Skip to content

Egyszemélyes háztartás rendben tartása, fenntartása

Egyszemélyes háztartás rendben tartása, fenntartása

Gyakran esik szó a nagy családos háztartásról és arról, hogy hogyan érdemes rendszerezni az otthont, ha több ember igényét is ki kell elégíteni. Most viszont kifejezetten az egyszemélyes háztartás rendszerezésére hoztam néhány tippet. Hiszen ennek is – mint mindennek – vannak különleges személyiségtípusai, illetve olyan dolgok, amikre lehet eddig nem is gondoltál, de érdemes rá odafigyelni!

Az egyszemélyes háztartás előnyei (rendszerezést tekintve)

Összességében nagyon sok előnye van annak, ha az ember egyedül él, most azonban lássuk mik azok az előnyök, amik kifejezetten a háztartás vezetésére, rendszerezésre, tárolásra vagy takarításra vonatkoznak. Itt persze kifejezetten rendszerezéssel és rendben tartással kapcsolatos előnyökről beszélünk 😉

Nem kell semmiben megalkudni: Ez egy hatalmas előny. Az otthonodban mindent a saját ízlésed szerint alakíthatsz. Olyan bútorokat és egyéb lakberendezési eszközöket választhatsz, ami neked tetszik, ami a te igényeidet elégíti ki.

A gardróbot senkivel sem kell megosztanod és olyan rendszer szerint tárolhatsz mindent, ami számodra praktikus.

Amennyiben régóta szemezel a légmentes tárolással és szimpatikusak az Oxo tárolók, nem kell azon gondolkodnod, hogy vajon a család többi tagja mennyire tud alkalmazkodni.

Mindent úgy csinálhatsz, ahogy akarsz.

Ez óriási szabadságot ad a rendszerezésben, hiszen a megannyi rendszerező közül csak és kizárólag azt kell megnézned, hogy neked melyik a legoptimálisabb (persze a polc vagy szekrény méretének meghatározása után)!

Saját magadnak vásárolsz: Ha gyakran főzöl, akkor gyakran vásárolsz is. Nem kell azon agyalnod, hogy mit szeretnek mások, senki sem válogat körülötted. Mindig azt tudod főzni, amit kívánsz. Az élelmiszertárolás is könnyen kivitelezhető egyszemélyes háztartás esetén, hiszen ha egyedül fogyasztod az ételeket, akkor mindig tudod, miből éppen mennyi van otthon, mikor van szükség arra, hogy újra feltöltsd a készletet, hiszen senki nem eszi meg például a reggeli müzlid, amiről elfelejt értesíteni téged.

A légmentes tárolás tehát szerintem az egyszemélyes háztartásokban nagyon jól működik. Ezerféle alapanyagot sem kell vásárolnod, csak, amiket te szeretsz és gyakran felhasználsz, így egy kisebb konyhában, kamrában is megállja a helyét ez a tárolási módszer. Mivel kisebb mennyiségekkel dolgozol, ezért akár kisebb tárolókat is elég beszerezned. A fűszereid például egy 0.2-es tárolóban is helyet kaphatnak, de például egy burgonyatároló kosárból is elég egy kisebb méretet választanod.

Egyszemélyes háztartás rendben tartása, fenntartása

Mik a hátrányai, ha egyedül laksz? (rendszerezési szempontból)

A házimunkában csak magadra számíthatsz. Egy produktív munkanap után még neki állni minden otthoni teendőnek sokszor fárasztó lehet. Egy havi nagytakarítás pedig elvehet egy egész hétvégét, ha egyedül kell csinálnod azt. Ezek mindenképp az egyszemélyes háztartás hátrányai közé sorolhatók. Azonban, ha előre kialakítasz egy tervet, hogy mely délutánokon milyen apró feladatokat látsz el, akkor megelőzheted azt, hogy egy napra maradjon minden heti teendő. Másrészt viszont nem kell senkivel sem megbeszélned, hogy takarítónőt fogadsz hetente, vagy akár két hetente, így ez a hátrány is előnnyé kovácsolható nagyon gyorsan 😉  

