyet kap a fiókban.

 

4. Mennyire reális a célod?

Ezt a kérdést is át kell gondolnod, amikor a célkitűzés kerül terítékre! Légy őszinte magadhoz, gondold át, hogy munka és háztartás vezetés mellett hogyan fogod elvégezni a feladatokat. Ne aggódj, ha úgy érzed egyedül nem megy! Nem szégyen segítséget kérni, hiszen az otthonszervezés egy komplex feladat, amiben szívesen segítek, ha úgy érzed szükség van a támogatásra!

5. Mi az a határidő, amikorra el kell érned a célt?

A célkitűzés során szintén egy átgondolandó kérdés a határidő! Vedd figyelembe, hogy egy-egy cél eléréséhez milyen feladatokat kell elvégezned, és ennek tudatában tűzd ki a határidőt! Ha nincs sok időd, nem baj, hogyha a célod csak fél- vagy akár egy év múlva teljesül be, a lényeg, hogy fokozatosan haladj és tényleges lépéseket tegyél!

Az időkeret megszabása azért is fontos, mert így kevesebb esélyt adsz a halogatásra, időhúzásra.

Ha látod magad előtt a konkrét dátumot, az motiválni fog a feladatok elvégzésére!

Ne feledd, hogy képes vagy elérni az otthonodban a rendezett környezetet! Egy harmonikus, tiszta otthon megteremtésével nem csak a vizuális zaj csökkenthető, hanem a mindennapos feszültség is, amit a rendetlenség és káosz okoz. Az otthonunk a stresszmentes pihenés helyszíne, így fontos, hogy foglalkozzunk a térrel, amiben élünk! Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy tervezzünk és célokat tűzzünk ki.

A célkitűzés tehát nem csupán a munkánk során fontos, hanem az olyan kisebb projektek esetében is hasznunkra válhat, mint a rendrakás. Tervezz, a vágyakból fogalmazz meg célokat, tartsd fenn a motivációd és érd el a kitűzött céljaid!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz