Az idei modern nappali trendek – így alakítsd ki!

Modern nappali lakberendezés.

A tökéletes modern nappali kialakításán agyalsz? Megmutatom az idei trendeket, amelyek segítenek létrehozni a hozzátok illő nappalit.

Az angol elnevezés, a living room még egy kicsit beszédesebb is, hiszen ez az a helyiség, ahol nap mint nap éljük az életünket, így rengeteg funkciót betölt. A nappali legfőbb ismérve, hogy ezeket a funkciókat maximálisan kiszolgálja: egyszerre hívogatóan kényelmes, elég teret biztosít az otthoni eseményekhez, könnyen rendben tartható, természetes és barátságos.

Világos falszínek, egyedi, izgalmas dekorációk, relaxálásra és szórakozásra egyaránt alkalmas tér: valahogy így képzeljük a modern nappalinkat, ugye? Hát nézzük meg, hogy mit is tehetünk érte!

Mire használsz egy nappalit?

Vendégségeket tartasz? Netflix-maratonokat nyomtok? Társasoztok hat, cukortól bepörgött kiskorú társaságában? Innen dolgozol? Lakástakarítás után itt pihenteted a fájó hátad? Az első lépés mindig a saját funkcióid listázása. Ebből kiindulva már könnyebb lesz dönteni, hogy a teljes átépítéskor egy modern nappali kandallóval, szőnyeggel és párnákkal vagy összerendezett kanapékkal a jobb irány számotokra. Egy garantált: a funkciók keveredése elkerülhetetlen, ha nem egy ötszalonos kastélyt rendezel be éppen. 😉

Az idei modern nappali trendek

Az idei lakberendezési nappali trendek közös ismérve a személyesség és a komfort: lejárt a katalógusotthonok kora! Akár a kényelmes, akár az eklektikus, de akár csak a minimalista verzió áll közelebb a szívedhez, fontos, hogy a rátok jellemző apróságokat, stílusjegyeket ne hagyd ki a tervezéskor.

A kényelmet központba helyező trend leginkább a természetes alapanyagokat használja, mint a fa dohányzóasztalt, a szobanövényeket, a kőből készült tálalótálat, a bőr textileket. Ezen felül pedig csőstül jöhetnek a komfortot, melegséget sugárzó textilek, puha párnák, szőrmés kiegészítők. A kötött takarók, párnahuzatok, a fonott szőnyegek itt mind helyet kaphatnak.
Egy-egy természetes alapszín köré szervezve, egy határozott, kiemelő árnyalattal kombinálva egységes, megnyugtató hatást teremthetsz.

Az eklektikusan modern nappali ezzel szemben igazi bohém kavalkádot teremt a lakásban: jöhet a nagyi csipketerítője, egy csillámos tálca és rongyszőnyeg, jó barátok lesznek együtt is. Ilyenkor törekedj egy közös színvilág megteremtésére, hogy a személyes, egyedi tárgyak végül összhangot hozzanak létre. Ha neked pont ez a vegyesfelvágott adja meg az otthon érzését, akkor keress boho-chic enteriőröket példaként. Antik lakáskiegészítők közt válogatva, bolhapiacozva second hand is igazi kincsekre lelhetsz!

A minimalista designt nem kell bemutatni, ha itt jársz: Marie Kondo keményen letette a kézjegyét a nappali trendek terén is. A letisztult vonalvezetés, a fehér-világos színű, modern nappali bútorok használata még mindig hódít, hiszen néhány személyes kiegészítővel egyedi, mégis békés, intim hangulatot teremt a nappaliban. Ez az én személyes kedvencem, mint láthatjátok a Youtube-csatornán: a mi családi nappalink is ezt a vonalat viszi: fehér falak, szürke bútorok, néhány dekortárggyal.

Modern nappali ötletek – ha csak néhány dolgon változtatnál

A modern nappali fő elemei a komfort és a személyesség, ezeket vésd az eszedbe, jól jön majd, amikor döntened kell színekről, anyagokról, formákról.

A kötött textúrájú szövetekkel könnyedén otthonossá és meghitté varázsolhatod a nappalidat: egy kötött takaró, párnahuzat már a látványával is felidézi benned az érzést, ahogy átmelegedsz. Ha a nappalid most egységes, natúr-világos színhatású, akkor néhány kiegészítő lecserélésével már sokat változtathatsz rajta! Ne felejtsd: a takaróknak is kell megfelelő tároló kosár!

A természetes fény a középpontba került a modern nappali megvilágításánál: próbáld meg a berendezéskor minél jobban kihasználni az ablakon bekacsintó napsugarakat! A nappali szekrénysor, bútor elrendezésekor is érdemes figyelembe venned a nap járását, főleg a kijelzők elhelyezésénél.
Ha kevés természetes napfény éri a nappalit, akkor mindenképp a világosabb árnyalatok mellett tedd le a voksod, esetleg kombináld őket néhány kisebb-nagyobb tükörrel, ami két marékkal szórja majd szét a fényt.

A színvilágot tekintve most a halványrózsaszín-babakék és mentazöld kombinációja hasít: érdemes megvizsgálnod, hogy mennyire illik hozzátok ez a kombináció. Merészebb árnyalatokkal inkább a kiegészítők, lámpák, takarók, párnák terén kísérletezz! A falszínnél, nappali szekrénysornál érdemesebb semlegesebb, biztosabb tónusokhoz nyúlni. Egy új váza, párnahuzat pont megfelelő, hogy kipróbáld, hogyan hat rád egy új szín a nappaliban.

A zsúfoltságot elfelejthetjük, ha modern nappalit szeretnénk: jöjjenek a tárolási megoldások!

Úgy ritkán látsz olyan modern lakásbelsőt, ahol széthagyott cumik, üres kávésbögrék és extra pár papucsok kallódnának? Legyünk őszinték: ezek átmenetileg mindenkinél ott vannak. Nem azért harcolunk velünk, mert egy katalógusban akarunk élni, hanem ezért, mert mindenkinek vannak terheltebb hetei-hónapjai, amikor az egy-egy szem szétszórt cucc éjszaka szaporodni kezd és pár nap alatt belepi a lakást. Na már most, a lakás van értünk, azért, hogy jól érezzük magunkat benne, feltöltsön, pihentessen, helyet adjon a családunk életének. Úgyhogy egyértelmű, hogy a tárgyak elburjánzásának kell véget vetni: szelektálással és rendszerezéssel.

A kacatos, zsúfolt központi tér a modern nappali egyik funkcióját sem tudja betölteni, tehát biztos, hogy felejtős. Az otthonszervezési megoldásokkal könnyedén teremthetsz egy folyamatosan fenntartható rendszert: legyen szó társasozásról, netflix-bámulásról vagy otthoni jógáról, mindegyikre készen áll majd az új nappalid.

blank

A modern nappali berendezésekor a kiegészítőket érdemes összegyűjteni és mindet kivinni, aztán kiválogatni azokat, amelyek passzolnak az új elképzeléshez. A többi apróság kaphat helyet a lakás más pontján, vagy kereshetünk neki új gazdát.

A kacatgyűjtő helyek felszámolása lesz a következő fontos programpont: ezek a dohányzóasztal, a foteltámla és egyéb asztalkák lesznek. Tartsd a nappaliban központi helyen egy mutatós, de mindent elnyelő tárolózsákot vagy kosarat, ahonnan a helyére viszed a dolgokat, amikor időd engedi. Így egy pillanat alatt újra rendezett a lakás és gyorsan mindent a saját helyére vihetsz, mikor akad néhány szabad perced.

Dekorációról se feledkezzünk meg!

blankA legpraktikusabb, ha a dekorációs tárgyaid egyben tárolásra is használhatóak: szépek, ízlésesek és minden nap használatban vannak. Egy fali virágtartó, vagy egy márvány hatású tároló is megdobhatja az elegáns vonulatot.

Akár a könyvespolcodat is feldobhatod, ha néhány könyvet kisebb tárolóra vagy funkcionális tárgyra cserélsz. Tarthatják a könyveidet, miközben több tárolási lehetőséget teremtenek az apró használati tárgyaid számára!

DE! Nem a könyvek előtt! Semmiképen sem a könyvek előtt tárold az extra kis tárgyakat.

Ha el szeretnéd kerülni a zsúfoltságot, de nincs bővítőbűbáj kéznél, akkor nélkülözhetetlen lesz, hogy vertikálisan is kihasználd a teret: a meglévő nappali szekrénysor belső rendszerezése sokat segíthet! Egy-egy újrahasznosműanyag tároló kosár elhelyezésével minden polcot teljesen kihasználhatsz: széltében-hosszában-magasságában! 🙂

A dekorációk összhangja sem utolsó szempont ….

blank

Te hogy alakítod át a nappalidat a modern hatás eléréséhez? Milyen tárolási megoldásokat használsz? Oszd meg velünk kommentben, hogy tanulhassunk egymástól – biztos jó kis lakberendezési tippek vannak még a ti tarsolyotokban is! 🙂