Könnyen el lehet csúszni például a mosogatáson, ha mosogatógéped van. Hiszen, ha egész nap összesen egy tányérod és egy kanalad kerül a mosogatótálcába, akkor az emberek sokszor hajlamosak csak otthagyni és várni, hogy mikor gyűlik össze egy nagyobb adag. Azt ajánlom egyből moss el mindent, mert ezzel időt és energiát spórolsz, továbbá mindig rendezett marad a konyhád.

Ha egy nap a fürdőszoba takarítása a feladatod, akkor aznapra ne vállalj be még egy ablakpucolást is, hanem oszd be egy másik nap feladatának, hogy munka után másra is legyen időd a délutáni órákba ne csak a takarításra. Tehát, ha egyedül élsz, akkor a takarítás kicsit nagyobb szervezést igényel, hiszen nincs ki segítsen neked a szabad perceiben. Kivéve, ha jön segítség, mert ő néha életet menthet 😛

Mi van a mosással?

Az egyszemélyes háztartás mumusa a mosás. Mivel egy hét alatt sem feltétlenül gyűlik össze akkora adag ruha, ami megtöltené a mosógépet, különösen, ha szereted a színeket és mindent aszerint mosol. Ilyenkor el kell gondolkodni, hogy kevés ruhával indítod be a gépet, ami kissé pazarló, vagy mire megtelik a mosógép addigra alig marad ruhád a szekrényben, amiből válogathatnál. Ha úgy érzed, hogy az egy hetente történő mosás esetén tényleg nem maradna semmi, amit felvehetnél, akkor bővíts a ruhatáradon (tudom, ritkán írok ilyeneket…). Ilyenkor figyelj arra, hogy összeillő darabokat vásárolj, hogy ne forduljon elő az, hogy veszel egy pólót, azonban a hozzá passzoló nadrágot már többször felvetted és nem lesz mivel hordani! 

Különböző élethelyzetek, más prioritások

Az, hogy ki miért él egyedül az sok mindentől függ. Ezek az okok pedig meghatározzák, hogy kinek mik lehetnek az elsődleges szempontok a háztartás kialakításában és az otthonuk rendszerezésében.

Fiatal felnőttként egyedül? 

Egyedül élő, fiatal egyetemistaként vagy pályakezdőként a legtöbb esetben az ember a pénztárcabarát megoldásokat keresi. Mivel az első lakás, albérlet kevés esetben marad meg végső otthonként. Magasabb árkategóriájú lakberendezési és tárolási eszközök nélkül is meg lehet teremteni az átlátható rendszert.

Viszont a megfelelő termékek kiválasztásánál előnyt kell, hogy élvezzen a funkcionalitás és az ár.

Ha például a fürdőszobában szeretnél beszerezni a minden nap használatos dolgaid számára egy egységes tárolót, akkor ne a márványból készültet válaszd, hanem a pénztárca kímélőbb verziót a fürdőszoba kiegészítők közül. Függetlenül attól, hogy valami kedvezőbb áron van, a funkcionális értékéből nem veszít és esztétikailag is szebb látványt nyújt, mint pl. ebben az esetben a folyékony szappan az eredeti flakonjában. Azonban az is igaz, hogy nem kell mindig az olcsóbb mellett dönteni.

Ha valamit tényleg szeretnél megvásárolni hasznossága miatt, akkor érdemes lépésről lépésre haladva, átgondolva gyűjtögetni az adott termékre. Egyetelmeleges elmondható, hogy nálunk a skandináv Orthex márka termékei közül pénztárca barát megoldásokat talál mindenki, a praktikusság mellett

Figyelned kell a fogyasztási szokásaidra!

