Hálószoba berendezése a zavartalan pihenés érdekében

Hálószoba berendezése a zavartalan pihenés érdekében.

A hálószoba berendezése sokszor nem kap elég figyelmet. Elsődlegesen ez a pihenés és a nyugalom tere.

A letisztult környezet hozzásegít a stresszmentes pihenéshez, mégis sokan tartják rendetlenül lakásuk ezen részét.

Nézzük is meg, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a praktikussága mellett igazán harmonikus legyen a hálószobai környezet.

A kicsi hálószoba berendezése praktikusan

Egy kisebb méretekkel rendelkező hálószobában csak néhány bútor fér el kényelmesen. Fontos, hogy ne tarts túl sok tárgyat a hálóban, mert zsúfolttá és rendetlenné válik tőle a tér. Ha kisebb hálószobával rendelkezel és most készülnél egy kicsit rendszerezni, átrendezni azt, akkor első lépésként tisztítsd meg a teret a felesleges tárgyaktól. Szelektálj, válogass, és gondold át, hogy biztosan mindennek a hálószobában van-e a helye, amiket eddig ott tartottál! 

Bútorok a tárolás szempontjából

Bútorok tekintetében a kisebb hálószoba berendezése általában egy franciaágyból, éjjeli szekrényből és esetleg egy gardróbból áll, ha nincs külön gardróbszoba a lakásban.

Az ágy minden esetben a hálószoba középpontja, így már az rengeteget dob a berendezésen, hogyha mindig szépen meg van ágyazva. Az ágy tárolási szempontból is hasznos tud lenni. Ha ágyneműtartókkal van felszerelve, akkor oda könnyen el tudod pakolni az éppen nem használt ágyneműhuzatokat, paplanokat és nem kell a szekrényben külön polcot kinevezni ezeknek. Ellenben, ha nincs ágyneműtartód, de lábon álló az ágyad, akkor nagyobb ágy alatti tárolóba rendezve is el tudod pakolni az ágyneműid, vagy egyéb tárgyaid, amiket egyszerűen csak becsúsztathatsz az alá.

Apróbb tárgyak rendszerezése

Az éjjeli szekrényed ne a felesleges tárgyak helyszíne legyen! Itt az olyan tárgyaidat tartsd, amikre esténként szükséged lehet. Ha szereted magad mellett tudni a távirányítót, a mobilod, az olvasó szemüveged vagy az alvás előtti kézkrémed, de nincs már a fiókodban hely, akkor ezek egységes tárolására remek opció lehet a távirányító tartó. Persze csak abban az esetben, ha van a hálószobádban TV.

A zsebkendő is egy olyan dolog, ami jó, ha kéznél van, különösen allergia szezonban. Ahhoz, hogy ne rontsa el a szoba kellemes megjelenését egy színes papírdobozos zsepi, célszerű lehet beszerezned egy esztétikus zsebkendő tartót, amivel harmonikus maradhat a hálószoba berendezése.

Az éjjeli szekrényen elhelyezett gyűrűtartó nagyon praktikus, ha elalvás előtt szereted levenni az ékszereid. Cuki, bohókás megjelenésének köszönhetően vidámabb lesz tőle a hálószoba berendezése.

Sokan az éjjeli szekrény fiókját nem használják ki praktikusan és csak ömlesztve tárolnak benne minden felesleges tárgyat. Ha az éjjeli szekrényed neked is fiókkal van ellátva, akkor ez szintén egy jó tároló felület lehet. Fiókod méretétől függően, a különböző fiókrendszerezők segítségedre lehetnek a tároláskor. Választhatsz bambuszból vagy műanyagból készültet is.

A hálószoba berendezése, ha nem csak a pihenés a funkciója

A nagyobb hálószobák sok esetben más funkciókat is megtestesítenek. Sokan íróasztalt helyeznek el a szobában, így dolgozósarokként tud funkcionálni. Vannak, akik szépség sarkot alakítanak ki benne, vagy egy kisebb könyvtárat.

Próbáld ezeket a területeket is tisztán tartani, mert sokat ronthat a hálószoba összképén egy rendetlen íróasztal.

Csak a szükséges dolgokat tárold rajta, mint például a laptopod, íróeszközeid vagy a határidőnaplód. Próbálj minden munkádhoz szükséges dolgot a fiókjaidban elrendezni. Ide is nagy segítség lehet a Linus fiókrendszerező, különösen, ha több kategóriába tartozó tárgyat tartanál egy helyen.

Elektronikai cikkek a hálószobában

A számítógépből, laptopból kilógó kábelek, töltő vezetékek nagyon el tudják rontani a szoba összképét, különösen, ha hosszabbítóval tudod megoldani ezek áramellátását. A kábel rendszerező az ilyen esetekre jó megoldás. Egyébként ez a gyerekszobába is nagyon hasznos lehet, hiszen így megakadályozhatod a gyermeked attól, hogy belenyúljon a konnektorba!

A legtöbb férfi imád konzolokkal játszani, és ha a számítógépnek a hálószobában jut csak hely, akkor nagy eséllyel ez válik a játékok helyszínévé is. Az esztétikus kontroller tartó állványnak köszönhetően azonban megőrizhető a szoba rendezettsége.

Sminktárolás a hálóban

A legtöbb nő álma – a gardróbszoba mellett egy szépségsarok. Sokan ezt is a hálóban alakítják ki, így a sminkasztal is a hálószoba berendezés körébe tartozik. A sminktárolás legfontosabb lépése: kategorizáld a kozmetikai termékeidet és annak alapján rendszerezz. Mint minden másnál, itt is a legfontosabb, hogy ne tartsd a tárgyakat túlzsúfolva, szétdobálva az asztalodon.

Kategorizáld a kozmetikai termékeidet és annak alapján rendszerezz.

Rendezd a fiókba a palettáidat, pirosítóidat, illetve, a fésűket vagy az egyéb hajformázáshoz alkalmas készülékeket. A bőrápolási termékek tárolása is helyet kaphat a hálószobádban, ha szereted az esti rutinodat ennél az asztalnál elvégezni. 

Rendrakás a ruhásszekrényben

A gardrób a legtöbb esetben a hálószobában kap helyet. Bár becsukva nem tudsz belelátni, így a szoba külalakján nem változtat, mégis minden kinyitáskor elronthatja a kedved egy rendetlen ruhásszekrény. A hálószoba méretei alakítják a gardróbok nagyságát is. Vannak szobák, ahová igazán tágas szekrény is befér, de fontos, hogy azok is kényelmesen elférjenek a gardróbjukban, akiknek a hálószoba berendezése ezt nem engedi meg. 

A ruháid rendszerezését mindig a szelektálással kezd!

Válogasd külön őket évszak szerint és az éppen szezonon kívüli ruháidat csomagold el vákuumzsákba, mert ezzel rengeteg tárolási helyet megspórolhatsz. Az aktuálisan hordott ruháknak is találj ki egy praktikus rendszert. 

Hogyan tárold a ruháid?

Amennyiben polcokkal ellátott a szekrényed, akkor használhatsz polcelválasztókat, hogy ne dőljenek össze a hajtogatott ruháid. Illetve erre a célra használhatsz újrahasznosított tároló kosarakat is, ha számodra ez kényelmesebb és fenntarthatóbb rendet eredményezne.

Az akasztós ruhásszekrény hátránya, hogy kevesebb ruhát tudsz tárolni benne. Azonban az akasztós tárolás egy nagyon kényelmes és átlátható rendszerezési módszere a ruháknak. Így a ruháid kevésbé gyűrődnek és gyorsabban is tudod megtalálni azokat. A táskáidat is egyszerűen tudod tárolni az akasztós szekrényben a táska akasztó kampó segítségével.

Amennyiben leginkább fiókos szekrényben tárolod a ruháid, akkor néhány fiókelosztóval rendezettebbé tudod varázsolni azt. Továbbá egy jó hajtogatási technikával több helyet spórolhatsz ruháidnak.

Az igazán szerencsések, akik nagy hálószobával rendelkeznek gyakran elhelyeznek a szobában egy kényelmes, elegáns fotelt.  Ha te is közéjük tartozol, akkor fontos, hogy figyelj arra, hogy ne a ruháid tárolására használd azt.

Hagyd meg az eredeti funkciójának és ne szennyesládaként üzemeljen! 

Dekorációs elemek a hálószobában

Bár fontos, hogy ne legyen túlzsúfolt a hálószoba berendezése, de egy kis dekoráció mindig fel tudja dobni a szoba hangulatát. A hálószoba esetében nem biztos, hogy az apróbb dísztárgyak lehetnek a megfelelő dekorációs elemek. Nincs annyi bútor, pakoló felület, mint például egy nappaliban, így nagy eséllyel ezek a dísztárgyak csak zsúfoltságot eredményeznének. Azonban a szabad falfelületekre jól mutathat a hálószoba berendezésével harmonizáló kép, festmény. 

Sokan a családi fényképeket, utazáson készült fotókat szeretik kitenni a falra. Ez a hálószobában is jól tud mutatni. Egy kedves emlék a falon jó érzéssel tölti el az embert. Egy kis egyediséget vihet a hálószoba hangulatába, ha nem egyesével lógatod fel a lépeket, hanem egy képkeret montázst választasz helyette.

Abban az esetben, ha a hálószoba berendezése inkább az elegánsabb stílust képviseli, akkor nagyon jól tud mutatni a falon egy ízléses tükör. Előfordulhat azonban az is, hogy a falakon nincs sok hely, mert elfoglalja a tv és egy magasabb ruhásszekrény. Ilyenkor a szoba stílusához passzoló modern, egyedi falióra már önmagában is nagyon fel tudja dobni a hálószobát. Sőt egy különlegesebb mennyezeti lámpa is szuper lehet erre a célra. 

Vannak polcaid?

A polcok a hálószobában is szuper tárolófelületet jelentenek. Tárolhatsz rajtuk könyveket könyvtámasszal kiegészítve. Továbbá ezekre az álló képkeretek is jól mutatnak, vagy ide jöhetnek az apróbb dísztárgyak, ha inkább ezeket preferálod. Egy szobanövény számára is megfelelő lehet egy kis polc a hálószobában, ha természetkedvelő vagy és ezt szereted a lakásod berendezésével is megmutatni.  De a növényeid tárolhatod kaspóban is, ami színt visz a hálószoba hangulatába. Sokan szeretnek légfrissítőt tartani a lakás minden szobájában, szóval ennek is megfelelő helye lehet a polcon. Igyekezz ebből esztétikus megjelenésűt választani, ami bele illik a szoba dizájnjába! 

Akármilyen stílust képvisel a hálószobád berendezése, a legfontosabb, hogy figyelj arra, hogy fenn tudd tartani benne a rendet!

A letisztult környezet megteremtésével lehet igazán háborítatlan a pihenésed. Azt tanácsolom, alváskor ne tartsd magad mellett a mobilod, a laptopodat pedig tartsd kikapcsolt állapotban, mert ez is hozzásegít a zavartalan alváshoz, de persze teljesen megértem, ha a telefonod az ébresztőd is egyben, így szükséges az éjjeli szekrényeden tárolnod. 

A lényeg, hogy találj minden tárgyadnak helyet és minél kevesebb dolog legyen szem előtt. Egy-két dísztárgy kellemes érzéssel tölthet el, ha ránézel, de a hálószobában ezeket se vidd túlzásba!

Ha további inspirációkra vágysz a hálószobád berendezését illetően, ajánlom látogass el a Kívül Belül Boldogság Facebook és Instagram oldalára!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük