Allergia szezon: Így készítsd fel rá az otthonod!

allergia szezon
hirdetés

Nyáron, amikor enyhülni kezd az idő, kezdetét veszi az allergia szezon a virágzás és pollen miatt. A vitaminok szedése és az egyéb orvosi tanácsok mellett bizony az otthonod megfelelő takarítása is sokat segíthet a tünetek enyhítésében. A következő tippek segíthetnek, hogy felkészítsd az otthonod erre az időszakra!

1. Tartsd tisztán a levegőt!

Allergiásként a legfontosabb, hogy az otthonodat megszűrd a szálló pollenektől, portól. Erre a legjobb megoldás egy légtisztító berendezés, ami szűrővel van ellátva. Figyelj rá, hogy megfelelő időközönként cseréld a szűrőt, így nagy mennyiségű allergiát okozó részecskétől kímélheted meg magad.

A nyári szezon közeledtével továbbá érdemes megtisztítani a fűtőtesteket is. Hiszen a gyakori használat következtében felhalmozódik bennük a sok por, ami szintén a levegő romlásához vezet. 

2. Ha allergia szezon, akkor gyakori takarítás!

A rendszeres és alapos takarítás egy allergiás életében elengedhetetlen. A gyakori portörlés, porszívózás és rendszeres felmosás sokat segít az allergia szezon hatására előjövő tüneteken. Ám allergiásként ezek a takarítási folyamatok könnyen felerősíthetik a tüneteket, így érdemes másra bízni ezek elvégzését. Ha erre nincs lehetőséged, akkor mindenképpen viselj maszkot a takarítás során!

Az sem mindegy, hogy mivel takarítasz. A por eltávolítására a legeslegjobb, ha mikroszálas anyagokból készült portalanító kefét használsz.

Ugyanis a pamut vagy papír törlőkendőkkel ellentétben, a mikroszálas változatok nem engedik a már letörölt port visszaszállni a levegőbe.

Az allergia szezon kellős közepén érdemes napi szinten áttörölni a bútorok felületét, emiatt jó, ha van egy tartalék keféd is, így annak gyakori mosása is kivitelezhető. 

3. Cseréld sűrűn a lakástextileket!

Az allergia szezon alatt figyelj rá, hogy a különböző lakástextileket sűrűbben cseréld és mosd ki, mint általában! Az ágyneműt hetente cseréld, és mosd minél magasabb hőfokon a megfelelő fertőtlenítés érdekében. Természetesen vedd figyelembe a címkén lévő utasításokat, hogy ne tegyél kárt az anyagban, de ágyneműk esetében sokszor 40 fok feletti mosás javasolt. A vasalás pedig szintén egy jó fertőtlenítési módszer.

Tudtad, hogy léteznek antiallergén paplanok és ágyneműhuzatok? Súlyos tünetek esetén, érdemes lehet kipróbálni ezeket!

A függönyök nagyon könnyen magukba szívják a port, mégis csupán évente 2-4 alkalommal kerülnek kimosásra. Az allergia szezon közeledtével mindenképpen érdemes nekilátni az ablakpucolással egybekötött függöny mosásnak. 

Az otthonodban található többi textilt, mint például a konyharuhát, törölközőt vagy terítőt heti szinten mosd és cseréld. Ha pedig teheted pakold el a téli időszakban leterített szőnyegeket, mert rengeteg port magukba szívnak. A porszívózás és a felmosás egyszerűbb szőnyeg nélkül.

4. Minden reggel ágyazz be!

Ahogyan az ágynemű gyakori cseréje, úgy a beágyazás is fontos allergénmentesítő lépés a kritikus időszak alatt. Felkelés után 5-10 perccel hajtsd össze az ágyneműid és takard le őket egy nagy ágytakaróval. Ezzel nem csak a poratkáktól óvhatod meg a fekhelyed, hanem a kintről beáramló pollentől is. 

5. Takarítsd ki a matracokat!

A matracok takarítására kevesen fordítanak figyelmet. Azonban, ha allergiával küzdesz, akkor ez sokat segíthet számodra a tünetek enyhítésében. A matrac takarításra már könnyen találni szakembert, de otthon sem lehetetlen megvalósítani.

Először alaposan ki kell porszívóznod a matrac minden szegletét, majd szükség esetén végezd el rajta a folttisztítást, az alaposság érdekében, használhatsz egy multifunkcionális súrolókefét

Ezután szagmentesíteni kell a matracot, amire a legjobb a szódabikarbóna. Egyszerűen csak szórd le vele a matracot, majd néhány óra elteltével alaposan porszívózd le! Végezetül nincs más dolgod, mint a matrac fertőtlenítése, amit speciális spray-vel tudsz kivitelezni.

6. Szellőztetés allergia szezon közepén? Erre figyelj!

A szellőztetés fontos megelőző tényezője a penészesedésnek, azonban egy allergiásnak ez egy igazi rémálomnak hangozhat. Ne aggódj, allergia szezonban sem kell lemondani a friss levegőről!

Figyelj arra, hogy délelőtt 10 és délután 15 óra között ne nyiss ablakot, mert a pollenek száma ebben az időintervallumban a legmagasabb. Viszont érdemes figyelni arra is, hogy csak szélcsendben szellőztessünk!

7. Vess véget a rendetlenségnek!

Az allergiás tüneteket nem csak takarítással, hanem rendrakással is csillapítani tudod.

Hiszen gondolj csak bele, minél több tárgyad van szerte szét az otthonodban, annál inkább teret adsz a por lerakódásának.

Igyekezz minden tárgyadnak helyet találni, ha teheted bújtasd a dolgaid szekrény mögé és hagyd szellősen a polcokat. Így gördülékenyebben haladhatsz a portörléssel, mivel nem kell szlalomoznod a tollseprűvel az apró tárgyak között. Azonban porallergiával küzdőknek nem feltétlenül a strucc tollból készült portörlő lehet a legjobb választás, mert könnyebben felkavarja a port, mint a mikroszálas változatok. 

Az allergia szezon kellemetlen tüsszögést, torokkaparást, szemviszketést okoz. Az otthonod tisztán tartásával azonban ezeket a tüneteket lecsökkentheted legalább arra az időre, amikor otthon tartózkodsz. Hidd el a pihentető alvás és nyugodt otthonlét érdekében megéri extra időt szentelni a takarításra ebben a kritikus időszakban!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés