Fertőtlenítő takarítás menete: cél a tiszta otthon 

fertőtlenítő takarítás menete
hirdetés

Hamarosan itt a tavasz, ideje nekiállni a nagytakarításnak. Te tudod, hogy mi a fertőtlenítő takarítás menete? Ebből a blogbejegyzésből megtudhatod, ugyanis évente 1-2 alkalommal érdemes a hagyományos tisztítás mellett egy igazi baktériumölő takarítást is elvégezni!

A fertőtlenítő takarítás menete közel sem azonos egy általános takarítási folyamattal.

Erre nincs olyan gyakran szükség, de évente néhány alkalommal azonban érdemes megejteni. Ha a család lebetegedett, akkor azután például fontos az általános tisztítás egy alaposabb változatát alkalmazni. De az évszakváltás is egy olyan alkalom, amikor szükség lehet az otthonunk fertőtlenítésére.

Fertőtlenítő takarítás menete: miben különbözik a nagytakarítástól?

A fertőtlenítő takarítás nem feltétlenül tisztít, míg az általános nagytakarítás során nem igazán kap szerepet a fertőtlenítés. Az általános tisztítószereknek ugyanis nincs fertőtlenítő funkciója! Hiszen gondolj csak bele, a szappan sem azonos a kézfertőtlenítővel! Éppen ezért a különböző takarítási folyamatokhoz különböző eszközöket célszerű használni.

Az egyszerű takarítás lényege, hogy az otthonunkat megtisztítsuk a portól, piszoktól, szennyeződésektől. Ezzel szemben a fertőtlenítés célja a kórokozók, mikroorganizmusok eltávolítása. A fertőtlenítő takarítás menete viszont mindig általános tisztítással kezdődik, hiszen így elkerülhető a fertőzés kockázata.

Fertőtlenítő takarítás menete, így lesz tiszta az otthon betegség után!

Praktikus takarítási eszközök

Az egyszerű takarítás esetében is fontos, hogy hatékonyan legyen elvégezve, hiszen ez készíti elő a felületeket a fertőtlenítésre. Sokkal gyorsabban és célravezetőbben haladhat a munka, ha jó minőségű, praktikus eszközökkel végzed. 

Portörléshez szuper választás például a strucc tollseprű, ami hatékonysága mellett az otthonod dísze is lehet. A fürdőszoba tisztításához pedig a multifunkcionális tisztítókefe a legpraktikusabb, hiszen szűk, de kemény sörtéinek köszönhetően könnyen tisztán lehet vele tartani szinte bármit.

A mosogatás is élvezetesebbé tehető néhány szuper kiegészítővel, mint például a mosogatókefe, ami mosogatószer adagolóval van ellátva. De ha a természetesség híve vagy, akkor a fa mosogatókefe lesz számodra a legjobb választás. Amellett, hogy hulladékmentes alternatíva, igazán hosszú életű is. Mindkét mosogatókefe cserélhető fejjel rendelkezik, és hosszú, tenyérbe simuló nyelüknek köszönhetően szívesebben veszi rá magát az ember a koszos konyhai eszközök tisztítására.

Az üvegek, kulacsok tisztán tartása sokszor nem egyszerű, hiszen a szivacsok nem elég hosszúak, a mosogatókefék pedig nem elég vékonyak azok tisztításához. Ehhez a folyamathoz tehát a fém üvegkefét ajánlom.

Az ilyen speciális termékek használata sokkal nagyobb motivációt ad a takarításhoz, mivel hatékony eszközökkel az eredmény is sokkal látványosabb, a takarítás pedig könnyebb. 

Fertőtlenítő takarítás menete, így lesz tiszta az otthon betegség után!

Fertőtlenítő takarítás menete lépésenként

A fertőtlenítő takarítás első lépése a rendrakás! Ugyanis a fertőtlenítést mindig megelőzi az általános takarítás, tehát itt az ideje elővenni a portalanító kefét, a porszívót és a felmosót! Azonban a tisztítás kupi esetén nehezen kivitelezhető, így mindenképp szükség van rá, hogy először minden a helyén legyen! 

Vannak olyan dolgaid szerte a lakásban, amiknek nincs fix helye? Ebben az esetben egy átfogó rendszerezést ajánlok, ami szelektálással kezdődik. Ezután következhet a tárgyak kategorizálása, majd a rendszerezés, amit praktikus tárolási ötletek segítségével tudsz leginkább megvalósítani.

Ha végeztél a rendrakással, kezdődhet a rutin takarítás, majd a fertőtlenítés! Ehhez az általános takarító eszközök vagy a közkedvelt ecet nem lesz megfelelő, ugyanis ezek nem képesek felvenni a harcot a baktériumokkal. Természetes fertőtlenítő hatása bizonyos gőztisztító eszközöknek van, ám ilyen esetben a vegyszerek az igazán hatékony megoldások.

Ezekre figyelj a fertőtlenítő szerek használata során:

  • ne keverd össze a vegyszereket egymással
  • használj gumikesztyűt a fertőtlenítő takarítás menete során
  • mindig tartsd be a fertőtlenítő szereken lévő használati utasítást
  • oldat készítése esetén tartsd be az arányokat
  • ne használj lejárt termékeket

A fertőtlenítés akkor mondható hatékonynak, ha az adott felület minimum 3-4 percig nedves marad.

Tehát ha lefertőtlenítetted az egyik bútort, akkor azt nem szabad egyből letörölni, várnod kell néhány percet. Emiatt a fertőtlenítő kendő nem feltétlenül a legjobb választás, hiszen nincs akkora nedvességtartalma, mint egy spray változatnak. A kendő az olyan kényes tárgyak fertőtlenítését könnyíti meg, mint például a TV vagy a billentyűzet.

Fertőtlenítő takarítás menete, így lesz tiszta az otthon betegség után!

Mit érdemes fertőtleníteni?

Az, hogy mit érdemes az otthonunkban fertőtleníteni egy betegség után, vagy a szezonváltás közeledtével, az nem mindenki számára lehet egyértelmű. Nem kell mindent áttörölni, de a főbb felületeket, amivel a háztartás legtöbb tagja nap, mint nap érintkezik, azokat mindenképp.

Lényegében minden olyan dolgot érdemes lefertőtleníteni, amit megfogunk. Ugyanis a kezünk a legnagyobb vírushordozó.

Tehát a bútorok felülete mellett a kilincseket, a villanykapcsolókat, távirányítókat, telefont és egyéb elektronikai eszközöket, a hűtő fogantyúját, poharakat és mindent, amivel napi többször érintkezünk.

 

Textilek fertőtlenítése

A textilek fertőtlenítésében semmi ördöngösség nincsen. Ugyanúgy mosószer használatával egyszerűen megoldható. Azonban érdemes erre a célra a leghatékonyabb mosószert beszerezni, és minél magasabb hőfokon mosni. Így tehát nem feltétlenül ruhák mosásáról van szó, hanem azokról a textilekről, amik nagyobb szennyezettségnek vannak kitéve és jobban bírják a magas hőfokon történő mosást.

Ilyen például a konyharuha, az ágyneműhuzat, a függöny, a törölköző, kéztörtlő és az egyéb takarításra használt rongyok is. Az ágyneműt már a takarítás előtt célszerű lehúzni, és kimosni, így a teljes fertőtlenítés végén tisztán és illatosan húzhatjuk fel az ágyra, mint a takarítás megkoronázása.

 

 

A fertőtlenítő takarítás menete, mint látod semmivel sem bonyolultabb, mint a hagyományos tisztításé, pusztán csak más eszközök szükségesek hozzá. Alkalmazd tehát 2+1 lépcsős fertőtlenítési módszert: rakj rendet, majd takaríts és fertőtleníts! Ezzel nem csak az otthonod ragyogását biztosítod, hanem az egészségedet is tovább megőrizheted!

Fertőtlenítő takarítás menete, így lesz tiszta az otthon betegség után!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz