Gardrób csere: Hogyan tárold a szezonon kívüli ruhákat?

gardrób csere
hirdetés

A jó idő közeledtével kezdetét veheti a gardrób csere! Vagyis ideje elpakolni a szezonon kívüli ruhákat és előrángatni a tavaszi darabokat. Most arra mutatok lehetséges megoldásokat, hogy hogyan érdemes tárolni az éppen használaton kívül eső ruhadarabokat!

Miért jó a gardrób csere?

A gardrób csere számos előnnyel jár. Annak köszönhetően, hogy a ruhatárad szinte felét elpakolod néhány hónapra, rengeteg helyet szabadítasz fel a szekrényedben. Emellett pedig sokkal átláthatóbb tőle a ruhatárad. Hiszen nyáron nem kell kerülgetned a polcokon a kötött pulcsikat, amikor éppen keresel valamit. 

Rendszerezés szempontjából is célszerű megfelezni a ruhatárad, mivel így például a felsőruházat számára kinevezett fiókban nem kell egyszerre besuvasztanod a garbós pulcsikat és a spagetti pántos toppokat. Bár egy fiókrendszerezővel kivitelezhető a különböző ruhatípusok elszeparálása, alapvetően nem ajánlom, hogy ezeket egy helyen tárold.

Tehát a kisebb gardróbbal rendelkezők számára elengedhetetlen a gardrób csere, de aki kényelmesen elfér, annak is ajánlott belefognia a szezonális ruhák rendszerezésébe, csak kicsit máshogy.

Gardrób csere első lépése

A gardrób csere mindig a ruhatárad szelektálásával kezdődik. Mi értelme elpakolni hónapokra azokat a darabokat, amiket a téli szezonban egyszer sem viseltél? Ha egy ruhát nem hordasz, mert kényelmetlen, nem tetszik, van más, ami helyettesíti, vagy nehezen kombinálható mással, attól válj meg! Felesleges több hónapig elcsomagolva őrizgetni, mert sok helyet elfoglal és előbb-utóbb úgyis a kiszelektálás lenne a sorsa.

Évek óta külön tárolod a két szezon ruháit? Vagy most érzed azt, hogy nem férsz el a gardróbodban, mert egy helyen tárolod az összes ruhád? Bárhogyan is érint a gardrób csere, a selejtezés minden esetben elsődleges.

1. Ha már külön tárolsz

Ebben az esetben először azokat a holmikat válogasd át, amit jelenleg a szekrényedben tartasz, de ideje őket elcsomagolni. Válj meg minden ruhádtól és kiegészítődtől, amit nem viseltél az elmúlt szezon alatt. Ha ez megvan, akkor tedd félre őket, ezzel kiürítve a szekrényed. 

Majd vedd elő az új szezon ruháit és ezeket szintén válogasd át, ha hónapokkal ezelőtt, az elcsomagolásuk előtt ezt nem tetted meg! Ennek köszönhetően biztosan csak olyan ruhák fognak sorakozni a szekrényedben, amiket szívesen hordasz, és félrerakni sem fogsz olyan holmit, aminek adományban vagy kukában lenne a helye.

2. Ha eddig nem tároltál szezonálisan

Amennyiben most jött el az ideje, hogy ketté szedd a ruhatárad, akkor pakold egy óriási kupacba az egész gardróbod tartalmát és mindent egyszerre szelektálj át! Szelektálás során ne csak aszerint csoportosíts, hogy mi az, amit megtartasz és mit nem, hanem már egyből tedd külön kategóriába a téli, és a nyári szezon ruháit. Így könnyen átlátod majd, hogy mi az, amit el kell csomagolnod, és mit kell rendszerezned.

Ne feledkezz meg a szennyestartóban lévő ruháidról sem! Egy ilyen átválogatás előtt érdemes mindent kimosni, hogy egyik ruhánk se maradjon ki a sorból, és biztosan megtaláljuk a helyét!

Szezonon kívüli ruhák tárolása: jó és kevésbé jó megoldások

Ha már biztosan látod mekkora ruhakupacot kell elpakolnod, akkor mutatom milyen megoldások lehetnek segítségedre! Igyekeztem összeválogatni a tárolási megoldásokat a teljesség igénye nélkül. Egy 5-ös pontrendszer segítségével próbálom szemléltetni számodra azt, hogy melyek a szezonon kívüli ruha rendszerezés jó és kevésbé jó tárolási megoldásai.

A következő szempontokat érdemes figyelembe venni egy-egy ruha tároló esetében: molymentesség, helytakarékosság, esztétika, illetve, hogy mennyire gyűrődnek, porosodnak és szellőznek benne a ruhák.

1. Karton doboz

Az innen-onnan megmaradt karton dobozok sok háztartásban népszerű tárolóeszköznek számítanak. Nem mondom, költözés során tényleg praktikusak, de ruhák tárolására hosszú távon nem tartom a legjobb megoldásnak.

Sok ruhát képes elnyelni, azonban nehezen zárható, így könnyen porosodhatnak benne a ruhák.

Ha a szekrény tetejébe vagy éppen legaljába helyeznéd el a bedobozolt ruhákat, akkor ronthat a gardróbod esztétikumán. Egy ritkán használt beépített szekrény legfelső polcain viszont megállja a helyét. Amennyiben zárt garázsban vagy a padláson tartanád az éppen nem aktuális ruháid, akkor a karton dobozt kifejezetten nem ajánlom, ugyanis a molyok könnyen átrágják, valamint a doboz átnedvesedhet, párásodhat, ami akár a ruhák penészesedéséhez is vezethet.

Helytakarékosság: 2/5, Gyűrődésmentesség: 5/5, Pormentesség: 2/5, Páramentesség: 1/5, Esztétikum: 2/5, Molymentes? Nem

2. Műanyag tároló doboz

A műanyag tárolódoboz is egy alternatívája lehet a gardrób csere során elpakolni kívánt ruháknak. A kartonhoz hasonlóan, szépen bele tudod hajtogatni a ruhákat nagy mennyiségben is.

Mivel csatos tetővel van ellátva, így nagyon jól záródik és képes megvédeni a ruhákat a portól, molyoktól, és anyaga miatt a nedvességtől is.

Nagy helyet elfoglal, viszont nem lesz baja a ruháidnak akkor sem, ha a padláson kapnak helyet. Az átlátszó doboz egy gardrób alsó vagy felső polcán is megállja a helyét, ám a tópszínű műanyag tároló doboz kevésbé esztétikus egy szekrényben, de a padlásra viszont tökéletesek. 

Helytakarékosság: 2/5, Gyűrődésmentesség: 5/5, Pormentesség: 5/5, Páramentesség: 5/5, Esztétikum: 3/5, Molymentes? Igen

3. Vákuumzsák

A vákuumzsák egy időben nagy népszerűségnek örvendett, hiszen nagyon kis helyen tudjuk benne tárolni a sok ruhát. Lényege, hogy a zsákban elhelyezett ruhák mellől porszívóval kiszívjuk az összes levegőt, így a zsák egészen kicsire összezsugorodik. A kisebb háztartások tehát nem véletlenül kedvelhetik ezt az alternatívát. Azonban a zsák nem túl strapabíró, sokszor egy szezon után ki kell cserélni hiszen, ha egy apró lyuk is keletkezik rajta, akkor a vákuumozás már nem lesz megoldható. Emiatt a molyoktól sem véd meg maximálisan.

Kis helyet elfoglal, így akár az ágyneműtartóba is elhelyezheted, viszont a gardrób polcain nem nyújt esztétikus látványt.

Hátránya, hogy nem szellőznek benne a ruhák és a vákuum hatására nagyon összegyűrődnek, így a kényes darabok számára egyáltalán nem ajánlom ezt a fajta tárolást.

Helytakarékosság: 5/5, Gyűrődésmentesség: 1/5, Pormentesség: 4/5, Páramentesség: 4/5, Esztétikum: 1/5, Molymentes? Nem

4. Szemeteszsák

A szemeteszsák szintén egy elterjedt módja a szezonon kívüli ruhák tárolásának. Praktikus abból a szempontból, hogy sok ruhát elnyel és viszonylag sok helyen elfér, hiszen nincs merev fala, mint a dobozoknak. Egy jó minőségű, strapabíró szemeteszsák kevésbé fog kiszakadni, így megvédi ruháidat a portól, azonban a molyok ellen nem nyújt megfelelő védelmet. 

Az ágyneműtartóban biztonságban tudhatod ruháid egy szemeteszsákban is, de a padláson vagy a garázsban semmiképpen sem jó megoldás a zsákozás.

A gardróbod kevésbé hozzáférhető helyén pedig egyáltalán nem fog esztétikus látványt nyújtani. A cipőknek végső esetben azonban jó lehet!

Helytakarékosság: 4/5, Gyűrődésmentesség: 1/5, Pormentesség: 4/5, Páramentesség: 3/5, Esztétikum: 1/5, Molymentes? Nem

5. Textil tárolók

A különböző cipzáras textil és hálós tárolók, mint például a bőrönd rendszerező egy jó megoldás a ruha tárolásra, ha az ágyneműtartóba vagy a gardróbod egyik polcára rejtenéd a ruháid. Ebbe szépen be tudod hajtogatni a ruhákat és biztonságosan tárolni az otthonod melegében. Viszont a kisebb változatok nem képesek nagy mennyiségű ruhát elnyelni, míg a nagyobb textil tárolók nem férnek el kényelmesen a gardróbban.

A hálós részek miatt porosodásra van esély, ám a ruhák jól szellőznek benne. Mivel a molyok ellen egyáltalán nem véd, így nem ajánlott a padláson vagy a garázsban használni.

Helytakarékosság: 3/5, Gyűrődésmentesség: 5/5, Pormentesség: 2/5, Páramentesség: 2/5, Esztétikum: 4/5, Molymentes? Nem

+1 Bútorokban

Az előbb különböző tárolókat mutattam a gardrób csere éppen nem aktuális ruhái számára. Azonban nem feltétlenül kell ezekbe elcsomagolni a ruhákat, más megoldások is léteznek a tárolásukra. Korábban is említettem, hogy az egyes zsákokat vagy dobozokat akár a gardróbod felső vagy alsó polcain is elhelyezheted. Ezzel extra helyet nem nyersz ugyan, viszont az átláthatóság és rend könnyebben megteremthető, ha csak az aktuális szezonnak megfelelő ruhákat látod.

Tehát, ha a helyspórolás számodra nem mérvadó, akkor akár több, nagyobb méretű tároló kosár segítségével is eltűntetheted szem elől a nem aktuális ruhákat a gardrób aljában, tetejében vagy a mély polcok végében. Ez nem ront a gardrób esztétikumán, és a következő szezonváltáskor gyorsan át tudod cserélni bennük a ruhákat. Lásd el címkékkel, így egyértelműen tudni fogod miben vannak a pólók, miben a nadrágok.

Az ágyneműtartót is említettem a zsákok és a szövet tárolók esetében. Egy üres ágyneműtartóba elfektetheted a nagykabátokat bármiféle tároló igénybevétele nélkül, míg a pulcsikat, vastag nadrágokat teljesen máshová pakolod egy doboz vagy zsák segítségével. Hiszen lássuk be, egy igazán vastag kabát a tároló doboz felét elfoglalhatja, emiatt megnehezíti a praktikus tárolást.

A porosodás és a gyűrődés elkerülése végett viszont nem ajánlom, hogy rendszerező nélkül bedobáld az összes ruhád egy nagy ágyneműtartóba.

A nagykabátokat a szekrényben is felakaszthatod, ahol nem látni, a vékonyabb dzsekik, kabátok pedig helyet kaphatnak az előszobában. A különböző bútorokban történő tárolás általános értékelése pedig a következő:

Helytakarékosság: 3/5, Gyűrődésmentesség: 4/5, Pormentesség: 4/5, Páramentesség: 5/5, Esztétikum: 4/5, Molymentes? Igen

A gardrób csere segíthet abban, hogy jobban átlásd a ruháid, könnyebben megtartsd a rendet és egyszerűbben helyet szoríts az új ruhák számára. Figyelj rá, hogy a gardróbod sose legyen maximálisan megtöltve, és minden aktuálisan hordott kedvencedet pedig tartsd kéznél! Válassz egy rendszerezőt, aminek segítségével a szezonon kívüli ruháidat is biztonságban tudhatod az adott időszak után is!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szeretnél egy rendezett otthonban élni?

Tippek, motiváció a mindennapokhoz