Ágyneműtartó ágy alatti tároló otthon.

Az ágyneműtartó már csak a neve alapján sem egy nagy zsákbamacska, ugye? Elég egyértelmű, hogy elsősorban az ágynemű tárolására szolgál. De egy kis lakásban vagy elegendő tárolóhely híján érdemes más szemmel tekinteni erre is. Ma megnézzük, hogy hogyan és miket érdemes az ágyneműtartóban tárolni!

Hol tartod az ágyneműd?

Ágyneműtartó vagy ágy alatti tároló?Trükkös kérdéssel indítok, ugye? De hidd el, rengeteg féle verzió létezik. Főként, ha az ágy lábakon áll és nem tartozik hozzá külön ágyneműtartó rész! Egyszobás lakások berendezésekor gyakori megoldás a fekvőgaléria vagy galériás ágy. Ilyenkor értelemszerűen nincs beépített opció az ágyneműk tárolására, sőt, az ágy alatti térben gyakran egy mini nappali vagy tanulószoba kap helyet. Ezekben az esetekben az ágy alatti üres tér és a különféle ágyneműtartó dobozok és bútorok nyújthatnak tárolási alternatívát.

Rémlik az amerikai filmekből az ágy végénél található ágyneműtartó láda, ágyneműtartó pad? Egy ilyen ülőhelyként is használható tároló nagy segítség lehet, ha nem szeretnél extra szekrényeket a hálószobába.

Hagyományosan az ágyneműtartó komód volt ezeknek a textileknek a helye, de manapság a szűk, kicsi lakásokban ritkán tudunk egy komplett szekrényt dedikálni erre a célra, azt hiszem. Egyre népszerűbb megoldás viszont az ágyneműtartó doboz, amely a talpán lévő görgőkkel mobil rekeszként funkcionál. Zárható a teteje, nem porosodik a tartalma és csak egy mozdulat előhúzni az ágy alól.

Az ágyneműtartó és a takarítás – bizony, nem könnyű észben tartani

Oké, tedd a szívedre a kezed: te hányszor porszívózod ki az ágyneműtartó belső sarkait? Ugye? Pedig negyedévente azért érdemes arra járni és kitakarítani a ritkábban látott ficakokat is. Az ágy alatti tárolók általában lemoshatóak, így egyszerűen lezuhanyozhatjuk őket.

Mivel az ágyneműben töltjük napunk 5-6-8 óráját, ezért kiemelten fontos, hogy figyeljünk a relatíve pormentes tárolására, szellőztetésére. Egy teljes videót készítettem a beágyazásról, láttad már?

Az ágyneműn felül mi kerülhet még bele?

Ha van ágyneműtartó az ágy alatt, vagy éppen már beszerezted a csodás, görgős ágy alatti tárolódobozt, akkor jön a kérdés: mi legyen a maradék hellyel? Egyrészt ne nyomorítsuk össze, másrészt viszont lehet, hogy kisebb paplanok-párnák esetében a fele kapacitás is pont elég. A városi lakások szűk négyzetméterein pedig nem érdemes parlagon hagyni két négyzetcentit sem.

Amennyiben az aktuálisan használt ágynemű mellett még marad felesleges helyed, úgy a tartalék ágyneműket, vendégágyneműket is tárolhatod itt. Ha pedig extra sok terület maradt szabadon, úgy jussanak eszedbe az idény jelleggel használt eszközök és ruhák: áttelelhetnek itt a strandcuccok, vagy kihúzhatják az időt itt kinőtt ruhák, amíg várják, hogy visszafogyjunk beléjük.

Fontos: a szemetet, lomokat, őrizgetett, de rossz emlékeket nem kell az ágyneműtartóba rejteni. Azok helye a szemétben, lomtalanításnál, adományboltban van, állapotuktól függően.

A gyerekszoba esetén meghatározza a döntést, hogy mennyire könnyen nyílik az ágyneműtartó. Ha a kisgyereked simán nyitogatja, akkor kaphatnak itt helyet a nagyobb játékok, plüssök, hálózsákok. Ha nehézkes felnyitni, akkor olyan tárgyak tárolására szolgálhat az ágyneműtartó fiók, amelyeket nem vesztek elő minden héten.

Ha van esetleg vendégszoba, akkor a vendégágy alatti helyet se felejtsd el…! Akár a vendégágyneműk, extra takarók logikus helye, de az ajándékcsomagolás kellékeinek vagy a sportszereknek is szuper tárolója lehet.

Praktikus tárolási módszerek az ágyneműtartóhoz

Ha tartósan az ágyneműtartóban tárolsz dolgokat, akkor nem árt gondoskodni a pormentes tárolásról. Praktikusan úgy érdemes megoldani, hogy ne fond be a hajad, amikor porszívózásra kerül a sor. Válassz egy egységes, áttekinthető rendszert, amit pikk-pakk kipakolhatsz, mikor elkezdesz takarítani.

Legyen egyben mozgatható a tároló, hogy simán egy mozdulattal kivihesd a garázsba, felrakhasd a szekrény felső polcára, könnyen új helyet találhass neki. Tároló láda az extra cuccok tárolásásra.

A csatos, görgős, átlátszó tárolódobozok tökéletesek lehetnek erre a célra, hiszen könnyen mozgathatóak, átmoshatóak, pormentesen tartják a tartalmukat. Az Orthex család termékei egyszerűen használhatóak, praktikusak és a skandináv letisztultság, esztétikum jellemzi őket. Mindezek mellett extra jó hír, hogy környezettudatos, fenntartható módon gyártják őket!

A vákuumos tárolózsák a helytakarékos tárolás nagyasszonya: a takarók, ágyneműk, plédek, plüssök ebben az eredeti méretük felére csökkennek a levegő kiszívásával. Válassz olyat, ami hónapokig magában tartja a levegőt és kevésbé sérülékeny anyagból készült, könnyedén lezárható típus.

Amit gyakrabban előveszel, az mehet a könnyen nyitható-csukható, átlátható dobozokba, a ruhák, plüssök, ritkán használt textileket pedig megóvja majd sérülésektől, portól a vákuumzsák.

“Kicsi a lakásom – illetve időközben az lett!”

Azt hiszem sokan megtapasztaltuk már a világ igazságtalanságát: a gyerekek számával a szobák száma rejtélyes és abszolút inkorrekt módon NEM NŐ együtt. 😀  Ugyanígy, a világ legkisebb kutyájának annyi cucca, eszköze, kiegészítője van, mint nekünk, utoljára kamaszkorunkban. A teljesen kényelmes lakás hamar szűkké válhat a tárgyak gyűjtögetésével vagy a használatos tárgyak megszaporodásával. (Azok az elveszett fél pár zoknik újakat gyártanak, biztosan tudom.)

A megoldás, ha más szemmel tekintünk a lakásunkra és kialakítunk az idényjellegű tároláshoz megfelelő helyeket. A kis lakás berendezésekor az ajtó feletti polcok, az ajtó lapjára akasztható tárolók, a szekrényajtók belső oldalának kihasználása és az ágy alatti tárolók is ezt a célt szolgálják. Nincsenek szem előtt, nem teszik rumlissá vagy túlzsúfolttá a lakásunkat, mégis segítenek abban, hogy mindennek legyen helye.

Itt is le kell szögeznem: nincs az a rendszerezési megoldás, ami segít, ha rengeteg felesleges, nem használt tárgy van az otthonodban. Az első lépés emiatt mindig a szelektálás: utána következhet a megmaradt dolgok rendszerezése. Ha kevesebb apróságot rejt a lakás és ezek közül is mindnek van helye, akkor sokkal könnyebbé válik a rendrakás, takarítás.

Az ágyneműtartó remek tárolási lehetőség, érdemes kiaknázni! A tiédben mennyi szabad hely van?

“Extra tárolás” a Kívül Belül Boldogság Webáruházban

Csatos tároló belső rendszerezőkkel

Érdekel

Újrahasznosított műanyag tároló

Érdekel

Vízálló tároló nedves helyre

Érdekel