Érdemes megnézned, hogy melyik élelmiszerből, alapanyagból mennyit használsz el egy hónapban. Ha online vásárolsz például spórolni tudsz, hiszen nem csábulsz el olyan dolgok iránt, ami nem volt a bevásárló listán. Azzal, hogy magadra főzöl ételrendelés helyett pénzt spórolhatsz, viszont több időt vesz el. Mérlegelned kell melyik élvez prioritást számodra.

Főzés során érdemes nagyobb adagokat készítened attól függetlenül, hogy csak saját magadra főzöl, mert a maradékot le tudod fagyasztani. Egy rohanós napodon pedig csak elő kell venned azt. Az ételek fagyasztására a Stasher hűtőtasak a legalkalmasabb, ugyanis kis hűtőszekrényben sem foglalnak el annyi helyet, mint egy átlagos műanyag doboz. Ahhoz, hogy hatékonyan spórolj időt és pénzt a menütervezés is egy alternatíva lehet, amibe érdemes belekóstolni. 

Egyszemélyes háztartás gyermektelen 30+-osok esetében

Egyedül élő 30+-osként abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy szinte csak magadra kell költened (vagy még a kisállatodra 😉 ). Ha megengedheted magadnak, akkor nyugodtan válassz prémium kiegészítőket, hiszen nincs, aki megrongálná azokat (egy 6 éves anyukaként ez nagyon fontos dolog tud lenni).

Amennyiben van bejárónőd, aki elvégzi a nagyobb takarítási feladatokat, több időd juthat munka után bármilyen más programra. Ahhoz, hogy megkönnyítsd a bejárónő dolgát, szerezz be a takarítási kellékeid közé egy teleszkópos portörlőt. Azonban ha jobban szereted te magad elvégezni a takarítást, ehhez is válassz prémium termékeket, amikkel hatékonyan végezhetsz a feladattal. 

Természetesen érthető, ha nem mindenki engedheti meg magának az igazán prémium kellékeket, de “nincs ló, jó a szamár is” alapon nem érdemes vásárolni. Egy-egy magasabb árkategóriájú termékre érdemes hosszútávú befektetésként tekinteni, hiszen egy jó minőségű bútor éveken át díszítheti az otthonod. Vásárlás előtt ilyenkor fontos mérlegelni, hogyha minden hónapban egy kicsit félre teszel rá, akkor mikorra fogod tudni megvásárolni azt. Mik azok az állandó kiadások, amik valójában nem szükségesek (pl. minden reggel kávézóban iszol), és ezek csökkentésével te is be tudod szerezni az álom kiegészítőket.

Valamire spórolni egyedül lehet nehezebbnek tűnik, de valójában csak a saját pénzügyeidet kell menedzselned, így kellő kitartással sikerülni fog!

Dekorálásra fel!

Ha nincs gyermeked, vagy már felnőtt és nem él veled, akkor itt az ideje beszerezni a lakás dekorációkat és a különleges bútorokat! Az egyszemélyes háztartás előnye, hogy csupa olyan kiegészítő díszítheti az otthonod, amit csak és kizárólag a te stílusod jellemez.

Egy gyönyörű tükör vagy egy különleges bársony hintaszék például csodás éke lehet a hálószobádnak, vagy nappalidnak! Viszont azt javaslom, hogy igyekezz tisztán és esztétikusan tartani az étkezőasztalt, mert célszerűbb ott enni, mint a gyönyörű kanapén vagy az ágyban!

Amennyiben többszobás ingatlanban élsz egyedül, akkor nagyon szuper dolgokat tudsz kihozni az otthonodból. Átalakíttathatsz egy egész szobát például gardróbodnak, ahol a táska gyűjteményed kényelmesen felsorakoztathatod a polcokra néhány polcelválasztó segítségével!

Az ékszereidet sem kell fiókban rejtegetned, nyugodtan tartsd elől egy asztali karkötő állványon, hiszen nem gubancolja össze a nyakláncokat senki. Ha a divat kevésbé érdekel, akkor ki tudsz alakítani moziszobát, könyvtárat vagy akár egy otthoni edzőtermet is. Vagyis a hobbid egy saját teret kaphat, ami több személyes háztartás esetén már nehezebben kivitelezhető, különösen, ha a felek más szabadidős tevékenység iránt lelkesednek.

Háztartás kialakítása elvált szülőként

Elvált szülőként is valószínűleg évekig gondoskodtál a gyermekedről, így amikor ő is kirepül a családi fészekből, hamar belecsöppensz egy megváltozott élethelyzetbe. Ilyenkor nagy dilemmát okozhat, hogy mit csinálj a gyermeked cuccaival.

Megtartsd-e a szobáját, hová pakold a nálad hagyott holmiját. Ha a gyermeked egyetemista és kollégiumban él, addig ezzel nincs gondod, mert hétvégente nagyrészt hazalátogat. Azonban amikor végérvényesen elköltözik, megkezdi a saját, önálló életét, az számodra is új kapukat nyit ki, a te életed is megváltozik, ami hatással lehet a háztartásodra is.

Ebben a helyzetben sok egyedülálló szülő dönt úgy, hogy nincs már szüksége a korábbi otthonára, s egy kisebb háztartás fenntartása mellett teszi le a voksát. Ilyenkor viszont helyhiány miatt meg kell válnod a gyermeked cuccaitól.

Jogod van úgy dönteni, hogy nem viszed magaddal a felnőtt gyereked nálad hagyott régi könyveit vagy egyéb holmiját!

Ne érezz bűntudatot amiatt, mert nem csinálsz raktárt az otthonodból!

Amennyiben már nagyszülőnek mondhatod magad, akkor is fontos, hogy az otthonod a te igényeidet elégítse ki. Azonban, ha meglátogatnak az unokák, gyakori eset, hogy minden alkalommal ott felejtik egy-egy játékukat. Az ilyen esetek miatt praktikus, ha tartasz otthon egy nagyobb műanyag tárolódobozt, amibe el tudod pakolni a gyerekjátékokat. Ha sokszor nyaralnak nálad az unokák, akkor kedves gesztus, ha megtalálják nálad a saját fogkeféjüket a fürdőszobában, vagy van egy saját ágyneműhuzatok azokra az estékre, amikor nálad töltik az éjszakát.

 Blackbone dohányzóasztal | fekete négyzet alakú tölgyfa lappal | arany acél kerettel 90×90Azonban ne feledd, azért, mert nagymama vagy, a saját otthonodban a saját kényelmed a legfontosabb! Kisebb unokák látogatásakor érdemes átgondolni például azt, hogy a prémium minőségű dohányzóasztalt ideiglenesen betolod a sarokba, hogy ne legyen útba a gyermekek számára.

De ne téveszd szem elől azt a tényt, hogy ez a saját otthonod és nem kell minden szempontból a kisebbek igényeihez alkalmazkodnod és gyerekbiztossá alakítanod a háztartást, hiszen ők csak látogatóba jönnek hozzád.

Ha egyedül élsz olyan hőmérsékleten tarthatod az otthonod, ami számodra kellemes, olyan filmet nézel esténként, amihez kedved van, nem kell mások után takarítanod és olyan hangosan énekelhetsz a zuhany alatt, amíg az a szomszédod nem zavarja! Te miért szeretsz egyedül élni? 

Mit gondolsz könnyebb így rendszerezned az otthonod, hogy csak a saját holmidra kell koncentrálnod? Ha valamivel elakadtál látogass el a Kívül Belül Boldogság YouTube csatornájára, ahol számos tematikus rendszerezős videót találsz.

1 thought on “Egyszemélyes háztartás rendben tartása, fenntartása”

  1. Pingback: Hogyan tartható be az újévi fogadalom? - Kívül Belül Boldogság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz