A vissza a suliba sorozat keretein belül a következő fókusz most a gyerekszoba berendezése. Azon belül is a gyermekünk íróasztal rendszerezése a suli előtt. Hiszen ha már egy rendszerezett íróasztallal kezdheti meg az iskolát, akkor első pár hét is nyugodtabban telhet. Azt itt le szeretném szögezni, hogy a tanulás az tanulás. Hiába az első pár évben még nincsen annyi lecke, mégis ha a gyermekünknek valami fókuszálni kell, ahhoz a lehető legnyugodtabb és leginspirálóbb környezetet kell, hogy kialakítsuk.

Gyerekszoba berendezése: az eszközök tartóssága

Már amikor iskolás lesz a  gyermekünk, a bútorok tekintetében is ugrik egyet, elhagyja a kisfiús, kislányos báránykás függönyt, és már kicsit felnőttesebb bútorokat veszünk nekik. Amikor elérkezünk ehhez a lépéshez, akkor azt javaslom, hogy gondolkodjunk hosszútávon. Minél letisztultabb bútort választunk nekik, annál később fogják kinőni, később lesz szükségünk lecserélni. Mindenképpen tartós megoldásokat keressünk, amikor íróasztalt és esetleg mellette levő polc állványt választunk.

Az asztal után a szék kérdése is fontos. A széknél azt javaslom, hogy menjetek el együtt az Office Depot áruházba, és ültesd bele gyermekedet az ergonómikus forgószékekbe. A szék kiválasztásánál is fontos, hogy minél letisztultabb, annál hosszabb életű lesz a szék. Olyan széket válasszatok, amibe szívesen ül bele a gyermek, hiszen ha már kialakítjátok a tanulósarkot ne a konyhaasztal mellett kelljen tanulnia.

Nyitott és zárt polcok

Gyermekeink kicsinek többnyire vizuális alkatok. Szeretik, hogyha elől vannak a dolgaik, hiszen ha nem látják, olyan mintha nem is lenne. Ezért gondolkodhatunk viszonylag nyitott polcos megoldásokban, hiszen ha minden kézre áll az íróasztal körül, akkor könnyebben észreveszi, szívesebben fogja használni is.

Mindennek legyen helye

A nyitott polcos rendszerek azonban könnyen jelentenek vizuális zajt is a gyerekszobában. A gyerekszoba berendezése ezért sokszor nekünk szülőknek is fejfájást okoz. Legyen szép, zárható fiókos és polcos íróasztala és kis szekrénye mellette, amibe el tudja dugni a dolgokat, vagy inkább legyen minden elől? Akkor viszont nem tudjuk elzárni a kupit, minden elől lesz…

Ezért javaslom, hogy bármilyen rendszerben is gondolkodtok, ne álljatok meg az íróasztal vásárlásnál iskolakezdés előtt. Ugyanúgy, mintha egy felnőtt íróasztalát rendeznétek be, gondolkodjatok tárolási megoldásokban is. Minél letisztultabb eszközöket vesztek, annál hosszabb távon kiszolgál majd titeket. Lehet, hogy a Verdák és a Jégvarázs idén még menő, de mi lesz jövőre? Ezért ha egy termékcsaládból választotok irattálcákatiratpapucsokat, kukát és átlátszó asztali tolltartót, akkor a letisztultság mellett az anyag és a színharmónia is meglesz, ha a gyermeked íróasztalát nézzük.

A gyerekszoba berendezése tekintetében abban is gondolkodni kell, hogy majd az iskolatáska és a tornazsák hol fog landolni. Már az iskola első napjától arra kell sarkallni gyermekünket, hogy ne csak kiessen a kezéből valahol az előszobában, hanem legyen egy dedikált helye rögtön az íróasztal mellett, ami remélhetőleg ne a föld legyen. Akár egy teljes polc, vagy egy kampó amire a szobájában felakaszthatja a táskáját.

Praktikusság szempontjából gondold végig, hogy mit csinál az “ideális”, rendszerető gyermeked, miután hazaér. Elrakja a táskáját a helyére, kiveszi a kulacsot, uzsonnás dobozt, majd pedig a tankönyveit és füzeteit is. A tolltartót is természetesen kiveszi, mert otthon kihegyezi a hegyezővel, hogy másnap minden ceruzája hegyes legyen. Ez az ideális állapot természetesen vajmi kevésszer fog előfordulni a való életben. Azonban amikor kialakítjuk az iskolás tanulósarkot, akkor fontos, hogy legyen helye ezeknek a folyamatoknak. Legyen hova beraknia az anyunak szóló fontos papírokat, legyen hova kitenni azt a kulacsot és kiszárítania, és természetesen legyen mozgástere a gyereknek.

Vizuális zaj csökkentése

A gyermekünket ha úgy vesszük bármi megzavarhatja ha úgy vesszük. Hiszen ha nem akar tanulni, akkor akár egy légy is eléri a célját. Viszont mivel minket felnőtteket is megzavar a mosatlan edények látványa az asztalunkon, gyermekünket is meg fogja zavarni a játék, a telefon, az egyéb oda nem illő dolog, ami nem a tanulást segíti.

Az íróasztal kialakításánál és rendszerezésénél támogassuk gyermekünket azzal, hogy az íróasztalról és környékéről elrakjuk azokat az eszközöket, amik nem szolgálják a tanulását. Ha elől van a telefonja, még akkor is ha csak a sötét képernyő van mellette 17%-al kevesebb figyelmet tud szentelni a házi feladatnak, vagy a kreatív munkának.

Csak az aktuális legyen elől!

Rengetegszer előfordul, hogy úgy rendezzük be a gyerekszobát, hogy multifunkciós legyen. A fiókokba odarakjuk a rengeteg extra ceruzáskat, az extra ragasztót, az üres füzetek ott állnak sorban a polcokon, hogy majd egyszer amikor eljön az az idő, akkor rögtön kéznél legyen. Azonban inkább elvárjuk, hogy kotorgassa és félrelökje gyermekünk az extra cuccokat, amire éppen most nincsen szüksége, mint elrakjuk a 4. radírt egy technika dobozba magasra, vagy legalábbis az íróasztal közvetlen közelétől egy kicsit messzebbre.

Gyermekünket hónapokig zavarják az üres füzetek, mintsem segítenék abban az egy adott pillanatban, amikor teleírja a füzetet és újra lesz szüksége. Ilyenkor fordulhat elő, hogy egyszerre 4-5 tollat, vagy radírt is használ teljesen feleslegesen, hiszen mindig egy új akad a kezébe. Ahelyett, hogy elhasználna egyet, és ha kifogy a toll, újat vennétek elő, ami akár pár lépésre van az íróasztalától.

Összefoglalva

Egy letisztult, zajmentes környezetben jobban tud fókuszálni gyermeked. A gyerekszoba berendezésénél, különösképpen a tanulósarok kialakításánál fontos, hogy hosszútávon gondolkodj. Minél letisztultabb, nagyfiúsabb/nagylányosabb bútorösszeállítást választotok közösen, annál ritkábban kell lecserélni az asztalt, a mellette levő polcos elemet, és az íróasztalt is. Nem utolsósorban a tanulást elősegítő tárolóeszközöket.

A cikket az Office Depot támogatta. A cikkben szereplő termékek:

* iratpapucs
* irattálca
* átlátszó asztali tolltartó
* tornazsák
* számítógépasztal
* polc állvány
* asztali lámpa
* könyöklő gyerektérkép
* ergonomikus forgószék
* gyerekszék
* technika doboz

Nézd meg a  videót is!