Amerikai konyha nem való ám mindenkinek!

Nincsen olyan megoldás ami minden élethelyzetben mindenki számára tökéletes lenne. Nagyon sok függ attól, hogy hogyan használod a teret, hogy milyen a személyiségtípusod, és hogy valójában melyik stílus is tetszik igazán. Arról meg aztán ne is beszéljünk, hogy kit melyik fajta tér motivál a rend fenntartásában. Az amerikai konyha egyre inkább terjed el és már nem is igazán látok olyan új építésű lakást, amiben nem automatikusan egyben lenne a nappali az étkező és a konyha. Már sztenderdnek is mondhatjuk a nyitott konyha koncepciót. Ehhez képest az amerikai konyha nem való mindenkinek…

Előnyök

Vendéglátás

Ha szeretsz vendégeket hívni magadhoz vagy a család nagy része amúgy is a konyhában éli a fél életét (ott tanulnak a gyerekek, onnan dolgozol home office-ban) akkor az amerikai konyha neked való. Tágas, mindent azonnal látsz és mindenki azonnal hall téged. Nem lesz olyan érzésed, hogy a konyhába vagy száműzve, az biztos. Szóval ha társasági lény vagy, aki mindig minden körülmények között szeret másokkal lenni, ez egy jó választás.

Láthatóság

Ha pici gyermekeid vannak, akkor a láthatóság egy fontos szerepe az életednek. Tudod, ha nagy a csend, akkor biztos, hogy valami rosszban sántikálnak. Így az amerikai konyha láthatóság szempontjából egy szuper lehetőség, hogy figyelemmel kísérhesd a gyerekeket minden körülmények között. Így több feladatot is tudsz egyszerre intézni. Tudod, mosogatsz, miközben hallgatod a gyerek versmondását és közben pedig fél kézzel eteted a legkisebbet. Egy nyitott tér segíthet neked, hogy a konyhán kívül is pontosan tudd, hogy mi folyik.

Vonzó megjelenés

A nyitott konyha koncepciója egyre népszerűbb. Egyrészt helykihasználás szempontjából is, másrészt pedig a lakberendezési trend is efelé tendálódik. A vonzó megjelenésnél azonban nem csak a konyhabútorra kell figyelni, hanem az összes kiegészítőre is. Hiszen ha a vízforraló nem stílusos – azon kívül, hogy még jól is működik 😉 – akkor az az egész összhatáson ronthat. 

Egységes kinézet

Tárolás szempontjából is mindig azt mondom, hogy hiába veszel tárolókat és rendszerezőket, ha azok különböző színűek, formájúak és stílusúak. Az egységesség barátságosabb és nem utolsósorban szebb is. Az amerikai konyhánál mindig törekedni kell az egységességre. A Russell Hobbs márka például külön stílusokra húzza fel a kisháztartási gépeiket. A konyha stílusa és a benne levő elektronikai eszközöknek is harmóniában kell lenniük. 

Világosság

Az amerikai konyha előnye a természetes fény kihasználásában is rejlik. Hiszen ha nincsenek falak, akkor több fény jut be kintről az étkezőbe, nappaliba sőt még a konyhába is. Így szívesebben töltöd az idődet a konyhában, hiszen világosabb van, könnyebb szellőztetni is. A fala hiányából adódik, hogy még a kisebb konyhában is tágasan érzed magad, hiszen nincsenek falak, amik beszorítanának. 

Ilyen egy amerikai konyha konyhapultja.

Kontra

Kialakítás

Amennyiben most gondolkozol azon, hogy átalakítsd-e az egész konyhádat és leverd a konyhának a falát, az átalakítás végül az egész nappalira is kiterjedhet. Nem csupán annyiból áll, hogy kiszeded az ajtót a helyéről és kialakítasz ott egy nagyobb nyílást. Lehet, hogy a végén az egész padlót ki kell majd cserélni, hogy egységes legyen. Hiszen az egész koncepciója az amerikai konyhának az, hogy egy egységes légtér legyen a konyhából és a nappaliból. Így pedig maga a stílus és az anyagok együttes összhatása is fontos. 

Nyitottság

A konyhád teljes mértékben szabad a szemnek és a szagoknak is. Bárki azonnal beláthat, bejöhet. Amikor vendégek vannak sem tudod nagyon hova rejteni a mosatlan edényeket, ha rendetlenség és kupi van, akkor az azonnal hatással van az egész otthonod hangulatára. Amikor pedig egy kicsit szagosabb ételt készítesz, mindenhol érezhető lesz hiszen nincsen semmi, ami megállítaná a szagok terjedését.

Összezárva

A nyitott konyhának az egyik hátránya lehet, hogy nem tudsz elmenekülni a világtól. Mivel az egész nappali-étkező-konyha egy légtér, így ami ott történik, arról az egész háztartás tud. Nem lehet zörögni a konyhában, ha valaki elszunyókált a nappaliban. A könnyeid sem potoyoghatnak anélkül, hogy ne látná mindenki. Mindenkinek szüksége van néha egy ajtóra zárható területre, ha olyan hangulata van. Hogyha ez számodra a konyha lenne, mert mondjuk nincsen extra kreatív sarkod, vagy nincsen egy egész háztartási helyiséged, esetleg egy otthoni irodád, akkor bizony a konyha sem lehet teljesen a tied, hiszen nem tudod magadra csukni az ajtót sem.

Rendetlenség

A konyha az a hely, ahol már csak ránézel valamire, rögtön összekoszolódik minden és azonnal rendetlenség lesz. Nem tudsz úgy hozzányúlni bármihez is, hogy ne legyen morzsás vagy ragacsos a konyhapult, valamint ne keletkezne mosatlan edény. Ezt a rendetlenséget pedig folyamatosan kontrollálni kell, hiszen ha elengeded a háztartást, akkor utána rettenetesen nehéz lesz visszajutni arra a szintre, ahova már be is engednél vendégeket. 

Amerikai konyha trend ide vagy oda, egy konyhát hosszú évekre, évtizedekre tervezel. Egyik pro vagy kontra sem szabad, hogy entántorítson attól, hogy az ideális konyhát kialakítsd magad számára. Inkább legyen egy útmutató legyen számodra, hogy merj dönteni a nyitott vagy a zárt konyha mellett. Mindegyiknek van előnye és hátránya, a lényeg, hogy már alapból úgy tervezz vele, hogy ki tudd használni az erősségeket, ami az adott koncepcióban rejlik. 

A cikk támogatója a Russell Hobbs. A cikkben megjelent termék a vízforraló. A vízforraló a Kívül Belül Boldogság Webáruház Bemutatótermében található a Szófia utcában.

Kívül Belül Boldogság Webáruház

Modern konyha és a teafiletr tároló

Teatartó doboz

Érdekel

Teaszűrő kanál

Érdekel

Lazy Susan forgótálca

Érdekel