Fa vagy műanyag tároló – miért válasz a fát?

Fa kamratároló a fenntartható, zero waste tárolás, műanyagmentes
hirdetés

Amikor a tökéletes otthoni tároláshoz szükséges rendszerezőket kell megtalálni, annyi a lehetőség, hogy összezavarodunk néha. A rengeteg választási lehetőség miatt nehéz lehet eldönteni, hogy melyik típusú rendszerező felel meg a legjobban a háztartás igényeinek. Azok számára, akiknek fontos(abb) a fenntarthatóság, és bolygónk jóléte, a fából készült rendszerezőkhöz húz a szívük inkább. Ebben a blogbejegyzésben azt fogjuk megvizsgálni, hogy a fa anyagú rendszerező, miért lehet jó alternatíva azok számára, akik a minimalista, természetközeli otthont preferálják. 

Bár azt le kell szögeznem, hogy személy szerint én a műanyag tárolókat szeretem, mégis szerencsére annyi félék vagyunk, annyira változatosak a háztartási szokásaink, hogy a nap végén teljesen mindegy, hogy nekem mi tetszik, nem én fogok nálatok lakni 😉 (reméljük).

Műanyag, vagy fa tároló

A műanyag és a fa tároló közötti döntés meghozatalakor több tényezőt is figyelembe kell venni. Az egyik elsődleges értékelendő szempont a rendszerezők élettartama. A műanyag rendszerezők első pillantásra tartósnak tűnhetnek, de a gyengébb minőségű műanyagok idővel törékennyé válhatnak, és hajlamosak megrepedni, elhasználódni. Főleg ha mindent be akarunk vágni a mosogatógépbe, ugyebár … Ezzel szemben a fadobozok tartósságról és hosszú élettartamukról is híresek. A szilárd anyagokból, például tölgyből, juharból vagy dióból készült fából készült rendszerezőket úgy alkotják, hogy kiállják az idő próbáját, biztosítva, hogy hosszú évekig kiszolgálják a háztartás igényeit.

A tartósságon kívül a fából készült rendezőelemek esztétikai megjelenése kulcsfontosságú tényező, amely megkülönbözteti őket egymástól. Sokan úgy találják, hogy a fa természetes melegsége és szépsége sokkal vonzóbb, mint a műanyag hideg, haszonelvű megjelenése. A fából készült dobozok könnyedén kiemelhetik bármely helyiség esztétikáját, eleganciát és kifinomultságot hozva otthoni tárolási megoldásaiba. Akár a rusztikus parasztház hangulatát, akár a modern minimalista stílust részesíti előnyben, a fából készült rendezők zökkenőmentesen beleolvadnak a különböző belsőépítészeti esztétikába, egy csipetnyi bájt kölcsönözve lakóterének.

Forgótálca fa vagy műanyag anyagból

A Lazy Susan forgótálca a konyhai rendszerezés kategóriából az egyik kedvenc terméketek. Létezik műanyag forgótálca, és fa forgótálca is. Forgótálcára általában fűszeres üvegcséket, olajokat, mogyorókrémet, mézes bödönt, illetve konzerv és paradicsomszószokat szoktatok helyezni. Amennyiben a fa forgótálca mellett teszitek le a voksotokat, fontosnak tartom kiemelni, hogy az olaj, vagy méz lecsöppenhet, így érdemes a tároló és az üvegcse közé egy védő réteget rakni, hogy ne ragadjon bele semmi a fa forgótálcába.

Fa tárolókat az otthonunk különböző területeire!

A fából készült rendezők nagyszerű megoldást kínálnak otthonunk különböző területeinek rendezésére is. A konyhában a fából készült elől nyitott kamra tároló segít abban, hogy a zacskóban tartott élelmiszereknek egy szép keretet alkossanak, csökkentve a rendetlenséget és biztosítva a hozzávalókhoz való könnyű hozzáférést. 

A spatulák és merőkanalak elválasztásához a fából készült fiókelválasztók praktikus és stílusos módot kínálnak arra, hogy a konyhai eszközöket rendezetten és elérhető helyen tartsák. A fiókelválasztókat akár gardróbfiókban is lehet használni, ruhák tárolásához, kategóriák elválasztásához. 

Kisebb zacskós élelmiszerek, fűszerek tárolására is használhatunk fa spájz rendszerezőket.

Fa tárolók: ápol és eltakar

Ezenkívül az előszobában a nagyobb fadobozokat használhatjuk olyan tárgyak tárolására, amikhez nem kell mindennap nyúlnunk, de nem akarjuk azonnal látni, mi van bennük.

Sokan azért szeretnek az otthon bizonyos területeire egységes fa tárolókat elhelyezni, mert nem akarják minden egyes alkalommal látni, hogy mi van a dobozokban. Ezeket az “elfekvő” tárgyakat csak akkor akarják látni, ha leveszik a tárolót. Így nem képeznek vizuális zajt, nem zavarja a szemet, mégis egységes tárolást biztosít. Ápol és eltakar. 

Ugyan vizuális zaj csökkentésére kiválóan alkalmas a fa rendszerező, azonban itt sem szabad elfelejteni, hogy a tárolókat fel kell címkézni. Így nem kell minden tárolót levenni, és belenézni, hogy megtudjuk, melyikben is van az a tárgy, amit épp keresünk…

Fa tárolók és a környezet

A fából készült rendező dobozok választása a műanyag alternatívákkal szemben nemcsak az otthoni életérzés számára előnyös, hanem pozitívan járul hozzá a környezethez is. A fa megújuló és biológiailag lebomló anyag, így fenntartható választás azok számára, akik az ökológiai lábnyomuk minimalizálására törekszenek. Akik a fából készült rendszerezőket, sokszor példálóznak a környezet kímélésével, és a növekvő műanyaghulladék-problémához, segítve a Föld megőrzését a jövő generációi számára. Bár ha minőségi műanyag tárolót választunk, ami hosszú éveken át kiszolgálja a háztartást az sem feltétlen szennyezi annyira a környezetet, mint a fa társai, megint, a nap végén, ha a fa tetszik, akkor azzal kapcsolatban nincs mit tenni, fa tárolót kell beszerezni 🙂

Összefoglalva, amikor az otthoni rendszerzők számtalan lehetőségével szembesülünk, a fából készült rendszerezőkből is tudunk kifinomult, minőségi darabokat találni, amik nem csak praktikusak, de esztétikusak is lesznek. Tartósságukkal, egységes megjelenésükkel és az otthon különböző területein használható sokoldalúságukkal a fadobozok praktikus és környezetbarát megoldást kínálnak holmink rendszerezésére.

 

Összes fa rendszerezőinket itt találod!

Kívül Belül Boldogság Webáruház

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz