Előszoba berendezése: 7 tipp, hogy öröm legyen hazaérni

előszoba berendezése
hirdetés

Az előszoba berendezése az, ami elsőként a szemünk elé tárul hazaérkezéskor. Az első benyomás pedig megalapozhatja a kedvünket. Éppen emiatt fontos, hogy rendezetten tartsuk ezt a teret, és jó első benyomást tegyen saját magunk és a vendégeink számára. A következő 7 tipp segítségével te is képes lehetsz fenntartani a rendszert az előszobában!

1. Gondolkodj külső szemlélőként

Annak érdekében, hogy megtudd alkotni a tökéletes rendszert az előszobádban, először is át kell gondolnod, hogy mindez mit jelent számodra.

Lépj be az otthonodba úgy, mintha vendég lennél.

Nézz körbe, és gondold át milyen érzések fognak el. Tetszik, amit látsz? Kicsit rendezetlen, de otthonos? Vagy azt gondolnád már az első pillantás után, hogy egy teljesen rendetlen háztartásba léptél? 

Természetesen ne a vendégek véleménye miatt legyen elsődleges feladatod az előszoba berendezése, hanem a saját érdekeid miatt. Egy rendetlen előszobában, ahol túlzsúfolt a szobainas és rengeteg a szétdobált tárgy, vizuális zaj alakul ki, ami befolyásolja a hangulatod – nem éppen jó irányban. 

2. Előszoba berendezése: funkcionalitás VS esztétikum

A rendezkedés előtt el kell döntened, hogy az előszoba berendezése milyen célt szolgáljon. Arra vágysz, hogy ez a tér minél esztétikusabb legyen, letisztult és harmonikus, minél kevesebb tárggyal? Vagy inkább célod az, hogy a rendet a lehető legkönnyebben és leglogikusabban fenn tudd tartani? Ezeket átgondolva térj át a következő lépésre!

3. Válogasd meg a bútoraidat

Egy akasztós vállfa nem rendetlen, de tény, hogy a több színű kabátok oda vonzzák az ember tekintetét. Funkcionalitásában egy kiváló eszköz a kabátok tárolására, de ha a célod a tökéletes megjelenésű előszoba, akkor válassz olyan bútort, amiben el tudod rejteni a felakasztott ruhákat egységes vállfát használva. Ugyanez a helyzet a cipőkkel is. Úgy válassz cipősszekrényt, hogy az a cipők számához  igazodjon!

Bár egy előszobában általában nem sok bútor kap helyet, fontos, hogy az a néhány pakolásra alkalmas felület praktikus legyen számodra. Sima kisasztal helyett válassz inkább olyat, aminek van egy apró fiókja, amibe fiók rendszerezők segítségével rengeteg mindent elpakolhatsz!

4. Találj mindennek helyet

Mennyi dolgot látsz jelenleg az előszobádban? És ebből hány dolog van ledobva a cipős szekrény tetejére, vagy a kisasztal felületére? Hány dolog van indokolatlanul felakasztva a kulcsok mellé? Na és vannak olyan tárgyak szerte az otthonodban, amiket jobb lenne az előszobában tárolni?

Ahhoz, hogy rendezettnek lásd az előszobát, először is szelektálnod kell, majd mindennek egy fix helyet találnod!

A szelektálást kezdheted kategóriánként, vagy bútoronként is. Könnyű dolgod van, ha az utóbbit választod, hiszen nagy eséllyel jóval kevesebb az előszobában a bútorod, mint az otthonod bármely más helyiségében.

Nézd át az összes lábbelit és felakasztott kabátot! Selejtezd ki az apró kacatokat, amiket egy-egy hazaérkezés után csak ledobtál az asztalra. Ilyen lehet egy reklámújság, bevásárlás utáni blokkok, szatyrok vagy az üres flakonok.

Majd gondold át melyek azok a dolgok, amiket eddig az otthonod más pontján tároltál, de szeretnéd, ha ezentúl itt kapnának helyet, és ezeket is válogasd át. Ez lehet például a korábban gardróbban tárolt kalapgyűjtemény, vagy néhány napszemüveg. De ha a befizetésre váró csekkeket szeretnéd az előszobában tartani, annak sincs akadálya. Egy átlátszó, fiókos smink tároló dobozban könnyen elrejtheted akár a forgalmi vagy egyéb papír dokumentumok mellé.

Ha megvannak a kategóriákra bontott, megtartani kívánt tárgycsoportok, akkor kezdődhet a rendszerezés!

 

5. Előszoba berendezése rendszerezőkkel

Háztartásonként nagyon eltérő az, hogy kinek mely rendszerezők lesznek a praktikusak. Vannak előszobák, ahol egy egész beépített szekrényt találunk, míg máshol egy kis asztalkánál több pakolási lehetőség nincs. 

Amit mindenképp gondolj át: Mi az, amit hazaérkezéskor egyből leraksz a kezedből?

Ez általában a kulcs, a táska, sapka, szemüveg és esetleg a telefon. Fontos tehát, hogy ezeknek azonnal találj helyet, és ne a levetkőzés után kelljen bajlódnod az elpakolásukkal.

A kulcsot a megszokott felakasztás helyett elhelyezheted egy kis tálcán vagy egy szemüvegtartó állvány alsó- vagy akasztós részén is. Az utóbbin egyből helyet kaphat továbbá a napszemüveg, az óra és az egyéb ékszerek. Ha eddig nem volt szabad falfelületed egy tükör számára, akkor kiváló alternatíva, ha a falra szerelhető, akasztós kulcstartó helyett, ezt a kisebb, állványos változatot választod.

A fejfedőket tárolhatod szintén felakasztva, vagy tároló kosárban. Míg a táskákat egy táska akasztó kampó segítségével eszétikusan felakaszthatod egy zárt szekrénybe. Ha pedig szereted a sálakat és kendőket, akkor azok is helyet kaphatnak az előszobádban egy sáltartón.  

6. Alkoss szokásokat

Az előszoba berendezése akkor lesz hatékony, ha olyan szabályok övezik, amik könnyen szokásokká alakulhatnak.

Fontos, hogy úgy legyen meg minden apró dolognak a helye, hogy az a háztartásban élő többi családtag számára is világos legyen.

Ha van iskolás korú gyermeked, akkor tanítsd meg neki, hogy hová tegye az iskola táskáját, kabátját, cipőjét amikor hazaérkezik. Avasd be a partnered abba, hogy hol tárolod a befizetetlen csekkeket, a lakáskulcsot, vagy éppen a kocsikulcsot.

Elengedhetetlen tehát, hogy mindenki ismerje és elfogadja a tárgyak új helyét, és ha szükséges találjatok kompromisszumos megoldásokat annak érdekében, hogy a család minden tagja számára rutinszerű lehessen a hazaérkezés.

7. Szezononként változtass 

Ahogyan a gardróbunkban, úgy az előszobában is érdemes a szezonnak megfelelően rendezni a teret. Télen nincs szükségünk kalapokra vagy több napszemüvegre, míg nyáron nem kell, hogy elől legyen minden kabát és sál. Ahogyan a cipőtálca is elég, ha csak a nedves időkben kerül elő.

Sokkal nagyobb teret nyersz azzal, ha csak az épp aktuálisan hordott vagy használt dolgokat hagyod elől.

Átláthatóbb és fenntarthatóbb az előszoba berendezése során megalkotott rendszer, ha nem kell kerülgetned hónapokig azokat a dolgokat, amelyekre bizonyos időszakokban semmi szükséged. 

Az előszoba berendezése során tehát figyelj arra, hogy olyan rendszert alkoss, amit hosszútávon is fenn tudsz tartani. Bár egy kisebb, kevesebb bútorral rendelkező előszoba rendszerének kialakítása kihívás lehet, megfelelő mértékű szelektálással, és praktikus tárolástechnikai eszközökkel nem lehetetlen küldetés!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz