Gardrób rendszerezés: Hogyan tartsd meg a rendet hosszú távon?

gardrób rendszerezés
hirdetés

A gardrób rendszerezés nem könnyű feladat, a rend hosszú távú megőrzése pedig még nagyobb kihívás. Hiszen, ha ruháid nincsenek megfelelően tárolva, akkor gyorsan felborulhat a pár napig megtartott rendezett állapot. Ennek nem kell így lennie. A megfelelő tárolási módszereket megtalálva te is képes lehetsz egy átlátható és fenntartható rendszert kialakítani a gardróbodban! 

A gardrób rendszerezés első lépései

Ahhoz, hogy minél hatékonyabb legyél, segítek meghatározni a rendszerezési stílusod. Mit gondolsz, inkább az a típus vagy, aki egy egész napot szeret rászánni a rendrakásra és egyben megcsinálni az egészet, vagy esetleg sok kisebb feladatot szeretsz elosztani több napra? A lépések mindkét módszernél megegyeznek:

Szelektálnod kell, majd kategóriákat kialakítanod és végül a legpraktikusabb módon rendszerezned!

Ha a több feladatra való lebontást választod, akkor minden napra találj egy célt. Kezdd a fehérneműs fiókoddal, majd haladj tovább polconként vagy ruha kategóriánként. Amennyiben inkább egyszerre letudnád az egészet, akkor első lépésként pakold ki az egész gardróbod tartalmát egy kupacba, és kezdheted a gardrób szelektálást!

Mi alapján szelektálj?

Válassz néhány nagyobb szatyrot vagy dobozt, amibe a kiszelektált darabokat helyezed a következő szempontok szerint:

  1. Adomány, vagy rokonok számára szánt holmik
  2. Eladásra szánt ruhák
  3. Kukába való, használhatatlan darabok

Persze, ha úgy gondolod például, hogy semmit nem akarsz eladni, akkor erre ne tarts fenn egy külön dobozt, csak a számodra relevánsak alapján szelektálj!

Érdemes figyelembe venni a szelektálás során azt, hogy ne zsúfold tele a szekrényedet. Inkább pakolj 90%-ig maximum, így rugalmasan tudod majd kezelni később is a gardróbból ki-be áramló ruhákat. Egy ruhatár akarva akaratlanul is, de folyamatosan változik, szezontól, súlytól, élethelyzettől és stílustól függően. De ez így van rendjén. Ne feledd, hogy lehet a szennyestartóban vagy lóghat a szárítón is néhány darabod, amiket később el kell pakolnod!

Ha úgy látod, hogy minden ruha jó rád, egyik sem szakadt, teljesen használható darabok, de mégis szelektálásra lenne szükséged a nagyobb hely érdekében, akkor próbáld ki a KonMari módszert! Ez alapján csak azokat a ruhadarabokat tartsd meg, amik örömet okoznak számodra. Esetleg, ha nyitott vagy rá, akkor szelektálhatsz a színtípusod szerint is, vagy pedig annak megfelelően, hogy kapszulagardróbot tudj kialakítani.

Gardrób rendszerezés: Kategorizálás az átláthatóság megteremtéséhez

Az átválogatás során a megtartani kívánt ruháidat rendezd a megfelelő kategóriákba. Ezáltal könnyen láthatod, hogy miből mennyi van. Ennek köszönhetően pedig könnyeben el tudod pakolni a ruhákat a megfelelő helyükre. 

Tedd a pólókat, nadrágokat külön kupacba.

Ha egy kategóriába sok ruha tartozik, akkor oszd szét további alkategóriákra!

Például, ha sok nadrágod van, akkor csoportosíthatod külön a nadrág típusokat.

Lehetnek azonban olyan kategóriák is, amik egy-két darabot jelentenek, ilyenkor gyűjtheted ezeket egy helyen. Vagyis a sportruházat például lehet egy csoport, nem muszáj szétszedned külön a trikókat és nadrágokat, ha csak néhány darab van belőlük.

Fiókos ruhatárolás

A gardrób rendszerezés a fiókos komódoknál egyszerűen végrehajtható.  Ha a fehérneműid mellett, fiókokban tárolod a többi ruhádat is, akkor felejtsd el a ruhák laposra hajtását és egymásra halmozását! Tárold a ruhákat állítva! A ruhatornyok ugyanis a fiókban káoszt eredményezhetnek.

A KonMari ruha hajtogatást alkalmazva ezt könnyen el tudod kerülni. Talán az ing és egyéb kényes anyagú alkalmi ruha kivételével bármelyik darab tárolására kiváló ez a módszer, de ezeknél sem kivitelezhetetlen. Azt javaslom, ha elsőre idegennek is tűnik ez a hajtogatás és tárolás, akkor is tegyél vele egy próbát, mert nagy eséllyel tovább meg tudod tartani a rendet a fiókjaidban.

Ahhoz, hogy a fiókokat maximálisan ki tudd használni tárolás szempontjából, használj fiókelosztót. Ezzel könnyen el tudod szeparálni egymástól a kategóriákat, de egy kisebb fiók esetében a fehérneműk rendszerezésére is jó alternatíva.

Polcos megoldások

Ha leginkább a szekrényed polcait tudod használni a ruháid tárolásához, akkor kicsit más módszereket kell alkalmaznod a gardrób rendszerezés során. A polcok előnye, hogy rengeteg minden ráfér, hátránya viszont, hogy a mélyebb polcok sok ruhát benyelnek, így kevésbé tudod átlátni a ruháid. De ne aggódj a polcokon sem lehetetlen megalkotni az áttekinthető rendszert!

Két lehetőséged van tárolás szempontjából, amikkel garantáltan nem csak pár napig marad meg az átláthatóság. Az egyik, ha itt is alkalmazod a ruhák állítva tárolását és KonMari technikával hajtogatod őket. Ez a szabad polcokon azonban nem a legesztétikusabb, így szükséged lesz tároló kosarakra.

Ezekbe könnyedén bele tudod pakolni a Konmari módszerrel hajtogatott ruháid, hiszen fiókosítod vele a polcaidat. Viszont, hogy egyszerűen meg is találd azokat, érdemes a kosarakat címkével ellátnod. Mélyebb polcok esetében azokat a ruhákat tárold hátul, amiket ritkábban hordasz, vagy éppen nincs szezonjuk, hogy ne kelljen napi szinten leemelned a kosarakat egymás elől. 

A másik rendszerezési lehetőség az, hogy a ruháidat a hagyományos hajtogatási módszer szerint tárolod. Egy polcon jól átláthatod a ruháidat akkor is, ha azokat egymás tetejére hajtogatod. Az egyetlen hátulütője ennek, hogy a legalsó darabokat nehézkes kiszedni. Továbbá a szélesebb polcok miatt az elsőre átláthatóan felsorakoztatott ruhatornyok hamar összekeveredhetnek, ha össze-vissza dülöngélnek. Hogy ezt elkerüld használj polcelválasztót! Ezzel könnyen ki tudod támasztani a ruhákat és meg tudod tartani a kategóriákat.

Akasztós gardrób rendszerezés 

Az akasztós szekrény előnye, hogy minden ruhadarabot látsz, azonban nem túl helytakarékos megoldás. A ruhák akár dupla akkora helyet is elfoglalhatnak így, mint összehajtogatva. 

A könnyen gyűrődő, kényes anyagú ruhákat vállfán tárolni a legcélszerűbb. Azonban, ha neked a legtöbb ruhád számára is ez a tárolási lehetőség áll fenn, akkor oda kell figyelned néhány dologra, hogy átláthatóvá varázsold benne a rendet. 

A ruháidat például rendezheted vastagság szerint. Vagyis a sor elejére helyezheted a pulcsikat a végére pedig akaszthatod a nyári trikókat, ruhákat. Ezen kívül szín szerint is felsorakoztathatod őket. Ezzel a tárolási módszerrel minden darabot gyorsan megtalálsz, továbbá esztétikussá is válik a gardróbod.

Egy apró trükk, amivel a szekrényed tartalma még átláthatóbbá és esztétikusabbá válik, ha egységes vállfákat használsz. Ezzel csökkented a vizuális zajt is.

A szekrény akasztós részét más szisztéma szerint is ki tudod használni. A táskáid számára például ez az egyik legjobb alternatíva, amit a táska akasztó kampó segítségével tudsz kihasználni. Ezzel sérülésmentesen tudod tárolni a táskáid, továbbá így nem foglalják a helyet a polcokon, amikre a ruháidnak esetlegesen nagyobb szüksége lehet. 

Kiegészítők tárolása

A sálak, övek és nyakkendők fiókban tárolása feltekerve egy nagyon kényelmes és praktikus módszer, azonban, ha csak kevés hely áll rendelkezésedre nem biztos, hogy jó, ha ezeknek egy egész fiókot kinevezel. Használj ezek rendszerezésére sáltartót, ami lényegesen kevesebb helyet foglal el.

Ha egy egész gardróbszoba áll rendelkezésedre, akkor praktikus megoldás, ha az ékszereidet is itt tárolod, hiszen az öltözködéshez ezek is hozzátartoznak, s jó, ha egy helyen megtalálsz mindent a készülődéskor. Sok apró ékszer tárolására egy tetővel ellátott rekeszes ékszertartó megfelelő opció lehet, de ha inkább a nyaklánc a kedvenc kiegészítőd, akkor válassz fülbevalótartó állványt, amire a nyakláncokat is esztétikusan fel tudod akasztani.

Gardrób rendszerezés

Szezonon kívüli ruhák tárolása

Azzal, hogy elcsomagolod az éppen szezonon kívüli ruháidat, plusz helyet szabadítasz fel a gardróbodban. Ez különösen kisebb gardrób esetében fontos, de alapból is áttekinthetőbbé válik a szekrényed, ha olyan ruhákat tárolsz benne, amiket valóban hordasz az adott hónapokban. 

A szezonon kívüli ruhák elpakolásához, szükséged van néhány szabad tárolási felületre. Ha van egy üres ágyneműtartó, akkor oda behajtogathatod az éppen nem hordott darabokat. Amennyiben lábon álló ágyad van, akkor pedig egy ágy alatti tároló jó megoldás lehet erre a célra. Ha egyik megoldás sem adott számodra, akkor egy tároló láda lehet a megmentőd. Amellett, hogy kényelmesen tudsz bele pakolni, ülőalkalmatosságként is szolgálhat.

Ha a ruhásszekrényed tetején van elég hely, vagy rendelkezel beépített szekrénnyel, amiben még van szabad tárolási felület, akkor érdemes felpakolni a használaton kívüli ruháidat. Ehhez megfelelő lehet a tároló doboz tetővel vagy hajtogathatod azokat egy textil tároló dobozba, ami még kevesebb helyet foglal el, de eközben láthatod, hogy miket pakoltál bele. 

Remélem, hogy sikerült hasznos információkhoz jutnod a gardrób rendszerezést illetően, és bele mersz vágni az egész ruhatárad rendbe rakásába. Kívánom, hogy megtaláld a számodra leginkább fenntartható tárolási módszereket, így megtartva hosszú távon a rendet a gardróbodban!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés