Skip to content

Babaruha tárolás és rendszerezés szakszerűen

babaruha tárolás

Egy kisbaba érkezésekor gyakran kaphatjuk magunkat azon, hogy eláraszt a rengeteg apró ruhácska. Hiszen nem tudunk ellenállni az aranyos daraboknak az üzletekben és a rokonok is gyakran adnak a szülőknek több zsáknyi holmit. Ezáltal a babaruha tárolás bonyolult feladatnak tűnhet, de valójában a ruhák méretéből kifolyólag egyszerűen meg lehet oldani a rendszerezést. Ebben a blogbejegyzésben tehát ehhez nyújtok egy kis segítséget.

Babaruha tárolás fiókokban vagy szekrényben

Sokszor adott, hogy a babaruhák tárolása fiókban történik, hiszen a legtöbb pelenkázó fiókokkal van ellátva, ami közkedvelt, ha ruhák és kiegészítők tárolásáról van szó. Később, ahogy nő a gyermek ezt felváltja általában egy különálló gardrób vagy komód, de a pelenkás időszakban a legtöbb szülő ennek segítségével oldja meg a tárolást.

Ez egy teljesen jó megoldás, hiszen fontos, hogy legyenek kéznél ezek a dolgok, mivel pelenkázás során sokszor előfordulhat egy kis baleset, így jó, ha könnyen, akár fél kézzel elő tudod venni a szükséges ruhákat, eszközöket. A kisbabát egyedül hagyni a pelenkázón nem szabad néhány pillanat erejéig sem, ezért ha a babaruha tárolás neked nem megoldható a pelenkázó környékén, akkor ajánlom, hogy a folyamat előtt készítsd magad mellé a szükséges váltóruhát, pelenkát. De lássuk, hogyan is érdemes tárolni!

1. Ne tartsd egy helyen a különböző méretű ruhákat

Mindig az aktuálisan hordott, méretben éppen megfelelő ruhákat tartsd kéznél. Vagy tárold külön fiókban az éppen méretben nem passzoló ruhácskákat, vagy mélyebb fiók esetén helyezd annak a végébe. Hiszen ha összekevered a különböző méreteket, akkor csak meghosszabbítod a pelenkázás folyamatát és rendetlenség is kialakulhat a fiókokban. Egy fiókelosztó segítségével könnyen el tudod szeparálni a különböző ruhaméreteket.

2. Kategorizáld a babaruhákat

Nagy valószínűséggel bodykból és rugdalózókból fogsz a legtöbbet találni, hiszen ezek a legkényelmesebbek egy újszülött számára.

Csoportosítsd ezeket, hogy hamar megtalálj mindent pelenkázás során.

Ahhoz, hogy a fiókban elhelyezett babaruha kategóriákat is könnyen átlásd, használj fiókrendszerezőket! A KonMari módszer a babaruha hajtogatás során is könnyen alkalmazható. Előnye, hogy a ruhák kevés helyet foglalnak el a fiókban, valamint minden egyes darabot látsz, amikor kihúzod a fiókot.

3. Fiókosítsd a polcaid!

Amennyiben a kisbaba ruhák tárolását szekrényben tudod megoldani, akkor azt ajánlom, hogy fiókosítsd a polcokat. Ezeket különböző fiókrendszerező dobozok segítségével tudod megtenni. A babaruhák olyan aprók, hogy kisebb tároló dobozokban is elfér egy-egy kategória. A babaruha tárolás egyszerűen kivitelezhető egy elválasztókkal ellátott fiókrendszerezőben.

Ezekbe akár a textil pelenkákat is szépen be tudod hajtogatni, amikből nagy valószínűséggel a legtöbb megtalálható a babaszobában, hiszen napi 4-5 db-ot simán elhasznál egy pici baba evés közben. Kisbaba plédek, ágyneműk, gyerek törölközők egyszerűen tárolhatók egy tetővel ellátott gardrób rendszerező dobozban akár a szekrény egy polcán, akár egy fiókban. Előnye, hogy tisztán és pormentesen tartja a kisbaba kellékeket.

Miért jó a baba kapszulagardrób?

Nehéz kérdés, hogy egy kisbabának pontosan mennyi az ideális babaruha mennyiség, hiszen nagyon gyorsan nőnek, hamar kinövik a ruhákat, amiből arra következtetnénk, hogy nem szükséges nagyon betárazni egy-egy ruhadarabból. Ugyanakkor naponta többször kell átöltöztetni a babát, hiszen hamar foltosak lehetnek a ruhái. Azt gondolom, hogy érdemes törekedni a tudatos babagardrób kialakítására, hiszen sokszor elkaphatja az embert a hév, ha meglátja az aranyos babaruhákat az üzletekben. Fontos átgondolni mit vásárol az ember, mert egy kisbaba ruhatára rendkívül gyorsan változik.

Tehát egy baba ruhatár kialakítása előtt célszerű feltenned magadnak néhány kérdést. Mi a célod a babaruhákkal? Egy gyermek ruházkodását szeretnéd megoldani vagy a későbbiekben félretennéd egy következő baba részére netalán rokonoknak ajándékoznád? Kis helyen kell megoldanod a tárolást vagy bőven akad helyed?

Egy kapszulagardrób alapdarabokból áll össze és olyan színekből, amik mindegyike passzol egymáshoz.

Ha fontos számodra, hogy félretedd a kinőtt darabokat egy következő gyermek részére, akkor arra figyelj, hogy jó minőségű darabokat válassz, amik több mosást is kibírnak. Továbbá ilyen esetben célszerű a neutrális színeket választanod, mint a fehér, bézs, szürke, hiszen ezek fiú és lány babáknak egyaránt jók.

babaruha tárolás

Babaruha tárolás: Mit csinálj a kinőtt darabokkal?

Időközönként érdemes átszelektálni a gyermek ruhatárát, hiszen a gyors növekedés miatt előbb-utóbb nem marad minden ruha számára hely a fiókban, szekrényben. Nem is ajánlom, hogy egyben tárold ezeket, mert kevésbé lesz átlátható a rendszer. A ruhák átválogatása során gondold át, mik azok a darabok, amiket szeretnél megtartani a következő baba részére, vagy mi az, amit a rokonságban születendő gyermeknek adnál, vagy eladományoznád, netalán eladnád ezeket. A szakadt, foltos (!) holmitól viszont célszerű véglegesen megválni. 

Szelektáláskor tehát külön kupacokba szortírozd a ruhákat a számodra releváns opciók szerint. Ha szeretnéd félretenni a ruhákat a következő baba számára, akkor is érdemes átgondolni, hogy ez valóban megéri-e. Amennyiben távoli jövőben terveztek babát, fontos, hogy átgondold, hogy kényelmesen tudod-e tárolni a kinőtt holmit, vagy csak nyűg lenne jobbról balra pakolászni az egyre növekvő ruhakupacot. Amennyiben a kinőtt babaruha tárolás megoldható az otthonodban, van erre alkalmas helyed, akkor érdemes ezeket egy cipzáras textil tároló dobozba elpakolnod.

Az elcsomagolt ruhákat pedig ne feledd felcímkézni méret és nem szerint, valamint írd rá azt is, hogy téli vagy nyári ruhák vannak-e a csomagban!

Pelenkák rendszerezése

A pelenka a legnagyobb fogyóeszköz egy kisbabás háztartásban, hiszen egy újszülött esetében akár napi 10-12x kerülhet sor a pelus cserére. Sokszor a rokonoktól is a legnagyobb segítség, ha játékok és ruhák helyett néhány csomag pelenkával támogatják a családot. Azonban amennyire gyorsan nő a baba, annyira gyorsan változik a pelenka mérete is. Sokszor még a kisebb pelenkát használja a baba, de már be van tárazva az eggyel nagyobb méretből is, hiszen előre látni, hogy egy hét múlva már arra lesz szükség.

Tehát fontos, hogy az átlátható babaruha tárolás mellett a pelenkákat is szépen rendezetten tartsd, hiszen a saját dolgodat könnyíted meg azzal, hogy egyből a megfelelő pelus után nyúlsz. 

Sorakoztasd egy adott pelenka márka egy adott méretét egy tároló kosárba, amit címkézz is fel. Írd rá, hogy ez pontosan melyik pelenka. Ha bevált, akkor kövesd nyomon, hogy milyen gyorsan fogy és ennek megfelelően töltsd újra a készletet. Az eggyel nagyobb méreteket már egy külön tárolóba rendezd el, sőt azt is külön csoportosítsd, ami más márkához tartozik, így össze tudod hasonlítani, hogy melyik volt a kényelmesebb, strapabíróbb, jobb minőségű a babád számára.

Így nem fogsz elveszni a pelenkahalomban és hatékonyabbá teheted a pelenkázás folyamatát!

Remélem sikerült egy-két hasznos információhoz jutnod a babaruha tárolás kapcsán. Kellemes babavárást kívánok neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz