Fagyasztható ételek – Minden, amit tudnod kell a Stasherről

Stasher fagyasztása.

 

 

Nem tudod eldönteni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora? El akarod kerülni az élelmiszer pazarlást? Vagy szeretnél megtakarítani egy kis pénzt ? A választ a fagyasztható ételek adják. Idén nyáron rendkívül aktuális a fagyasztott fogások fogyasztása, hiszen nem is lehetne jobban átvészelni a 30 fokos nyári meleget, minthogy hideg, hűsítő ételeket eszünk, akárcsak a gyümölcsleves vagy az ízletes turmixok, smoothiek. 

Praktikusnak tartom fagyasztható ételeket, hiszen rövid idő alatt, stresszmentesen készíthetjünk el a fogásokat egy hosszú munkanap után. Azzal, hogy a fagyasztóban már elő vannak készítve az ételek, megkímélhetjük a hűtőnket attól, hogy megteljen lejárt szavatosságú élelmiszerekkel. Illetve nem kell a családdal azon gondolkozni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora. Mind tudjuk, hogy a döntésképtelenség hogyan végződik. (Khm… kajarendelés)

A Stasher hűtőtasak azért is hasznos az egész háztartás számára, mert az idény gyümölcsöket is el tudjuk raktározni, ha mondjuk tél közepén kívánjuk meg az otthon leszüretelt cseresznyét vagy meggyet. 

A menütervezés is hozzátartozik a fagyasztható ételekben való elmélyülésbe:

A következőkben megmutatom, hogyan és milyen ételeket érdemes lefagyasztani, mi a legjobb módja a fagyasztott élelmiszerek tárolásának és hogy meddig lehet fagyasztóban tárolni azokat. 

Fagyasztható ételek listája

Rengeteg étel van, amit lefagyaszthatunk, és rengeteg recept található az interneten, ami kifejezetten a mélyhűtött ételek elkészítéséhez van igazítva. A levesek, az egytálételek, mint a lasagna, piték, fasírt, chilis bab, és olyan húsételek, mint a marhaszegy, sült csirke mind lefagyasztható. Ezeknek az ételeknek a mélyhűtőben való tárolására nagy segítség lehet a Stasher hűtőtasak, hiszen ahogy kikerül a mélyhűtőből a hűtőtasak, az azonnal mehet is be a sütőbe. 

Ugyanígy eltudunk járni a reggel elfogyasztott ételekkel is. A francia pirítós, a zabkása, a banánkenyér és a muffinok is simán lefagyaszthatók. Csak belepakoljuk őket a Stasherbe, berakjuk a fagyasztóba, majd amikor kivesszük, már teheted is át a mikróba. A Stasher élelmiszeripari szilikonból készült, ezért strapabíró és megállja a helyét a szélsőséges hőmérséklet változások közepette is. Mi több, mivel légmentesen zárható a tasak szája, ezért az ételekben található tápanyagok nem fognak elpárologni hő hatására. 

Ha pedig nem szeretnénk egy komplett készételt lefagyasztani, akkor azt is megtehetjük, hogy a hozzávalókat külön-külön fagyasztjuk le, például a babot, csirkemellet, húsgolyókat, tortillát, kenyeret, zöldségeket, szószokat: pesto, paradicsomszósz. Majd felengedjük szobahőmérsékleten, majd össze is állíthatjuk az általunk legkedveltebb egytál ételeket friss zöldségekkel kombinálva. 

Másik lehetőség a komplett adagok lefagyasztása. Például a burritót, kebabot, gyrost, quesadillát, enchiladát is nagyon egyszerű lefagyasztani, és már kész is van egy étkezésre való étel, vihetjük is el a munkahelyre, és a Stasher hűtőtasakot még mikrózba is tehetjük!

blank

Mik azok az ételek, amiket NEM érdemes lefagyasztani?

Rengeteg olyan étel létezik, amely ugyanolyan ízletes marad fagyasztás után is, azonban van néhány olyan is, amelynek állaga, íze, textúrája nem marad olyan, mint fagyasztás előtt volt. Ide tartozik például az összes olajban sütött étel. A felengedést követően állaguk szottyos lesz és kevésbé zamatos. Hasonló okok miatt a majonéz-és tejalapú ételeket sem tanácsos lefagyasztani. Emellett, kerüljük a magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek, például uborka, paradicsom, narancs, barack vagy dinnyefélék fagyasztását is, mert önmagukban nem olvadnak ki jól, viszont a levesként való lefagyasztásuk egy járható út. 

Hogyan fagyasszuk és melegítsük fel az ételeinket?

A ételek lefagyasztása alapvetően egyszerű feladat, de azt azonban tudnunk kell, hogy a fagyasztás előtt közvetlenül megfőzött ételeknél először érdemes megvárni, amíg kihűlnek. Mi is az élelmiszeripari szilikon és miért jobb, mint a sima műanyag?

Egytálételek esetében egyenként osszuk el az adagokat az egyszerűbb újramelegítés érdekében. A Stasher tasak nagyszerű erre, mert nézzünk szembe a ténnyel – elég nehéz szétvágni egy fagyasztott lasagnát. 

Ami az újramelegítést illeti, ez tényleg az ételtől függ. Ha sütéssel készült ételről van szó, akkor közvetlenül tegyük vissza a sütőbe. Más ételeket érdemes mikrohullámú sütőben melegíteni vagy felengedni a hűtőszekrényben egy éjszakán át a következő napi főzés előtt, például a főtt húst. A húslevest fel kell olvasztani és a tűzhelyen lábasban melegíteni. A Stashert még a forrásban lévő vízben is melegíthetjük! 

A nyers húst főzés előtt gondosan ki kell olvasztani hideg vízben, de soha ne fagyasszuk újra, mert egészségügyi problémákat idézhetnek elő.

Mi a legjobb módja a fagyasztható ételek tárolásának?blank

Az készételeket, például a lasagnát egészében lefagyaszthatjuk üveg ételtárolóban. Válassz aszerint, hogy hányan vagytok a családban, és hogy mekkora adagot fogyasztasz el egy étkezés során. 

Fontos, hogy a tárolókat felcímkézzük és a lefagyasztás dátumát is ráírjuk, hogy jobban átlássuk, hogy mit tettünk a mélyhűtőbe, és mennyi ideig fogyaszthatók azok. 

Meddig lehet a fagyasztható ételeket tárolni?

Ennek a válasznak sok köze van ahhoz, amit fagyasztunk. A legtöbb fagyasztott étel nem romlik meg, de fennáll annak a veszélye, hogy a fagyasztott ételek elszíneződnek, ha túl sokáig hagyjuk a mélyhűtőben. A legtöbb élelmiszer 3–6 hónapig maradhat a fagyasztóban. Sok élelmiszer hosszabb ideig is fogyasztható marad, mint például a gyümölcsök és a zöldségek. 

A fagyasztás egy lehetőség. Nem mindig mindenkor kell élni vele, de néha igen hasznos tud lenni 😉 Alapvetően nem kell minden nap ezt a módszert alkalmaznod, azonban olyan napokon amikor egyszerűen nincs időd főzni a sok munka és egyéb elfoglaltságok miatt, akkor hatalmas segítség lehet, a fagyasztott ételek bekészítése.