Skip to content

Belső motiváció és a rendszerezés kapcsolata: Hogyan maradj motivált?

  belső motiváció

  Vajon miért van az, hogy egyes embereket feltölt a rendrakás, takarítás, míg mások hozzá sem akarnak kezdeni? A belső motiváció hogyan fedezhető fel a te személyiségtípusodnál? Ebben a blogbejegyzésben erre keressük a választ, hogy te is megtaláld annak a módját, hogy ne legyen teher a rendszerezés!

  Továbbá annak érdekében, hogy a családod többi tagja is elvégezze a rájuk bízott háztartással kapcsolatos feladatokat jó, ha megismered a személyiségtípusokat és annak alapján irányítod gyermekeid vagy férjed feladatait.

  Hiszen lássuk be, egy családban sokszor szükség van egy facilitátorra, aki rábírja a többieket a rendrakásra.

  A rendszerezés és a belső motiváció kapcsolatban áll egymással. Hiszen minden, amit teszünk, az egyfajta belső motiváció hatására történik. Viszont nincs két egyforma ember, mindenkit más motivál és mások a céljai a rendszerrel kapcsolatban is. Gretchen Rubin négy személyiségtípust ismert fel, amikbe a legtöbb ember besorolható.

  Természetesen nem mindenki illik tökéletesen egy kategóriába, a tulajdonságok keveredhetnek. Valamint fontos leszögezni, hogy egyik kategória sem jobb a másiknál. Ahhoz viszont, hogy megtaláld a hozzád és családodhoz leginkább passzoló rendszerezési módszert, jó, ha tisztában vagy azzal, hogy melyik kategóriába tartoztok. Hiszen minden személyiségtípusnak más lesz a belső motivációja.

  A négy személyiségtípus: te melyikbe tartozol?

  A négy embertípus másként dolgozik, máshogy alakítja a szokásait, így a rendszerezést és takarítás is más szögből kell megközelíteniük. Lássuk röviden mi jellemzi a különböző típusokat és honnan nyerhetnek belső motivációt. Vagyis mi motiválhatja őket az otthonszervezési feladatokra? Hogyan terelgessük a családtagokat, ha ők más személyiségtípusba tartoznak?

  Kérdező személyiségtípus tulajdonságai

  Ők azok, akik folyamatosan kérdeznek, és akkor érzik megfelelőnek a tudásukat, ha minden apróságot megkérdeznek. Kérdések nélkül nem elég magabiztosak, szükségük van egy kis támogatásra, amit válaszok útján kaphatnak meg.

  Sőt bármilyen információ hallatán képesek megkérdőjelezni dolgokat és fontos számukra, hogy mindennek legyen logikája. Bármilyen feladatot kap egy kérdező, csak akkor fogja megcsinálni, ha annak látja az értelmét. A kérdezők gyorsan válogatják a véleményüket, hiszen mindig a körülményeket veszik alapul és annak keresik értelmét.

  Szeretsz mindig biztosra menni és utána olvasni a dolgoknak? Munkád során nem félsz kérdezni, ha valamiben nem vagy biztos? Akkor hozzád a kérdező személyiségtípus állhat közel. Számodra a belső motiváció a megfelelő információk tudatában érhető el. Elvileg, ha mind a négy személyiségtípust magadénak érzed, akkor valószínűleg egy kérdező vagy! 😀  

  Egy kérdező számára a rendszerezés akkor haladhat gördülékenyen, ha annak látja a célját.

  A pakolászás, takarítás számukra nem egy olyan feladat, amit élvezetből tesznek, hanem mert szükség van rá. Ők azok, akik nagyon minimálisan használnak rendszerezőket a háztartásukban, csakis akkor vásárolnak meg egy adott tárolót, ha annak valódi értelmét látják és tényleg megkönnyítik a hétköznapjaikat.

  Számukra tehát egy fa forgó tálca hasznos kiegészítő lehet a konyhaszekrény rendszerezés során, ugyanakkor egy kutya lufiállat szobor kevesebb eséllyel fogja díszíteni az otthonát, hiszen a dekoráción kívül nincs más haszna. A rendszerezőket sem ész nélkül fogja megvásárolni, hanem biztosan mindent lemér és átgondol, mielőtt vásárlásra határozná el magát, ami egy jó tulajdonság.

  Ha a gyermeked egy kérdező, akkor fontos tudatnod vele, hogy mi a szoba takarításának értelme. Logikusan el kell magyaráznod, hogy miért fontos ez, hiszen így ébreszthető fel benne a belső motiváció az önálló rendrakáshoz. Számára a jutalmazás nem lesz elég a motiváció felébresztésére, ő kemény kérdésekkel fog bombázni, és szüksége lesz arra, hogy tudja mit nyer azzal, ha kitakarítja a szobáját.

  Belső motiváció a lázadóknál

  A lázadó típusba tartoznak azok az emberek, akik tipikusan a saját fejük után mennek.

  Ha valamit elterveznek, akkor biztosan véghez viszik, de csakis a saját módszereik alapján.

  Nehéz velük kompromisszumot kötni, és ritka esetekben van szükségük segítségre. A lázadók irányítása nem egyszerű, rengeteg türelmet igényel. Bármire kérjük őket, bármit javasolunk számukra, nagy eséllyel ellen fognak állni.

  Úgy érzed lázadó vagy? Ebben az esetben a rendszert az otthonodban magadnak kell alakítanod. Amit a fejedbe veszel, és hirtelen megtetszik azt fogod alkalmazni. Tehát, ha meglátsz valahol egy rendezett kamrát tele légmentes OXO étel tároló dobozzal, akkor biztosan te is így fogod kiépíteni a rendszert az otthonodban. Viszont ezeknek az impulzus hatására véghez vitt cselekedeteknek vannak hátrányai.

  Lehetséges, hogy a te családod fogyasztási szokásaihoz inkább a zacskós tárolás illene kamra tároló segítségével, ám erre csak akkor jössz rá, miután kipróbáltad azt, ami elsőre megtetszett. Rád tehát maximum a következmények ismertetésével lehet hatni, illetve a saját hibáid tanulságából.

  Ha nem te, hanem a gyermeked vagy a férjed tartozik a lázadó kategóriába, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy felkeltsd bennük a belső motivációt a rendrakás iránt azaz, hogy ismerteted mi lesz a kupi és a káosz negatív következménye. Felesleges megszabnod nekik, hogy mi alapján tegyenek rendet, hogyan szelektáljanak, mikor kezdjenek hozzá, mert úgy is ellen fognak állni.

  Engedelmes típus és a belső motiváció 

  Az engedelmes típusba tartozik az emberek többsége. Ők azok, akik kiválóan tudnak csapatban dolgozni, de egyben jó vezetők is, és álom alkalmazottak. Hiszen ezek a személyek szó nélkül elvégzik a rájuk bízott feladatokat, kötelezettségeket. Nem probléma számukra, ha valaki megmondja mit csináljanak. Anyukaként szerintem sokan engedelmes személyiségű gyermekre vágynak, aki vita nélkül elpakolja maga után a játékokat.

  Azonban ennél a típusnál a kiégés az, ami hátrányos következménynek mondható. Ugyanis azok, akik folyamatosan tökéletesen teljesítenek hamar elvesztik motivációjukat, kedvüket. 

  Ha ebbe a típusba tartozol, akkor nagy eséllyel már kialakítottál egy olyan rendszert a háztartásodban, ami hosszú távon is jól működik. Ha mégsem, akkor sincs mitől tartanod, engedelmes típusként nem fog problémát okozni számodra egy többnapos selejtezés és rendszerezés. Számodra a nehézséget az okozhatja, hogy a mindennapos teendőid elvégzésére is megtaláld a belső motivációt.

  Ilyen esetekben azt javaslom fordíts figyelmet az eszközeidre! Egy strucc tollseprű vagy egy esztétikus morzsaseprű segíthet abban, hogy munka után is szívesen nyúlj a takarítóeszközök után. Hiszen nem mindegy, hogy mivel végzed a feladatokat.

  Ha a gyermeked szeretnéd rávenni feladatai elvégzésére, akkor valamilyen jutalmazással bíztathatod. Nem kell nagy dolgokra gondolni, a kedvenc csokija, vagy egy családi filmnézés motiválóan hathat rá, és szívesebben fogja elvégezni a feladatokat, mintha csak általánosan köteleznéd rá.

  Támogató személyiségtípus jellemzői

  Ők azok, akik szeretnének megfelelni a külső elvásároknak, azonban sosem tévesztik szem elől azt, ami nekik jó. Egyik jó tulajdonságuk, hogy mindig betartják a határidőket és mindig tudják hol kell meghúzni a határt a munka és szabadidő között. A támogató típusba tartozó embereknek szüksége van szabályokra, ugyanis, ha valami nem egyértelmű számukra, akkor nyugtalanná válnak. Emiatt mondhatjuk, hogy a spontaneitás is nagyon távol áll tőlük.

  A támogató személyeknek sokszor szüksége van a belső motiváció fenntartásához külső segítségre. Ha úgy érzed az otthonod rendszerezése egy nehéz feladat, nem tudod pontosan hogyan kezdj hozzá, akkor az Otthonszervezési tanácsadás neked lett kitalálva! Támogató személyként nagy segítség neked, ha szabályokat, iránymutatásokat kapsz, hiszen ezek után nem okoz majd problémát  az önálló munkavégzés határidőre sem.

  Támogató típusú gyermeked számára is a legjobb, ha szabályrendszert állítotok fel otthon, így mindig tudni fogja, hogy a szobájában történő rendrakás vagy házi feladat írás előrébb való, mint a játék.

  Ettől függetlenül szülőként fontos, hogy ne terheld korának nem megfelelő feladatokkal  a gyermeked, hiszen szüksége van arra, hogy egyensúlyban érezze a játékidőt a feladatokkal. Annak érdekében, hogy hosszú távon is fenntartsd benne a belső motiváció érzését, a feladatokat játékos módon végezzétek el, így nem lesz számára unalmas vagy megterhelő a munkavégzés.

  A különbözőn személyiségtípusoknak tehát különböző módszerek válhatnak be a belső motiváció kialakításához. Mit gondolsz te melyik típusba tartozol? A családod többi tagjával mennyire egyezik a személyiségetek?

  Ha kíváncsi vagy milyen személyiségtípusok léteznek kifejezetten a rendszerezés során, akkor olvasd el egy korábbi konyhai tárolás és rendszerezésről szóló bejegyzésem, ahol további tippeket kaphatsz a hatékonyságnövelés érdekében. 

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

  Tippek, motiváció a mindennapokhoz