Skip to content

Fertőtlenítő takarítás menete: cél a tiszta otthon 

  fertőtlenítő takarítás menete

  Itt a tavasz, ideje nekiállni a nagytakarításnak. Te tudod, hogy mi a fertőtlenítő takarítás menete? Ebből a blogbejegyzésből megtudhatod, ugyanis évente 1-2 alkalommal érdemes a hagyományos tisztítás mellett egy igazi baktériumölő takarítást is elvégezni!

  A fertőtlenítő takarítás menete közel sem azonos egy általános takarítási folyamattal.

  Erre nincs olyan gyakran szükség, de évente néhány alkalommal azonban érdemes megejteni. Ha a család lebetegedett, akkor azután például fontos az általános tisztítás egy alaposabb változatát alkalmazni. De az évszakváltás is egy olyan alkalom, amikor szükség lehet az otthonunk fertőtlenítésére.

  Fertőtlenítő takarítás menete: miben különbözik a nagytakarítástól?

  A fertőtlenítő takarítás nem feltétlenül tisztít, míg az általános nagytakarítás során nem igazán kap szerepet a fertőtlenítés. Az általános tisztítószereknek ugyanis nincs fertőtlenítő funkciója! Hiszen gondolj csak bele, a szappan sem azonos a kézfertőtlenítővel! Éppen ezért a különböző takarítási folyamatokhoz különböző eszközöket célszerű használni.

  Az egyszerű takarítás lényege, hogy az otthonunkat megtisztítsuk a portól, piszoktól, szennyeződésektől. Ezzel szemben a fertőtlenítés célja a kórokozók, mikroorganizmusok eltávolítása. A fertőtlenítő takarítás menete viszont mindig általános tisztítással kezdődik, hiszen így elkerülhető a fertőzés kockázata.

  Praktikus takarítási eszközök

  Az egyszerű takarítás esetében is fontos, hogy hatékonyan legyen elvégezve, hiszen ez készíti elő a felületeket a fertőtlenítésre. Sokkal gyorsabban és célravezetőbben haladhat a munka, ha jó minőségű, praktikus eszközökkel végzed. 

  Portörléshez szuper választás például a strucc tollseprű, ami hatékonysága mellett az otthonod dísze is lehet. A fürdőszoba tisztításához pedig a multifunkcionális tisztítókefe a legpraktikusabb, hiszen szűk, de kemény sörtéinek köszönhetően könnyen tisztán lehet vele tartani szinte bármit.

  A mosogatás is élvezetesebbé tehető néhány szuper kiegészítővel, mint például a mosogatókefe, ami mosogatószer adagolóval van ellátva. De ha a természetesség híve vagy, akkor a fa mosogatókefe lesz számodra a legjobb választás. Amellett, hogy hulladékmentes alternatíva, igazán hosszú életű is. Mindkét mosogatókefe cserélhető fejjel rendelkezik, és hosszú, tenyérbe simuló nyelüknek köszönhetően szívesebben veszi rá magát az ember a koszos konyhai eszközök tisztítására.

  Az üvegek, kulacsok tisztán tartása sokszor nem egyszerű, hiszen a szivacsok nem elég hosszúak, a mosogatókefék pedig nem elég vékonyak azok tisztításához. Ehhez a folyamathoz tehát a fém üvegkefét ajánlom.

  Az ilyen speciális termékek használata sokkal nagyobb motivációt ad a takarításhoz, mivel hatékony eszközökkel az eredmény is sokkal látványosabb, a takarítás pedig könnyebb. 

  Fertőtlenítő takarítás menete lépésenként

  A fertőtlenítő takarítás első lépése a rendrakás! Ugyanis a fertőtlenítést mindig megelőzi az általános takarítás, tehát itt az ideje elővenni a portalanító kefét, a porszívót és a felmosót! Azonban a tisztítás kupi esetén nehezen kivitelezhető, így mindenképp szükség van rá, hogy először minden a helyén legyen! 

  Vannak olyan dolgaid szerte a lakásban, amiknek nincs fix helye? Ebben az esetben egy átfogó rendszerezést ajánlok, ami szelektálással kezdődik. Ezután következhet a tárgyak kategorizálása, majd a rendszerezés, amit praktikus tárolási ötletek segítségével tudsz leginkább megvalósítani.

  Ha végeztél a rendrakással, kezdődhet a rutin takarítás, majd a fertőtlenítés! Ehhez az általános takarító eszközök vagy a közkedvelt ecet nem lesz megfelelő, ugyanis ezek nem képesek felvenni a harcot a baktériumokkal. Természetes fertőtlenítő hatása bizonyos gőztisztító eszközöknek van, ám ilyen esetben a vegyszerek az igazán hatékony megoldások.

  Ezekre figyelj a fertőtlenítő szerek használata során:

  • ne keverd össze a vegyszereket egymással
  • használj gumikesztyűt a fertőtlenítő takarítás menete során
  • mindig tartsd be a fertőtlenítő szereken lévő használati utasítást
  • oldat készítése esetén tartsd be az arányokat
  • ne használj lejárt termékeket

  Újratölthető kézi permetező szettA leghatékonyabb fertőtlenítőszerek 70%-nál magasabb alkoholtartalommal rendelkeznek, de a hipós oldatok is megfelelőek lehetnek, vízzel arányosan kikeverve egy kézi permetezőben. Továbbá fertőtlenítő kendőket is használhatsz, viszont ezeknél figyelj, hogy ne általános popsi-törlő legyen, hanem kifejezetten fertőtlenítésre alkalmas.

  A fertőtlenítés akkor mondható hatékonynak, ha az adott felület minimum 3-4 percig nedves marad.

  Tehát ha lefertőtlenítetted az egyik bútort, akkor azt nem szabad egyből letörölni, várnod kell néhány percet. Emiatt a fertőtlenítő kendő nem feltétlenül a legjobb választás, hiszen nincs akkora nedvességtartalma, mint egy spray változatnak. A kendő az olyan kényes tárgyak fertőtlenítését könnyíti meg, mint például a TV vagy a billentyűzet.

  Mit érdemes fertőtleníteni?

  Az, hogy mit érdemes az otthonunkban fertőtleníteni egy betegség után, vagy a szezonváltás közeledtével, az nem mindenki számára lehet egyértelmű. Nem kell mindent áttörölni, de a főbb felületeket, amivel a háztartás legtöbb tagja nap, mint nap érintkezik, azokat mindenképp.

  Lényegében minden olyan dolgot érdemes lefertőtleníteni, amit megfogunk. Ugyanis a kezünk a legnagyobb vírushordozó.

  Tehát a bútorok felülete mellett a kilincseket, a villanykapcsolókat, távirányítókat, telefont és egyéb elektronikai eszközöket, a hűtő fogantyúját, poharakat és mindent, amivel napi többször érintkezünk.

  A legtöbb baktériumhordozó felület a fürdőszobában található, így azt a teret semmiképpen se hagyd ki a fertőtlenítő takarítás menete során. A WC környékét körültekintően fertőtlenítsd, hiszen egy igazi bacitanya alakulhat ki benne. A hagyományos WC kefét ilyenkor érdemes lecserélni! A szilikon WC kefe könnyedén lefertőtleníthető, így egy igazán időtálló, praktikus választás.

  Tudtad, hogy a hagyományos WC kefét havonta le kellene cserélni? A sörtékbe könnyen beletapadnak a baktériumok, így a hosszú távú használata egyáltalán nem higiénikus. Ezzel szemben a szilikonból készült társát ez a probléma nem érinti.

  Ugyanígy a mosdókagyló környékét is célszerű lefertőtleníteni, különös figyelemmel a nyitó karra és a fogmosó edényekre. Jó, ha ilyenkor a fogkeféket is lecseréled, főleg, ha éppen betegség miatt hajtod végre a fertőtlenítést.

  Textilek fertőtlenítése

  A textilek fertőtlenítésében semmi ördöngösség nincsen. Ugyanúgy mosószer használatával egyszerűen megoldható. Azonban érdemes erre a célra a leghatékonyabb mosószert beszerezni, és minél magasabb hőfokon mosni. Így tehát nem feltétlenül ruhák mosásáról van szó, hanem azokról a textilekről, amik nagyobb szennyezettségnek vannak kitéve és jobban bírják a magas hőfokon történő mosást.

  Ilyen például a konyharuha, az ágyneműhuzat, a függöny, a törölköző, kéztörtlő és az egyéb takarításra használt rongyok is. Az ágyneműt már a takarítás előtt célszerű lehúzni, és kimosni, így a teljes fertőtlenítés végén tisztán és illatosan húzhatjuk fel az ágyra, mint a takarítás megkoronázása.

  A fertőtlenítő takarítás menete, mint látod semmivel sem bonyolultabb, mint a hagyományos tisztításé, pusztán csak más eszközök szükségesek hozzá. Alkalmazd tehát 2+1 lépcsős fertőtlenítési módszert: rakj rendet, majd takaríts és fertőtleníts! Ezzel nem csak az otthonod ragyogását biztosítod, hanem az egészségedet is tovább megőrizheted!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

  Tippek, motiváció a mindennapokhoz