Egy dolog, amit mindig visszateszünk a helyére

Könyvek renderezése Mariko-san.
hirdetés

 Rendetlenségtől és káosztól függetlenül van egy darab tárgy az otthonunkban, amit minden egyes alkalommal visszarakunk a helyére. Ez a tárgy képes minket bármikor megmozgatni, és mindig sietünk, nehogy véletlenül elfeledkezzünk róla.

Ez pedig nem más, mint a…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

…fagylalt!

Néha mondjuk lehet, hogy előfordul, hogy elfelejted, a pulton hagyod, és elolvad, és soha sem talál vissza a fagyasztóba, azonban ez a nagyon ritka alkalmak egyike. Olyan is előfordulhatott már, hogy véletlenül a fagyasztó helyett a hűtőbe tetted be a fagyit. (Ha igen, akkor mindenképpen írd meg nekünk!)

Ha azonban az elmúlt nyarak emlékeit felidézed, szinte biztos, hogy 99%-ban a félig üres fagyisdoboz visszakerült a helyére, vagyis a fagyasztóba, legalábbis tervezted, hogy visszarakod. Bármekkora is a káosz az otthonodban, még a legnagyobb rendetlenség közepette is visszakerül a fagyasztóba a fagylalt. Én is azok közé tartozom, akik egyszerűen nem tudnak ellenállni a fagylaltnak.

Hiszen ha valami oknál fogva nem tenném vissza, akkor csak megolvadna, és vagy nem azt az élményt nyújtaná, mint szeretném, vagy pedig megkockáztathatnám, hogy újra fagyasztom, de akkor meg csak kristályos lenne az egész. Az meg már megint nem az, amire vágyunk. tehát abban egyetérthetünk, hogy a félig üres fagylaltos doboz pulton felejtése hatalmas áldozatokkal járhat számunkra!

Hogyha azok közé az emberek közé tartozol, akik miután kivették a megfelelő mennyiségű fagylaltot a dobozból, azonnal ráteszi a tetejét, és már indul is, hogy visszategye a mélyhűtőbe: Megkérdezted már magadtól, hogy MIÉRT?

Miért vagyunk ennyire felelősségteljesek, mikor a fagylaltot kell visszatenni a helyére?

Miért lehetséges az, hogy ezt is nem “csak” félútig visszük el, majd otthagyjuk, hogy majd később elvisszük teljesen egészen a helyéig? Miért lehet az, hogy ennyire rendszeretőek vagyunk, ha a fagylalt rendszerezésről van szó, más tárgyaknál pedig félúton megunjuk, és letesszük a legközelebbi felületre, ahelyett, hogy a helyére tennénk őket?

A válasz lehet, hogy 

 • “mert nem akarom, hogy megromoljon”
 • “mert nem szeretném, hogy megolvadjon”
 • “mert szeretnék belőle később is enni”…

 

Bármi is a válasz, miért nem tudjuk ezt a gondolatmenetet az otthonunk többi tárgyára is kiterjeszteni? 

Mik azok a dolgok az otthonodban, amiket rendszeresen nem teszünk vissza a helyére? A cipőink? A kabátunk? A kulcsunk? (Van egyáltalán meghatározott helye ezeknek a tárgyaknak az otthonunkban?)

Mi az előnye, hogy mindennek meglegyen a helye az otthonunkban?

 • Egy olyan spájz, ahova be tudunk sétálni.
 • Egy olyan gardrób, ahol nincsenek a földön ruhák.
 • Egy olyan előszoba, ahol úgy is végig tudunk sétálni, hogy nem esünk el egy fél pár cipőben.
 • Egy olyan étkezőasztal, ahová csak úgy le tudunk ülni, anélkül, hogy félre kelljen söpörni a felesleges, kallódó tárgyakat, amiknek nincsen helye az otthonunkban.

 

Számtalan előnye van annak, hogyha egy otthonban rend van, és minden tárgynak megvan az otthona.

Ez azonban mindenkinek más. Valaki, aki soha nem talál meg semmit az otthonában az, hogy drasztikusan csökkenjen a kereséssel töltött idő. Az, aki folyamatosan duplikációkat vesz, majd aztán ki kell, hogy dobja az élelmiszert, annak kevesebb felesleges pénzköltés. Aki pedig nem érzi már magát jól a saját otthonában, egy nyugodt pillanat, amikor igazán kiélvezheti az otthonát.

Mi a hátránya, ha nem rakjuk helyükre a dolgokat? (Vagy éppen, ha nincsen megfelelő helye ezeknek a tárgyaknak?)

 • Folyamatosan átesünk a dolgokon.
 • Nem találjuk azt a valamit, amit éppen keresünk.
 • Rengeteg élelmiszert dobunk ki, mert nem látjuk át a spájzunk tartalmát.
 • Folyamatosan bűntudatot érzünk, mert valamit “kellene” csinálni…

 

Találd meg ezt a legjobban fájó pontot, ami legjobban fusztrál, és használd motivációként a rendrakáshoz. Ahhoz, hogy ezentúl mindent visszategyél a helyére. (Igen, minden egyes tárgynak az otthonodban szüksége van, hogy legyen saját otthona. Az asztal felülete nem egy otthon!)

Van valami a fagylalttal kapcsolatban, ami képes rá, hogy elérje nálunk, hogy azonnal, gondolkodás nélkül visszategyünk a helyére: a mélyhűtőbe.

Lehet, hogy a fagylalt pont egy nagyon érzékeny téma. Azonnal látható eredménye van, ha nem cselekszünk. 

Mi a belső motivációd? Mi az ami a legjobban zavar az otthonodban, ami miatt képes lennél igazi változtatásokra?

Hogyha ismersz olyat, akinek szerinted sok felesleges tárgya van az otthonában, mégis mindig visszateszi a fagylaltot a mélyhűtőbe, oszd meg vele a posztot 😉

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés