Skip to content

Elengedés – az “arra az esetre, ha netalán” tárgyak

  Az elengedés egy nehéz feladat, főleg, ha olyan tárgyakról beszélünk, melyeknek magas az érzelmi értéke.

  Sokszor anélkül, hogy észrevennénk, az otthonunkban felhalmozódnak az olyan tárgyak, amiket arra az esetre tartogatunk, ha valami olyan kiszámíthatatlan dolog történik velünk a távoli és talán nem is létező, feltételes jövőben, ami miatt szükségünk lesz rájuk. A tárgyak felhalmozásának egyik legjellemzőbb kiváltó oka a tartalékolás. Hasznos ez a tartalékolás? Vagy itt az elengedés ideje?

  A félelmeink meghatároznak minket – és az otthonunkat is!

  Félünk attól a feltételes, talán meg sem valósuló jövőbeli lehetséges alkalomtól, amikor nem tudunk mire írni, mert az asztalunk fiókjának egyik eldugott részében elbújt promóciós füzetet kidobtuk. (Amit egy konferenciáról hoztunk el és van legalább 5 ugyanilyenünk már.) Még abban az esetben is, hogyha az 6 hónap, 1 év vagy 5 év múlva lesz csak. Mert jó lesz az még valamire, hiszen elfér.

  A legtöbben nem gondolunk bele, hogy a túl sok holmi felhalmozása negatív gondolatokat hoz az életünkbe. Bárhova nézünk, csak felesleges tárgyakat látunk. Nem találjuk azt, amire szükségünk lenne, emiatt frusztráltnak és stresszesen érezzük magunkat. Tudtad, hogy egy átlagos ember napi 15 percet tölt el keresgéléssel? Az egy hónapban majdnem 8 óra! Ez azt jelenti, hogy egy évben pedig majdnem 4 napot csak keresgéléssel töltünk.

  Éppen ezért nincsen szükségünk ezekre a “netalán” tárgyakra. Ezeket a tárgyakat alig vesszük elő az életünk során. Be vannak zsúfolva a gardrób legmélyebb bugyrába, foglalják az értékes helyet, csak gyűlik rajtuk a por és lehúznak minket is magukkal. Legtöbbször ezek a tárgyak, még csak nem is olyan tárgyak, amire valaha szükségünk lesz, mégis úgy érezzük, hogy nehezünkre esik az elengedés.

  Úgy érzed, hogy érzelmileg kötődsz ezekhez? Olvasd el Judit összefoglalóját, amely segít eligazodni az érzelmi értékkel bíró tárgyak közt.

  A tárolgatás helyett szabadítsuk fel otthonunkat: váljunk meg az összes “arra az esetre, ha netalán” tárgytól! Képesek vagyunk rá! 🙂 Néha nem is gondolunk bele, mennyi apróságot gyűjtöttünk saját magunk köré. A legtöbb ilyen tárgytól pedig nemes egyszerűséggel meg kell szabadulnunk, ezeket el kell engednünk, mert feleslegesek számunkra.

  Tudod legbelül, hogy miről beszélek – itt az elengedés ideje!

  Az extra 3-4 törölköző, amiket te magad sosem használsz, de ha netalán jönnek vendégek, oda tudod nekik adni. Igaz, már egy éve nem volt olyan vendéged, aki ne hozott volna magával törölközőt/ott aludt volna/nálad akart volna fürdeni. Ugyanez igaz az extra párnákra és paplanokra. Egy évben hány vendég alszik nálad egyszerre? Milyen gyakran?

  Azok a túl nagy/túl kicsi ruhadarabjaid, amik az egyszer, ha lefogyok/meghízok/Kanadába költözünk jók lesznek kategóriába esnek. Lássuk be, a súlyunk nem változott az elmúlt 2 évben és különben is ezek a ruhák már régen kimentek a divatból.

  Azok a CD-k/kazetták, amiket régen agyonhallgattál, de a laptopodon már nincs is lehetőség a CD olvasásra. Kinek tartalékolod a 101 Kiskutyát kazettán?

  14 kiskanál, hogy ne kelljen minden egyes nap elmosogatni azt a 2-3 darabot, amit mindig használsz.

  A felespoharak a bulis korszakodból, pedig ma már rá sem tudnának venni, hogy felesezzél.

  Az az ajándék, amit a barátnődtől kaptál és sosem használtad, de lehet, hogy egyszer rákérdez. Lehet ez akár egy karkötő/mécses/váza/asztali dísz.

  Az a kulcs, ami soha sehova nem tartozott, nem tudod mit nyit ki, de egyszer lehet, hogy rátalálsz arra a zárra.

  Az extra 20-30 db vállfa a szekrényedben, amire már nem tudsz mit aggatni, de miattuk úgy kell betuszkolnod az összes többi ruhádat. (Láttál volna engem a gyerekvállfákkal…)

  Szükséged lenne még egy kis segítségre, hogy eligazodj a tárgyaid közt? Nem tudod egyedül hogyan kezdhetnél hozzá? Az otthonszervezés keretein belül segítek a hatékony szelektálásban is!

  Mert a szelektálás a rendezett otthon kialakításának eső lépése.

  A saját tapasztalatom

  Az elmúlt időszakban a családunk megszabadult majdnem az összes ilyen tárgytól és egész polcok szabadultak fel. Persze, azért még mindig akadnak “netalán” tárgyak, például tűz esetére, de elmondhatom, hogy a 90%-tól megszabadultunk. Az utolsó több napos családi kiruccanásunkkor pedig megállapodtunk, hogy semmi ilyen tartalékot, plusz felesleget nem viszünk magunkkal. (Kisgyerekkel azért nehéz pontosan előre tervezni, tehát egy alapvető gyógyszercsomagot vittünk magunkkal.)

  Azóta teszteljük a 15-1500-as szabályt. Minden olyan, amitől megváltunk és kiderült, hogy mégis szükségünk lett volna rá, az aktuális helyünkhöz képest 15 percen belül 1500 forint alatt meg tudjuk szerezni. Mindez idáig ez az elképzelés működött:

  • vagy rájöttünk, hogy arra a dologra nincsen azonnal szükség és megvagyunk nélküle,
  • vagy pedig elmentünk a legközelebbi boltba és megvettük kevesebb, mint 1500 forintból.

  Utóbbi egyetlen egyszer fordult eddig elő. Szóval a személyes tapasztalatom, hogy ez az elmélet 99%-ban működik, a tárgyak 99%-nál… szóval valószínűleg nálad is fog! 🙂

  Mik azok a tárgyak amelyeket, “arra az esetre, ha netalán” bekövetkezik az elképzelhetetlen, tartogatsz otthon?

  Teendő: Kezdj el körülnézni az otthonodban! A konyhai, a fürdőszobai szekrény és persze a gardróbszekrény teteje a legmegfelelőbb kiindulási pont.

  Mik azok a tárgyak, amiket egyszer megvettél, kaptad, de sosem használtad, nem tetszik, vagy nincsen funkciója az életedben? Netalán el is felejtetted, hogy létezik? Amint az “Ó, majd lehet, hogy használom ősszel” gondolkodásmód beüt, dobd ki, vagy add oda olyan valakinek, akinek tényleg szüksége van rá.

  Ha kész vagy, figyelj egy kicsit: hogy érzed magad? Ha úgy érzed, hogy felszabadultabb lettél, örömöt okoz az új rendszer, akkor lendülj neki és folytasd a lakás többi részével!

  Az elengedés során teret adsz egy rendezettebb életnek, a kiegyensúlyozottabb hétköznapoknak is. Próbáld ki, és nemcsak az otthonod lesz tágasabb, de a gondolataid is felszabadultabbak lesznek!

  Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

  Tippek, motiváció a mindennapokhoz