Fiókrendező tippek a rendezett íróasztalhoz

Küszöbön a szeptember: elkezdődik az iskola, vége a nyaralásnak. Ilyenkor mindig fókuszba kerül az íróasztal vagy az iroda, hiszen a kert, a strand és a parkok helyett egyre több időt töltünk a lakásban. Hirtelen feltűnnek a nyári hetekben csak pakolgatott iratkupacok, zavaróvá válnak az íróasztalon heverő apróságok és rendszerezésre váró hivatalos dokumentumok is bökik a szemünket. Itt az idő rendet tenni! Ha nem tervezel most egy nagyobb íróasztalt vagy iratszekrényt venni, akkor úgy gondoltam, hogy jól fog jönni néhány tipp, hogy egy fiókrendező segítségével hogyan nyerhetsz helyet az íróasztalon!

Az íróasztal rendje

Egy íróasztal ezerféle lehet: számítógépasztalnak, laptopállványnak használt, irodai vagy otthoni munkaállomás, dokumentumtároló szekrénnyel ellátott vagy sok fiókkal felszerelt. Egy biztos, az íróasztalnál rengeteg apróságnak kell helyet találnod! Sajnos gyakori, hogy az írószerek, eszközök átláthatatlanul, egy helyre ömlesztve hevernek egy fiókrendező hiányában.

Ahogy a legtöbb otthonszervezési feladatnál, itt is az lesz az első, megspórolhatatlan lépés, hogy szedd elő az összes cuccot és nézd át, mi az, ami még használható. A kifogyott, beszáradt tollaktól, törött vonalzóktól, felesleges cetliktől és aktualitását vesztett dokumentumoktól egyszer s mindenkorra válj meg!
Ezután már csak a hasznos tárgyaknak, iratoknak kell helyet találni – hidd el, sokkal könnyebb lesz így.

Egyszer kell a rendet megteremteni, aztán pedig fenntartani!

Szinte mindannyian beleestünk már abba a hibába, hogy hirtelen felindulásból katonás rendet vágtunk az íróasztalon vagy az irodában, aztán néhány nappal később reménytelenül bámultuk a szétszórt tollakat, a minden ellepő papírokat és a tornyozódó dossziékat.

Az otthonszervezésnél mindig az a cél, hogy olyan rendszert alakítsunk ki, amely aztán könnyedén fenntartható lesz a hétköznapokban is. A rendrakás, a saját rendszer kialakítása nem csak a kényszeres, kontrollmániás kismókusoknak fontos! A rendszerertelen tárolás, a felesleges tárgyak tömkelege mindenkinek megnehezíti az életét. Nem férsz oda, megint széthagyod, harminc percet kéne pakolni, hogy elkezdhess takarítani vagy nincs meg huszadjára sem, pedig indulni kéne, ezen aztán jól összevesztek… Mindenkinek ismerősek ezek a helyzetek. Egy jól kialakított otthoni rendszerrel ezektől elbúcsúzhatsz.

Átlátható, rendszerezett íróasztal – mindössze néhány lépésben!

Ezért aztán az íróasztal esetében a kiválogatott tárgyaknál elsőként azt érdemes eldönteni, hogy mit szeretnél minden nap szem előtt látni, mi az, amire az íróasztal felületén van szükséged. Kis segítségként megsúgom: ha elsősorban a laptopodat, számítógépedet használod az asztalon, akkor szinte semminek nem kell elől maradnia.
Minden másnak az íróasztal szekrény részében és a fiókokban kell helyet találni.

Fiókrendező a tollaknakA hosszú távon tárolandó iratok, dokumentumok a nagyobb szekrényrészbe, mélyebb fiókokba kerülhetnek, mappákba és dobozokba rendszerezve. A kézre eső fiókokban kell helyet találni a gyakran használt írószereknek és kiegészítőknek, hiszen innen lesz a legegyszerűbb elővenni őket nap mint nap.

A kisebb-nagyobb fiókokban pedig úgy lesz a legkönnyebb egy fenntartható rendet kialakítani, ha mindennek megtalálod a helyét, a fiókon belül is! Ennek a legegyszerűbb módja, ha néhány fiókrendezővel felosztod a fiókot és kihasználhatóvá teszed vízszintesen és függőlegesen is a rendelkezésre álló teret.

A fiókrendező előnyei

A fiókrendező egyszerű és nagyszerű! Alapvetően egy olyan bambusz vagy műanyag elválasztóelemről, kis tárolóról beszélünk, ami segít elkülönítve tartani a különböző dolgokat. Ezzel rengeteg helyet tudunk nyerni, ráadásul hihetetlenül sok időt is: nem kell többé perceket áldozni arra, hogy egy működő tollat találj a fiókban.

Az utóbbi években kifejezetten divatba jöttek a lapos, széles fiókokkal ellátott íróasztalok. Ezeknél szerintem nélkülözhetetlen néhány fiókrendező, hogy a sokszor csak pár centi magas, de akár fél négyzetméter területű fiókokat jól ki tudjuk használni.

Milyen fiókrendező kell neked?

Ahogy említettem, fiókelosztóból ezerfélét találhatsz, mindenféle alapanyag és forma előfordul. Amikor kiválasztod a számodra megfelelőt, akkor igazából két dolgot kell szem előtt tartanod: mennyi ideig szeretnéd használni és milyen stílusra van szükséged.
Az alapanyagnál a fő kérdés a tartósság: egy papír fiók idővel koszolódik, elveszti a tartását. Ezzel szemben a műanyagból készült darabokat könnyedén elmoshatod és hosszabb ideig használhatóak. Ha pedig inkább bambusz fiókrendezőt preferálod, az is megtalálható a webáruházban.

A stílust illetően, amennyiben ritkán használod az íróasztalt és a megjelenés nem elsődleges számodra, akkor jók lesznek a színes, egyszerűbb kis tárolók is. Mondjuk a rózsaszín pillangós papírtárolók szuperek lehetnek egy kisiskolás íróasztalába, de egy munkahelyi íróasztalnál már lehet, hogy kicsit cinkes választás… Hasonlóan, ha megvásárolod életed íróasztalát, akkor esélyes, hogy ízlésesen elrendezett fiókokat szeretnél látni nap mint nap.

Mérd le a fiókod méretét és gondold végig, hogy mely tárgyaknak kell helyet csinálnod! Így könnyűszerrel ki fogod tudni választani a megfelelő fiókelosztókat.

Az én választásom a fiókrendszerezés terén

Mivel személy szerint annak a híve vagyok, hogy inkább kevesebb, de minőségi tárgyat vigyünk haza az otthonunkba, ezért a Kívül Belül Boldogság webáruház kínálatát is ilyen elvek mentén alakítottam ki. Átlátszó, tartós műanyagból készült, változatos méretű és formájú fiókrendezőket válogattam össze. Mivel igény volt rá, ezért a bambusz fiókrendszerezők is már megtalálhatóak a kínálatban. Ezek letisztultak, minimalisták, így akár többféle íróasztalhoz is tudod majd őket használni az idő során.

Kívül Belül Boldogság Webáruház

Fiókrendező a tollaknak

Formu bambusz fiókrendszerező F2

Érdekel

Formu összekapcsolható fiókrendszerező B5

Érdekel

Linus 3 részes fiókrendszerező C6

Érdekel

Linus fiókrendszerező D5

Érdekel

Vannak 5 és 7,5 centiméter magasak, valamint megtalálhatóak az összekapcsolható és az emeletes fiókelosztók is. A 7,5 cm magas (D család tagjai) elemeket mélyebb fiókokba javaslom, így több tárgyat tudsz tárolni bennük. Az emeletes fiókrendszerezők segítenek a teret nem csak vízszintesen, de függőlegesen is felosztani: így megduplázhatod a helyet a fiókon belül!

Ezeket a fiókrendszerezőket csak egyszer kell beszerezni, hogy aztán hosszú éveken keresztül a segítségedre legyenek a rend megteremtésében és fenntartásában. Ráadásul a tartós darabok használatával kevesebb szemetet is termelünk! Az Interdesign márka termékeinek összeválogatásakor olyan széles választékot igyekeztem kialakítani, amiben biztosan megtalálod majd a számodra szükséges darabokat.

A fiókrendező hátrányai

Bizony, otthonszervezési szempontból azért résen kell lenni! A fiókelosztók lényege, hogy a lehető legpraktikusabban kihasználhasd a belső teret. Nem pedig az, hogy az összes haszontalan tárgy bezsúfolható legyen egy fiókba! Mindenképp a válogatással kezdd a rendrakást és csak a fontos, érdemes eszközöket és írószereket tartsd az íróasztalban.

Átlátható íróasztal, koncentrált figyelem

Egy alapos rendrakás és az új rendszer kialakítása után koncentráltabban fogsz tudni tanulni és dolgozni az íróasztalodnál. Az már csak ráadás, hogy sok időt és felesleges keresgélést is megspórolsz magadnak. És persze tudom, az iskolakezdéssel együtt járnak a nagy bevásárlókörutak, a grafománok pedig már az orrukban érzik az új filcek illatát és az ujjuk alatt az új füzetek tapintását…  De egy rendszerezett íróasztalban, a fiókrendezővel átláthatóvá tett fiókokban az új daraboknak is egyszerűbb lesz megfelelő helyet találni!