Skip to content

Fürdőszoba rendszerezés és tárolás: praktikus és kevésbé jó megoldások

  fürdőszoba rendszerezés

  Fürdőszoba rendszerezés előtt állsz? Ebben a helyiségeben érdemes figyelmet fordítani a tárolástechnikára, hiszen itt számos apróságot pakolhatunk. Ehhez hoztam most ötletként a legpraktikusabb tárolókat, hogy megkönnyítsem számodra a választást!

  Fürdőszoba rendszerezés első lépése: szelektálás

  A fürdőszoba rendszerezés nem lehet sikeres szelektálás nélkül. Pakolj ki tehát mindent a fürdőszoba szekrényekből, polcokról, vegyél le mindent a kád vagy zuhanyzó széléről és kezdődhet a selejtezés! Mindent, aminek lejárt a szavatossága attól válj meg, legyen az tisztítószer, smink vagy egyéb kozmetikum.

  Honnan tudod, hogy lejárt egy kozmetikai termék? Mindegyik csomagolásán találsz egy kibontott tégely ikont, ami azt jelöli, hogy felbontás után hány hónapig használhatod. Leggyakrabban 6 vagy 12 hónapos lejárattal fogsz találkozni, de ennél rövidebb és hosszabb időtartam is lehetséges. 

  Ha nem tudod, hogy egy kozmetikumot mikor bontottál fel, akkor hagyatkozz az érzékszerveidre!

  Amennyiben eltérő állagot vagy szagot tapasztalsz, akkor valószínűleg a termék már megromlott. A jövőben írd rá a felbontás dátumát az adott termékekre, hogy könnyen nyomon tudd követni a lejáratot! De egy papíron vagy Excel fájlban is vezetheted a dátumokat, ha nem akarod összefirkálni a tubust.

  Mi az, amire nincs szükséged?

  Szelektálás során természetesen nem csak azt kell figyelembe venned, hogy egy termék lejárt-e, hiszen a fürdőszobában nem csak kozmetikumokat vagy tisztítószereket találunk. Hajgumik, törölközők, rongyok, és egyéb tárgyak is helyet kapnak itt. Éppen ezért alaposan szelektálj, válj meg mindentől, amit nem használsz, vagy amiből rengeteg hasonlót tartasz.

  Hiszen például törölközőből nincs feltétlenül szükség sokra, továbbá a lyukas, bolyhos, elhasználódott törölközőnek sem kell tovább foglalnia a helyet. Van olyan hajvasalód, ami már be sem kapcsol? Valószínűleg semmi szükséged rá a továbbiakban, hiszen, ha eddig nem javítottad meg, akkor nagy eséllyel ezután sem fogod. 

  Tele van a polcod termékmintákkal? Ha eddig nem próbáltad ki őket, akkor miért őrizgeted? Van olyan tisztítószered, ami nem vált be? Ne tartogasd tovább akkor sem, ha még nem járt le, hiszen úgysem fogod elhasználni. Ha nem akarsz mindent a kukába dobni, akkor akár el is adományozhatod vagy rokoni körben szétoszthatod a még jó minőségű készítményeket. Hiszen másnak lehet az a kedvenc tisztítószere, ami neked nem jött be.

  A nagy volumenű szelektálás közben ne felejts el kategorizálni sem!

  Tedd külön kupacba a zuhanyzás, hajmosás eszközeit, külön csoportot kapjanak a takarító eszközök, külön a smink- és bőrápolási rutin termékek, és így tovább.  A csoportoknak köszönhetően fogod látni, hogy mennyi mindennek kell helyet találnod, és milyen tárolási megoldásokra lesz szükséged.

  Fürdőszoba rendszerezés: a megfelelő tároló kiválasztása

  A fürdőszoba rendszerezés sokszor nehéznek tűnik, hiszen gyakran kis térről vagy kevés tárolási felületről beszélhetünk. A fürdőszobák gyakran a legtágasabb otthonokban is a legkisebb helyisége a háztartásnak, vagy éppen nem sok lehetőség jut a rengeteg holmi tárolására. Azt gondolnád, hogy a rendszerezők csak még több helyet foglalnak? Ez egy tévhit, ugyanis a jól kiválasztott rendszerező segít abban, hogy ne érezd zsúfoltnak, kupisnak a teret, és megkönnyíti a tárolást, nem pedig bonyolultabbá teszi.

  Rendszerező kiválasztásakor mindig figyelj a méretekre!

  Hiába tetszik meg egy tároló, ha a neki szánt helyre ne fér be, vagy éppen a benne tárolni kívánt eszközök számára nem optimális a mérete. Továbbá mindig tartsd szem előtt azt, hogy milyen tárolási módhoz keresel rendszerezőt. Ugyanis más lesz a praktikus a polcos- és a fiókos tárolás számára is.

  Fiókos tárolás legjobb megoldásai

  Ha fiókban tárolod a legtöbb fürdőszobai holmid, akkor ne kövesd el azt a hibát, hogy mindent csak bedobálsz a fiókokba! Ha egy egész fiókot szentelsz az arcápolási termékeidnek akkor sem a legcélszerűbb mindent bedobálni, hiszen nehezen fogod megtalálni az egyes dolgokat.

  Egy smink fiók rendszerező kényelmesen felosztja 4 részre a benne tárolt dolgokat. Nevével ellentétben nem csak sminktermékek tárolására alkalmas. Hajgumik, manikűr kellékek, és egyéb apróbb eszközök számára is átlátható tárolást biztosít. Kialakítása miatt a legtöbb fiókhoz passzol. Ha egyszerre több kategóriába tartozó apró eszközöket szeretnél elhelyezni a fiókban, akkor ez egy kiváló megoldás. 

  Nagyobb fiók esetében, vagy több dolog tárolására válassz 6 részes, bővíthető sminkrendszerezőt! Vagy válogass egyesével a különálló smink fiók rendszerezők közül, amely segítségével moduláris rendszert alkothatsz meg a saját ízlésed szerint. 

  Mire figyelj a fürdőszoba rendszerezés során, ha fiókos tárolásra keresel megoldást?  Egyrészt arra, hogy hogyan rendezed be a fiókjaid.

  A könnyen hozzáférhető helyekre a napi szinten használt termékeidet pakold! Míg az alsó fiókokba, vagy a fiókok végébe tedd azokat a dolgokat, amiket ritkán használsz.

  Másrészt azt tanácsolom, hogy műanyagból készült tárolókat válassz, ugyanis ez sokkal könnyebben tisztán tartható, mint a fából készült változatok. Különösen, ha sminket, krémeket, szájhigiéniai termékeket szeretnél bennük tárolni. Hiszen ezeknél könnyen előfordulhat, hogy kifolynak a tubusból és elszínezik a tárolót. 

  Fürdőszoba rendszerezés polcos tárolással

  Ha polcon tárolod a dolgaid, akkor is érdemes odafigyelni néhány dologra. A fürdőszobában is alkalmazhatod a polcok fiókosításának trükkjét, ám ez nem oldja meg a mély polcok okozta problémákat. A mélyebb polcok hátránya ugyanis az, hogy a hátra pakolt dolgokat nehezen érjük el, emiatt elfeledkezünk róluk és hagyjuk megromlani. 

  Egy többszintes kozmetikai rendszerező azonban éppen ezt hivatott kiküszöbölni! Rengeteg dolgot rá tudsz helyezni, és nagyon könnyen hozzáférhetsz bármihez. Kisebb méretű forgótálca is jó megoldás lehet, de keskenyebb polcok esetében kifejezetten praktikusak a fiókos sminktárolók is, amiket egymásra tudsz illeszteni.

  Ezek a tárolás technikai eszközök mind a vertikális hely maximális kihasználását segítik elő!

  Elektromos készülékek tárolása helyesen

  A fürdőszoba rendszerezés nagy kérdése, hogy hogyan érdemes tárolni a különböző elektromos eszközöket, mint a hajszárító, és egyéb hajformázók, epilátor stb. Semmiképpen sem tartom jó megoldásnak, ha csak feltesszük a fürdőszobaszekrény tetejére, vagy használat után ott hagyjuk a mosógépen. Mindenképpen találni kell nekik egy fix helyet, ahol esztétikusan és biztonságosan tárolhatod ezeket!

  Tárolásuknál fontos, hogy minél távolabb legyenek a víztől, az esetleges balesetek elkerülése miatt. Továbbá figyelni kell arra, hogy a vezetékük ne törjön el, és használat után sem mindegy, hogy hová tesszük a forró hajvasalót. Egy hőálló szilikon hajvasaló rendszerező segíthet megoldást találni. Ha mindennap használsz hajvasalót, akkor ez megkönnyíti a dolgod, nem kell mindennap megvárnod, amíg lehűl az eszközöd, hanem használat után egyből el tudod pakolni.

  Ha nem vagy türelmetlen típus és szívesen megvárod amíg lehűl az eszközöd, akkor egy nagyméretű, egyszerű műanyag hajszárító rendszerező is megfelel a célnak. Ezt elhelyezheted a polcon, a fürdőszoba szerkényben vagy akár a fiókban is.

  Nem férsz el a fürdőben? Ezt tedd!

  Kisebb fürdőszoba rendszerezés esetén jól meg kell válogatni, hogy minek hol találjuk meg az állandó helyét. Ilyenkor célszerű az egyes dolgokat a háztartás más területein elpakolni.

  A sminktermékeket például a hálószobában vagy a sminkasztalodnál is tárolhatod egy praktikus kozmetikai rendszerező segítségével. Egy kompakt tárolót bármikor átvihetsz egyik szobából a másikba, így kényelmesen sminkelhetsz a fürdőben is anélkül, hogy ott tárolnád ezeket. Bár egy egyszerű neszesszer is kézenfekvő megoldást nyújt az ilyen esetekre, de abban nehezebb megtalálni a termékeket, valamint fektetett tárolásnál könnyen kifolyhatnak és összeütközhetnek a benne lévő kozmetikumok. 

  Könnyen átköltöztethető dolgok még egy fürdőszobában a törölközők és a tisztítószerek is. Hiszen az előbbit bármikor tarthatod a gardróbodban, az utóbbit pedig a konyhai csap alatti szekrényben. Ezzel helyet szabadítasz fel egy kisebb fürdőszobában. Ha a fürdőszobád méretei megfelelőek, ám kevés a tárolásra alkalmas szekrény, polc, fiók, akkor pedig a gurulós tároló állvány nyújthat szuper megoldást. 

  Praktikus fürdőszoba kiegészítők az esztétikus környezetért

  A fürdőszoba rendszerezés legfontosabb célja, hogy mindennek találj helyet és átlátható legyen minden felületed. Emellett azonban érdemes odafigyelni az esztétikus környezet kialakítására is. Ugyanis a sok szín ugyanúgy okozhat vizuális zajt, mint a zsúfolt káosz. Tehát ha megteheted, akkor egységesítsd a fürdőszobai eszközeidet! 

  A műanyag csomagolásában tárolt szappan helyett válassz automata szappanadagolót, ami nemcsak szép, hanem praktikus is, különösen a vírusosabb időszakokban. Egy műanyag WC kefénél is esztétikusabb és higiénikusabb megoldást nyújt a szilikon WC kefe, ami minimalista stílusával illik a fürdőszoba többi kiegészítőjéhez. A WC környéke továbbá egy modern telefontartós WC papír guriga állvánnyal is esztétikusabbá varázsolható.

  A fürdőszoba rendszerezés tehát nem egy ördögtől való feladat, de időbe telhet, hogy  megtaláld a számodra legjobb tárolási megoldásokat. Elengedhetetlen, hogy a helyiség méretét ne téveszd szem elől. Ha kisebb fürdőszobával rendelkezel, akkor csak a legszükségesebb dolgokat tárold, és ne tarts utánpótlást. Vagy legalábbis ne a fürdőben.

  Mivel ezt a helyiséget a család minden tagja napi szinten használja, így fontos, hogy a kialakított rendszer számukra is érthető és könnyen kezelhető legyen. Ebben segíthetnek a különböző rendszerezők, amik a legkisebbek számára is egyszerű és logikus tárolást biztosítanak. 

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

  Tippek, motiváció a mindennapokhoz