Skip to content

A ruha hajtogatás 5 technikája: Neked melyik vált be?

ruha hajtogatás

Ebben a blogbejegyzésben a ruha hajtogatás legnépszerűbb technikáit fogom neked bemutatni. Minden technikát valamilyen felsőruházat szempontjából fogok részletesen leírni. Így megismerhetsz új technikákat és könnyedén össze tudod hasonlítani a különböző módszereket!

Próbáld ki az összes hajtogatást és válaszd a számodra legpraktikusabbat!

KonMari ruha hajtogatás

A Marie Kondo által híressé vált ruha hajtogatás sokak gardróbjában segít megtartani a rendezett állapotot. A hajtogatási technika célja, hogy az összehajtott ruhák téglalap formát alkossanak és függőlegesen megálljanak egymás mellett. Ez amiatt praktikus, mert jóval kevesebb helyet foglalnak el a ruhák a gardróbban. A KonMari hajtogatás fiókokban nagyon egyszerűen kivitelezhető. Nagy előnye, hogy az így hajtott ruhák mindegyikét látod, míg a hagyományos hajtogatás esetében csak a legfelül lévő darab látszik. Emiatt tehát nem kell feltúrnod a fiókot, ha egy adott ruhaneműt keresel és ezért sokkal inkább fenntartható rendszer alakítható ki a fiókokban. Ahhoz, hogy ezt a rendszert esztétikusabbá és logikusabbá varázsold, használj fiókelosztót vagy fiókrendszerezőt. Ezek segítségével a ruha kategóriákat is könnyedén el tudod szeparálni egymástól.

Ahhoz, hogy polcrendszerrel ellátott gardróbban is a lehető legegyszerűbben meg tudd valósítani ezt a ruha hajtogatási módszert, azt ajánlom fiókosítsd a polcaid! Ezt úgy tudod megtenni, hogy a különböző tároló kosarakba rendezed az összehajtogatott ruha kategóriákat.

 

Ne feledd felcímkézni a tárolókat, hogy egyből a megfelelő kosarat emeld le a polcról az öltözködés során. 

De hogyan is néz ki pontosan a KonMari ruha hajtogatás a gyakorlatban?

 1. Simítsd ki a pólót a kezeiddel
 2. Hajtsd be a felsőruházat két oldalát, majd rendezd el az ujjakat
 3. Hajtsd félbe a felsőt, majd lapolj rajta még kettőt. Vastagabb anyag esetében csak egyet hajts. 
 4. Egy téglalapot kapsz eredményül, ami függőlegesen kényelmesen megáll. Állíts a fiókba vagy a rendszerező dobozba az így kapott ruhadarabot!

Hagyományos hajtogatás felturbózva

A hagyományos hajtogatást szerintem senkinek sem kell bemutatni. Ha nincs kedved új technikákat megtanulni, mert ez egy gyors és egyszerű ruha hajtogatásnak bizonyult számodra, akkor ebből kell kihoznod a maximumot, mind a tárolást, mind a hajtogatási technika hatékonyságát figyelembe véve.

Léteznek különféle trükkök, amikkel a hagyományosan hajtogatott ruhák is gyűrődésmentesek és egységes méretűek lesznek.

Ez leginkább a most hajtogatni tanuló gyerekek számára tűnhet igazán jó trükknek, hiszen a gyakorlott háziasszonyok egészen biztosan képesek tökéletesre hajtani a ruhákat néhány másodperc alatt bármiféle segédeszköz nélkül. Ahhoz, hogy a hagyományosan hajtogatott ruhák ne keveredjenek össze a polcon és mindent könnyedén le tudj emelni, használj polcelválasztót! A polcon tárolt ruhák mindegyike jól látható, ha így vannak hajtogatva, azonban a legalsó darab kiemelése nehézkes lehet és az oszlopba rendezett ruhák elborulhatnak. Polcelválasztóval ezt kerülheted el!

Nehezen megy a hagyományos hajtogatás? Kövesd a következő lépéseket és trükköket!

 1. Terítsd le a felsőt egy kemény felületre, úgy, hogy a háta legyen felül 
 2. Keress egy könyvet vagy dossziét, ami kb. fele akkora, mint a felsőruházat
 3. Illeszd a könyvet hosszában a nyaki részhez a ruhadarab vállai közé
 4. Ezután a hagyományos módon hajtogasd össze a ruhát. Tehát hajtsd be az ujjakat, majd hajtsd félbe a ruhadarabot.
 5. Fordítsd meg az összehajtott felsőt és óvatosan húzd ki a könyvet vagy dossziét, amit segítségül használtál! Ezzel a módszerrel a ruha hajtogatás arányosan kivitelezhető és gyerekek számára is egyszerű!

Felsőruházat hajtogatás a legegyszerűbben

Ha olyan módszert keresel, amivel elérheted, hogy a gyermeked is el tudja pakolni a saját ruháit, akkor érdemes lehet ezzel a mindenki számára jól ismert hajtogatási módszerrel próbálkoznod. Ezt is nevezhetnénk hagyományos hajtogatásnak, hiszen sokan kedvelik a módszert. De mire is gondolok pontosan? Íme a lépések!

 1. Terítsd a pólót egy sima felületre
 2. Hajtsd félbe a ruhaneműt, úgy, hogy az ujjak is illeszkedjenek egymáshoz
 3. Ezután hajtsd vissza az ujjakat és hajtsd félbe a ruhát. Ha nagyobb méretű ruháról van szó, akkor meg egyszer hajtsd félbe és kész is

Talán az egyik legkönnyebben kivitelezhető ruha hajtogatás, ám gyűrődés és helytakarékosság szempontjából nem a legjobb megoldás. Mégis kisebb gyerek esetében ez lehet a befutó, hiszen egyszerűen megtanulhatja és önállóan képes lesz elpakolni a ruháit.

Két másodperces ruhahajtogatás

Egy időben nagyon népszerű hajtogatási technikának számított ez a két másodperces módszer, ami berobbant egykor az interneten. A végeredmény első ránézésre úgy tűnhet ugyanaz, mint a hagyományos ruha hajtogatás esetében, így tárolás szempontjából is ugyanazok a módszerek válhatnak be, ha így hajtogatsz.

A hajtogatás előnye nevéből kifolyólag az, hogy nagyon gyors, ugyanakkor gyakorlást igényel.

Hátránya, hogy bár esztétikusnak tűnik a ruhadarab az összehajtott állapotában, valójában ha széthajtjuk látható, hogy nem arányosak és szimmetrikusak a hajtások, így jobban gyűrődik a felsőruházat. Jópofa hajtogatási módszer, viszont csak póló esetében kivitelezhető, ami szintén hátrány.

Tinédzsereknek, játékos apukáknak ajánlom ezt a módszert, mert tényleg olyan, mintha varázsütésre össze lehetne hajtani a ruhát, ami motiválhatja őket a saját holmijuk esztétikus elpakolására! 

Lássuk a két másodperces hajtogatás lépéseit! Leírva elsőre bonyolultan hangozhat, de a kivitelezés egyszerű!

 1. Fektesd a pólót egy kemény felületre, úgy, hogy a nyaki része a bal kezed felé essen
 2. Húzz meg két képzeletbeli vonalat. Az egyiket a póló felénél széltében, a másikat pedig a póló bal oldali szélén hosszában, a ruha oldalától kb. 5-10 centire attól függően, hogy felnőtt vagy gyerek pólóról van szó. 
 3. A két vonal egy ponton találkozni fog, ezt nevezzük el A pontnak. 
 4. A póló tetején lévő kiindulási pontot pedig B pontnak nevezzük, a vonal alsó sarka pedig a C pont lesz.
 5. Fogd meg az A és B pontokat, a B pontot fogva vezesd a kezed a C ponthoz és azt is csípd az ujjaid közé, miközben az A pontot nem engeded el a másik kezeddel!
 6. A kezeid keresztezik egymást, de amint felemeled a pólót ez megváltozik.  Így egy hagyományos ruha hajtogatásnak megfelelően kinéző pólót kapsz eredményül!

Hajtogatás helyett hengerezés

A hengerbe tekert ruhák előnye, hogy kis helyet foglalnak. Emiatt leginkább utazáskor szokás alkalmazni bőröndbe pakoláskor.  Egyes ruhadarabok kevésbé gyűrődnek, ha így kerülnek be a bőröndbe, azonban hosszú távon így tárolni a ruhákat nem biztos, hogy a legjobb választás.

Nagyon kicsi gardrób esetén érdemes lehet ezzel a ruha hajtogatási technikával próbálkozni, de mindig vedd figyelembe, hogy nem tesz jót a ruhák aljának ez a módszer.

Ugyanis ahhoz, hogy a henger megmaradjon egy kis részt vissza kell hajtani a ruha anyagából, ami egy idő után megnyúlhat, így a ruhanemű élettartama megrövidül. 

Mik a gurigázás lépései?

 1. A leterített póló alját kb. 3-4 ujjnyi vastagon hajtsd vissza
 2. Harmadold el a pólót a megszokott módon, tehát hajtsd be az ujjakat az oldalakkal együtt
 3. Kezd el feltekerni a pólót a nyaki résztől indulva
 4. A felhajtott részt fordítsd rá a feltekert pólóra, így nem nyílik szét a gondosan felgurigázott ruhadarab. Helyezd a hengereket egy textil fiók rendszerezőbe, hogy ne guruljanak el a gardróbodban.

Te milyen technika szerint hajtogatod a ruháidat? Van egy jól bevált módszered vagy most sikerült újat mutatnom neked, amit szívesen kipróbálnál? A gardrób rendszerezés során a lényeg, hogy egy olyan módszert találj a ruháid hajtogatására, amivel fenntartható rendszert tudsz kialakítani és minden darabot könnyedén megtalálsz a ruhaneműk folyamatos át túrása nélkül!

1 thought on “A ruha hajtogatás 5 technikája: Neked melyik vált be?”

 1. Pingback: Fürdőszoba tárolás tökéletesítése: megoldások kisebb fürdőszobához is -

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz