Bőrönd rendszerező tippek – a Konmari módszer szerint

A bőrőnd rendszerező tippek a konmari módszer szerint cikkünkkel igazán hasznos tudásra tehetsz szert.
hirdetés

Mielőtt kipróbáltam volna a ruhák hajtogatását a KonMari módszer szerint, és vegyítettem volna egy kis minimalista hozzáállással, a férjemmel és a kisfiammal utazáskor még a fülünkön is lógott valami. Külön bevásárlókocsival hordtuk az autóhoz a különböző méretű bőröndöket, útravaló zacskókat és természetesen külön kézben a cumisüveget és plüssállatkát, ami nélkül nem lehet megélni.

Amikor pedig megérkeztünk a szállásra, néha ki sem pakoltam, és bőröndből éltünk azalatt a pár nap alatt, ami kisgyerekkel nem igazán előnyös. Aztán a mostani kiruccanásunkkor már a bőrönd rendszerező tippek és a kialakított szabályok alapján pakoltam, és sosem nézek vissza.

Összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat, hogy mit kell tenni egy könnyen kezelhető bőröndért, és később az átláthatóság fenntartásához, miután kipakolsz belőle

Vedd elő azt a bőröndödet, ami boldogságot okoz neked

Tavasszal elköszöntünk attól a bőröndünktől, aminek már hiányzott egy kereke és folyamatos odafigyelést igényelt, amikor mentünk vele bármikor az utóbbi időben. Így amikor a legutóbbi hosszú hétvégére nekikezdtem a bepakolásnak, a megmaradt minőségi bőröndjeink közül választottam.

A gardróbunk legtetejéről leszedtem őket. Meglepő módon pont egymásba férnek, így tárolásnál nem foglalnak sok helyet. Javaslom neked is, hogy használd ki a bőröndödben levő üres helyet, amikor nem használod, és tárold egymásban őket. Majd kiválasztottam a megfelelő méretet: nekünk szempont, hogy ne kelljen sokat fordulni, így egy nagy bőrönd lett a nyertes, amibe mindenkinek mindene belefér.

Tipp: Mielőtt elkezded a ruháidat belerakni, érdemes megnézni, hogy maradt e valami a bőröndben az előző útról (papírzsepkendő, homok, vagy egyéb apróság), amire most nem lesz szükséged.

Tervezd meg előre, hogy melyik nap mit fogsz viselni

A nyaralás idejére legtöbben pontosan megtervezzük, mikor hova fogunk menni, mit fogunk csinálni, előre online megvesszük a belépőjegyeket is. Ugyanúgy ezek alapján meg tudod tervezni a nyaralás ideje alatti ruháidat is.

Mi kell hozzá?

  • Napok száma. (Minek az a +1? Kisgyereknél megértem, de mikor volt utoljára, hogy extra zoknira vagy bugyira volt szükséged?)
  • Időjárás app – Milyen idő lesz aznap? Napközben? Este? (Nem, Mexikóba nem kell az az extra vastag pulcsi.)
  • Hova fogtok menni? Kinn lesztek a strandon? Hegyet másztok? Elegáns étterembe mentek?
  • Milyen ruhadarabok kellenek az adott programhoz? Melyik az a ruhadarab, ami több funkciós? Több alkalommal is fel tudod venni?

 

Az ez alapján meghatározott ruhamennyiség egy hosszú hétvégére már pontosan belefért egy nagyobb méretű bőröndbe és egy kis hátizsákba az egyéb extrákkal, ami az útra kell. Hármunk összes holmija!

Hajtsd össze a ruháidat a KonMari módszer szerint

A legtöbbünk az élete során úgy tanulta meg hajtogatni és tárolni a ruháit, hogy valamilyen módon egy téglalap formát alkot, és egymásra rakja azokat, felhalmozva.

A probléma ezzel a hajtogatási módszerrel az, hogy mindig valahogy kotorászni kell a ruhák között, már a polcon is, a bőröndben meg mindenképp. Miután megtaláltad a megfelelő darabot, az egész ruhaoszlop ott marad gyűrötten, össze-vissza, kicsit megdőlve.

Ezért nekünk a KonMari módszer bevált, mivel azonnal átlátjuk minden ruhánkat.

A módszer lényege, hogy a ruhákat egymás mellé helyezzük, így vertikálisan szorosan átölelik egymást. Nem kell keresgélni. Nem kell félretúrni a ruhahalmot. Minden egyes darabot látsz, és könnyen, azonnal ki tudod választani, melyiket szeretnéd felvenni.

A fehérneműket is oda lehet hajtani a többi mellé, de egy kis szütyőbe is bele lehet hajtogatni őket, hogy egy helyen legyenek. Ez a bőrönd rendszerező módszer különösen hasznos utazásnál, mivel azonnal meg tudod ítélni, hogyha kifelejtettél valamit, vagy hogy elegendő mennyiségű zoknit pakoltál-e az útra.

Amikor hárman elmegyünk bárhova több napra, általában az előtte levő napok mosással telnek, hogy mindenkinek legyen megfelelő mennyiségű ruhadarabja az útra.

Így amikor ezeket a mosás után összehajtogatom, akkor már kifejezetten a bőröndünk nagyságához mérten, kicsit keskenyebbre formálva hajtogatom őket, hogy kényelmesen beleférjünk a bőröndbe. Majd miután a hajtogatás, újrahajtogatás kész, berendezem a bőröndünket, hogy minél jobban átlátható legyen számunkra.

Szedd össze az összes cipőt és kiegészítőt

Az otthonszervezés és főleg a KonMari módszer lényege, hogy megkérdezed magadtól, “Mi okoz neked örömöt?”. Amikor az utazásról és pakolásról beszélünk inkább ezt a minimalista kérdést tedd fel magadnak “Mi az, amire valóban szükségem van?”.

Ilyenkor néhány magassarkú vagy elegánsabb felső, ruhácska visszajut a szekrényünkbe, mert rájövünk, hogy maga az ötlet, hogy egy szép felső legyen rajtunk nyaralás közben, tetszik. Azonban, ha magunkba nézünk, tudjuk, hogy kizárólag a kényelmes lábbelinkben fogunk várost nézni és nem tűsarkúban fogjuk a babakocsit tolni a macskakövön – hanem örülünk majd, hogy élünk, egy fárasztó, boldogsággal és új élményekkel teli nap után.

Ékszereknél és egyéb kiegészítőknél pedig rá kell jöjjünk, hogy pontosan elég az a fülbevaló, ami utazáskor egyébként is rajtunk van.

Tehát kérdezd meg magadtól újra “Biztos van erre szükségem? Biztos fel fogom venni?” Egy kiruccanásra többségében elég egy cipő, ami több alkalomra is jó, valamint egy papucs.

Ezáltal a bőröndödet a bővítő funkció nélkül is kényelmesen össze tudod majd húzni, és nem kell a család valamelyik tagjának ráülni és kínszenvedéssel apránként behúzogatni a cipzárt.

Azok a tárgyak, amelyek a “talán szükségem lesz rá” kategóriába tartoznak: tilosak

Ha strandolni mentek, nincsen szükséged a kabátra. Nem, nem lesz hóvihar, még este sem megy 20 fok alá a hőmérséklet. Összecsukható esernyőre sincsen szükséged a strandon. Ha mégis valamilyen oknál fogva lenne, tudod mennyibe kerül esernyőt venni ilyenkor? Nem sokba.

Ilyenkor jól jön a 15-1500 szabályom. Azok a “talán szükségem lesz rá” tárgyak, amelyeket 15 percen belül kb. 1500 ft alatt be tudsz szerezni utazás alatt, nem érik meg, hogy bekerüljenek a bőröndödbe.

A gyógyszerkészlet elmaradhatatlan egy család számára. Azonban biztosan szükség van egy teljes dobozzal mindegyikből? Főleg, ha csak félig van tele? Ilyenkor érdemes minél kisebb helyre, egy kisebb gyógyszer adagoló dobozba berakni összegyűjteni a lehetséges gyógyszereket, felcímkézni azokat és kizárólag egy minimális készlettel útnak indulni a nagy zacskónyi gyógyszerrengeteg helyett. Az eredeti zacskókhoz képest mindenből került a kis dobozba, de csak a praktikus mennyiség.

Ha hosszabb utazásra mész, látogass el a Talpalatnyi történetek blogra, és olvasd el mit pakolt be Dóri és Edvárd 2,5 hónap utazáshoz Dél-Amerikába: Jól gondold meg mit pakolsz be.

Technológia és a nyaralás

Valóban szükség van arra, hogy hurcolászd a laptopot a nyaralásra? Ha már kicsit kimozdulsz és pihensz, használd ki. Ráérsz megnézni a kedvenc Youtube sztárod legújabb adását, ha hazaértél, vagy ha nagyon kíváncsi vagy, a telefonodon is megnézheted.

Továbbá, ha már technológia, ha szeretsz olvasni, a több száz oldalas regényed helyett, amitől a kézi poggyászod súlya megduplázódna, letöltheted a telefonodra vagy a tabletedre is az olvasmányt. Bízz bennem, a könyv olvasásának élménye ugyanaz lesz, csak 500 oldallal kevesebbet fogsz cipelni.

Neszesszer és egyéb fürdőszobai apróságok

Az a legjobb, ha előre eltervezed, hogy hova fog kerülni a neszesszertáskád, és hagysz neki egy kis lyukat a csomagban. A fürdőszobában pedig előveszed mindazt, amit magaddal szeretnél vinni és az utolsó percekig használod.

Itt is igaz, hogy mindent egymás mellé kell rendszereznünk, hogy kevesebbet kelljen keresni a tárgyakat. Érdemes kisebb műanyagtárolóba, tégelybe átönteni a sampont/tusfürdőt, hogy még kevesebb helyet foglaljon el.

Bőrönd rendszerező tippek a gyakorlatban

A bőrönd, amit a képen láthatsz két emeletes, mivel elég magas. Alulra kerültek a nadrágok, pulcsik, pólók, felülre pedig a könnyebb anyagok: cipők, kendők, övek, fürdőruhák, a neszesszer és a gyógyszeres doboz. Mi pedig a nehezebb ruhákat vettük fel utazáshoz, és így képesek voltunk egy bőrönddel és egy hátizsákkal (egyéb gyerekkel kapcsolatos holmik) utazni.

Bőrönd rendszerező tippek a gyakorlatban -bepakolt bőrönd
Bőrönd bepakolva – alsó szint
bepakolt bőrönd
Bőrönd bepakolva – felső szint

Látható, hogy ezzel a csomagolási módszerrel utazáskor könnyen eligazodsz a bőröndödben!  Most, hogy mindent bepakoltál, élvezd a nyaralásodat, a könnyű bőröndödet, stresszmentesen és foglalkozz azzal, amivel igazán szeretnél.

Bízz bennem. Élvezd ki minden percét az utazásodnak!

 

Amikor odaérsz – ruhák tárolása a szálláson

Annak érdekében, hogy ne kelljen a bőröndödből élni, egyszerűen kiemelheted a ruháidat és elrendezheted a szekrényben. Ki akar bőröndből élni több napon keresztül?

Ha már olyan szépen bepakoltál a bőröndödbe, miért ne pakolnál ki, és élveznéd a rendszeretetedet nyaralás közben is? Nézd meg milyen a különbség a nem túl vonzó, és a rendszerezett szekrény között nyaraláskor! Te melyikből öltözködnél minden nap? (A törölközőket én hajtogattam be a szállásra érkezésünkkor és nem vittünk magunkkal)

szekrényrendszerezés - előtte és utána
Szekrény előtte és utána

Amikor pedig hazaérsz…

A Jó | Fontos, hogy ne hagyd ott a bőröndödet valahol a folyosón. Amint hazaértél, pakolj ki belőle. Szennyest a szennyestartóba (el lehet indítani egy mosást – előbb túl leszel rajta és nem kell 3 napig mosnod folyamatosan), a nem használt ruhadarabokat (mert mindig marad végül ilyen) vissza a helyére a gardróbba.

Majd a bőröndöket egymásba belecsúsztatni és mehetnek vissza a helyükre a felső polcra. Ez maximum 30 perc alatt elvégezhető, és utána élvezheted otthonodat – miközben megy a mosás.

A Rossz | Egész napodba telt, hogy hazajuss? Fáradt vagy? Este van? Mindenki szeret nyaralni, de visszapakolni már senki sem. Nem egyszer elkövettem régebben, hogy még napokig kerülgettem a bőröndömet, a különböző méretű táskákba pakolt holmikat és volt az egy hét is, mire visszakerültek a tárgyak a helyükre.

Elmondhatom, mindig, amikor megláttam a pakkokat, bűntudatom volt. Továbbá a bőrönd mellé elkezdtek felhalmozódni különböző dolgok: csak úgy vonzotta az egyéb tárgyakat, így a kupac sosem fogyott el igazán, és csak egyre több holmi feküdt a folyosón, a lábam alatt, útban.

A Csúf | Bár nagyon egyszerűnek tűnik, hogy a szennyes ruháinkat csak úgy, egy zacsiba belegyűrjük, mégis a ruhák eredeti állapotba való visszahajtása megkönnyíti a dolgunkat a mosás kiválogatásánál és rendszerezésénél. Így amennyiben van annyi extra erőnk, hogy ne csak behajítsuk, hajtogassuk össze őket, amikor visszahelyezzük a bőröndbe, vagy legalább a mosásra felkészülve, különválogatva rakjuk vissza őket a bőröndbe.

Remélem találtál hasznos tanácsokat a bejegyzésben és a következő bőröndbepakolás gördülékenyen és stresszmentesen fog zajlani. Ha van még ötleted, írd meg bátran kommentben! 🙂 Addig is kellemes kikapcsolódást, rendszerezett csomagokat és jó pihenést kívánok!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz