A vaszati és a szobanövények kapcsolata

Az életünk minőségét, mindennapjaink alakulását kedvezően befolyásolhatja, ha otthonunkat a vaszati alapelvei szerint tervezzük meg, vagy rendezzük be. Ha Te is azok közé tartozol, akik folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy hogyan élhetnének boldogabban, tudatosabban, egészségesebben, vagy sikeresebben, akkor azoknak egy jó megoldást kínálhat a vaszati eszköztára. A vaszati célja, hogy az otthonunk tudatos kialakításán keresztül életünk egyes területeit is javítsuk. Miklovics Móni vendégcikke következik. 

Hogyan tudjuk korrigálni otthonunkat?

Ha abból az alapfeltevésből indulunk ki, hogy az életben minden értünk van, még az otthonunk is, akkor miért ne élnénk annak áldásos előnyeivel, energetikájával. A vaszati elveit felhasználva könnyedén ki tudunk alakítani egy olyan életteret, ahol a támogató energiák maximálisan segítik a céljaink, sikereink elérését, vagy éppen az egészségünk megőrzését. Természetesen ez egy oda-vissza ható folyamat, attól nem fog megváltozni az életünk, ha kiteszünk egy odaillő képet a megfelelő égtájra, és utána ölbe tett kézzel várjuk az eredményeket. A változást csak akkor várhatjuk, ha mi is hajlandóak vagyunk bizonyos változásokat megtenni. A törekvéseink folytonossága az, ami előbbre visz minket.  De minden egyes, még a legapróbb törekvésünk és szándékunk is, amit a harmónia elérése érdekében teszünk otthonunkban, többszörösen megtérülhet, és így hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat otthonunkban, és ezáltal jobban érezzük magunkat a saját bőrünkben is.

A vaszati különböző eszközöket kínál fel egy épület korrekciózására. Ezeket már sorra vettük a legelső írásban is, ahol felvázoltam összesen nyolc módszert, melyeket alkalmazni tudunk az egyes épületek adottságaitól függően. A legelterjedtebb módszerek ezek közül a tükrök, ásványok, színek, képek, növények, különböző dísztárgyak, hiszen ezek alap esetben is már megtalálhatóak egy lakásban. Ha már egyszer ezek rendelkezésre állnak, akkor egy kis tudatossággal a számukra megfelelő helyre ki is kerülhetnek, ami által már meg is mozgatjuk és felfrissítjük a tér energiáit. A mostani írásomban a növényekről szeretnék egy részletesebb leírást adni Nektek. 

Szobanövények az otthonbanBent a házban – a szobanövények szerepe

A szobanövények nemcsak szemet gyönyörködtetőek, de puszta jelenlétük is számos előnyös tulajdonsággal bír. Hiszen oxigént termelnek, tisztítják a levegőt, és némelyek pedig még a mérgező anyagokat is magukba szívják a leveleiken keresztül (pl. aloé, krizantém, bambusz, anyósnyelv). Ezek a növények jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, VOC-t, illetve triklór-etilént tudnak kiszűrni a levegőből. Ez napjainkban még nagyobb jelentőséggel bír. Egyre több olyan bútor, berendezési tárgy kerül be otthonainkba, melyekről nem is sejtjük, hogy mennyi mérgező, az egészségre ártalmas anyagot tartalmaznak.

A növények elhelyezésénél elsősorban érdemes figyelembe venni azok igényeit. Például mennyire kedvelik a száraz, vagy a párás levegőt, mekkora a fényigénye, mennyi fény és napsütés jut be az adott helyiségbe. Ha a vaszatit is figyelmebe vesszük, akkor a következő kérdés, amit szükséges mérlegelni, hogy mekkora méretű az adott szobanövény, milyen színű a virága, milyen alakúak a levelei.

Éghajlat szerinti színválasztás

Kedvenc virágos növényeinket a színük alapján is elhelyezhetjük a megfelelő égtájra. Az alábbiakban az egyes égtájakhoz tartozó színeket találhatjátok:

  • Kelet: a Nap színeiben tündöklő része a háznak, tehát a minél sárgább, akár narancssárga virágok jöhetnek számításba ezen a területen.
  • Délkelet: a tűz elem miatt itt a (tűz)piros virágok a tökéletesek. Ezen kívül a tarka csokrainkat is tehetjük ide a Vénusz fennhatósága miatt.
  • Dél: ezen az égtájon is még érvényesül a tűz elem, de már annyira nem intezíven. Ide a bordó virágokat javasolnám, melyek nem annyira harsány árnyalatúak, inkább már összemosódik a tompább, földesebb színekkel.
  • Délnyugat: a föld elem területén minden szóba jöhet, ami földes színű, vagy sötétebb árnyalatú. Én ide a harsányzöld, vagy a nagyon sötét zöld levelű növényeket helyezném el, illetve ezen az égtájon vannak jó helyen a legnehezebb, legterebélyesebb növényeink. A barna, vagy földes színeket pedig a virágtartó színeiben lehet becsempészni az adott enteriőrbe.
  • Nyugat: kitűnő választás lehet a kék, vagy lila virágú növény.
  • Északnyugat: az adott terület energiáit leginkább a fehér színű virágokkal lehet erősíteni.
  • Észak: az égtáj meghatározó színe a zöld, így bármilyen kisebb méretű zöld növény itt ideális helyet foglal el.
  • Északkelet: ezen az égtájon bármilyen világos szirmú virágot elhelyezhetünk, tökéletes választás a fehér, vajsárga és a halványkék.

A virágok nagysága, mérete is befolyásolja, hogy lakáson belül hol van az ideális helyük. Ha a korábbi írásokat is már követtétek, akkor nem lesz meglepő, hogy a súlyosabb, nagy dézsás növényeknek a tökéletes helye délnyugaton van, illetve a mellette szomszédos égtájakon, tehát délen és nyugaton. A legkisebb méretű növényeinknek pedig északon, északkeleten, vagy keleten érdemes helyet találni.

Kint a kertben

A vaszatit nemcsak lakások tervezésére, hanem komplett városok, középületek, vagy akár templomok tervezésre is használták. Így a korábban bemutatott kiszerkesztés, és az égtáj szerinti elrendezés a telkekre is alkalmazható. Amenyniben kertrendezésbe szeretnél majd kezdeni, érdemes itt is néhány szempontot figyelembe venni, ami által emelheted a telek, és a ház rezgéseit.

A kertben is az a fontos, hogy az északkelet legyen nyitott és könnyed, a délnyugat ezzel szemben pedig zárt és súlyokkal leterhelt. Már ha csak erre a tengelyre figyelmet szentelünk, sokat tehetünk azért, hogy a kertben is érvényesüljenek a vaszati alapelvei.

Itt is ugyanazok az elvek érvényesülnek, mint egy épület esetében, ugyanúgy figyelembe kell venni az energiaáramlás útvonalát. A keletről érkező energia a szoláris energia, amely a Nappal van szoros kapcsolatban. Míg az északról érkező energia a Föld mágnesességével, mint organikus energiával hozható összefüggésbe. Ezért telkünk északi és keleti oldalára nem szabad nagy, terebélyes fákat ültetni, vagy a házat, vagy a melléképületet építeni. Ezek elzárhatják az energiaáramlás természetes útját. Egy telken belül is ugyanúgy a térrel, vízzel és a súlyokkal korrigálhatjuk, javíthatjuk egy-egy terület energiapotenciálját. Erősíteni a térrel és a vízzel tudunk, gyengíteni pedig a súlyok alkalmazásával.

A természet és a mesterséges építmények harmóniája a kertben

Természetesen a telkünkön, a kertben ezt nem a bútorainkkal tudjuk kivitelezni, hanem egyéb más módokon. A természet adta lehetőségekkel (fák, bokrok, veteményes kert, virágok, kerti tó), vagy mesterséges építményekkel (épületek, tűzrakó hely, garázs, kerti pavilon). Egyébként maga a ház és melléképületek a tömegüknél fogva a súlyt képviselik. Így az lenne az ideális, ha ezek a telek déli, délnyugati, vagy nyugati részeiben helyezkednének el. Mivel nagyon kötöttek az építési szabályok és a telkek adottságai, ez nagyon ritka esetekben kivitelezhető.

Észak, északkelet, kelet esetében az a fontos, hogy ne legyen túlzsúfolva, így egy gyönyörű pázsit egy kis virágoskerttel is elegendő. Ha a növények mellett mással is szeretnénk erősíteni a három terület pozitív minőségét, akkor ide elhelyezhetünk medencét, kerti tavat (súlyosabb sziklák nélkül), kutat, vagy akár madáritatót. Ezeken kívül még a veteményeskert is jó helyen van ezeken az égtájakon.

A nagy robosztus lombos fákat érdemes délnyugatra ültetni, ami így egy védelmi rendszert képez. Délnyugatra, illetve a vele határos területekre tehetünk akár sziklakertet és ahhoz kapható különféle mutatós növényeket. Tehát a nagyobb kiterjedésű, magasabb dolgokat leginkább ide próbáljuk elhelyezni. A komposztáló is ideális helyen van ezeken a területeken.

Egy teleknél is ugyanúgy érvényes, mint az épületek esetében, hogy középen ne legyen semmi, főleg ne fa, tűz és víz. Fontos, hogy ne terheljük le ezt a területet, sem vízzel, sem fákkal, vagy épületekkel. A legjobb megoldás, ha ide is pázsitot telepítünk.

Ahogy a lakáson belül már végigjártuk a színeket, ugyanúgy a kertben is tovább tudjuk erősíteni az energiákat a színek segítségével is a fentebb leírtak alapján.

A természettel való kapcsolódást bent az otthonunkban a legegyszerűbb módon úgy tudjuk megvalósítani, ha sok egészséges és élettel teli növénnyel vesszük körbe magunkat. A szemet gyönyörködtető virágok behozzák az életet a falak közé és feltöltik a természet erőivel az otthonunkat. Ugyanúgy nagyon fontos, hogy ha kertes házban élünk, akkor annak a környezete is legyen rendezett. Ezen felül fontos, hogy tiszta és kellemes hangulatú legyen, amit szintén a sok szép virággal, fákkal, bokrokkal tudunk elérni.

2018-11-25T20:38:59+00:000 hozzászólás

Hagyj üzenetet