Skip to content

Garázs rendszerezés: útmutató egy átláthatóbb barkács és kertészeti raktárhoz

Garázs rendszerezés.

Sose találsz semmit a garázsban? Esetleg már az autó is nehezen fér be a rengeteg limtomtól, vagy esetleg az “egyszer még jó lesz”, rakd ki a garázsba, eláll eszközöktől? Attól még hogy nem a mindennapi életteredben van egy holmi, ugyanúgy az otthonod területén van. Ha felesleges valami, a garázsban is ugyanúgy felesleges lesz! Jön a jóidő, a következő hétvégére megvan a program: garázs rendszerezés! Olvasd el ezt az útmutatót és rendszerezd a garázst egyszer s mind.

Hogyan kezdj neki a garázs rendszerezés feladathalomnak?

Amerikai statisztika; az emberek mindössze 30%-a tárolja mindkettő autóját a garázsban. Sokszor már az egyik kinn ragad, vagy esetleg mindkettő. Mi ennek az oka? Túl sok cucc van a garázsban. Ezek a garázs szelektálási módszerek segítenek majd, hogy valóban a háztartás számára hasznos és fontos tárgyak legyenek csak a garázsban, ne csak azok, amikre már benn nem volt szükség, de nem volt meg a megfelelő erő és motiváció, hogy teljesen megváljon tőle a család.

Időmenedzsment

A garázs egy viszonylag nagy projekt, rengeteg apró kategóriával, ritkán használt eszközökkel és akár szentimentális tárgyakkal karöltve. A garázsban levő tárgyak mennyiségétől függően minimum egy, de inkább két napra van szükség ahhoz, hogy a tárgyak szelektálástól kezdve a garázs rendszerezés egészén át az utolsó címke is felkerüljön a csatos tárolóra.  Mindneképpen készülj nagy, vastag és tartós kukászsákokkal, valamint pár kartondobozzal, amik majd a szortírozásban fognak segíteni.

Munkaerő növelése

Mivel a garázs területén a háztartás összes lakóinak a holmija található, így fontos, hogy a döntéshozók is részt vegyenek a folyamatban. Több idő és energia folyamatosan félretenni a “ezt majd holnap megmutatom neki és eldönti, hogy kell-e”…ha ilyen van, akkor utána vissza-vissza kell térni az adott kategóriához, addig a megfelelő méretet sem lehet kiválasztani a csatos tárolóból, míg nem tudod mekkora is lesz az adott kategória. 

Minden egyes tárgyról döntést kell hozni

Igen. Jól olvastad. Ez a projekt most nem arról szól, hogy uuu, hagyd azt a dobozt, tudom mi van benne. Ki kell nyitni mindegyik össze-vissza kartondobozt és egyéb tárolót, amit az évek során felhalmozott a háztartás és az összes tárgyat a garázs közepén kategorizálni kell és átnézni, hogy valóban szükség van-e rá. 

Garázs rendszerezés folyamata

Kezdjük az elején, a garázs rendszerezés esetében egy kicsit vissza kell menni az alapokhoz, hogy egyáltalán neki tudj kezdeni.

Garázs takarítás

Ahhoz, hogy rendszerezni tudj, először ki kell állni az autókkal és fel kell mosni a garázst. Jobb  esetben ez elég lesz, ha nem, le kell teríteni valamit, hiszen jelen helyzetben a padló lesz munkaasztalod. Oda kell majd lepakolni és kiteríteni a tárgyakat.

Szelektálás

Mivel az a leggyakoribb eset, hogy a garázsban azok a dolgok landolnak, amik egyszer már átestek egy házon belüli szelektáláson, de valamiért még nem hagyták el teljesen az otthont, így ezekkel a tárgyakkal lesz még egy kör. A szelektálás során 3-4 nagyobb állomást állíts fel: marad, kuka (hagyományos), kuka (veszélyes hulladék), eladás, adomány (névtelen), adomány (célszemélynek) – ezt persze bonyolíthatod / egyszerűsítheted addig, ameddig szeretnéd.

Fontos, hogy a polcokon, dobozokban semmi nem maradhat. Mindent ki kell venni a helyéről és döntést kell hozni róla:

  • maradjon vagy ne?
  • ha marad, akkor milyen nagyobb kategóriába fogod rakni

A kategóriák megalkotása először legyen minél nagyobb; sport eszközök, barkácsolás, kertészet…

Tervezés

Mielőtt még belemennél nagyon a garázsba való tárolódobozok vásárlásába, fontos, hogy megtervezd, hogy a háztartás számára feleslegessé vált tárgyakat hova, mikor, milyen ütemben tudod majd eljuttatni a megfelelő helyre. Ezt vésd is bele a naptáradba. Azt javaslom, hogy ez ne legyen több, mint két hét, ideális esetben inkább legyen azonnal, vagy maximum a következő hétvégén. 

Amennyiben valaki megígéri, hogy eljön (ingyen) egy adott tárgyért, kommunikáld vele, hogy van rá maximum egy hete, de ha még a hétvégén jön, az a legjobb. Az ingyenes átvételeket sokszor elodázzák az emberek, holott megígérik. Sok bánkódást spórolsz meg magadnak, ha motiválod őket, hogy lehetőleg azonnal vigyék el ha kell, ha nem, akkor megy az adományboltba, mert már nem tudod otthon tárolni, nincsen neki helye.

Garázs rendszerezés és tárolás

Otthonszervezési tanácsadóként bárhol is segítek rendszerezni az otthonban, mindig azt javaslom, hogy legyenek egységes tárolóegységeid. Ez a garázsra is igaz. Ha valóban a garázsba állsz be az autóddal minden egyes nap, akkor egy napon belül minimum kétszer is látod a tárolókat. Ha ezek össze-vissza kartonokból és egyéb műanyag maradványokból rád maradtak, akkor az vizuális zajként jelentkezik. Pont amikor tele energiával elindulsz dolgozni, ahelyett, hogy a rád váró izgalmas feladatokra fókuszálnál, azt látod, hogy éppen kilóg félig a gyerek pulcsija a tárolóból. Amikor pedig este van és fáradt vagy, csak pihenni szeretnél, nem pedig azzal szembesülni, hogy épp melyik tárolódoboz fog a fejedre esni, miközben megpróbálsz úgy kiszállni az autóból, hogy ne verd oda az oldalát semminek.

Gondold újra

Manapság a salgópolcozd be és kész vagy elgondoláson túl számos kreatív és könnyen megvalósítható ötletet találsz az interneten. Ne féld újragondolni, hogy milyen kis barkácsprojektet kell megvalósítanod ahhoz, hogy mindennek legyen helye.

Gondold végig:

  • Aprólékos / nagyobb kategóriák?
  • Falra akasztgatás / dobozban tárolás?
  • Milyen kategóriát milyen gyakran használsz? Minél ritkábban, annál feljebb / kevésbé frekventált helyre tedd

A föld láva játék

Gyerekként biztosan játszottad már a föld láva játékot. Garázs esetében is tervezhetsz azzal a mentalitással, hogy minél kevesebb dolognak legyen “a helye” a földön. Ahol tudod, ahogy tudod, érd el, hogy ne legyen a földön szinte semmi. Ha kell, emeld meg a polcszerkezet alsó szintjét olyan magasra, hogy a magasnyomású mosó, a permetező és a fűnyíró is odaférjen könnyedén. 

Tárolóegységek garázs rendszerezés alkalmával

Átlátszó csatos tárolók

Olyan esetben szoktam javasolni garázsba/padlásra az átlátszó tárolókat, amikor nem mászkálsz ott minden nap. Az átlátszó tárolók olyan szempontból jók, hogy pontosan tudod, hogy mi van benne. Vagyis ha másod is esetleg mászkálnak az adott területen, akkor ők is fogják látni, hogy miket tároltok. Ha minden nap ott mész el, akkor lehet, hogy vizuális zajként fogod megélni, pusz mondjuk gyerekek szempontjából nem a legjobb néha ha pontosan látják a karácsonyi égősort a salgópolc tetején 😉 Van olyan helyzet ahol jók és hasznosak, van ahol más, jobb megoldás van.

