Csomagolásmentes bolt: így készülj fel a vásárlásra!

A csomagolásmentes bolt szuper lehetőséget ad arra, hogy kevesebb hulladékot termelj a háztartásban.

A csomagolásmentes bolt nagy találmány: kiveszi a vásárlás rendszeréből azt a csomagolóanyagot, ami a gyártás és a szekrényedbe kerülés között a terméket fedi. Otthon úgyis pillanatok alatt a szemétben landolna: miért használjuk akkor? Egyrészt oltári jó és környezettudatos dolog, másrészt viszont felveti a kérdést: hogy jut el épségben, szennyeződés nélkül hozzád a termék? És miben viszed haza? Ebben a cikkben ezeket fogjuk végigjárni.

Csomagolásmentes termékek: miben jutnak el a polcokra?

Lelövöm a poént: csomagolásban. De nem kicsi, hanem hatalmas kiszerelésekre gondolj! Ráadásul a csomagolásmentes boltok vezetői figyelmet fordítanak erre, hogy ez a csomagolóanyag újrahasznosítható legyen. A szállítmány belekerül a bolt adagolós tárolóedényeibe, a termesztő, gyártó, készítő pedig újra felhasználja a dobozt, zsákot, üveget, tartályt, amiben szállította az áruját. Ésszerű és rengeteg műanyagot megspórol ez a folyamat.

Miként vihetem haza? Egyáltalán, milyen termékeket vihetek haza csomagolásmentesen?

blank

A válasz annyira egyszerű, hogy a szemünk előtt van ősidők óta. A legautentikusabb csomagolásmentes bolt… a piac. Piacolni fun, főleg, ha megtalálod azt a termelőt, aki a családod ízlésének megfelelő zöldségkínálattal vár. Emberi, bizalmas, testet-lelket feltöltő élmény piacozni! 🙂

Ha szeretnéd a zöldségeket, gyümölcsöket csomagolásmentesen hazavinni és nemet mondani a zacskóra, akkor jobb, ha magad készülsz hálós és vászonszatyrokkal. Akár a szedd magad akcióban is részt vehetsz és magad gyűjtheted össze a háztartásod számára szükséges zöldséget, gyümölcsöt. És talán nem is hinnéd, már ezek megtisztításához is van környezetbarát, teljesen komposztálható kefe!

A pékségekben még egyszerűbb a helyzeted, hiszen a boltnak is előnyös, ha nem kell mindenkinek műanyag vagy papírzacskót osztogatnia: csak nyújtsd át a péksütikhez a hálós szatyrodat, vagy kérd a friss, ropogós héjú kenyeret egyenesen a kenyérzsákba. Mennyivel egyszerűbb lesz otthon kipakolni így, ugye?

Csomagolásmentes boltok most már az egész országban

Magyarország az egyik legismertebb zero waste boltja, a Tebe – Csomagolásmentes Bolt, amelynek megalkotója Pocsaji Csilla, a zero waste életmód egyik nagykövete. Csilla 2019-ben hozta létre Békéscsaba szívében, az első hulladékmentes boltot. Természetesen az online webshopban hatalmas kínálat fog várni, amely nemcsak a csomagolásmentes élelmiszerek vásárlásában fog segítő kezet nyújtani, hanem akár személyes higiénia, mosogatás, kisállat gondozás és még sok-sok más témában nyújt inspirációt a hulladékmentes háztartás kialakításában.

A csomagolásmentes boltok termékkínálata

blank

A legkézenfekvőbb, csomagolásmentesen árulható termékek az alapvető élelmiszereink: lisztek, pelyhek, darák, sók, cukrok, mézek és olajok. A száraz élelmiszerekkel folytathatjuk a sort: a hüvelyesek, magvak, aszalványok és gabonafélék is beszerezhetőek ezekben a zöld boltokban.

A hazaszállításukra a legpraktikusabbak a jól zárható tárolóedények. Én az üveggel szemben a műanyag mellett teszem le a voksom, mert nehezebben törik, karcolódik és súlyra sokkal könnyebb. Ha szeretnél tartósan berendezkedni a csomagolásmentes boltokból történő vásárlásra, akkor ebben tökéletes társaid lesznek az OXO tárolóedények. Különféle méretekben kaphatóak, a szekrényedben is esztétikus képet mutatnak és vákuummal teljesen légmentesen lezárhatóak.

Ezeken felül pedig a különféle tejtermékek, szörpök, lekvárok, befőttek, savanyúságok, fagyasztott gyümölcsök és zöldségek, de még a fűszerek és tealevelek is beszerezhetőek csomagolásmentesen. Az üvegeket gyakran visszaveszik, cserélik, érdemes megkérdezni a helyszínen, ahol vásárolsz.

Ne állj meg a kamra küszöbénél: hulladékmentes tisztálkodás és takarítás

A kozmetikumok és tisztítószerek csomagolásai is elég nagy mennyiséget tudnak kitenni. Ha néhány hónapig figyelemmel követed a szeméttermelésedet, akkor egyre jobban fogja bökni a szemedet a hatalmas műanyagflakonok sora. És garantált, hogy a kedvenc márkádnak nincs utántöltős kiszerelése, úgyhogy itt az idő körbenézni a csomagolásmentes bolt kínálatában kapható szerek között.

Európában már több helyen foglalkoznak azzal, hogy ezeket a csomagolásokat erősebb, strapabíróbb verzióra cseréljék és utána vásárlás helyett egyszerűen csak utántöltést rendelhess. A futár hozza a következő adag öblítőt, mosószert, sampont, te pedig visszaküldöd a kiürült flakonokat. Amíg a rendszer kikupálódik és megérkezik hozzánk is a TerraCycle cég módszere, addig is lehetőségünk van csomagolásmentesen megvenni a takarítószereket és kozmetikumokat.

blank

 Ha magyar készítőt választunk, gyakran visszaveszik és újrafelhasználják a kiürült üvegcséket. A csomagolásmentes boltokban pedig kérhetjük eleve a szappanadagolónkba, mosószeradagolónkba a folyadékot. Ha pedig a mosogatás terén is szeretnél környezettudatos megoldásra váltani, akkor ajánlom a komposztálható alapanyagokból készült mosogatószettet. Most mondd azt, hogy nem gyönyörű ez a készlet! 🙂

Kinek van erre ideje? Neked!

Nem látod magad, ahogy a tárolóiddal átbiciklizel a városon egy fáradt hétköznap este a csomagolásmentes bolt felé? Nem baj, én sem látom ezt magam előtt.
De évente kétszer el lehet menni egy csomolagásmentes boltba autóval, hogy egyben feltöltsd a tárolóidat. Mennyi vajon, kétszer két óra? Ennyit simán sorbaállsz bármelyik nagyáruházban is, nemde?

És a beszerzés után következik a felhasználás. Amikor a hazavitt élelmiszereket feldolgozod, elkészíted, megfőzöd, újra csomagolást kívánnak. A cél, hogy ezeket is újrahasznosítható vagy tartós módszerrel oldjuk meg: ebben segítenek a szilikontasakok, a szilikonsapkák és a méhviaszkendők. Frissen tartják, megőrzik az ételeink minőségét, amíg elfogyasztásra nem kerülnek.

blank

Ételérzékenységek és a csomagolásmentes boltok

Nincsen rózsa tövis nélkül, tartja a szólás. És a csomagolásmentes bolt esetében ez a tövis sajnos az ételérzékenység és az allergia lesz. A nagy kiszerelés és az egy légtérben való tárolás mellett szinte megelőzhetetlen a keresztszennyeződés. Így a tej és gluténérzékenyek számára mindenképpen meggondolandó, hogy milyen termékek esetén veszik igénybe ezt a lehetőséget.

Teák, aszalványok esetében pedig a pollenallergiásoknak is érdemes figyelni: dagadt már fel szegény marketingesem feje a vegán piacon beszerzett aszaltgyümölcsrúdtól, mert valószínűleg keresztszennyeződött más növényekkel a gyártás folyamán.

Akinek van hasonló érzékenysége, az válogasson körültekintően!

Hulladékmentesség a mindennapokban

A környezetudatosság és a hulladékmentes megoldások terén szerintem nem lehet egy olyan szabályrendszert felállítani, ami mindenki számára működőképes lesz. Ebben a történetben csak ökölszabályok vannak.

Próbálj helyit vásárolni, ami nem utazta keresztbe a világot.
Próbálj minél kevesebb csomagolóanyagot felhasználni, kerüld el az egyszer használatos megoldásokat, mint a műanyagzacskó, alufólia, folpack.
Próbáld a nálad landoló hulladékot szelektálni vagy akár újrafelhasználni, hiszen lehet, hogy csak nálad vált haszontalanná a tárgy. Mindezekben a szelektív hulladékgyűjtők, bizományik, adományboltok lesznek a segítségedre.

A város közepén élve valószínűleg nem fogod elérni a teljes hulladékmentességet, de ha felére csökkented a szemétmennyiséget, már az is hatalmas javulás. Ha mindenki megtesz ennyit, akkor együtt már óriási változást fogunk képviselni.

Te miként készültél fel a csomagolásmentes életmódra? Mit kellett beszerezned hozzá? Sikerült tartós, hosszú távon használható megoldásokat találnod?