Hálószoba képek, mint dekorációs elemek kiválasztása

A hálószoba képek remekül feldobhatják a belső teret.

A hálószoba berendezése legtöbb esetben letisztult, hiszen általában kevés bútorral van felszerelve. Ugyanakkor, hogy ne legyen túl rideg, érdemes egy kis dekorációval feldobni. A hálószoba képek és az egyéb fali dekorációk otthonossá teszik a szobát, és kellemesebb érzést keltenek az emberben, ha belép a helyiségbe. 

Ebből kifolyólag nem mindegy, hogy milyen képeket helyezünk el otthonunk több pontján. Hogy igazán harmonikussá varázsold a hálószobád, a hozzád és családodhoz leginkább passzoló stílust kell megjelenítened ezekkel a képekkel.

Családi emlékek a falon

A családi képeket nagyon sokan szeretik kitenni a lakás különböző pontjaira. A hálószoba falán is jól tud mutatni egy-egy kedves emlék. Ma már rengeteg olyan szolgáltatás létezik, ami a sok családi fényképet felhasználva egy nagy vászonképet készít.

Azonban, ha több képet szeretnél kitenni a falra, akkor a képkeret montázs is hasonló célt szolgál. Néhány fal színéhez jobban passzol, ha a képeknek van egy kerete, ami kiemeli ezeket a háttérből, így nagyobb hangsúlyt helyezve a fotókra. Valamint ezek a keretek formájuknak köszönhetően sokkal játékosabbak, mint egy alap vászonkép. Ennek nagy előnye továbbá, hogy a fényképeket bármikor tudod cserélni benne, a vászonképen összeállított képekkel ellentétben.

A családi képek nagyon jól mutatnak a kollázs képkeretben is. Ennél a megoldásnál lógatva helyezkednek el a fotók egy fémrúdon, amit, ha mozgatsz, akkor kedvedre váltogathatod a fotók állását. Nagyon szuper módja a hálószoba képek tárolásának, hiszen összesen 2 lyukat kell a falba fúrnod, mégis 5 képnek adhatsz helyet.

Nonfiguratív hálószoba képek elrendezése

Ha a te ízlésedhez a nonfiguratív képek passzolnak, akkor díszítheted ezzel a hálószobádat is. Van azonban néhány szempont, amit érdemes figyelembe venned. 

A hálószoba a pihenés helye, így fontos, hogy nyugalmat sugározzon a berendezése. Egy olyan kép, amin a neon színek dominálnak, vagy az alakzatok túl vibrálóak rajta, akkor nem biztos, hogy jó választás lenne.

Próbálj inkább pasztellszíneket, vagy föld színeket választani ebbe a hálószoba térbe! 

Egy nonfiguratív ábra esetében jól mutat, ha a kép négy részre van osztva és mindegyik része egy külön képkeretben helyezkedik el. Ez a kis trükk egy klasszikus, de egyben modern stílust eredményez a szobának amellett, hogy a kép megjelenését is feldobja. Manapság már lehet alapból is olyan képeket kapni, ami négy vagy több részből tevődik össze.

Tájképek és festmények a hálóban

Ha illik a szoba stílusához, akkor egy tájkép, vagy tájat ábrázoló festmény helyet kaphat a háló falain. A zöld nyugtató hatású, békét teremtő szín, ami gyakran jelenik meg a tájképeken, és a hálószoba képek célja pontosan a zöld szín által keltett nyugalom és harmónia megteremtése.  

A természetet ábrázoló képeken a földszínek is sokszor jelennek meg, mint például a barna vagy a bézs. Ezek szintén nyugalmat és biztonságot sugárzó színek, de figyelj arra, hogy ne legyen túl szomorú a kép hangulata a sok sötét színtől. Fontos, hogy tudd, hogy a színek hatása befolyásolja az ember hangulatát, ezért nem mindegy, hogy egy képen melyek az uralkodó színek és árnyalatok. 

A tájképek leggyakrabban fekvő téglalap alakúak, így mielőtt egy ilyet vásárolsz mindenképpen nézd meg, hogy elfér-e a szobád falán. A nagy, fekvő képeket célszerű az ágy fölé felakasztani a legkellemesebb összhatás elérésének érdekében.

Szereted az idézeteket?

Az idézetek rengeteg embert inspirálnak. Egy számodra kedves motivációs szövegnek mindig lehet helye a szobádban hiszen, amikor reggel felébredsz, erőt adhat, ha elolvasod. Ha a letisztult, Pinterestbe illő, modern hálószoba stílus áll hozzád a legközelebb, akkor nyugodtan tehetsz egy nagy idézetes képet a falra.

Ugyanakkor mivel ezek túl sok színt nem visznek a térbe, kisebb képkeretekbe is elhelyezhetsz egy-egy motivációs szövegek a főbb hálószoba képek mellett.

Egy letisztult idézetes kép például jól mutat egy nagyobb fekete-fehér várost ábrázoló kép mellett. 

Arra figyelj, hogy ne ess túlzásba a képekkel. Kisebb hálószobába ne akard az egész falat képpel vagy festményekkel beborítani, mert optikailag tovább szűkíti a teret. Valamint, ha van egy nagyobb képed a szoba központi részén, akkor a kisebb képeket szimmetrikusan próbáld igazítani hozzá!

DIY képek a hálószobában

Igazán szerencsés vagy, ha van egy kis kézügyességed, ugyanis így a saját műveiddel is dekorálhatod a hálószobád. Ebben a helyzetben arra figyelj, hogy megfelelő képkeretet válassz. Színben passzoljon a műveddel, méretben is egyezzen és még a szoba falán is jól mutasson.

A saját készítésű festményeknél, képeknél is figyelj arra, hogy milyen színekkel dolgozol! Ne használj túl harsány színeket, ha az alkotást a hálószoba dekorálására szánod!

Igazi kreatív művészlelkek a gyermekeid? Ha így van, akkor biztosan rengeteg rajzzal lepnek meg. Bár én azt tanácsolnám ezeknek leginkább a hűtőszekrényen van a helye, mégis megértem, ha eszmei értékkel bír számodra. Ebben az esetben rakd kisebb képkeretekbe a legjobban sikerült alkotásokat, s így helyezd el a hálóban ezeket, hiszen kedves emlékként jó rájuk tekinteni. 

A hálószoba képek alternatívája: a tükör

Ha nem szereted a képeket, festményeket, vagy legalábbis eddig nem találtál az ízlésednek megfelelőt, de mégis szeretnéd feldobni a hálószobád falát, akkor a megoldás a fali tükör. Egy tükör többféle módon elhelyezhető a hálószobában. 

Nagyon jól mutat például, ha a hálóban tartott komód fölé helyezed el, vagy kialakíthatsz egy szépségsarkot is a szobában és sminkasztal fölé helyezed a tükröt. Ilyen elrendezésben a tükör amellett, hogy dekorációs elemként szolgál, még funkciót is kap.

A tükör egy szuper eszköz ahhoz, hogy világosíts a szobán.

Ha van ablakod a hálószobában, akkor érdemes a mellette lévő falra felfüggeszteni, hogy a reggeli napsugarak visszaverődjenek rajta.

A tükör elhelyezésénél figyelj arra, hogy mit fog tükrözni. Ha a szoba általában kupis része, vagy legkevésbé kedvelt része tekint vissza benne, akkor nem ez a legszerencsésebb elhelyezés. A tükör azért is jó választás, mert optikailag tudsz játszani vele. Egy nagyobb belmagassággal rendelkező szobában például a fektetve elhelyezett tükör mutat jól, míg az alacsonyabb belmagasság esetében inkább a hosszúkásan elhelyezett.

Rengeteg féle tükör létezik a hagyományos téglalapon túl, amik kiváló dekorációs elemek lehetnek. Egy olyan fali tükör szett, ami több különböző kisebb tükörből áll és arannyal díszített a szegélye, egy elegáns hálószoba stílusos dekor eleme lehet. De, ha inkább az egy elemből álló, ugyanakkor dizájnos, kör alakú fali tükör az, amit preferálsz, akkor ezzel is díszítheted a hálószobádat.

Egyéb hálószoba dekorációk

A növények elhelyezése segíthet a pihentető alvásban, hiszen a legtöbb növény levele megszűri a beáramló oxigént, így kellemesebb levegőt teremtve a hálóban. Ezeket többféle stílusú kaspóban is tudod tárolni. Egy arany színű kaspó szett például szuperül mutathat egy rusztikus enteriőrben. Mi több a meghitt hangulat érdekében akár még gyertyákat is bele tudsz helyezni a részbe. 

Amennyiben szereted a szobanövényeket, akkor nyugodtan rendezz el néhányat a hálószobában is. Ehhez a LED fényes virág kaspó nagyon jó megoldás lehet, hiszen fénye kellemes hangulatot kelt és a stílusos megjelenésének köszönhetően feldobja a hálószoba komódjait, polcait.  

Az is előfordulhat, hogy nagyon pici hálószobával rendelkezel és a legkisebb képnek sem tudsz helyet szorítani a falon. Ilyen esetben nem is célszerű túl sok dekorációs elemet használni, mert zsúfolttá teszi a szobát. Viszont, hogy egy kis színt vigyél a szoba falaira használhatsz akár tapéta sávokat a fal díszítéséhez. 

A fali dekoráció tehát rengeteg minden lehet. A hálószoba képek nagyon jól kombinálhatóak a többi dekorációs elemmel, de akár ki is válthatják azt. Ahhoz, hogy a hálószobád stílusos legyen, de emellett nyugodt és harmonikus hely maradjon, a te egyedi ízlésedre van szükség. Dekoráld úgy, hogy jól érezd magad benne és semmi ne zavarja meg a pihenésed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük