10 alkalom, amikor rendszerezés helyett inkább csak tovább gyűjtögetsz

Rendszerezés helyett tovább gyűjtögetés.

Minden évben eljön a tavaszi időszak. Amikor jobb lesz az idő, több energiád van, és készen állsz, hogy ne csak a ruháidat váltsd le a vastagabb pulcsikról vékonyabbakra, de még az otthonodat is felszabadítsd a felesleges tárgyaktól. De vajon a gyűjtögetés rád is igaz? Nézzük csak meg.

Rendszerezés helyett gyűjtögetés?

1. Amikor automatikusan lefűzöd a papírokat a mappákba

Veled is előfordult már, hogy a különböző felületeken heverő papírjaidat fogtad, és beleraktad a többi közé? Ilyenkor azon jár a gondolatunk, hogy felszabadítsuk az íróasztalunkat, hogy le tudjunk ülni enni az étkező asztalhoz, de nem gondolunk bele, hogy mennyire is van szükségünk az adott papírra. Mennyire van jogosultsága az otthonunkban maradni?

Megoldás: Gondold végig, hogy mit funkcionál a papír. Mikor lehet rá szükséged. Amennyiben ez csak egy táhékoztató jellegű papír, aminek az a célja, hogy tájékoztasson téged, de utána semmilyen más funkciója nincsen az életedben, válj meg tőle!

2. Amikor elrejted a kábeleket egy nagy dobozba, hátha egyszer még össze tudod valamivel dugni

Az otthonodban már számos évtized technológiája megfordult. Voltak nyomkodós telefonjaid, kazettáid, és mindig előfordulnak olyan kábelek, amiket nem igazán tudod, hogy hova kell bedugni. Mit is tudnál velük összekötni. Sokszor előfordul, hogy a gépezet már nincs is a háztartásunkban, te még is megtartod. Ez olyan, mint a rengeteg jótállási papír, aminek már a készüléke sincsen meg, Ismerős?

Megoldás: Ha nem tudod mire való, mit köt össze, működik-e még, akkor miért tartod meg? Hidd el, ha oda kerül a sor, akkor úgyis megoldod. Legtöbbször úgy is csak egy bizonyos eszközhöz tudtad volna használni. Apropó: a régi telefon nem emlék. Töltsd le róla az emlékeket, és válj meg a készüléktől.

3. Amikor félreteszed a kulcsot, ami nem tudod, hogy mit nyit ki

Hasonlóan a kábelekkel, van egy kincsesláda érzése mindenkinek, amikor a nem-tudom-ez-mit-nyit-ki kulcsokról van szó. Elteszed, mert hátha előkerül az a valami, amit kinyit, amit amúgy enélkül az extra 5-10 db kulcs nélkül nem lehetne kinyitni.

Megoldás: Érdemes a kulcsokat is felcímkézni. Így ha más találja meg a kulcsodat, akkor tudja, hogy ez azt a kis ládikát nyitja ki, ami …. Persze itt nem a lakáskulcsról beszélek, azt talán mindenki felismeri, és nem válsz meg tőle olyan egyszerűen, de amikor a bőrönd zárjának a kulcsáról van szó, vagy a biciklizárnak a kulcsáról, azt könnyen össze lehet téveszteni mással, főleg ha már nem is azt a bőröndöt használjátok, és a pótkulcs véletlenül benne maradt a kulcskollekció darabjai között.

4. Amikor elcsábulsz, és újabb cuki tárolókat veszel

Én már csak tudom. Bevallom, mióta létezik a Kívül Belül Boldogság egyre több tároló kerül be az otthonunkba. Természetesen a munka miatt. Ezt már kezdem én sem elhinni. Neked mi az indokod? Mit fogsz benne tárolni? Szükséges egy újabb tárolóeszközt vásárolnod, vagy inkább csak át kellene nézned a többi tárolóeszköz tartalmát?

Megoldás: Sokszor nincs is szükségünk új tárolóeszközökr az otthonunkban. Elegendő lenne a már meglévők tartalmát kipakolni, átnézni, újra csoportosítani, és biztos vagyok benne, hogy jó pár tároló felszabadulna a válogatás során.

5. Amikor gondolkodás nélkül visszateszed a rosszul fogó tollat a tartójába

Te hol tárolod a tollaidat? A tolltartódban? Netán az asztalodon van egy pohár, amibe belezsúfolod a rengeteg tolladat? És ebből vajon mennyi is fog? Mennyit használsz el? Hány éves lennél, ha az utolsó toll is kifogyna a háztartásodban, ami jelenleg ott van?

Megoldás: Kizárólag azokat a tollakat tartasd meg, amik jól fognak, amikkel szeretsz írni. Ha még mindig rengeteg tollad megmarad, akkor válaszd ki az 5-10 kedvencet, és jól gondold át, hogy mikor lenne szükséged a 11.-re. Ha évekkel később, válj meg a többitől. Tollakból sosincs hiány.

6. Amikor újabb szekrényt töltesz meg a ruháiddal, amiket már nem hordasz

A ruháink folyamatosan terjeszkednek. Először csak egy extra fiókra van szükségünk, aztán hármat pislogunk, és az egész komód a mienk lett. Folyamatosan érkeznek be az új ruhák az otthonunkba, de nem vagyunk képesek megfelelő mennyiségű ruhadarabtól megválni.

Megoldás: Ha legközelebb új ruha érkezik az otthonodba, nézd meg az azonos kategóriába tartozó ruhadarabokat, és válj meg kettőtől, amit már biztosan nem hordasz.

7. Amikor az elavult technológiádat újra rendszerezed

DVD-ket, CD-ket és kazettákat rendszerezel? Miért? Nem tudnád kiváltani ezeket a klasszikus darabokat? Nem? Vagy mégis? Miért nem?

Megoldás: Legyél magadhoz őszinte. Miért nem tudsz megválni ezektől a régi daraboktól? Már minden fenn van online. Rendben, ha valóban hetente megnézel egy régebbi filmet, vagy meghallgatod azt a bizonyos CD-t, akkor lehet, hogy szükséged van még, hogy magadnál tartsd ezeket a klasszikusokat. Különben pedig válj meg tőlük, ne porosodjanak feleslegesen az otthonodban.

8. Amikor a már nem hordott utcai ruhádat félretesszed otthonkának

Már egy ideje nem hordtuk ezt a ruhadarabot, de nem szeretnénk tőle megválni? Hmmm… Megvan! Átrakom az utcai ruhákból az otthoni ruhák közé. Hiszen egyszer szerettem, akkor biztos szeretni fogom otthon is, mikor pihenek, mikor takarítok, és akkor is, amikor Legozok a gyerekkel a gyerekszoba szőnyegen.

Megoldás: Ha valamit utcai öltözetre vettél, akkor nagyon nagy valószínűséggel ultra kényelmetlen lesz bármilyen otthoni tevékenységre. Otthon fekszünk, hajolgatunk, kényelmetlenül üldögélünk. Könnyen összekoszolódunk főzés, vagy takarítás közben. Otthonra vegyünk kényelmes ruházatot, és ne alakítsuk át az utcai ruhákat otthonkává, mert otthon sem fogjuk őket hordani.

Érdekelhet: Stresszmentes otthon kialakítása

9. Amikor a telefonodból nem törlöd ki az ugyanolyan képeket

Ha gyermeked van, akkor biztos ismerős, amikor egy pillanatról készítesz vagy 10-15 képet, amin ugyanaz a mozzanat látszik, ül, és mosolyog. Lehet, hogy az egyik képen kicsit jobban rádnéz, de a másik hiába homályos, mégis cuki?

Megoldás: Már abban a pillanatban szűkítsd le annyi képre, amennyire csak tudod. Lehet, hogy marad három cuki kép, de ha eltelik egy kis idő, menj vissza ahhoz a pillanathoz, és válj meg mindegyiktől, ami nem a “legjobb”. Gondolj bele. 10 év múlva lehet, hogy az az egy kép is sok lesz, ha minden nap lefotózod, de semmiképpen sem kell 5 ugyanolyan kép, amin teljesen ugyanúgy néz ki. Válaszd ki a legjobbat.

10. Amikor megveszed az újabb újságot, közben még az előzőt sem olvastad el

Előfizetője vagy egy hetilapnak? Vagy bármikor, amikor az újságosnál vagy megveszed a következő számot? Hány számmal ezelőtti újság van még meg az otthonodban, amit el sem olvastál? Milyen gyakran jut időd elolvasni a cikkeket benne?

Megoldás: Egy napi, hetilapnak megvan a megfelelő ciklusa. Ha megvetted, megérkezik a postaládádba, akkor olvasd is el, anélkül ne vegyed meg a következő lapszámot, ha még az előzőhöz sem nyúltál hozzá. Ha pedig megérkezik az új szám, akkor a régitől rövid időn belül válj meg.

Szeretnél hatékonyabban rendszerezni, és rendet rakni a konyhádban? Nézdd meg az Apró lépések egy tiszta és rendezett konyhához ebookot!