Végre vége a télnek, az előszoba még azonban nem látszódik a család kiegészítői, sáros bakancsai alatt, most jöjjenek a helytakarékos előszoba ötletek. Ha most nekidurálnád magad és végre rendet tennél, akkor ebben a cikkben most megtalálod, hogy miként fogj neki. Lássunk is neki!

Előszobatervezés 0. lépés

Mielőtt nekilátnánk megvalósítani egy kreatív elképzelést, gyorsan fussunk végig a kötelező elemeken, amelyek nélkül egy előszoba sem kielégítő. Kelleni fognak akasztók a kabátoknak, tároló a cipőknek, egy gyűjtőpont az apróságainknak, egy tükör, egy lábtörlő szőnyeg és egy megfelelő megvilágítást adó lámpa.
Ha ezek megvannak a tervezésben, akkor máris továbbléphetünk! 🙂

Nyitott előszoba panel vagy zárt előszobai szekrény?

Az előszoba jellemzően nem egy táncterem egyikünk lakásában, házában sem. Pici, szűk hely, kevés természetes fénnyel, mégis minden nap ott kotorászunk az összes apróságunkért.

A nyitott előszobai fal kialakítása kézenfekvő megoldás, ha mindennek saját helyet tudsz csinálni. Idényjelleggel persze érdemes lecserélni és a kesztyűs kosarat majd leváltja a napszemcsi tartó. 🙂 De fontos, hogy ez csak akkor fog rendezetten működni az otthonodban, ha előre végigveszed, hogy mennyi cuccnak kell helyet találni. Egyéb esetekben roskadozni fog az akasztó, vagy fali tartó és egy kabát és cipőkupac alól próbálod majd kikeresni a kék sálat.

A másik verzió, amikor egy zárt, beépített szekrény kerül az előszobába: mindent elnyel és mindent elrejt. Esztétikus és rendezett… ha tényleg belepakolunk és nem a kilincsen lóg a tornazsák! 🙂

Első nekifutásra tehát azt kell megnézned, hogy mi lesz számodra, számotokra szimpatikusabb, hova szeretnétek pakolni. Az sajnos megúszhatatlan, hogy visszategyétek a dolgokat a helyükre! 😉

Szűk előszoba berendezése: előszobai világítás és a színek

Tudjátok, a lakberendezés nem az én kenyerem, de röviden azért érdemes erre is kitérni: az előszoba színei és a lámpa is legyen praktikus! A karakteres, drámai színek és a fabútorok is hamar sötétté és nehezen átláthatóvá változtatják az előszobát. A világításnál érdemes lehet az előszobai falat vagy a beépített szekrényt külön is megvilágítani, hogy az öltözködést könnyebbé tegyük a téli reggeleken.

Előszobai fogas ötletek

Az előnye az előszobai fogasnak, hogy minden azonnal látható és hozzáférhető. Nagyjából a hátránya is ugyanez! 😉 Ha szereted a praktikus dolgokat és nem bánod, ha szem előtt vannak a kabátok, kiegészítők, akkor ez jó választás lehet.

A barkácsáruházak és webshopok hemzsegnek a mókás és stílusos akasztóktól. Én ehhez is otthonszervezési szemmel tudok kapcsolódni: ha igazán szűk az előszoba, akkor a visszahajtható akasztók sokat segíthetnek. Fontos, hogy mindenkinek és mindennek legyen külön dedikált helye: ha évszakonként 2-3 kabátot is váltogatsz, akkor ne nehezítsd meg a saját dolgod, legyen több akasztó.

Gyerkőcös háztartásokban pedig nélkülözhetetlen, hogy az előszobai fogast az aprónép is felérje: készítsetek néhány akasztót gyerekmagasságba is, hogy a saját kabátjukat, zsákjukat, sáljukat-sapkájukat önállóan is le tudják tenni, fel tudják venni. (Már a jobb napokon – a rosszabb napokon a nagyobbak is csak bambán állnak a cuccukkal, amíg rájuk varázsoljuk a menetfelszerelést, nem?)

A váltogatott női táskák, az ernyők, kalapok, sapkák és sálak sem hagyhatóak ki, amikor az előszobai panelt tervezzük. Kiegészíthetjük a nyitott rendszert néhány kosárral, kalaptartó polccal és a mindennapos kiegészítőinknek szánt tárolóval. Ha mindig oda van készítve a kulcs, papírzsebkendő, kézmelegítő, kézfertőtlenítő, kulacs, akkor kisebb az esélye, hogy otthon felejtjük a rohanásban! Ennek megfelelően a kulcsnak is legyen helye: kulcstartó kinevezése nélkül nem előszoba az előszoba!

Előszobai beépített szekrény ötletek – így fogj neki!

A nyitott rendszerek gyönyörűen mutatnak a Pinterest fotókon. De ha tudod magadról, hogy nem fogod minden nap színkódolva feltenni a sálakat a sáltartóra, és zavarni fog a rumlis előszobai fal, akkor a zárt szekrény lesz a neked való.

Az előnye, hogy praktikusan takarítható, kevésbé porosodik és letisztultabb látvány, a hátránya, hogy nehezebben hozzáférhetőek a dolgaink és persze az, hogy bármit be lehet ömleszteni, a végletekig lehet zsúfolni. Ígérd meg, hogy nem fogod plafonig zsufizni és csak 80%-ig pakolod, kérlek! 🙂

A beépített előszobai szekrények egyik sarkalatos pontja a felső polc. Ha túl alacsonyra teszik, hogy fellépő nélkül is elérjük, akkor kevesebb akasztós-pakolós hely marad. Ha magasra kerül, akkor fogalmunk se lesz, hogy mi van a felső polc hátuljába csúszva… A megoldás a kosarazás. Ezt a ziccert nem bírtam kihagyni! 😉 Szóval kosarak, tárolók, belső térelosztók kellenek a felső polcra, így könnyedén kitörölhető, egyszerűen átlátható a tartalma. Aztán helyet kaphat itt az összes idényjellegű ruhadarab, felszerelés!

Ha a gardróbot saját kezűleg tervezed, akkor bátran alakítsd úgy a polcos-akasztós részt, ahogy a legpraktikusabb a ti kabátmennyiségetekhez. Ha egy kis lakás berendezése előtt állsz, akkor az akasztós részre az alkalmi ruhákat is elhelyezheted, ruhazsákba bújtatva nem lesz semmi bajuk a télikabátok mellett.

További előszoba ötletek

Az előszobai pad láttán azt hiszem sokunknak megdobban a szíve – esetleg a dédik pakolós padját is eszünkbe juttatja. Rengeteg dolgot képes elnyelni, praktikus a cipőhúzáskor és nagyon szép darabokat lehet találni. Mégis, ezt csak akkor ajánlom, ha tágasabb előszobával operálsz, mert egyébként még szűkösebbé fogja tenni a helyiséget.

Csak télre kellene extra tárolóhely? Akkor tökéletesen működhet egy kis falnak támasztható “létra” vagy állvány, amire kampókkal tárolókosarakat erősítesz. Tavasszal pedig mehet fel a szekrény tetejére, a kamra mélyére, a pincébe…

Ne feledkezz meg a százlábú kis család lábbelijeinek helyéről! A cipőtároláshoz választhatsz speckó szekrényt, cipőtároló dobozokat vagy a szekrényajtó belső felére akasztható lógó tárolókat is.

Az apró hazahozott tárgyaknak, leveleknek érdemes egy átmeneti tárolót kialakítani, ahol addig laknak, amíg oda nem érsz kiválogatni őket. Erre tökéletes a mágneses kulcstartó. A kacatos pont után pedig egyenesen a végleges helyükre vándorolhatnak, így nem lesznek kósza borítékok, kuponok és kulcsok a lakásban szanaszét. 🙂

Érdekes lehet számodra a tavaszi lakástkarítás profi eszközökkel? Olvasd el a cikket!

Neked mi nyújtja a legnagyobb kihívást az előszobai rend fenntartásában? 🙂 Írd meg kommentben és megnézzük, hogy találunk-e rá közösen megoldást! 🙂

Kívül Belül Boldogság Webátuház – előszoba

Előszobai tükör + akasztó

Érdekel

Mágneses kulcstartó

Érdekel

Összehajtható cipőtálca

Érdekel