Nem átlátszó csatos tárolók – újrahasznosított műanyagból

Olyan helyre, ahol gyakran járkál a család én személy szerint a nem átlátszó (tóp színű), újrahasznosított műanyagból készült csatos tárolókat javaslom, amik a Kívül Belül Boldogság webáruházban a 2 literes űrtartalomtól egészen a 70 literig változnak. A tárolókra lehet (sőt kell!) címkét rakni, így egyszerűen be tudod kategoriázni, hogy mi is van benne. Amikor pedig keresel valamit, akkor csak a címkéket nézed. Egységes, ápol és eltakar, valamint diszkrét. 

Vízálló tárolódobozok

Nyirkosabb, párásabb területre a vízálló dobozt javaslom, hiszen ha már el szeretnél valamit tárolni, akkor ezek a tárolóegységek megelőzik, hogy a pára, beázás valamint a felázás tönkretegye a féltve őrzött kincseidet. Nem minden helyre van szükség ezekre, de olyan szentimentális tárgyaknál, amik kisebb párahatás miatt is megsérülhetnek, kifejezetten ajánlom a vízálló dobozokat.

Barkács dobozok

Abban az esetben, ha a garázsban levő tárolóegységek nagyobb mozgásnak is ki vannak téve, esetleg ütésállóság miatt is kétes a túlélésük a webáruházban található barkács dobozt még kalapáccsal is lehet ütni, nem lesz baja.

Mit ne tárolj a garázsban?

  • festékek: a garázsban könnyen változhat a hőmérséklet. Néha túl meleg, amikor pedig nyitva marad a garázs hirtelen lehűl. Ez a festéknek nem tesz jót, állandóbb hőmérsékletre van szüksége.
  • papír halmok: a papír vonzza az élőlényeket a garázsban, így ha sok papírt szeretnél egy helyen tárolni, mindenképpen tedd bele egy nagyobb garázsba való tárolódobozok, van ne itt tárold
  • hűtő: a hűtőszekrény rengeteg áramot fogyaszt, hogyha egy alapból magasabb hőmérsékletű területen van. Így ha a garázsban nyáron iszonyat meleg van, energiafelhasználás szempontjából nem a legpraktikusabb
  • állat eledel: a száraztápot semmiképpen sem érdemes nyitott állapotban tárolni, könnyen odavonzhat más állatokat is. állatoknak inkább az OXO légmentes tárolódobozt javaslom.

Polcrendszer

A garázsban a nyílt polcrendszer sokkal hatékonyabb, mint egy zárt. Ha egységes tárolórendszerezed van, ugyanúgy praktikus és esztétikus lesz, nem lesz számodra vizuális zaj. A nyitott polcrendszer olcsóbb is, vagy pedig ugyanolyan drága, de masszívabb, hiszen sokszor nehezebb dolgokat is el kell bírnia a polcnak. Amikor pedig pakolsz nem kell még azzal is bajlódni, hogy ki be csukogasd a szekrényt.

Fali szerszámtartó rendszer

Ez a lyukas tábla segít rendszerezni a barkácskészledet, hogyha szeretnéd, hogy vizuális mindig elől legyenek. Ez egy olyan állomás, ami mindig szem előtt van, gyorsan el tudod érni az adott eszközeidet és felgyorsíthatja a keresést. Tervezésnél azt kell figyelembe venni, hogy ezek csupán a könnyebb eszközöket tudják megtartani.

Garázs rendszerezés után

Bár maga a szelektálás és rendszerezés fázis is kimerítő program, a garázs rendszerezés után levő munkafolyamat s legalább ugyanennyire megerőltető. Ha kész vagy a garázzsal, akkor kész vagy vele. Innentől kezdve pedig csak akkor tudod majd meg is tartani a rendet és a rendszert, ha őrt állsz az ajtóknál és minden egyes tárgyat, ami be szeretne kúszni átértékelsz, és csak akkor engeded be, ha valóban jogos, hogy oda került. Amikor pedig meg fogod hozni a döntést, hogy az új tárgy bekerülhet a garázsba, csak azzal a feltétellel engedd be, hogyha már pontosan tudod a helyét annak az új tárgynak. Különben két csatos tároló közé beszuszakolt görkori nem lesz annyira boldog látvány amikor hazaérsz a munka után. Innentől kezdve csakis tudatosan és megtervezve jöhet majd be bármi is a garázs területére. 

Melyik tároló ládát válaszd?

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz