Az év vége közeledtével egyre több kérdést kaptam tőletek az utazással kapcsolatban. Legyen szó egy wellness-hétvégéről vagy a rokonokhoz való utazásról, jó pár apróságot magunkkal kell vinni, miközben a hely, a súly és az ésszerűség megpróbálja limitálni ezen tárgyak számát. Ezért készítettem egy útmutatót, amiben minden bőrönd témájú kérdést megválaszolok!

Utazó bőrönd vagy hátizsák, utazótáska?

Az első felvetés rögtön az, hogy egyáltalán szükséged van egy utazó bőröndre? A megoldás pedig abban rejlik, hogy hogyan és mivel utazol.

Amennyiben kocsival utazol, akkor elég nagy szabadságod van, hiszen a csomagtér viszonylag könnyen pakolható. A füles utazótáskák, a szövetből készült bőröndök és a hátitáskák is jók lehetnek, mérlegelve, hogy a kocsitól hogyan tudsz becipekedni a szállásodig.

Ha egy kis csomaggal indulsz útnak repülővel és a nap nagy részében mindened nálad lesz, akkor egyértelmű, hogy egy könnyű hátizsákra lesz szükséged – és a lehető legminimálisabb felszerelésre: ne tervezz 6-8 kiló fölé semmiképp! Ez egyrészt a reptéri szabályzattal is összhangban van, mert a kis kézipoggyász általában 10 kilóban van limitálva, másrészt a hátad hálás lesz majd azért az 1-2 kiló könnyebbségért.

De ha ennél nagyobb kényelemben utazol repülővel, rögtön a szállásra tudsz menni, esetleg üzleti útra indulsz, akkor az utazó bőrönd gurulós kiadása lesz a legpraktikusabb számodra, hiszen tudod húzni-vonni a reptéren.

Ha már húzni-vonni: a bőrönd kerék a kulcs! Ha húzni szereted, akkor a két kerekesek között nézelődj, ha szereted magad mellett tolni a csomagodat, akkor pedig a négy kerekes bőröndöket kell keresned.

Repülős utakhoz praktikusabb lehet a kemény fedeles verzió, mert nagyobb védelmet biztosít, de könnyebben törik is… A szövetből készült bőröndöket talán kicsit rugalmasabban lehet pakolni. Ez a döntés már nagyrészt ízlés kérdése.

Bőrönd méretek repülőre: beférek a bőröndbe?

Ma már egyáltalán nem egyszerű dolog kiigazodni a bőrönd méretek közt. Bár a fapados társaságoknak már mindenre IS van egy extra kis árcímkéje, de talán jövőre már jobban letisztul és egységesebbé válik a méretszabályozás kézipoggyászok és feladandó poggyászok terén.

A budapesti reptér honlapján megtalálod a bőrönd méretek repülőre vonatkozó szabályozását légitársaságonként felsorolva!

Az utolsó simítás indulás előtt: csekkold le a csomagod súlyát egy bőröndmérleg segítségével! Ha nincs ilyen akasztós mérleg otthon, akkor simán állítsd rá a csomagot a személymérlegre. Ha nem látod a kijelzőt, akkor állj rá magad a csomaggal és a csomag nélkül, és egy kis matekkal már meg is van a poggyászod pontos súlya! Így felkészülve biztosan nem ér kellemetlen meglepetés a reptéren.

Bőrönd vásárlás: ezeket vedd figyelembe!

A bőrönd árak pár ezer forinttól pár százezer forintig mozoghatnak. Az ár nagyban függ a mérettől, a kiképzéstől, anyaghasználattól, a márkától és persze a bőröndön szereplő Disney figurák számától. 🙂

Amikor bőröndöt vásárolsz, akkor mindenképp érdemes megnézni a belső kialakítást, valamint a kerekek minőségét. Itt is mérlegelni kell a szempontokat: egy Samsonite táska jóval drágább, mint egy átlagos darab. De hosszú távon lehet, hogy jobban megvédi a csomagod tartalmát, tovább tudod használni és a bőrönd javítás díját figyelembe véve még spórolsz is vele. Ha kifogsz egy jó bőrönd akciót, vagy belefutsz egy klassz bőrönd outletbe, akkor érdemes egy erősebb, masszívabb darabot beszerezni, ami hosszabb ideig kiszolgál majd.

Ha kényes anyagú a bőröndöd, vagy ugyanolyan fekete, mint az összes többi bőrönd a reptéren, akkor frappáns ötlet lehet egy bőröndvédő huzat ráhúzása. Egy vékony anyagból készült, bőrönd formájú huzatot képzelj el, amely megvédi a cipzárt, megóvja a bőrönd anyagát a szennyeződésektől és egyedi színekben, mintákban kapható, így elsőre felismered majd a te pakkodat a szalagon.

Hogyan pakolj be helytakarékosan?

Ezen a ponton érkezünk el az én szakterületemhez! Egy bőrönd belseje egy kisebb-nagyobb hodály, ami rengeteg cuccot képes elnyelni a csomagolási technikádtól függően.

Első lépésként vigyázni kell a szállított dolgaid épségére. Ha kényesebb anyagú, elegánsabb ruhákat is be kell suvasztanod egy bőröndbe, akkor érdemes egy ruhazsákban utaztatnod őket, hogy az megvédje az anyagot a bőrönd többi tartalmától. Ugyanezért a lábbeliket érdemes cipőzsákba helyezni, hiszen ki akarja, hogy mondjuk a kabát cipzárja nyomot hagyjon a bőrcipőjén.

Magáról a bőrönd rendszerezési technikákról már írtam egy összefoglalót, itt elolvashatod, hogy miképp praktikus csomagolnod.

Minimalista pakolási tippek

A csomagoláskor azt tedd be a táskádba, amire biztos, hogy szükséged lesz és ne azt, amire lehet, hogy szükség lesz… Ha valami közbe jönne, majd veszel egy pólót, kimosol egy pár zokni kézzel. Pár száz forintos tételekért ne cipekedj feleslegesen!

Ha gyakran utazol, akkor érdemes egy kis neszesszert megtölteni a használt termékeid mintáival vagy pici kiszereléseivel, hogy ne kelljen kirámolni a fürdőszobaszekrényt minden egyes alkalommal. Ha repülsz, akkor a folyadékokat a neszesszeren belül is különítsd el egy literes, átlátszó zacskóban. Ezzel a trükkel a biztonsági ellenőrzésnél csak egy mozdulat lesz a bőröndöd tetejéből kiemelni őket!

És az utolsó simítás: ne cipelj levegőt! Hajtogasd úgy a ruhadarabokat, hogy egymás mellé állítva őket minél jobban kihasználd a bőrönd belső terét. Például a cipők belseje megtölthető az apróbb fehérneműkkel. A gyűrődést nem jól viselő darabokkal pedig legfelső rétegként leteríthető a bepakolt bőrönd tartalma. A maximális helykihasználással sokkal átláthatóbb és rendszerezettebb lesz a táskád!

Rendszerezett bőrönd a szálláson: nem álom!

Fontos, hogy úgy pakolj be, hogy logikusan tudj majd kicsomagolni. A bőröndből fogsz élni vagy lesz szekrényed, ahova kipakolhatsz? Ennek megfelelően érdemes szétszortírozni az apróságokat bőrönd rendszerező tasakokba. Így a megérkezéskor öt mozdulattal minden a megfelelő szekrénybe vagy helyiségbe kerülhet.

Ezekkel a bőrönd elosztókkal utazni teljesen más feeling, hiszen elfelejthető a keresgélés, a hosszas pakolászás. Megérkezéskor is percek alatt otthon érezheted magad. A neszesszered a fürdőben lesz, a fehérneműk a megfelelő fiókban. A ruhazsák máris a szekrényben lóg és a gyerkőc játékai is az ágyán teremnek egy pillanat alatt. Ezeket a bőrönd rendszerező táskákat csak egyszer kell beszerezni és minden egyes utazáskor hálás leszel értük!

Ékszertartó utazáshoz (akasztóval)

Érdekel

Bőröndrendszerező cipőtartó

Érdekel

Bőrönd rendszerező tasak

Érdekel

Bőrönd rendszerező szett

Érdekel

Jó utazást és békés ünnepeket kívánok neked!

Bármilyen pakkal is utazol és bárhol is töltöd az ünnepeket, remélem, hogy szuperül érzed majd magad. Bízok benne, hogy ezzel a kis bőrönd útmutatóval megkönnyítettem egy kicsit a csomagolást és a megfelelő táska kiválasztását számodra.

Azt kívánom, hogy sikerüljön úgy eltölteni ezt a pár napot, ahogy most a legnagyobb szükséged van rá: egyedül, a szeretteid körében, távoli helyen vagy épp a négy fal között. Mi lehet jobb egy olyan ünnepnél, amikor kívül és belül is boldogság van? 🙂 Kellemes ünnepeket és jó utat! 🙂